Tuesday, February 4, 2014

( Wajib Baca ) Kenapa Skybox Scrambled....????

Untuk pengetahuan korang scram boleh terjadi banyak sebab....walau aku dah pernah tulis kat entry masaalah berkaitan skybox seperti scram dan blablabla...macam takder yang baca pulak....yerlah kannn...kejap2 wasap aku tanya kenapa scram....

Wajib ingat yer...korang bayar hanya Rm30 sahaja sebulan untuk dapatkan semua channel ASRTO....

Aku faham...itupun duit jugak..tapi sepanjang aku guna skybox...aku tak pernah call atau mesej provider skybox atau seller cline secara pukal dan tanya bertalu-talu kepada diorang KENAPA SCRAMBLED...??

Setakat tanya nak ambik tahu atau nak bagitahu takder masaalah...aku faham....tapi jangan'lah kata macam2 kat aku...."kenapa scram...?? bila nak ok...?? tak berbaloi'lahhh....sakit hatilah....dan blablablabla " dan siap rekues lagi suh elok'kan channel2 tertentu yang dia nak tengok.....hurmmmmm.....bayar Rm30 tu bukan aku untung Rm30 okehhh.....---> kang aku caj korang setiap pertanyaan Rm1.00 kangggg baru tahu....huhuhuhu

Bagi aku apa yang aku bayar itulah yang aku dapat.....setimpal dengan apa yang kita bayar....dan aku tak pernah janji yang channel akan cun manjang tanpa scram....

Tiap kali ada yang tanya kat aku..."cline ni ok tak bro...?? ada scram tak bos...?? dan jawapan aku mestinyalah...."tipulah kalau takder scram....mesti ada scram punya....." dan aku tak pernah jawab..."cline ok...tak pernah scram langsung...."

Lepas tu terpulang korang nak buat keputusan nak beli cline ngan aku atau tak...aku tak pernah paksa....tapi yang menipu aku banyak'lah.... nak test cline sehari...sudahnya seminggu online buat derk jerrrr.....bila aku tanya bila nak bayar....kata tak jadi ambik....kan cam haremmmm.....sudahnya aku tukar id password...

Lepas ni aku kena tegas...siapa nak test cline aku...aku bagi masa 1 jam jer...pastu kalau tak boleh decide nak ker tak nak...aku dah tak yah tanya...aku terus tukar password....abih cerita.....kenapa aku berani bagi test...sebab aku tahu server cline aku camner prestasinya....kalau 20 cline aku jual hanya 1 jer yang komplen...maknanya bukan masaalah server tapi itu masaalah internet ngan box korang sendiri....

Aku akan jawab bila tanya baik2...lepas aku terangkan...sila jangan tanya lagi....sebab yang jaga server BUKAN AKU....!!!

Sebab aku banyak terima testimoni dari org yang kata...dia dah test macam2 cline dari server yang berlainan....tapi katanya 2 minit sekali scram...jadi dia nak test cline aku tengok amacam...

Aku malas nak maki2...bagi aku kalau 10 server pun korang dah pernah test guna...tapi kalau sepuluh2 cline tu korang cakap ada masaalah scram ...hurmmm memang otak korang ada masaalah....tak ada server yang sesuai ngan box korang'lah jawabnya....box problem ditambah internet korang cam biskut...memang akan scram memanjang....bukan salah server atau seller cline.....

Pengalaman akulah yer.....mungkin kerana aku rajin bertanya dan mencari jawapan kenapa dan mengapa dan juga melalui pemerhatian aku sendiri.... maka aku dah tahu apa punca2 scram....masaalah scram ni bukan sebab server....server punya hal aku tolak tepi...itu tak boleh nak elak....itu luar bidang dan pegetahuan aku....contoh aku bagi camni....orang yang jual tv...belum tentu dia boleh repair tv kalau tv tu rosak....korang boleh hantar tv rosak tu kat kedai...tapi kedai cuma boleh buat report kata tv sudah rosak dan tv tu pulak mesti kena hantar kat kilang utama untuk pakar tv yang baiki....jadi sama macam cline ni jugak....aku jual cline sahaja tapi server bukan aku yang provide....

