Sunday, July 26, 2015

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2015




Selamat Hari Raya Aidilfitri.....Alhamdulillah sempat juga kita menyambut Syawal......itu bermakna kita masih dipanjangkang umur untuk berjumpa Ramadhan dan beribadat dengan sebaik-baiknya dibulan yang penuh berkat dan rahmat dari Allah SWT.....




Tahun ni juga aku lalui bulan Ramadhan dengan penuh kesabaran dan kegembiraan dan penuh dengan kesederhanaan.....aku berazam untuk melalui bulan ramadhan dan syawal yang terbaik dengan ketentuan dariNya....

Aku bahagia dan bangga walaupun sudah 12 tahun menyambut syawal sebagai seorang isteri dan menantu....arah aku tetap tak berubah.....tak pernah gaduh nak balik sana atau sini.....tak pernah keluar ayat..." asik2 kampung kau ....asik2 raya belah kau..." bahagia'kan .....sebab aku tahu...sebaik2 manusia pun...tapi bila tiba bab balik kampung waktu raya....mulalah segalam macam mak nenek diungkit.....isteri yang pendiam boleh jadi murai....suami yang penyabar pun boleh jadi panas baran....semuanya demi nak pertahankan hak " tahun ini raya dikampung aku....."

Aku nak gaduh menda ngan inchik dd pun tak tahu....sampai2kan masa raya kedua...soalan yang tak pernah ditanya oleh orang selama ini pun terkeluar.....mungkin selama ni dia kata dalam hati...tapi raya kali ini ringan jer mulut dia tanya...." ehh ko duduk ngan sapa....? akak tengok ko ni tiap2 tahun macam ada jer....tak balik kampung ker...? aku pun jawab..." kak...sayalah yang duduk dengan mak sejak khawin....saya takder kampung sebab saya anak yatim piatu dan saya tiada saudara mara lain...." dan akak itupun reply gini......" ooo patutlah ko tiap2 tahun muka ko ada jer kat rumah ni....." aku pun angguk2.....

Setakat adegan sindir menyindir tuuu...hurmmm biasa dahhh.....makanya ada sesetengan pasangan sebelum ijab kabul....dah buat perjanjian awal....tahun pertama kampung siapa dan seterusnya ikut giliran...walaupun ribut taufan....giliran balik kampung tetap kena dipatuhi.....dan dalam keluarga aku ada yang begitu......tahniah kerana berjaya mengekalkan tradisi balik kampung walaupun ada pakar ketum menyarankan..."tahun ini tak payahlah balik kampung sebab semua perbelanjaan tinggi...."ahahahaha

Ehhhh...korang nak tahu gak tak....tahun ni aku berjaya menganyam ketupat lebih kurang...emmm errr aaaaaa emmm bolehlah tahan untuk amatur seperti aku....lebih kurangggg errr adalah 5 kelongsong ketupat......jadilahh kann kannn kan....ahahahaha.....walhal tiap tahun aku belajar....tapi tahun ni abg ipar aku garang nak mapoh masa ajar aku...giler punya takut tu yang jadi pandai.....tapi masuk raya ke 7...aku lupa balikkkkk....ahahahaha

Tahun ini juga aku nekad nak abadikan semua kehadiran tetamu dengan mengambil gambar menggunakan kamera yang sebenar.....bukan guna telefon.....kamera yang sebenar...cuma tak pakai filem kodak yang kena dibawa kekedai untuk dicuci...macam dulu2.....

InsyaAllah ditahun seterusnya semasa mereka2 semua kembali berkunjung kerumah....album gambar akan menjadi pilihan....sama2 mengenang masa lalu...gelak ketawa bersama keluarga.....mungkin ada yang bakal tiada....seperti aku ker...kan kan kan...

