Wednesday, June 20, 2012

Apa Status Facebook Kita

huiyohhh....!!!!!Lama jugak aku tak jenguk blog.... Tetiba tengah malam ni aku rasa cam nak tulis2 samting pulak...walaupun aku tak tau masih ada atau tidak pembaca blog aku ni....ialah'kan...dah lama benar aku tak kongsi atau meluah perasaan kat blog ni...2 tiga kali org bukak blog aku tapi masih ada cerita yg sama jer...lelama org mesti rasa boring punya...kalo aku pun gitu....aku tak harap apa2 dah pun....aku bukan malas nak update....hari2 aku on internet...internet ngan aku ni memang 24jam sentiasa ada disisi...pendek kata dunia hiburan dunia pengetahuan dunia sebelah sana sini semuanya aku perolehi dengan menggunakan internet walaupun aku duduk rumah tak keluar bersidai ke rumah jiran2 dan tak bersosial dengan org bijak pandai....

Tapi bukan isu itu aku nak borak...ada satu isu yg biasa sangat kita baca dan mungkin juga kita sendiri pernah lakukannya...sengaja atau tidak itu sindri punya hal...aku pun ada salah ada silap dan ada rasa sangkut paut dengan isu ni...

Aku skang ni kalo nak update status kat FB...aku pikir sejuta kali dulu...memula aku pikir sebab apa...pastu aku pikir org lain punya pikir...pastu aku pikir perasaan org lain...pastu aku fikir dosa dan pahala....pastu pikir buruk baik dan natijahnya sekali...kalo aku rasa okay aku boleh terima dan bertanggungjawab dengan apa yg aku post baru aku lancarkan post status ....kalo aku tak yakin dengan tindakkan aku...aku akan delete post tu dan log out sementara waktu dari FB untuk tenangkan perasaan dan adjust niat...nak2 niat yg dipengaruhi oleh syaitan....

Org sekarang ni berani2....suka nak post status yg ikut perasaan dan nafsu...aku sendiri kadang naik takut nak baca....lagi2 status yg suka nak sound org lain...ada jer salah org...ada jer yg tak kena...cam lah kita good2 sangat....nak sound org boleh beb...tapi biar yg berhemah...jgn caci maki apatah lagi mencarut karut...org yg kita caci tu mungkin bersalah besar dengan kita...tapi apa beza kita dengan dia....??? kita sendiri pun bersalah dengan mengeluarkan status yg akan dibaca oleh kawan2 kita...? Kebanyakannya kawan2 yg komen bukan tau situasi sebenar atau asal usul kenapa kita marah...tau2 kawan2 kiter tolong maki hamun dan caci maki org yg kita marahkan tu...cuba kira berapa biji dosa yg kita dah dapat....memaki org dah satu dosa...kawan tolong like dah satu dosa...kawan komen memaki pun kita dapat saham ( sebab kita punca kawan jadi pemaki org yg kita marah kan ) kawan share kita pun dapat saham....so lagi banyak share dan like lagilah banyak sahamnya....

Aku bukan nak tunjuk baik...tapi aku nak jadi baik...kalo ada yg rasa aku salah sebab nak jadi baik...aku rasa tak dapek dahhh aku nak tolong...

Status kita kat Facebook memang best...status kita kat Facebook memang berani...status kita kat Facebook memang ramai yg Like dan Share...Andai kata status kat Facebook kita ni akan dinilai....agak2nya lah kan...status kita kat Facebook ni akan diberi ganjaran pahala ker dosa...???pastu kan...agak2 malaikat Raqib dan Atid akan Like status Facebook kita tak..?? pastu kat manalah status Facebook kita akan di'Share'kan oleh mereka...belah kanan atau kiri...???

Kita pikir sorang2 yerrrrr...!!!

sila klik like dan share jika sayangkan islam... <--- status ni annoying okayyy....!!!!

 
Post a Comment