Ok...paham dah semua yerrr...kalau dah paham bagus....

Upgred Firmware Box Bila Perlu

Sebab tu aku selalu tanya....kalau scram...simbol scram tu kaler apa....hijau ker biru....?? kalau hijau bermakna box korang tu dah pernah di upgred firmware'nya....kalau biru belum upgred lagi....

Sekalipun box dah pernah upgred firmwarenya....tak hairan nanti akan kena upgred lagi.....sebab aku dah kena dah....padahal jarak aku upgred firmware tu dalam 3 ker 4 bulan camtulah.....

Memula aku upgred firmware cara yang biasa jer....tapi ada satu hari tu selepas bebrapa bulan aku dah upgred firmware.....box buat hal.....bila aku wasap pro server....dia kata server ok jer....jadi pas aku kata scram 2 minit sekali...baru dia kata...box aku kena upgred firmware lagi baru.....walaupun simbol scram dah hijau dan box aku dah pernah diupgred beberapa kali....

Tapi serius...lepas aku upgred box aku ngan software paling baru...masaalah scram dapat aku atasi walaupun tak banyak...tapi nampak dia punya kesan....gambar pun nampak lagi cun dan sharp.....

Jadi jangan lawan aku kalau aku cakap box kena upgred.....dalam box tu ada perisian cam komputer gak yang nak kena upgred....ni bila aku kata kena upgred box....kata lagi dah upgred dah upgred.....pastu kalau dah upgred jadi jugak scram memang aku tak boleh nak tolong dah.....

Aku tak nak pandai guna jer....tapi aku kenalah jugak pandai nak operate box tu bila ada masaalah.....penat aku tulis panjang lebar kat blog ni tapi korang tak nak baca dan ambik tahu.....

Walau ada yang tanya kat aku pun bukan yang beli cline ngan aku...aku tetap jawab segala pertanyaan dengan berhemah....

Aku juga tak pernah kenakan yuran penyambungan bila cline korang dah xpired....kadang ada yang wasap aku pukul  1 ke 2 pagi minta penyambungan....aku rekues'kan jugak kat provider......apa lagi tak puas hati....??? tapi mana client2 aku yang lama dari tahun lepas tak pernah buat camni....semua faham....yg tak faham sorang dua jer.....jadi aku tulis ni pun untuk sorang dua tu baca......hahahahahaha

Perlunya Kestabilan Internet

Ni paling penting......sambungan internet kenalah stabil....kalau tak stabil camner cline nak connect kat box.....???

Internet running 24jam.....kemungkinan connection akan hang itu dah tentu ada.....sekali lagi aku bagitahu aku guna unifi....memang Unifi adalah yang paling stabil....tapi kadang sambungan pun boleh putus sendiri...jadi cubalah restart modem tu balik....tunggu 10 saat lepas off pastu boleh cuba on balik.....biasanya lepas tu internet akan ok.....nak tahu internet stabil ke tak...tengok lampu kat router yang ada gambar bumi.....kalau berkelip-kelip tu maknanya tak stabil'lah tu.....kalau tak berkelip pun tak boleh percaya jugak.....biasanya aku akan call unifi teknikal untuk diorang refresh connection dari sana.....pastu baru ok....kena amibik tahu jugak yer...TM rajin buat maintanence....nak2 waktu tengah malam....dalam aku siapkan entry ni jer pun dah berapa kali connection internet putus......

Ok....rasanya cukup sampai takat ni aku bagitahu apa yang aku tahu dan apa yang korang patut tahu dan buat bila skybox scrambled.....

Kalau korang tak nak ada scram langsung senang jer...aku ada jalan penyelesaian....korang call nombor ASRTO....pastu korang tengokdan korang rasalah.... Rm30 korang tu laku ker tak laku kat diorang....channel apa yang korang boleh dapat dengan bayaran Rm30....

Awal2 aku dah kata....guna skybox untuk berjimat...kalau nak membazir silalah guna ASRTO

Yang ni betul last aku nak kata...."aku bukan marahhhh....tapi nasihatttt..."

Nota Tapak Kuku Kaki ---> aku bukan bang toyibbbbbb

Rujuk link dibawah untuk lebih kepahaman



Post a Comment