Wednesday, January 19, 2011

Episod Baru

Kabare's to all blogger's n readers.....waras orak.....??? aku tak waras...!!! hahahahaha...kalao aku waras aku tak tulis camni....tapi aku taklah gila yer....

Apa nak cerita yer.....!!!kalau ikutkan aku hari2 ada cerita nak diceritakan....tetapi selulunya cerita aku itu hanya sempat bermula dengan satu huruf kemudian berakhir hanya disekeliling kotak fikiran aku.....

Tak pahammm???takper....sebab aku pun tak paham jugak.....

Hemmmm.....paling latest aku tahu....aisyah kini sudah selamat menjalani rawatan untuk jantung berlubang....hari isnin admit.....semalam hari selasa buat rawatan....hari ni dah ada kat rumah....aku belum pi tengok lagi....yang penting.....alhamdulillah semuanya sudah selamat dan semua kos rawatan ditanggung oleh Hospital Serdang....Menurut mak aku....selain aisyah ada tiga lagi kanak2 senasib dengan aisyah yang mendapat rawatan yang sama.....sebenarnya dah agak lama jugak prosedur untuk aisyah ni tertangguh disebabkan badan aisyah tak cukup berat....dan bulan ni pun aisyah dah start berjalan.....sabar itu ada hikmahnya.....aku mohon semoga aisyah akan sihat seperti sediakala dan jauhkanlah segala penyakit dan perkara2 yang merbahaya darinya dan keluarganya......

Sejenak aku terfikir dan terkesima......

Nikmat dan rahmat dari Allah boleh datang dengan pelbagai rupa dan keadaan.....

Entry Untuk Aisyah

Thursday, January 13, 2011

Disaat Ini Aku.....

Dah beberapa hari ni cuba untuk menge'post satu entry....tapi satu pun tak berjaya aku publishkan.....semua jadi draft....aku pun tak tahu kenapa....aku akan menulis disaat ada masa dan disaat aku terasa aku ingin meluahannya....tetapi disaat itu jugalah anak2 aku akan datang berkerumun minta itu dan ini....disaat itu juga ana2 merengek nak main online game dora....disaat itulah sikecil semua minta susu...nak tidur ada yang bergaduh....jadi entry hanya tinggal entry  sahaja....

Yang ni pun aku tak tahu samada dapat publish ke tak....buat masa sekarang belum ada tanda2 akan ada hal yang akan membantutkan penulisan....3 orang tengah kat sekolah...dan ada sorang lagi nih tengah layan diego....

Walaupun banyak tugas wajib menanti tapi aku akan cuba dan terus mencuba menge'post sesuatu untuk hari ini buat penyeri blog.....

Apakah cukup....??


Selepas entry ini aku siarkan...bermakna aku akan terus sidai baju....masak lauk....lipat baju...dan standby untuk mengambil anak2 pulang dari sekolah....

Jumpa lagi bila senang.....

Monday, January 10, 2011

Hari Baru Tahun Baru.... Tapi Tak Semuanya Baru

Aku tak sambut tahun baru....jadi tak payahlah tunggu aku nak wish2 yer....seberlalunya 1.1.2011 aku langsung tak rasa apa2 yang tertinggal....dan tak pulak aku rasa nak berazam.....tapi masa 1 muharram hari tu.... ia... aku ada terasa sesuatu yang berlaku....hatiku terasa sedih dan sayu....terasa benar jasad ku berhijrah tahun.....
Yang aku tahu 1 januari tu ada satu peristiwa jer yang paling penting berlaku dalam hidup aku ngan didi....apa dia...???

Merah@kakak.... akan mula menyarungkan pakaian seragam sekolah buat pertama kali....dan buat pertama kalinya juga aku merasa tak best bila anak aku kena pergi sekolah....walaupun hanya untuk sesi suai kenal.....aku tahu esok2 dia kena pergi sekolah juga.....sebab apa aku kata tak best....sebab aku tak dapat tengok muka anak aku lagi....tak dapat dengar suara dia lagi bila siang2....pagi petang kena gi sekolah....malam baru dapat gomol2 ngan anak....rasa cam kekok sikit...aku rasa nak cepatkan jer waktu balik sekolah anak aku.....hahahaha

