Saturday, April 13, 2013

Cerita Disebalik Tangki Najis Meletup ---> " Bukan Salah Ummi.... "

Assalamaualaikum...

Aku rasa serba salah jugak nak tulis ni....tapi tadi lepas aku gugel dengan keyword "tangki najis meletup" hahhhh berderet keluar.....aku bukak satu2 dan baca setiap web blog dan forum yg tengah bincang pasal topik ni....

Macam2 komen ada...ada yg simpati dan berdoa untuk kesembuhan mereka berdua...tak kurang jugak yg banyak menyalahkan dan mem'bodoh'kan si ibu atas kejadian yg menimpa mereka 2 beranak..

Aku sebagai anak buah mangsa hanya boleh membaca komen2 mereka sahaja....pada yg mendoakan kesejahteraan mereka berdua...aku ucapkan terima kasih banyak2 yang tak terhingga semoga Allah akan memberi pahala dan menjauhkan korang2 semua dari malapetaka....pada yg memberi komen negatif2 juga aku ucapkan terima kasih kerana korang2 juga prihatin terhadap berita ini...pada yg cakap makcik aku tu bodoh bangang apa semua...aku takder rasa nak marah atau nak buat komen balas....bagi aku semua tu sudah ditakdirkan...semasa aku kat hospital makcik aku nak cerita jer nangis....ulang2 makcik aku kata itu semua salah dia....

Walaupun kejadian ni berlaku pada tengahari ahad...tapi aku sekeluarga yg kat puchong ni baru dapat tahu pada hari yg ke-3...itupun sebab makcik aku sendiri yg SMS kat aku minta doakan kesihatan dirinya dan  wan ....Cik Su juga minta doa supaya wan tabah dan kuat semangat....aku plak cam blur masa terima SMS dari makcik aku ni....dalam hati aku tertanya apsal Cik Su ni minta doakan dia dan anaknya yer....aku balas SMS Cik Su...aku tanya kenapa dan apa yg terjadi sebenarnya....? lepas Cik Su balas SMS aku...aku terus istighfar...rasa lemah...menggigil badan....semangat aku hilang sekejap....tapi aku cover line depan mak aku....aku call semua adik beradik dan ipar duai yg jauh dan yg dekat...aku khabarkan kejadian yg menimpa cik su dan wan...semua istighfar dan nak tahu apa sebenarnya yg terjadi....aku call mak budak2 yg aku asuh minta diorang balik dan terima anak mereka awal dari masa yg biasa...kepala aku memang dah fokus nak bekejar ke hospital jer....

Aku desak inchik dd balik awal dari tempat kerja...tiap2 5 minit aku call inchik dd tanya camner...boleh balik cepat tak...boleh cepat sikit balaik tak....mungkin inchik dd agak tensen ngan soalan aku....

Akhirnya inchik dd confirm yg dia boleh gerak balik pukul 3petang....bila inchik dd dah gerak balik...baru aku bagitahu kat mak...aku cakap...."mak...siap2...kita nak gi melaka...." mak aku tanya "kenapa...?? ada apa kat melaka...??" aku urut dada aku...berat giler mulut aku nak cakap...." Cik Su ngan Wan masuk hospital....terbakar..."dan2 tu juga mak aku bercucuran air mata nangis...' huuuuuu huuuuu....kenapa boleh terbakar...."dan bermacam soalan mak tanya yang tak mampu aku beri jawapannya....

Memang Cik Su ada bagitahu kenapa....kata Cik Su dalam SMS yg dihantar kepada aku "acik tak sanggup nak cerita dila..sebab kesilapan acik...marahkan nyamuk yg banyak kat rumah dan gigit wan...acik nak bakar jentik2 tapi anak yg terbakar seluruh muka...acik muka melecur...tapi wan kesian dia....diamasih dalam ICU...hari ahad tengahari kena...hari ini kulit yg burn dah mula dikopek...tak sanggup acik tengok dia....doakan dia kat semangat yer...."

Itulah antara butiran SMS yg Cik Su kirimkan kat aku...

