Saturday, April 27, 2013

Tauke....!!! CD Blue Ada Tak...???

Assalamualaikum.....

*** Ini bukan entry lucah...sila baca dan faham....jangan fikir semberono....



Kisah ni dah lama giler berlaku....kiranya masa masih zaman anak dara gitu.....tapi bile teringat balik mesti rasa kelakar....rasa lucu...dan rasa macam bodoh jugak aku masa tu rupanya...ehehehe

Dulu bila ada masa lapang atau hari cuti hari ada duit...aku mesti gi jalan2 kat Petaling Street yg kat KL tu....sekarang aku kalo disuruh pergi...meninggal pun aku tak nak......dulu pergi sebab masa tu masih bujang....pastu aku tau kat PS tu boleh dapat barang2 dengan harga murah...contoh cam baju...kasut....beg....aksesori dan macam2....selain dari tu....aku suka tengok gelagat org luar cam mat saleh membeli...cam kat negara diorang takder jual plak....

Aku selain jalan cuci mata dan merambu ...aku jugak suka beli CD atau VCD kat situ....banyak choice....murah plak tu.....masa tu mana ada pikir nak beli yg original.....lagipun duit tak banyak mana....waktu tu pikir....kalau beli VCD pirate pun cuma nak sekali tengok...bazir beli original...tapi kalo CD tu okay jer...satu CD original boleh dapat 5keping CD pirate.....hurmmmm pikirlah sendiri....

Pastu masa tu plak...aku tengah suka dengar lagu2 omputih ni.....ada satu tu aku nak2 sangat Cd original kumpulan tu...tapi mak aihhhh mahal nak meninggal...tak mampu aku....jadi bila ada satu hari tu aku gi PS....aku jalan2 kat tempat2 orang2 yg jual CD....yg jual tu biasalah org cina....memula aku tinjau2 sendiri...lama aku perati tiap2 baris CD2 yg tersusun.....bila tauke cina tu tengok aku macam tak jumpa apa yg aku nak....dia pun tanya...."u mau cari apa....?? aku pun jawab dengan jujur dan senyum paling suci..."saya mau cari CD BLUE....ada tak tauke...?? tauke tu yg mulanya senyum terus jadi kelat mukanya sambil cakap "takder..." pastu dia buat sibuk2 dan tak nampak aku.....dalam hati aku pun okayyy mungkin betul2 takder....

Aku gi cari kat deretan kedai CD yg ada kat situ.....lebih 3 kedai aku pergi....aku tanya dan jawabnya tetap takder....dalam hati aku ada pelik jugak....aikkkk...takkan habis kot....laku sangat ker CD Blue tuuuu.....tapi mungkin jugak....sebab masa tu CD BLUE memang tengah top giler.....walaupun bodoh dan bangang masih menguasai diri namun putus asa tidak sekali...sebelum bertambah petang aku kena cari jugak CD BLUE tu......

Aku dah mula capek menapak.....last2 aku dan tak tinjau2...aku terus tanya kat tauke cina yg terakhir....."tauke...CD BLUE ada tak....saya dah tanya kat semua kedai...semua kata takder....saya dah penat ni...." dengan pantas tauke tu senyum dan amik dari celahan2 deretan susunan CD yg berapa banyak daaaaa....."ini...CD kumpulan BLUE...." aku pun ambik dan baca segala tajuk lagu2 yg ada kat kertas CD BLUE yg tak berbekas cuma dalam plastik jernih.....ahhhh tak kisahlahhh...janji yg aku nak dah dapat....

cover depan.....


semua lagu2 ni aku suka......dululahhhhh....sekarang suka jugakk...ehehehe

Dalam pada tu aku tanya tentang rasa pelik aku kat tauke tu...."apsal kedai lain takder CD BLUE tauke....??? nasib baik u punya kedai ada....." tauke tu senyum dan cakap..."maybe dia ingat u nak beli CD BLUE lain...." aku kata kat tauke tu balik..."CD BLUE lain....?? mana ada tauke...sekarang ni CD BLUE ni yg paling top...kumpulan BLUE ni ada satu jer....."situasi bodoh giler terus menerus aku sambung kat situ...."bukannnn..."tauke tu kata lagi...."u kan pakai tudung....u cari CD BLUE....mana ada orang mau jual maaa...." aku masih bodoh...."ini cuma lagulah tauke...mana ada ygggggg...." belum sempat aku habiskan ayat...idea motor bijak aku baru berfungsi....damnnnn....patutlahhhhhh...."okay...saya faham tauke....hahahaha...aku ngan tauke tu sama2 gelak dan geleng2 kepala.....

Lepas bayar CD BLUE dengan harga Rm5...tauke terus letak CD BLUE yg disalah tafsir tu ldalam plastik hitam kecik...aku pun blah...sambil senyum dan gelak dan geleng.....kenapalah aku tak terpikir double meaning BLUE tu apa.....patutlah bila aku tanya semua tauke cina tu pandang aku atas bawah pastu cakap "takder" dengan agak keras dan kasar....

Berapa lama dah aku masih simpan CD Blue tu sejak beli...ada beberapa lagu jer masih boleh dengar dan yg lain semua dah scratch....dan dah lama bertahun tahun jugak aku tak pasang CD tu...minggu sudah baru aku amik keputusan buang....sebelum buang aku terlupa amik gambar yg satu masa dulu CD ini pernah manjdi kontoversi antara aku tauke cina di Petalig Street....

Okayyyy...tamat cerita....

Publishhh....!!!

Post a Comment