Sunday, December 25, 2011

Kadang2 Aku Pun Ada Rasa Kecewa

Hari ni entry aku berkisar tentang kecewa...kekecewaan yg dah lama aku simpan sejak bertahun lamanya....aku pendam dan pendam aku luahkan tapi takder hasilnya....kecewa yg teramat sekali hari ni aku rasa...kecewa yg bercampur sedih...kenapa...??? kenapa...??? kenapa diorang tak nampak sifat2 anak mereka sendiri...kenapa dioarang tak nak tegur perangai anak2 diorang...kenapa aku jer yg kena mengalah...kenapa anak2 aku yg sering beralah....kenapa anaka2 aku jer yg kena berakhlak baik...kenapa aku jer yg kena buat baik...kenapa aku yg berusaha mengalah demi menjaga perasaan diorang....macamana dengan anak2 aku punya perasaan...macamana dengan aku dan suami aku punay perasaan....????

Tapi...aku hampa....sebab soalan2 tu aku yg kena jawab sendiri....aku yg kena bersabar dengan setingi-tinggi kesabaran....kenapa aku...??? aku bukan ustazah...suami aku bukan ustaz....anak2 aku bukan Al-hafiz dan Al-hafizah...aku takder degree...aku takder sijil perguruan...sijil kecemerlangan...dan sijil PMR.....

Kadang2 aku pun ada rasa kecewa....aku bukannya mengeluh cuma bertanya sendirian kenapa perkara2 yg tak sepatutnya terjadi telah terjadi dan sentiasa terjadi dalam keluarga aku...
Aku bukan suka berkira dengan keluarga lebih2 lagi dalam bab2 rezeki....dan aku bukan kategori kaya dengan hidangan dan sajian yg mewah2.....aku bukan juga suka beli2 makanan dar luar....aku sedar siapa aku dan kedudukkan kewangan suami aku...

Andai kata aku atau anak2 aku teringin hidangan yg agak mewah cam KFC barulah beli itupun berkira-kira jugak...bukan asal nak beli asal teringin jer beli...selalunya kalau anak2 aku tertengok iklan KFC nampak begitu menyelerakan aku selalu pujuk anak2 dengan kata " nanti mama suruh ayah belikan ayam nanti mama goreng macam KFC yer...." dan selalunya anak2 aku bersetuju dan takmintak2 lagi ayam jenama KFC....

Aku selalu mesihatkan anak2 supaya bersyukur dengan setiap rezeki yg ada....makan apa yg ada...jangan meminta-minta jangan ambik apa yg bukan hak dan jangan ambik apa2 tanpa izin....alhamdulillah anak2 aku walaupun selalu nampak sepupunya ada makanan2 yg sedap2 belum pernah aku dengar anak2 aku mengicak kalau bahasa kasarnya....beza betul dengan anak2 buah aku...setiap apa yg anak2 aku makan atau pegang dn ada...pasti akan dikicak...kalau tak dapat cara baik kadang ada yg merampas...kalau tak dapat secara paksa mulalah kata2 yg ak sepatutnya dihamburkan ke anak2 aku....

Kalaulah aku bukan seorang yg penyabar dah lama anak2 buah aku yg kurang sopan bahasanya tu makan penampar dari aku....tapi aku selalu bersabar...sabar terhadap perilaku anak2 buah aku....menggigil perasaan aku dibuatnya....tapi demi Allah aku minta biarlah marah ku meletup hanya dalam perasaan yg sedih dan kecewa....aku tak faham kenapa anak2 buah aku punya sifat begitu....aku sentiasa berusaha mendidik akhlak anak2 aku...

Kenapa aku kecewa sangat....???aku kecewa sebab diorang dan anak2 diorang selalu berkira dengan keluarga aku dalam segala hal....boleh nak dikatakan dalam semua aspek....tapi kenapa aku tak pernah dan tak terlintas untuk berkira-kira dengan diorang dan anak2 diorang....???kenapa aku tak tegar seperti diorang...kenapa aku selalu ada sifat menolong diorang....kenapa aku selalu nak bekorban untuk diorang...kenapa aku baik...kenapa aku selalu positif dengan diorang....kenapa diorang kadang tergamak dan adakalanya macam kejam dengan keluarga aku...menyakiti dan mengguris hatiku dan keluargaku tanpa rasa bersalah....kenapa aku tak punya sifat pentingkan diri sendiri macam diorang ....kenapa dan kenapa....????sedangkan diorang semua berkedudukkan tinggi dari segi pelajaran dan harta....tapi kenapa aku yg selalu tertindas dan ditindas oleh mereka....???

