Monday, May 27, 2013

Jurnal Forex Aku

Assalamualaikum.....

Akhirnya aku berjaya mengumpul beberapa bahan untuk buat jurnal forex....dulu aku buat jurnal forex inchik dd...tapi jurnal tu hanya ada dalam forum fxmalay....kat blog ni plak Jurnal Forex Aku sebab blog ni aku yang punya....

Sebelum korang baca lebih2...aku nak ingatkan sikit jer....ini adalah cara aku trade forex...cara yg aku selesa sangat dengannya yang aku faham cara menganalisanya dan semuanya atas risiko aku sendiri....aku tak minta korang ikut atau guna pakai...mendesak korang terpengaruh pun tidak sama sekali....harap faham

Trade kali pertama...??
Sebelum ni aku sudah pun tertewas dengan ketamakkan dan kejahilan ilmu forex....aku tau cara aku salah dan terburu-buru....tapi itu normal dan memang perkara normal bagi traders yg sangat2 baru....tak buat salah macamana nak diperbetulkan kannnn...pas dah buat salah dah insaf...baru bina balik disiplin....masa tu baru aku tau apa itu disiplin dan MM....yer seratus peratus betul...apapun yg ko trade cara yg ko guna MM mesti mau jaga....

Berapa modal permulaan aku 
Bermodalkan USD30 yg inchik dd bagi....aku mulakan trade dengan nilai 10sen untuk 1 pip...dan aku trade pada matawang major GBvsUSD atau singkatan biasa guna GU....kenapa GU kenapa tak EU atau GJ atau GOLD....?? jawapannya tak tau kenapa....lagipun pair ni yg inchik dd ajar aku cara nak tengok pergerakkannya....dan selepas aku study dan pantau pegerakkan GU selama beberapa hari...aku mula faham walau tak berapa nak pandai baca graf....

Cara guna Time Frame 
Pertamanya untuk memudahkan pemantauan...aku susun 5 graf dalam terminal dengan belainan Time Frame atau TF....bergantung pada cara aku trade...kalo aku masa tu ada hati nak trade dengan cara short term...aku guna TF M1 M5 M15 M30 dan H1....untuk long term aku guna TF M5 M15 H1 H4 dan Daily....lain org lain cara pandangan...sila faham2...

Hari  dan waktu yang sesuai untuk trade
Hari pun memainkan peranan...walaupun hai isni hari bekerja rakyar malaysia tapi bank kat UK dan US tutup...jadi market memang lembab senang cerita hari isnin boleh buka terminal tapi tak tau nak baca dan tak tau arah market....setakat nak tengok jer bolehlah...tapi jangan masuk market atau post apa2 entry untuk trade...takder pekdah....kalau dulu aku tak sabar2 nak trade kalau hari isnin walaupun tak tahu hala tuju market....ehehehe...tapi itu dulu...sekarang tidak lagiiiii.....

Hari yg sesuai nak trade ialah hari Selasa Rabu dan Khamis sahaja....waktu pulak bermula dari 2.30 petang untuk standby...atau 3.30 petang waktu sesuai untuk masuk entry.... dan sehingga pukul 10.30 malam...waktu tu market sangat agresif....tapi janganlah nak menyanguk depan komputer sampai tak buat kerja lain yer....

Cara aku trade atau open post atau masuk entry
Andai kata waktu aku tengok graf untuk indi stoch TF M5 TF M15 semua dibawah paras 20 percent ...maknanya itu adalah masa yg sesuai untuk SELL BUY ...tapi jgn lupa tengok TF yang lain....mana hala tuju diorang...kalau TF Daily pun tengah trend menurun dan tunggu nak naik...maknanya bolehlah SELL BUY....begitu jugak dengan sebaliknya kalau TF M5 dan TF M15 berada diatas 80 percent disertai dengan TF H1 H4 dan Daily pulak tengah trend menaik yg nak turun...maka entry BUY SELL adalah yg paling sesuai....ohhh jangan lupa satu indi dari 1000oasis....itupun sangat berguna dan memberi kekuatan untuk buat entry....

Berapa nilai 1 pip 
Oleh kerana aku trade guna akaun mikro maka amaun dalam terminal akan dikecikkan....kalau kalau dalam akaun ada 10usd maknanya bila guna akaun mikro dia akan jadi 1000sen.....itu salah satu cara psikologi nak nampak duit tu jadi banyak padahal sama jerrrr....ehehehe

Maka atas didikkan inchik dd aku trade 1 pip dengan nilai 10sen....sikit kan....tapi ada yg kata newbie cam aku ni tak patut trade 1 pip 10sen...layaknya aku ialah 1 pin 1 sen....waaaaaaa nangis aku dengar.....tapi takper...bagi aku sama jer...1 pip 10 sen untuk satu entry....dan ada kawan yg aku tak kenal tapi nampak dia punya trade 1 pip 1 sen tapi bersusun post.....tak ker nilainya jadi sama macam yg aku punya....?? tapi sapa aku nak pertikai dia punya cara....itu cara dia yg dia suka....yg penting profit....ehehehe

