Thursday, March 17, 2011

Terkejut Giler Aku Dibuatnya

Assalamualikum semua......
  
Apa kes hari ini...?  hari ni anak buah aku start kerja kat satu pasaraya....idakler glamer manapun pasaraya tu.... sebelum pukul 4 anak buah aku dah balik....aku punyalah hairan...."oii tak kerja ker....kata hari ni kerja...."pastu anak buah aku pun jawab gini...."along kerjalah moksu tapi pastu along larik balik sebab diorang tak kasi solat....along rehat pukul 12 sampai 1....waktu solat pukul 1 lebih.....bila minta izin nak solat diorang kata tak boleh....dahlah tak boleh pastu memang tampat solat takder...."

Setahu akulah yang boleh nak dikatakan biasa gak pergi ke pasaraya tu....adapun pekerja2 kat situ ramai yang melayu.....dari apa yang anak buah aku cakap....buatkan aku terfikir....mungkin time rehat diorang kalo bertembung ngan waktu solat kira ok'lah boleh solat....tapi kalo abis rehat baru masuk waktu atau tengah kerja masuk waktu walhal waktu rehat dah takder camner yer.....apakah diorang tak bersolat....?? takkan hari2 nak qada....kalau zhor boleh solat nanti masuk asar ke magrib ker camner plak....???

Lalu aku pun membebel sampai nyumpah2 pasaraya tu punya management.....dasar cina kafir....perangai mengalahkan jepun ngan omputih jer....jahat betul diorang ni.....

Selama ni aku baca jer tak tahu pulak memang betul ada perkara2 yang begini.....kalo macam nilah perangai orang cina kafir yang diskiminasi pada orang islam ( bukan melayu yer...) memang sahlah diorang ni tak suka dan tak akan membiarkan orang islam maju dan berjaya apatah lagi jadi kaya....

Hal ini sama jugak berlaku pada company somi aku kerja....padahal company tu company jepun....tapi dek kerana manager sampai ke ceo'nya semua dah mata sepet yang bolot.....alih2 jepun plak kena dengar cakap dia....somi aku selalu gak cerita pasal manager2 company dia yang tah apa2 tah....gaji liat nak kasi naik....makin lama makin kedekut....padahal semuanya dah ada peruntukkan....cuma big boss banyak nak ngelat....dan lagi yang menyakitkan hati....jawatan2 kat companya tu kalo ada kosong semua dibagi pada suku sakat dia namun dia nak bagi kat orang melayu jangan haraplah....orang melayu semua jadi pencacai dia jer....dan lagi teruknya kalo nak menghabiskan duit company....diorang boleh ujudkan jawatan yang tah apa2 tah....sedia almklumlah kalo ada pangkat besar sikit atau naik pangkat jer...dapat kereta sebiji....walaupun kereta tu kereta company....dari kereta ke duit minyak ke rumah ke bill telefon semua company tanggung......mana tak sedap kerja kat situ.....kerja lebih kurang.....semua kerja orang melayu yang buat....orang cina sedap2 sedut hasil.....cam ci*** @#$%&#

Namun dalam kemarahan aku tetap menyabarkan somiku....."sabar bang....biarlah....diorang tu bukan tahu halal haram pun.....yang penting kaya banyak duit dan senang.....bukan macam kita....ikut hukum Allah..."
Dari tahun lepas sampai sekarang hal union masih tak settle2 lagi..... pentingnya union sekarang sebab makin lama pekerja melayu terutamanya makin ditindas ngan orang2 cina.....orang cina ni kadang cakap ikut sedap tekak dia yang makan babi jer....suka cakap orang melayu malas dan bodoh....padahal dia yang suka menipu suka klepet... kuat kencing... main kotor....talam dua muka....kaki putar alam....perangai diorang ni betul2 cam sampah....diorang ni bukan ajer benci ngan orang melayu....tetapi ngan agama islam sekali....kalo tak takkan ada isu apsal orang islam yang kerja ngan diorang tak boleh solat.....tak sediakan tempat tu tak kisahlah bhai....tapi kalo tak bagi solat ni melampau betul.....yang dia kat tengah2 roundboard boleh pulak buat tokong kecik....cacak colok....limau 2 biji... lagi cam haremmm jer....sapa yang nak gi semayang kat tengah2 jalan tu cina goblok oiiii.....


Makanya kita ni orang melayu yang ber'agamakan islam pandai2lah sekarang ni nak hidup dengan ekonomi yang banyak dikuasai oleh bangsa lahanat ni......

Tak setuju.....aku tak kisah..... ini pendapat aku bedasarkan apa yang aku....suami aku dan anak buah aku kena dengan bangsa cina ni....terutamanya yang kafir......memang cina kafir paling jahat nak2 cina komunis....kadang susah nak kategorikan cina2 ni.....tapi aku kalo cina yang jahat2 tu semua aku panggil cina kafir takkpun cina komunis.....kalaupun dia cina tapi mualaf hidup dia pun lebih kurang orang melayu muslim jer.....walaupun dia juga bangsa cina tapi sekali dia convert agama jadi islam ...memang nasib dia akan jadi cam orang2 islam yang lain....islam sejati islam yang membataskan halal dan haram....baik buruk... dosa pahala....syurga neraka....bertuhankan Allah SWT.....orang melayu pun skang pun dah tak bleh nak letak kategori islam....sebab ada orang melayu yang murtad....tak murtad pun perangai dah sama macam yahudi.....yang munafiq lagiiiii ramai....belum yang sesat lagi....

Lama2 aku pun pening....senang cerita sekarang bukan bangsa jadi perbalahan tetapi agama yang jadi pertaruhan......

Renung2kan dan selamatkan iman sebelum terlambat.....

Post a Comment