Aku jurugambar tak profesional dan tak bergaji...tapi aku berjaya mengarahkan diorang semua berdiri bersama mengambil gambar...ahahaha...hebat tak....??? tak kira siapa mereka....kaya kaaa...biasa2 jer kaa...acah2 sombong ker.....ingat aku kisah kerrr....ehehehe....apapun aku berjaya menyatu padukan mereka semua didalam kad memori.....sekali lagi tahniah untuk aku....

Bukan apa...kalau simpan dalam tepon...sapa jer yang nanti tengok....yer dakkk...?? alih2 sendiri yang belek...habis2pun upload kat facebook...yang like orang2 yang tak berkenaan....orang yang mukanya ada dalam gambar tu tak tahu menahu.....sedihhhh ko.....

Maka tamatlah riwayat cerita raya aku....riwayat cerita tauu...bukan aku...aku masih mahu hidup.....

Selamat Hari Raya....Maaf Zahir Batin.....andai aku ada salah silap semasa tempoh kita berkawan nih....janganlah simpan dalam hati yerrr....aku pun juga sedia maafkan korang siap2 kalau korang pun ada salah silap ngan aku......

Darah sama merah ...
Rambut sama hitam...
Jika ada silap dan salah
Jangan simpan menjadi dendam

Jadi...mana yang aku jemput gi rumah aku masa Majlis Rumah Terbuka yang akan datang nih...jangan tak datang pulakkk...menyesal pulak kang tetiba dapat sms wasap aku dah takder.....alamklumlah yerr.....kita ni bila2 jer boleh jadi jenazah...kan kan kan...




Tuesday, July 14, 2015

12 Tahun Dipinjam Cinta

11 Julai...genap sudah 12 tahun usia pernikahan aku dan inchik dd.....aku nak cakap apa mula2 pun tak tau.....maksud aku nak cakap apa kepada inchik dd....cuma aku bersyukur kehadrat Allah SWT atas rahmat dan redha keatas segala nikmatNya...

Tapi semasa entry ni ditulis...aku dah pun ucap sejak malam 11 Julai...paginya pulak aku hadiahkan sehelai Kurta yang aku beli onlline kat Zalora....yeahhh inchik dd suka.....

Pastu aku kongsi kisah2 lama aku ngan kawan2 facebook...bila aku baca balik......

Allahuakbar....hebatnya cinta aku dan inchik dd ni rupanya.....

Walaupun tak setanding
- Qais & Laila
- Romeo & Juliet
- Paro & Devdas

Bagi aku jalan cinta aku ngan inchik dd ni tak kurang romantiknya ....bukan bermakna romantik tu mesti ada bunga dan coklat....tapi kesudian kesabaran ketabahan inchik dd mengahadapi ujian semasa aku dilanda kesusahan itu adalah perbuatan yang aku nampak paling romantik....bagi akulahhh...bagi korang...mestilah korang punya cerita lagi hebat....sapa nak kalah kann kan kan....ehehehe

Walaupun aku sakit walaupun aku dah gemok dan makin gemok inchik dd tak pernah abaikan aku...tak pernah dan tak pernah.....

Saat aku sakit saat aku diuji antara hidup dan mati......inchik dd tenang dan sentiasa berada disisi aku.....

Inilah cinta kerana Allah Taala.....susah senang kami hadapi bersama.....

Ada kawan aku lepas baca kisah2 kat bawah ni dia wasap aku...katanya...."sayang betul dd kat awak...." kalau orang lain boleh nampak bertapa kasihnya inchik dd kat aku...takkanlah aku sendri tak nampak dan tak rasa....?? mana mungkin kannnn....

Baiknya Allah dengan aku....cuma aku jer yang kurang bersyukur......**malunya aku...huhuhu

Disini aku kongsikan link entry tentang dugaan2 yang aku hadapi dan dugaan itu kami tempuhinya bersama...

Jadilah pasangan yang ikhlas mencintai pasangan kita kerana Allah Taala...biar orang nampak susah tapi hakikatnya bahagia itu kita yang rasa......