 Ayah yang bercuti demi nak hantar kakak pergi sekolah....2 hari ayah cuti......isnin dan selasa.....
 Hari pertama sesi persekolahan kakak.....ambik gambar dulu....peace'nya tak tinggal...
waktu rehat mama yang ganti ayah.....mama ajar kakak camner nak berurusan kat kantin.....mama bagi Rm1 untuk kakak belanja....kakak abiskan....beli kopok lekor 2 batang 40sen....mihun sup 60sen....air tak perlu beli sebab kakak dah bawak air kosong dari rumah.....lagipun kakak memang tak suka minum air manis2....macam biasa tudung kakak mesti dah lari alignment sebab kakak ni lasak tak bleh duduk diam....
 kakak dalam bilik darjah.....1 Arif
 minum air kosong jer......
 walaupun masih belum belajar....tapi kakak bukak buku untuk menghabiskan masa yang belum diisi lagi dengan cikgu.....good girl....
 Sesi tukar kedudukkan oleh guru kelas...mengikut markah ujian linus.....doa mama makbul supaya kakak dapat duduk barisan hadapan....
 Peace.....kakak nak pergi sekolah agama pulak.....

Sepanjang dah 5 hari anak aku sekolah....jadual waktu untuk aku mengadap laptop....apatah lagi nak update entry kat blog semakin lama semakin terhad dan ada kadang tak berkesempatan langsung....sebab aku makin sibuk.....selalunya selepas subuh aku boleh sambung tidur balik....tapi sekarang lepas subuh kena terus berjaga....takutnya kalo tersambung tidor anak aku yang lagi 2 orang tu tak pergi sekolah pulak....

Tahun ni 3 orang sekali pergi sekolah....sorang sekolah rendah....lagi 2 gi PASTI.....tinggal aku ngan cinta jer kat rumah....sunyi tul rasanya....pukul 11.30 baru ada kecoh2 sikit sebab budak PSTI dah balik.... kerana 3 orang bersekolah....baru aku tahu bertapa besarnya belanja sekolah yang aku ngan didi kena kelurkan....untuk 3 orang jer semua yuran jer dah dekt 1k....bagi aku yang tak berapa nak kaya sangat nih....duit 1k tu macam 10k.....tapi kalo orang kaya mungkin 1k tu macam 10sen kot.....tu belum masuk peralatan sekolah.....alat tulis aku tak beli....anak2 aku dah ada....dapat masa hari kecemerlangan PASTI....baju pagi petang Merah@kakak 4 pasang...ada sepasang nenek yang sponsor.....kasut dan stokin....nenek yang sponsor....beg baru sekolah 1....1 lagi pakai yang lama....tudung 2 helai beli baru...lagi 2 helai guna yang lama....itupun dah memakan belanja ratusan ringgit.....apsal baju sekolah sekarang mahal sangat yer....itu belum yang ada jenama cam Canggih....canggih mahal sangat....!!!

Untuk Adam Darwisy@babang pulak cuma beli sepasang selipar baru sahaja....harga Rm8.90.....baju dah tukar kaler sebab dah naik tahun....dulu masa 4 tahun baju warna kuning....la ni dah 5 tahun...baju jadi warna hijau....oleh kerana sepupunya kat sini dah ada yang masuk sekolah rendah....jadi bolehlah sedekah baju hijau lama tu kat babang....ada 3 pasang.....oklah....walau agak lusuh tapi masih boleh dipakai....beg pun guna tahun lepas punya....

 Adam Darwisy@babang duduk sebelah Adam Irsyad....
 Apa yang dikorek babang nihhhh.......
 Peace......!!!!

Qaseh Maya Zaara@baby......cadang nak beli jer baju....tapi dah saiz s pun baby masih tak boleh pakai....buakn sebab bju tu kecik tapi besar sangat untuk baby....kesian nak bagi dia pakai gedoboh2.....jadi tempah lah 2 pasang.....kalo beli sepasang Rm28....beli kain siap upah.....Rm12.75 kain.... upah Rm36 total Rm48.75....jimat sikitlah.....beli selipar baru...Rm4.85....kaler pensil Rm4.90....beg pun tak beli....guna beg kakak masa umur 4 tahun.....beg tu masih elok lagi.....tudung pun tak beli guna tudung kakak masa sekolah dulu....cuma aku kecikkan sikit....labuh sangat untuk baby.....

 baby tengah khusyuk pasang puzzle kayu.....
hai baby.....!!!

Cinta......????

 ikut mama ngan ayah hantar babang dan baby masuk PASTI....
Ayah bobok cinta tidor balik......hehehehe

Cukup sampai sini.....len kali cerita lagi...ta ta...!!!