Tuesday, October 13, 2015

Menu Halal Korea Di Go Gung Korean BBQ

Hai korang.....hari ni sengaja aku nak kongsi ngan korang makanan2 korea....tetiba jer perasaan nak cuba tu sangat kuat....dan nak tahu apa yang sedapnya makanan korea nih....

Kebetulan masa aku lalu kedai tu takder orang ramai....aku memang suka pergi kekedai yang tak ada ramai orang....sebab aku nak dilayan dengan cepat dan tak bising....

bibimbab....

Kebetulan hari tu inchik dd kerja malam...jadi siang2 tu pula semestinya aktivi kapel merayap akan terjadi....port merayap kapel lakibini kali ini ialah di  Empire Shopping Gallery....boleh kata baru 2 kali pijak mozek Empire Shopping Gallery ....tu pun sebab ada benda nak buat kat situ....kalau setakat nak survey2 mall tu taklah.... takkan aku buatnya...

Tapi sebenarnya aku gi Empire tu sebab teman inchik dd nak repair tepon kat i2Fix it....lepas siap baiki baru kitorang naik atas merayap....jalan punya jalan....terlalulah satu kedai makanan nih...kebetulan jugak aku dan inchik dd belum makan tengahari.....jadi survey2 kedai makan yang rare....sesekali meh...biar rare tapi HALAL ...itu adalah yang wajib kita kena periksa....

kimchi....

Lepas pusing satu kali....aku ngan inchik dd sepakat nak cuba makanan korea...sampai depan kedai tu aku cek kat menu tanda halal....ok lulus...ada cop halal....dan orang yang sambut kitorang adalah orang utagha.....bukan orang korea....

Mula2 aku tak faham dia cakap apa...ko pergi restoran korea mesti ko espect dia cakap korea kannn...?? walaupun untuk warm welcome....abih kuat pun mesti ada Annyeonghaseyo...!!! tapi takder...rupanya dia warm welcome kitorang ngan cakap utagha..."pe habaq...?? " aku buat bodoh diam....sebab tak espect orang tu tanya " pe habaq.." last2 inchik dd jawab...." khabar baik...."

Yang aku pun sikit punya loklak terus cakap...." kitorang ni orang jawa...orang kampung...mai nak try makanan korea pulak...buleh kaaa...?? **jap...apasal aku tetiba cakap terus jadi slang mokcun...?? ahahaha

Pelayan tu cakap boleh jer takder masaalah....dan aku pun cakap..." tapi kami tak tau nak makan paa....buleh tulung kaaa...???" dia kata boleh jer.....

antara hidangan set untuk daging....ada telur kicap , taugeh , bayam , salad buahan , fishcake

Maka keyakinan aku pun bertambah.....inchik dd bukanlah jenis suka2 makanan yang pelik2...nasi kerabu pun dia tak makan weihhh....inikan pula makanan korea.....aku jer yang miang patek nak cuba makan....manalah tahu kot2 esok dapat gi korea kira dah buat latihan tekak 'lah ni....

Dapat menu dua2 gelak....nak makan gapo kita ni bang.....?? aku tanya.....inchik dd jungkit2 bahu maknanya tak tahu.....

Pelayan utagha tadi datang balik....dia terangkan kat kitorang menu2 yang ada...aku tanya yang ni rasa camner...yang ni apa....sedap ker....dia translate semua menu ikut pemikiran orang kampung....yang ni cam tomyam...yang ni macam nasi goreng...yang ni macam makan salad.....

Last2 aku ambik 3 hidangan....nampak satu menu tulis bibimbab....jadi aku ambik yang tu...inchik dd plak ambik macam mee tomyam....nama dia aku tak pasti apa....pastu aku ambik lagi satu hidangan daging....harga dia Rm40 untuk 100grm...yang murah sekali kot kat situ.....tapi berbaloi sangat makan....sebab sedap....

Aku order air gas dan lemon tea  rasanya....lupa plak nak tumpu pada air.....fokus pada makanan jer....

Tak sampai 5 minit...hidangan demi hidangan sampai.....tempat grill pun atas meja yang sama... memula tak perasan sebab tempat grill tu ditutup ngan menu....pehhh semakin menarik nihhh

Api pemanggang dihidupkan....bawang manis digrill dulu...aroma harum memikat singgah ke hidung.....

ko ghaserrr.....

Tak lama lepas bawang cukup cantik masak....daging yang 100grm Rm40 pulak digrill.....aku teguk air liur lebih 8 kali kot.....dan dan ko akan terasa macam makan kat hotel 5 bintang yang ada chef....yer itulah perasaan aku.....ahahahaha

Sayang aku lupa nak ambik bidio masa daging di grill dengan bunyi desiran2 yang sangat merdu.....

Dalam apada masa tu jugak...pelayan bawakkan bibimbab aku dan inchikk dd punya mee tomyam....aku agak blur nak mulakan makan apa dulu....

sambal korea style.....macam sambal belacan pun ada....

Tapi yang pasti mesti baca bismillah dan doa makan...semoga allah memberkati rezeki aku hari itu dan semoga apa yang aku makan hari juga tidak akan menjerumuskan aku kedalam api neraka....jadi membazir makanan adalah dilarang keras....

Pelayan utagha tadi datang tengok keadaan kitorang yang serba blur....dia ajar camner nak makan....barulah aku oooo oooo ooooo....maknanya ooo begitu....pahemmm...

Aku ngan inchik dd makan lambat2 sebab nak hadam apa yang kitorang makan....macam aku dah biasa makan kimchi...jadi no hal sangat...tapi inchik dd...tekak dan lidah typical malay jawa u know....payah nak adjust... dia makan jer dengan pemikiran yang kosong....aku faham tapi malas nak tegur....ahahaha

wrapped atau balut ....sedapppp

Pelayan utagha rajin melawat aku makan...dia tanya camner rasa...aku kata ok jer....daging sedap....makan daging ngan salad lettuce + daging  + bawang manis + bawang putih + kimchi + sambal ( macam sambal belacan ) pastu wrap elok2 makan....sedapppppp sangat tau

Oooo tak lupa gak pancake korea.....sekali pandang macam lempeng benggali jer.....sedap jugaklah...

pancake korea.....lempeng jawa.....

Alhamdulillah akhirnya kenyang....cuma yang tak best'nya lepas makan sakit kepala....itu menandakan ada bahan perasa dalam hidangan tu...tapi aku syak dia punya pencicah....kicap dia ker apa....

Tapi aku akan repeat makan kat situ lagi....inchik dd kata len kali kita makan daging jer...sebab daging dia sedap....

dagingnya lembut...makan ngan bawang manis pun dah cukup sedap.....


nasi dia macam pulut2 sikit....

salad...

sos untuk daging dan pancake....

untuk dimakan bersama balutan daging dan lettuce....

Yeahhhh...maknanya masih ada peluang untuk aku terokai citarasa masakkan korea.....enjoy korang

Daebakkkk....!!!!!


Post a Comment