Wednesday, June 4, 2014

Bila UNIFI Cari Pasal Ngan Aku...

Asalamualaikum.....

Entry ni memang entry aku nak hanginkan UNIFI atau TM UNIFI......sebab apa...??? hahhhhh meh baca aku nak cerita.....

Sebelum2 ni aku baca dan simpati dengan pelanggan2 UNIFI yang disampahkan perkhidmatan setelah lama setia.....aku harap aku takkan kena macama apa yang orang lain kena....

Sekali...hamikkkk...semalam memang dari takder darah tinggi pun boleh jadi ada.....

Pukul 9.30 ke 9 lebih camtu sebelum aku keluar rumah...ok jer semua internet....aku sempat reply beberapa mesej wasap dan aku kata aku keluar dan balik aku akan reply semua....

Dekat pukul 11 aku sampai rumah....aku cek wasap nak reply tapi berpusing2 wasap aku nak cari sambungan internet....masa tu aku tak nampak lagi lampu bumi kat router tu dah oren....lepas restart modem baru perasan yang gambar bumi kat router dah oren...ok takper aku ingat itu masaalah biasalah.....memang biasa pun...biasanya kalau jadi camtu aku restart blaik pastu ok....lepas dah restart tak boleh terpaksalah aku call UNIFI Teknikal.....ingat nak suh diorang refresh kat sana macam biasa...

Dalam pada dia cuba nak re'connect internet aku... tiba2 dia kata..."oh cik saya baru perasan...akaun cik dah suspended....." aku pun kata " what...?? " dia kata "ada bayaran tertunggak...." aku cakap aku tau tapi due date jauh lagi....dua date bil tu semua 12/6....semalam baru 2/6......dia kata entahlah.....apa lagi...aku pun hangin sebadan....sebab dia kata dia tak boleh nak sambung sebab bab sambung2 dan potong2 ni  billing punya kerja dan bahagian billing plak dah tutup...kena tunggu esok....

Maka bertambahlah hangit perasaan aku ketika itu...aku tau marah2 ni tak bagus....aku tak maki2 hamun cam org2 giler biasa buat...cuma nada suara aku tinggi untuk menunjukan ketegasan atas ketidaksetujuan aku diperlakukan macam sampah oleh pihak TM UNIFI....

Aku bukan baru 2 ke 3 bulan guna UNIFI ok.....dah nak masuk 3 tahun ke 4 tahun camtu.....memang jadual pembayaran aku begitu....akan ada lewat sebulan sebab masuk bulan kedua baru aku bayar yg bulan lepas punya.....takkan'lah pihak billing tu tak tengok camner jenis pembayaran aku....

Yang aku kesalkan ialah waktu pemotongan tu bukan waktu siang.....dia kata sistem...sistem tu sapa yang set....bukan orang ker.....??? kalau waktu siang line aku kena potong...aku boleh terima sebab aku boleh jer gi bayar kat kaunter dan2 tu jugak kalau dah TM kemaruk nak duit sangat....ini time dah nak tengah malam....sohai betul.....

Nak tak nak kena tunggu hari ni baru boleh cerita.....pukul 1 tengahari tadi inchik dd gi bayar....dan dia kata akan sambung.....sebelum 1.30 aku call tanya bila nak sambung...aku cakap aku banyak kerja nak buat....dah tertangguh dari malam tadi.....dia kata dah sambung....aku kata dah sambung apanya....gambar bumi kat router oren lagi....aku paksa dia suh sambung cepat.....pandai potong cepat pandai2 sambung cepat.....dia jawab lagi kata diorang bahagian billing tak tau apa2....angin lagi aku.....aku cakap semalam teknikal kata yg boleh sambung billing ...yg ni billing kata akaun....saya dah tunggu lama dah ni....dia diam jer....tak kisah bahagian apapun...saya nak internet saya on....dia cuma kata dia akan cuba....pastu pukul 2.30 aku call lagi tanya dah sambung ker belum....dia kata dah sambung...aku kata mana ada sambung.....oren lagi gambar bumi tu....dia jawab "biasa kena tunggu 24 jam ker 4 jam "antara gitulah dia cakap.....aku cakap mana boleh 4 jam....lama dah niiiii.....kerja saya banyak tak siap....dia pujuk aku...dia kata mungkin sekejap jer lagi...sebab dah sambung....sib bek yg kali ni operatornya lelaki.....sejuk sikit hati ini....ehehehehe.....

Ngam2 sikit jer lagi sebelum nak pukul 3 aku dapat SMS yg kata report aku dah solved ....hahahaha... senyum jer aku tengok SMS tu....akhirnyaaa.....kalau tak memang aku akan tepon lagi untuk meng'hanginkan operator unifi yg bertuah buat kali ke'empat....

Hurmmmm...aku tau dah....len kali kalau jadi camni jangan percaya tunggu diorang sambung....kasi bantai operator dia cukup2....bukankakh perbualan kita akan dirakam untuk tujuan latihan...itu pasal aku hangin jer....bantai cakap cukup2....walau hal kecik tak berapa perlu nak marah...at least biar pegawai2 atasan diorang tahu.....kastemer ada hangin2 jugak.....

Dan tak lupa tiap kali nak letak tepon aku bagi nasihat seperti dibawah.....


Oklah...tutup kes....cuma ingat2 jerlah...kalau2 esok2 adi kat korang....jangan lupa buat macam apa yg aku buat.......talipon jer selagi tak disambung......mesti cepat dia sambung......

Dia dah ajar kitakan.....kita ajar dia balik cukup2.....

The End......

Post a Comment