Kronologi Kisah Sakit Aku 

- Kisah Brain Tumor 

1. http://www.saidila.com/2010/05/aku-redha.html?m=1

2. http://www.saidila.com/2010/08/dugaan-darinya.html?m=0

- Kisah Tonsil Dan Sleep Apnea

1. http://www.saidila.com/2012/09/bila-tonsil-menyerang.html

2.  http://www.saidila.com/2012/10/akumritonsilsleep-apneainsuran-dan-doc.html

3. http://www.saidila.com/2012/10/akumritonsilsleep-apnea-dan-ubat-part-2.html

4.  http://www.saidila.com/2012/10/cerita-11-oktober-dan-pengalaman.html


Muhasabah Cinta 

Wahai... Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan... Baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu

Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya ilahi....
Muhasabah cintaku...

Tuhan... Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu



Saturday, July 11, 2015

Gempar : Kebakaran Rumah Di Kampung Lindungan Petaling Jaya


"Kejadian pukul 8.20 pagi semalam. 
Kemusnahan dalam 80% , semua bilik habis terbakar. 
Persiapan raya + pakaian harian semua habis...Tinggal sehelai sepinggang."
Alamat : No 42 Jalan PJS 4/6 Taman Lindungan Jaya, 46000 Petaling Jaya, Selangor

Acc cimb : 7601275375 - Shahidah Bte Mohamad Yusuff

Contact : 012-2014312  ( Shahidah )

Innalillahiwainailahirojiun...mari bersama kita bantu semampunya

Hati mana yang tak luluh....Hari Raya Aidilfitri bakal menjelang kurang seminggu jer lagi....disaat inilah beliau diduga....rumah terbakar hangus...segala keperluan hari raya telah hangus terbakar...tinggal sehelai sepinggang sahaja....


Amat mustahil untuk kediaman beliau dapat dibaiki dalam masa yang singkat....tapi tak mengapalah....yang penting kita cuba bantu ringanlkan beban beliau...bantulah apa yang termampu oleh kita....

Takziah buat seluruh ahli keluarga mangsa....insyaAllah pasti ada hikmahnya....

** berita ini disampaikan oleh salah seorang kawan blogger...












UPDET TERKINI 13/7/2015

**setelah perkara ni adukan ke LEMBAGA ZAKAT SELANGOR....Alhamdulillah.....ini adalah hasilnya.......kesinilah duit zakat kita digunakan.....



Friday, July 10, 2015

Koleksi Nike Bag Online



" Nike adalah sebuah jenama sukan yang sangat popular dan barangkali ianya adalah label 

yang terbaik kita ada dalam pasaran sekarang ini. Koleksi produk sukan Nike Malaysia telah

diakui sebagai antara yang terbaik kerana kualitinya yang sangat tinggi. Ini tidak

menghairankan kerana Nike sangat mengutamakan ketelitian dalam pembuatan dan

penghasilan produk mereka. Selain itu semua bahan yang digunakan juga terdiri daripada

material yang terbaik sahaja. "





Apa pendapat korang tentang Koleksi Bag Nike....lagi2 koleksi bagpack... memang sedikit sebanyak menggoda hati....aku pilih Nike kerana selain berkualiti untuk aktiviti lasak aku gunaka backpack Nike ni juga sebagai bag sekolah anak2....jangan tak tau...buku budak2 sekolah sekarang pun dah berat2...banyak bag tak tahan nak tampung beban berat buku2 yang kena dibawa setiap hari.

Walaupun harga sedikit tinggi dari jenama pilihan bagpack yang ada...tapi dengan koleksi bag dari Nike....bagi aku ianya amat berbaloi dimiliki dan memang ia adalah pilihan yang bijak....

Nak memilikinya sekarang pun dah mudah....tak perlu menapak ke pusat beli belah ....hanya layari KOLEKSI NIKE BAG ONLINE  pasti ada yang berkenan dihati....

