Sunday, March 22, 2015

Kejujuran Peniaga Char KueTiaw Sijangkang

Menyambung kisah dari gambar nih......



Oleh kerana aku sekarang tengah alergik maka aku orderlah char kuetiaw tanpa kerang tapi nak udang......yg lagi satu macam biasa jer ada udang ada kerang.....itu untuk inchik dd

Pinggan pertama pun sampai... dapat yg ada udang dan kerang....jadi aku bagi kat inchik dd...

Pastu pinggan kedua menyusul....aku nampak ada kerang tapi takder udang....tapi tak kisahlahh....aku malas nak bising2.....bukan perkara besar sangat pun .....

Oleh sebab aku tak makan... kerang tu aku asing2kan pastu letak kat pinggan inchik dd....banyak gak aa kerang tu....sebenarnya bukan aku tak boleh makan tapi aku tak nak makan sebab nanti kalau dah aku tergaru-garu susah ooo....hilang kualiti hidup....

Masa aku ralit pindahkan kerang kat kat pinggan inchik dd....peniaga ni dia nampak...pastu dia tegur aku....kak maaf kak...saya terlupa ....meh saya tukar yg lain...tapi aku kata takper....tak perlu....dia kata lagi....ehhh takper2 saya tukar yg lain..inchik dd pula jawab..takper2 saya dah lambat....tapi aku tau dia rasa bersalah...

Alhamdulillah char kuetiaw dia sedap dan mengenyangkan aku....

Tiba masa bayar...aku tanya berapa semua....dia cakap kat aku....takper kak...saya kira 1 jer....aku cakap mana boleh....dah habis makan pun....jangan camtu...kira jer....dia kata lagi ..takper kak...saya minta maaf sangat....aku cakap lagi...takper2....takder masaalah...lagipun makan habis dah....tapi dia tetap gak kira 1 pinggan....aku pun diam jer....dia bagi aku duit baki....aku ambik duit baki pastu aku ambik rm4...aku bagi anak dia...bapaknya kata jgn ambik ...aku kata takper...buat belanja yer...esok kan sekolah....

Pastu aku pun blahh.....sambil telinga aku asyik dengar dia cakap maaf terima kasih maaf terima kasih....

Apa yg aku rasa.....??? sungguh cuma berniaga kecil2lan tapi nilai seorang peniaga yang dia miliki tu mahu kalah seorang jutawan perniagaan....

Bagi aku dia seorang yg jujur...

Aku nak huraikan camner nilai jujur dia sampai tak terhurai langsung.........tapi asal korang faham maksud aku sudahlah....hadam sorang2 jerlah maksud tu....rasa nak kongsi...sila tinggalkan komen....mungkin korang boleh bagitahu atau  huraikan maksud jujur yg aku cuba maksudkan sebenarnya....ehehe


#PeniagaYangBaikAdalahYangSentiasaJujurDanMerendahDiri
#AkuBelajarSesuatuDariDia

Thursday, March 19, 2015

Kelab Komuniti Adalah Pilihan

Asalamualaikum...

Hari ni aku nak citer pasal satu perkara....aku citer dari sudut pandangan dan penlaian aku.....kalau korang punya pendapat atau pandangan yang tersendiri yang berbeza boleh letak kat ruang komen....

Aku tahu aku sedar yang blog aku memang tak poular tak meletop dan tak boleh buat sumber pendapatan...jadi... jika ada yang baca dan jikalah ada manfaat didalamnya ambil'lah ...jika tiada... biarkan sahaja....

Aku pun sebenarnya bukan suka sangat untuk berkomuniti...maksud aku join mana2 group fb wasap dan apa sahaja....tak kira kehidupan secara live atau pun kehidupan dialam maya.....

Tetapi beberapa tahun lepas....aku mula sedar aku mula buka hati buka minda untuk mencari sahabat setelah aku dikhianati....saabat baiktakkan datang bergolek...kita kena cari...macam rezeki jugak...ada rezeki dapat secara halal ada yang dapat rezeki pula dari jalan yang haram...apapun namanya rezeki itu semuanya datang dari ALLAH swt...

Bagitulah kita dalam mencari kawan dan sahabat....ada yang baik maka dia akan membawa kita kepada kebaikkan...bila dapat yang tak baik...samada kita mengikut dia atau dia yang mengikut kita.....

Apa kriteria yang aku ada untuk join #KBBA atau KelabBloggerBenAsahaari ni...???

None...!!!