Pukul 3.30 petang kitorang semua gerak ker Melaka....perjalanan lancar tanpa sebarang masaalah....ngam2 dekat pukul 5petang kitorang semua dah sampai kat Melaka....tanya tol gate boy tanya drebar lori semua baru kitorang semua sampai kat Hospital Melaka...

Sampai hospital kitorang semua tak bleh masuk sebab kawasan melawat kat ICU...aku masuk dulu...mak ngan inchik dd tunggu kat luar ngan anak2 aku....sebab ICU jadi budak2 dilarang masuk sama sekali.

Cik Su nampak aku jer...Cik Su terus peluk aku dan menangis...Cik Su kata terima kasih sebab datang....rupanya keluarga yg kat Selangor belum sorang pun datang melawat walaupun diorang dah tahu lebih awal dari keluarga kitorang.....tapi tak kisahlah....yg penting keluarga kitorang dah sampai pun....

Muka Cik Su agak okay sikit sebab kesan2 terbakar tu dah mula terkopek....tapi bulu mata dan kening Cik Su hampir tak kelihatan.....jadi lain sikit aku tengok muka Cik Su....

Aku nampak Wan telantar kat atas katil...mukanya kemerehan...ada berbelang dengan kesan2 hitam yg terbakar masih belum terkopek....telinga Wan semua masih bertampal gauze....nampak cairan meleleh jer kat telinga nya.....sedih dan kasihan aku padanya...

Berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul....

Lepas tu aku keluar untuk panggil mak masuk pulak.....lepas mak masuk lagilah bercucuran air mata keduanya....untuk pengetahuan mak mertua aku ialah kakak ipar Cik Su....

Dalam bersedih tu Cik Su cerita kat aku yg semasa dalam perjalanan ke hospital...dadanya terasa berat sebab terlalu susah nak bernafas.....dia bagai merasakan yg ajalnya dah nak sampai...dia terbayang muka arwah maknya dan muka arwah bapa mertua aku....tapi dia mohon semoga umurnya dipanjangkan kerana dia masih ingin menjaga anak2nya terutamanya Wan....

Dalam perjalanan tu juga Cik Su berulang kali mohon maaf kepada wan diatas kesilanpannya....tapi apa yg wan katakan pada umminya...."bukan salah ummi....bukn salah ummi....."

Sepanjang perjalanan tu juga Cik Su minta Wan berzikir kepada Allah mohon perlindungan mohon dikurangkan dan diringankan segala kesakitan yg melanda....

Serius aku kagum dengan ketabahan hati wan yg sebaya anak aku si Merah...

Dalam masa kat hospital tu juga nurse cerita yg Wan memang budak yg kuat dan tabah....nurse2 tu belum lagi pernah dengar wan menangis kesakitan....dalam nada memujuk dan mungkin bergurau nurse2 kat situ kata pada Wan supaya Wan jgn risau ....sebab apabila Wan pulih nanti kulit wan akan lebih cantik dan bersih mengalahkan kulit org perempuan....

Selepas tu aku keluar berganti melawat ngan inchik dd....mak aku biarkan kat dalam ICU dengan Cik Su...biarlah mak tunggu dan berbual ngan Cik Su....lagipun aku tak sanggup nak tengok mak dan Cik Su asyik bercucuran air mata....sebab mungkin kalao aku tengok aku pun join sekali nangis....haru sudah jadinya kanggg.....


muka depan metro hari khamisnya.....


cerita didalamnya.....

gambar hari ke tiga masa aku gi melawat kat ICU hospital melaka...kata makcik aku kata doc baru kopek kulit yg burn... 




Antara komen kat forum Cari











Hari ni Cik Su bagitahu yg Wan dah dipindahkan ke wad biasa....lega sikit rasanya aku dengar....harapan aku semoga Cik Su tabah dan kuat semangat....semoga juga Wan akan cepat sembuh dan pulih seperti sediakala sebab org2 surau di situ sudah rindu pada laungan azan masuk waktu solat oleh Wan Si Muazzin Kecil....

“Tidaklah kelelahan, penyakit, gelisah, duka, dan kesedihan menimpa seorang Muslim bahkan sekadar duri yang menusuk kulitnya, melainkan Allah menjadikan semua itu sebagai penebus kesalahan-kesalahannya.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Post a Comment