Antara koleksi yang ada dan banyak pilihan...




Selamat Membeli Belah....!!!!

**harga mungkin berubah mengikut jenis , stok dan tawaran



Sunday, July 5, 2015

iLove MAGIC

Hai korang....sebenarnya dah lama aku nak tulis pasal MAGIC nihhh....benda ni benar2 MAGIC....boleh menggelupur aku kalau takder MAGIC nihhh....

Hehehe....MAGIC yang aku maksudkan ini....Krim MAGIC dari COSMODERM....

Aku mula tahu krim dari blogger +Ben Ashaari ....ciri2 yang ada pada krim tu buat aku tertarik untuk mencuba....tapi percayalah aku percaya dengan testimoni beliau...produk yang beliau review jarang mengecewakan aku.....sebab biasanya dia guna dulu pastu baru dia sembang kat blog....testimoni datang semua dari dia dan ahli keluarga dia yang menggunakan...

Jadi bila apa2 yang dia syorkan memang boleh dipercayai..... TRUSTED REVIEW

Gigih aku cari krim MAGIC ni kat farmasi......fungsi utama krim ni seperti berikut.....seperti yang tertulis pada bungkusan.

Untuk Masaalah Kulit : Gatal  , Kudis , Cacar Air , Campak , Luka Kecil .
Testimoni - aku ada alahan kulit...lagi2 kalau tersalah makan.....mulalah gatal2 dan bengkak2...alahan tu buat kulit aku jadi panas dan tak selesa....menggaru saja sepanjang hari...silap gaya boleh sampai 2 ke 3 hari untuk hilang gatal dan bengkak tanpa ubat....kalau ambik ubat memang sejam jer dah ok....tapi kepala jadi ting tong...

Baru2 ni anak aku Cinta kena demam campak....yang Qaseh pulak bontot dia habis bonyok sebab berkudis dan gatal....anak buah aku pulak kena cacar air....pergi klinik macam biasalah dapat calamine lotion...ala cecair warna pink tu..... tapi cinta tak selesa...katanya bertambah gatal....kesian aku tengok cinta menggaru saja ...dia nak tidur pun tak selesa.....bila cinta tak selsa aku pun samalah....malam kena bangun sapu lotion pink tu lagi....gosok2 kulit dia ....2 ke 3 hari lepas tu aku teringat krim MAGIC....dalam hati aku kata nak cubalah krim MAGIC plak....manalah tau ada perubahan yang baik.....tak cuba tau tau kan.....

Lepas cinta mandi...aku sapu MAGIC kat satu badan cinta.....dari pagi membawa ke petang aku tengok dia ok jer tak bising gatal....dalam hati aku takkanlah sekali guna dah ok......petang tu lepas mandi aku nak sapu lotion pink tapi cinta tak nak..dia tak suka...dia minta sapukan krim MAGIC....dia kata pakai krim ni selesa...aku pun ok kan jer....badan dia kulit dia tahulah dia kann....malam tidur pun takderlah terbangun merengek gatal minta gosok...aku pun sedap tidur sejak tu....tak sampai seminggu kesan campak kering...takder parut...memang clear.....

Tak lama pastu anak buah aku pulak kena cacar....dekat 2 minggu tak baik....cacar basah jer...aku bagi krim MAGIC kat biras aku suh pakaikan ....tak sampai seminggu kering dan takder parut.....lepas kakanya kena..adiknya pulak yang kena cacar....guna gak krim MAGIC baru cacar kering dan tak berparut......

Anak aku yang Qaseh lagi kesian....bontot dia bonyok sebab gatal2 dan berkudis....mula2 aku ada ambik gambar tapi tak sampai hati nak publish walaupun untuk buat testimoni......mula2 aku bagi Qaseh pakai satu krim yang boleh kata mahal harganya.....tapi tak berkesan langsung....seminggu gak cuba konsisten guna krim mahal untuk dapatkan hasil yg bagus...tapi hampa...alih2 aku bagi Qaseh guna MAGIC...dalam masa seminggu jer....kudis kat bontot Qaseh kering dan baik terus.....