Percayalah....aku takder apa2...blog biasa2 jer....cuba tengok followers....tak meningkat ningkat langsung....PV stended sehari seratus dua jer sehari.....sebulan adalah bawah 5K.....hahaha ciput jer...tapi ada sapa kisah....

Aku rasa nak tulis aku tulis...aku rasa nak ping aku ping...rasa nak share aku share....tapi lebih selalunya aku lupa.....ehehehe

Ok....dengan tak glam dengan tak top hot pop semua tu aku tetap diserapkan dalam Team #KBBA #KelabBloggerBenAshaari....dengan founder kelab tu pun aku belum pernah jumpa walau sekali....hebat tak....?? hebat kan aku....hahaha

Untuk pengetahuan koranglah yer....aku kenal ben dari blog...dulu ada beberapa segmen +Ben Ashaari dia buat dan blog aku pernah 2 kali direview oleh beliau...senang citer aku kenal dia dari zaman dia belum sado...ehhh bukan.... dari masa dia kerja ngan gomen pastu berenti belum ada baby sampai laa ni dah anak 2....berapa tahun....??? entah...aku malas nak kira.....cuma agak lama kenal blog dia tapi tak sekali pun pernah jumpa....rasa teringin nak jumpa pun takder....hehehe

Bagaimana aku boleh bertahan dengan beliau...??? yang rata2 blogger baru sekarang kata dia kerek'lah...berlagak'lah...pergunakan blogger naif'lah......dari mana datang tuduhan tu semua aku pun tak tau.....yg tuduh tu taulah....aku taktau...

Ada beberapa sebab aku respek ngan beliau....bukan sebab hensem atau sado ker apa....kalau nak kata hensem...hemsem lagi laki aku dan sado lagi laki aku....sebabnya biarlah rahsia....tak baik puji manusia biasa lebih2....

Ada pengajaran yang aku dapat dari dia...ada tunjuk ajar ada nasihat ada teguran ada macam2 yang kita boleh dapat jika yang baik kita ambik....manusia mana tak pernah buat salah dan silap....ada orang kata juga dia tak boleh ditegur....yer ker....?? ker kiter ni sebenarnya jenis yang tak nak kalah....

Aku pernah tegur beliau...beliau ok jer....takder plak dia unfriend aku atau block aku....sebab aku tahu dia seorang yang matang...kecuali kalau kita sendiri bagi hint atau mulakan provokasi.....

Oklahhh dah dah citer pasal beliau.....

Untungnya kita ada dalam komuniti sebab banyak kita boleh kongsi....komuniti bukan untuk tempat dapat job sahaja...jauh sekali untuk glamer....sampai sekarang aku takder job untuk blog...sebab aku jenis tak boleh bagi komitmen....cuba camner pun ku tetap tak boleh...tanggungjawab aku terhadap keluarga amatlah besar....jadi aku tak janjikan bulan dan bintang yang aku boleh menaikkan nama blog dan kelab.....cemburu pada blogger yang lain...jauh panggang dari api......not my style laa deiii....

Entry ni bukan nak angkat beliau yer...( aku tak rasa beliau ni ada masa baca blog aku ) membodek bukan amalan gua....cuma aku nak kata yang apa kelab sekalipun kita masuk...hormati ketua dan hormati ahli kelab yang lain....walaupun ketua salah...boleh jer bagi cadangan untuk betulkan tapi jangan'lah kondem ketua kaw2....umpama seorang anak...makbapak buat salah takkan ekau nak derhaka terus hanya sebab makbapak kau salah dan tak nak mendengar nasihat anak.....yer dakkk....

Semoga blog menyatu padukan kita semua...bukan memecah belahkan kita...kita bukan sekadar blogger menulis apa yang dirasa....

#KBBA #KelabBloggerBenAshaari
#maasalamah #wailal'liqo



Wednesday, March 11, 2015

Yuna - Langit

Asalamualaikum semua.....

Hari ini aku nak ajak korang layan lagu  YuNalis Zarai....Langit

Lagu ni memang best...anak2 aku suka sangat....kurang2 boleh ajar diorang tingkatkan sebutan bahasa english yang betul.....

Dengar lagu tak salah...yang salahnya kalau salah pilih lagu...aku bukanlah jumud sangat sampai langsung tak dengar muzik....

Ada sesetengah hiburan tu...nampak cam bagus...tapi silap gaya boleh sosat akidah dibuatnya.....berhibur  dan menghiburkan hati itu fitrah manusia...cuma jangan sampai berlebihan ....bila berlebihan maka timbul taksub...bila dah taksub...maka muncul'lah benda pelik2......

