Tuesday, December 10, 2013

( Info dan Tutorial ) Bila Malware Menyerang Dan Cara Membuangnya

Pehhhhhhh.....tengah syok aku nak buat entry untuk kontes yang +Mawardi Yunus anjurkan...tetiba jer blog aku jadi camni....



Bila keluar camtu jer....terus aku rasa nak nangis...tapi aku kawal...jangan panik2 jangan panik...mesti boleh settle.....sifu dah pernah tunjuk cara nak remove malware nih......inilah masanya aku tak nak menyusahkan sifu aku yang kat selayang nun.....ehehehe

Cara nak buang.....nampak tak anak panah tu tunjuk apa......?? yerrr itulah punca kenapa blog aku diserang malware...ehhh jap...blog ker komputer yer....hurmmmmm hurmmmm...entahlahhhhh...yang penting sebab blog dotdotdot tu....blog aku tak bleh view kat komputer ftec nihh......cishhhhhh

Camner nak buang....???

Haaaa....apa yg perlu lakukan ialah " view page source " blog ni dulu....cara nak dapatkan samada korang guna komputer lain atau korag buat right click selaju yg mungkin sebelum page blog bertukar jadi macam gambar kat atas....masa tu korang punya right click da tak laku dah.....


Bila dah keluar view page source...korang pilih dan dia akan view jadi cam kata bawah ni...

Cara nak cari sepit dotdotdot tu....korang kena " control + F " nanti keluar kotak kecik kat belah kanan atas sekali....lalu korang taip'lah keluar nama si pembawa virus tu.....

Bila dah keluar berderet cam gambar kat bawah ni.....barulah korang tahu kat mana malware ni nyorok....biasanya dia nyorok kat bahagian blog list atau blog roll.....


dengan secepat yang mungkin korang klik kat bahagian reka letak yang meletakkan bahagian blog list atau blog roll...

Dalam ituasi yg aku adapi ni....ada 3 blog berlainan yg telah menjangkiti blog aku dengan malware....satu blog pahlawanku....bila aku dah delete baru teringat nak buat tutor.....lagi 2 blog tu tak dapat dikesan dalam bloglist aku.....ahhhh sudahhhhh

Akhirnya aku buat keputusan aku buang gajet bloglist dari halaman reka letak....sonang cerita sonang kerja.....dah buang lepastu blog aku suda boleh diview seperti normal....ehehehe

Nanti bila aku rajin aku akan bua senarai balik blog2 yang best diabaca......ada blog yg dah 3 tahun tak berapdet pun hado.....aku jer yang " miang patek " gi simpan lagi.....eloklah jadi camni.....bole buat kemas kini blog list...kan kan kan...???

Oklah....itu jerrr untuk hari nihhh.....

Post a Comment