Aku tahu ada yang punya masalalah lebih kurang aku...jadi apa kata korang cuba jer gun Krim Magic dari COSMODERM .....harga pun mampu milik sangat.....tak membebankan pengguna untuk dapatkan produk yang baik....

Sebagai Deodoran : Mencegah bau badan agar nyaman sepanjang hari 
Testimoniaku pakai deodaran ...silap brand alamat gatal2lah jadinya....walauoun tiap kali guna brand yg sama tapi aku tak boleh selalu guna...mesti gatal2 jadinya....tapi kalau tak pakai memang tak selesa...bila dengan MAGIC ni ketiak jadi sedap berangin dan bau pun takder...lagi2 dengan cuaca panas sekarang...memang selesa sangat...budak2 pun elok guna

Jadi itu sahaj testimoni aku untuk produk Magic Cosmoderm ni.....aku memang dah jatuh hati jatuh cinta jatuh suka dengan semua produk COSMODERM....ada beberapa produk lagi aku dah guna...insyaAllah ada masa aku akan kongsi testimoni aku kat blog.....

Rugi sangat bila produk yang baik ni aku jer yag tahu kebaikkannya...aku kongsi untuk korang sama2 nikmati kebaikkan yang aku juga dapat...yang penting...ianya BERSIH , HALAL , MAMPU MILIK

Kalau korang rajin boleh cari kat farmasi berdekatan...kalau korang cam malas2 ( lebih kurang aku ) baik beli online .... order , bayar , tunggu , dapat dan boleh guna

Selamat Mencuba......!!!


Website Rasmi

http://www.cosmoderm.com.my/

Lokasi Store Berhampiran

http://www.cosmoderm.com.my/?cur=store_locator/map



Friday, July 3, 2015

( Tutorial ) Cara Nak Install / Download Lagu Kegemaran Ke iPhone Menggunakan iTunes

Hai korang semua....aku taklah good2 sangat nak bagi tutorial tapi aku rasa aku kena buat jugak sebab aku kadang pun kadang lupa camner nak buat....itupun sebab dah lama sangat tak buat....ehehehe....

Sejak iPhone 6 ni ada kat tangan aku ..aku belum install apa2 lagu dalam ni.....

Tetiba terasa nak ada lagu plak dalam iPhone nihhh.....ada 128gb nak buat apa kalau tak install lagu kannn...ehehehe

Oklah harap tutor ni membantu korang yang ada iPhone .....sebenarnya taklah susah mana...sekali korang dah tahu cara.....lagi banyak lagu boleh install dan download free gitu2 jer.....kecuali korang beli guna itunes opkoslah kena bayar....yer dak....cuba jadi bijak sikit......

Ok jom kita bermula......


1. Mula2 sekali masuk ke ---> http://www.4shared.com/

2. Cari lagu apa yang nak di download ---> contoh Sada Borneo



3. Pilih download ( rujuk gambar )


4. Pilih " Free Download " ( rujuk gambar )


5. Selepas download pilih " Show in Folder "


6. Right Click tetikus dan pilih OPEN pilih iTunes ( lagu akan dimainkan secara automatik dalam player iTunes )




7. Seret lagu yang korang nak dari libary terus drop off masuk ke device iPhone


8. Siap dan lagu pilihan sudah masuk tersimpan  kedalam device iPhone

Langkah Seterusnya Periksa iPhone

1. Pilih " Music"

2. Pilih " Song "

3. Lagu2 pilihan telah tersimpan dalam senarai lagu dan boleh diasingkang mengikut kategori atau cipta satu playlist untuk lagu2 yang disukai.


Selamat Mencuba ....