Aku tak harapkan balasan aku tak harapkan ganjaran dari diorang semua...tapi aku cuma harap diorang tidak memperlakukan aku dan keluarga aku seperti begitu...aku ikhlas tapi aku kecewa....walaupun hati aku sedih dan dilamar kecewa...tapi aku sedar dan aku insaf...aku juga bersyukur kerana aku tahu Allah melihat segalanya...aku tahu Allah sayangkan aku ...aku tahu erti jihad dalam diri....aku tahu yg Allah sentiasa memurahan rezeki ku...memudahkan segala urusan aku...sentiasa mengkabulkan hajat dan doa ku...allah selalu berihsan dengan ku...Allah adalah kekuatan ku...Allah juga harapan dan tempat aku mengadu segalanya...namun begitu...Allah telah pun mengantikan segala  kesulitan dan kekecewaan ku dengan keluarga yg bahagia...suami yg beriman dan terbaik...anak2 yg soleh dan solehah....

Walaupun aku kecewa...kecewaku hanya pada manusia...kecewaku hanya pada perangai mereka...disuatu sudut lain...merekalah keluarga besarku...merekalah kebahagiaanku...merekalah segalanya untukku...merekalah kekuatanku...dan merekalah yg akan mendoakan aku...kecewaku hanya sedikit untuk mereka....tapi kasih sayangku untuk mereka adalah buat selamanya.....kerana mereka juga pernah buat aku tersenyum...gembira dan bahagia....

Akhirya aku redha...redha dengan ujian kecil dari Allah SWT tapi maha hebat buat aku yg kecil ini...aku tahu pasti ada hikmah disebaliknya....aku bersyukur kerana Allah swt cuba meningkatkan keimanan dan kesabaran aku dengan perkara2 yg tak terduga oleh aku.... aku berpegang dengan janji Allah buat hamba2nya yg bersabar dan redha atas segalanya...semoga keimananku sekeluarga kesabaranku sekeluarga dan akhlakku sekeluarga akan dilindungi dan dipelihara oleh Allah SWT tuhan sekalian alam...

Thursday, December 22, 2011

Pembentangan Bajet Menjelang Sesi Persekolahan 2012

Mula2 aku nak kata....lamaaa gilerrrrrr aku tak hapdate blog ni mungkin ada yg cam menyampah sebab asal bukak blog aku jer citer yg sama asal bukak blog aku jer story basi.....draft bersusun tapi belum semua siap sedia untuk dipublish....kadang aku pun rasa...kenapa aku rasa cam susah jer nak siapkan entry walaupun satu....aku marah pada diri aku sendiri sebab banyak menghabiskan masa membaca blog org2 lain sampai blog aku terabai....geram sungguh aku pada diri aku sendiri yg selalu tertarik dengan entry org lain sehingga blog aku terbengkalai lagi dan lagi....sampai bilakah keadaan ini akan berlanjutan....??

Tapi sebenarnya bukan benda tak hapdate dah lama yg aku nak cer kat sini tapi cerita pasal peruntukkan kewangan untuk persekolah yg akan datang.....sila luangkan masa sedikit membacanya yer.... cikit pun jadilah...

Minggu ni dan minggu2 yg lepas2 aku tak pergi mana2 pun...memula ada macam merancang nak bercuti ke Melaka...tapi aku pikir2 lagi....tahun depan 2012 yg bakal menjelma ni....3 orang anak aku akan masuk sekolah...2org pra sorang naik darjah 2....yuran dan kelengkapan untuk pra lebih mahal untuk yg nak naik darjah 2....selaku mama dan perancang kewangan daerah rumahtangga sendiri aku banyak buat pemotongan bajet...bajet perlancongan dihapuskan...bajet pakaian baru juga dihapuskan....dan bajet2 yg kurang sesuai juga dimansuhkan secara berperingkat....

Untuk 2 org yg nak masuk pra...bajetnya Rm1000 sahaja...termasuk semua keperluan pakaian dan yuran....untuk kakak yg nak masuk darjah 2....bajet untuk kasut sekolah dan yuran...tiada bajet untuk pakaian ataupun beg....walaupun pada mulanya dibangkang oleh emak kerana tidak menyediakan peruntukkan untuk sepasang baju sekolah baru untuk kakak....tapi setelah aku terangkan bahawa semua pakaiannya masih muat dan elok jadi aku rasa tak perlu membazir untuk membelinya...beg sekolah yg lama pun masih kuat untuk menampung berat buku2 yg bakal dibawa kesekolah nanti...lagipun kakak dah bersetuju untuk tidak memilik pakaian baru kecuali kasut sekolah yg memang tak boleh dipakai....kasut yg hanya beharga Rm10 masih boleh bertahan selama hampir setahun bersekolah...jadinya kali ni kasut sekolah kakak akan dibelikan dengan kualiti yg lebih baik....