Dalam masa yang sama...lagu ni macam tribute untuk memperingati MH370.....walaupun lagu ni nampak tenang tapi makna lagu ni sangat2 dalam....

Walaupun redha dalam hati sangat2 merindui dan sedih mengenangkan nasib pesawat dan kru kapal dan penumpang pesawat MH370....





Enjoy.....!!!

#RIP #MH370 #flyingHigh #staystrong

Tuesday, March 10, 2015

Ambil Duit Di Rumah Orang Meninggal - Ustaz Rizam Ghazali

Cuba dengar kata2 ustaz ni.....adat kalau terlalu diikut memang akan meyusahkan penganut agama.....walhal yang patut diikut dan patut diutamakan ialah apa yang agama suruh....tapi bila ada antra kita mula tak ikut adat...mulalah mata jeling menjeling mulut pulak takkan dapat diam dari mengata.....

Sebelum ni lagi aku dah musykil...kenapa mesti ada adat nak kena siapkan 3 bungkusan.....dalam bungkusan tu pulak ada pinggan...atas pinggan ada kain batik atau kain pelekat dan juga duit....pastu dibungkus dengan kain putih...waktu ahli keluarga waris sedang bersedih...waktu tu jugak nak kena siapkan semua adat2 tu.....walaupun sejak dulu hingga kini aku merasa pelik...tapi kini aku faham....itu bukanlah apa yang agama suruh....itu cuma adat yang tak masuk akal...

Tapi apa boleh buat...diam sajer sudahlah.....cuma aku akan minta supaya bila tiba giliran aku....jangan ada yang buat begitu....aku tak nak mengalakkan lagi.....bukan senang orang2 kita nak mengubah adat.....sebab yang tak buat mungkin sorang dua...manakala satu kampung melaksana....huhuhu...payah kan....







Apa yang lebih musykil jugak...kenapa baru2 ni jer baru muncul ustaz2 yang kata ini tak boleh itu tak boleh...ini salah...itu bida'ah....ini syirik...itu bukan sunnah.....dan amacam2 lagi sehingga menyebabkan persengketaan walaupun dah selesai....

Kenapa yer....?? apa yang benarnya...mana satu kita yang biasa2 ni nak dengar dan ikut....?? ustaz ni kata dia ajar dan sampaikan ikut hadis sahih....ikut sunnah yang sebenarnya....ustaz ni pulak kata lain...dia kata dia yang betul....ingat kita ni tak pening ker.....??

Yes...aku paham....sebab itu kita kena mengaji ( belajar ) ....selama ni ...kita didahkan dengan buku fardhu ain....fardhu ain tu wajib dipelajari....cuba baca balik betul2....apa yang ada dalam kitab fardhu ain yang kita baca dan belajar dengan kitab tu sejak kecik...ada didalamnya yang dikatakan oleh para ustaz sebagai bida'ah.....hehhhh.....ko rasa apa....benda yang disangka betul dahulu kini disahkan salah sebabb tak ikut sunnah yang diajar dan dibuat oleh nabi dan juga para sahabat nabi serta salfusoleh....

Aiii...memang pening.....maka jalan yang patut kita ambil ialah...berdoalah kepada allah...moga allah pandu kita kejalan agama Islam sebenar yang lurus lagi diredhai.....

InsyaAllah

Sunday, March 8, 2015

Cabaran Menulis Entry Dengan Tulisan Tangan




Ehhhh ...dah kenapa gi menyahut cabaran ni pun tak tau...cuma rasa cam best jer...sesekali kan.....dari biar blog tak berupdet ...inipun macam updet gak....isi tak penting yang penting tu diaaa....tulisan aku yang alamak ehhhh cam haper jerrr.....

Katanya kalau tulisan buruk ada harapan menang...yang tulisan cantik jangan rasa tetiba menyesal plak yerrrr....tak gitu kerrr....??? hahahaha

Alaaa bukan betul pun gurau2 jer......tadi baru baca satu entry kat blog orang....katanya jangan gaduh2....betul'lahh...jangan gaduh2....gaduh boleh tapi jangan sampai berbunuh plak yerrrr....

Apapun enjoy aaa dengan tulisan nih.....tagline aku untuk entry ni ialah " tulisan buruk takper jangan buruk perangai "




Selamat Hari GST Malaysia......*ekekekeke