Set SL dan TP
Bila lepas entry takkan nak menyanguk depan komputer tunggu profit kan....biasanya market akan naik turun tak menentu sampai dia jumpa hala tuju kemana nak pergi dan terus pergi...cam aku...dah entry aku pun blah buat kerja rumah....lepas berjam-jam baru aku teringat nak tengok kot2 dah profit ker tak ker....tapi rupanya tak....oleh kerana aku malas nak tunggu dan berkira-kira...tapi aku tau market akan membawa hala ke arah keuntungan cuma tak tau bila...mungkin lagi sejam mungkin lagi beberapa minit atau mungkin lagi beberapa hari...ambik keputusan aku set TP....cara nak set TP...gi ker modify pastu tolak dari harga yg kita open...let say trade pada harga 100 maka tolaklah 20 kalau nak 20 pip TP...kalau nak 30 ker 10 ke berapa ker sekati sendiri....biasanya aku cuma set TP 20pip jer....aku yakin mesti kena..setakat 20 pip tu dijamin kena tanpa was2...hehehe...tapiiiii....hahhhh ada tapi....kalau korang jenis ragu2 tak yakin dengan tahap analisa korang lebih baik korang set SL sekali....dan aku teak pernah set SL sebab aku tau mesti akan kena....boleh tak set SL tapi mesti pastikan akaun cukup menampung FLOATING sehingga separuh akaun jika ada....biasa yg aku kena...FLOATING sampai 100pip ke atas....tapi sebab akaun aku boleh tampung FLOATING yg ada maka risau tu tiada...kalau aku set SL setakat 30pip gerenti kena...gerenti dijamin...padahal aku tahu trend nak ke mana cuma trend naik atau turun masa tu belum habis lagi....tersalah analisa itu perkara biasa....tak siap boleh kawal atau kira dengan tepat....makanya sentiasa pastikan akaun cukup untuk tampung FLOATING yg banyak jika ada dan berlaku tanpa diduga...

Jangan tamak
Bila trade tolong jangan tamak....benda ni banyak berlaku pada traders2 tak kira baru atau lama....tak yah jauh2 inchik dd tu aku buat contoh untuk diri sendiri...nak lagi dekat aku sendiri pun pernah ter'tamak....ehehehe....tapi seperti yg aku kata....belajar kesilapan dari pengalaman...

Katalah dah trade pastu dah profit pastu dah close post...berapa yg kita close itulah yg kita dapat...kata set TP 20pip...kena pulak TP....cukuplah untuk hari itu....jangan plak dah kena TP pastu tengok market cam cun jer boleh masuk post dan kita pun masuk post....sudahnya FLOATING dan NEGATIF....hal ini bergantung pada niat dan doa jugak tau...jangan tak percaya....trade forex untuk buat duit....duit tu apa...??? rezekilah....masa tengah trade kita harap semoga Allah memberi kita keuntungan dan berjanji akan terima seberapa pun profit untuk hari itu....betul tak....?? bila dah profit korang rasa tak cukup plak...lalu korang trade lagi....maka kat situ korang dah break janji korang dengan Allah...nampak tak pastu apa balasannya....sedar atau tidak cuma korang jer yang tahu...tapi itulah yg aku tahu....jangan mungkir janji dengan Allah okay.....



simple indi...stoch dan 1000 oasis untuk analisa market..


profit dengan position buy tanpa set TP


trade profit dalam masa seminggu

Okay dah cukup sampai sini aku membebel....dan aku juga nak bagitahu...jangan kata forex ni haram apa semua kalau korang tak cukup bukti untuk membuktikan...

PIKIR DENGAN SEHALUS-HALUSNYA......

Kenapa forex haram untuk individu tapi tidak pada Bank....duit yg Bank guna untuk trade forex tu duit siapa...?? bukan duit orang ker....?? betul fatwa dah keluar tapi belum diwartakan....pendapat ulama tentang forex adalah khilaf.....fatwa tak boleh split...kalau nak kata HARAM boleh tapi HARAM jugaklah untuk BANK...bukan HARAM untuk INDIVIDU sahaja....itu namaya fatwa berat sebelah atau fatwa pilih kasih atau fatwa yg meragukan....sama macam bank ada yg konvesional ada yg islamik...boleh plih yg mana begitu juga dengan forex trading...ada akaun islamik ada akaun konvesional....apa yg ko trade itulah yg ko dapat....takder lebih takder kurang.....lainlah ASB...?? ko simpan banyak tu banyak2 plak lain yg dapat.....hahahahaha

Itu jer penutup untuk jurnal forex aku yg akan bersambung kalau aku rajin.....

Sekian...


Post a Comment