Aku dan inchik dd sebenarnya mampu dan sangat2 mampu nak belikan pakaian seragam sekolah baru untuk kakak...tetapi aku ingin anak2 aku belajar berjimat dan bersifat sederhana....aku terangkan pada mak yg membangkang tindakan aku untuk tidak memebelikan kakak pakaian seragam sekolah baru kerana aku ingin mendidiknya untuk terima seadanya dan bersyukur dengan apa yg ada....pernah satu hari aku tanya padanya...masa tu semua sepupu2nya dah keluar untuk membeli pakaian sekolah baru...

Aku : kakak nak baju sekolah baru ker...??
Anak  Aku : baju kakak masih muat tak mama...??? 

Aku tanya dia tapi dia tanya aku balik....

Aku : baju kakak masih muat dan elok....mama tanya jer sebab manalah tahu kakak pun nak baju baru...
Anak Aku : kalau baju kakak masih muat tak payahlah beli....kakak ingat dah tak muat...kakak tak kisah pun 

Dia cuma tanya muat ke tak....dia tak tanya masih elok ke tak....meminta jauh sekali....

Touching betul jawapan anak aku ni....ni yg aku rasa cam nak belikan sepasang dua baju seragam untuknya jer nihhh...tapi aku kena kuat....inilah masanya aku nak didik anak2 aku ngan sifat2 sederhana....bersederhana dalam segala aspek....

Semoga anak2 aku akan jadi anak2 yg soleh dan solehah....amin

Monday, November 21, 2011

Yang Mana Satu Patut Aku Mulakan

Aku tahu dah brapa lama aku tak menulis....padahal hari2 aku bukak dan mengadapa laptop...aku ada beberapa tajuk entry yg dah ready....tapi selalunya aku dapat buat separuh jalan jer tak dapat separuh pun suku jalan aku dapat tulis....tapinya nak publish yg tak lepas2...selalunya berkaitan dgn gambar....bagi aku apalah entry tanpa gambar....tapi kalo dah takder jugak gambar camner yer....masih ada ker yg nak baca blog aku....?? rasa cam kecewa dengan prestasi sendiri....idea dan cerita memang banyak...tapi aku masih tak dapat nak ekspresikan pada blog....

Aku nak cerita kat korang pasal aku dah dapatkan seorang Al-Hafiz untuk ajar2 anak2 aku mengaji....

Aku nak cerita kat korang pasal aku pergi melancong ke Sabah dengan harga tiket yg murah...

Aku nak cerita kat korang yg aku skang dah jadi cam ejen tiket Air Asia...

Aku nak cerita kat korang pasal aku pergi ke Pahang dan beli Ikan Patin...

Aku nak cerita kat korang pasal anak2 aku ada yg cemerlang dan ada juga yg merosot dalam exam akhir tahun....

Aku nak cerita kat korang yg makin lama aku makin minat dalam dunia baking...

Paling aku nak cerita kat korang ialah minggu lepas aku periksa akaun nuffnang aku...nampak gaya dah boleh ditebus....walaupun tak berapa banyak.....happy sangat....itu juga menjadikan aku semakin bersemangat untuk menulis dan berblog dengan lebih baik dan rajin....

Tapi bilakah masanya......????

Masih ker korang nak tahu cerita2 aku kat sini....???


Monday, October 24, 2011

I'm Sorry Chatbox

Assalamualaikum....

Waktu aku buat entry ni dah tentunya waktu aku tengah lapang...lebih cun lagi cinta tengah tidur....itupun pasal skarang ni tengah hujan lebat campur kilat guruh....kalo tak jangan harap itu budak kecik mahu tidur....aku pun pelik gak mula2....cinta ni memang sangat susah nak tidur siang....bangun awal ker bangun lewat ker nama pun budak kecik mesti kena tidur jugak waktu siang....tapi cinta tak camtu...oleh kerana cinta masih bf....jadi aku dan semua anggap...bf'kan dia nanti lama2 tidurlah.....haaaaahhh memanglah tidur juga akhirnya...tapi bukan cinta yg tidur tapi aku yg tertidur...cinta dah habis bf ...terus lesap....tah camner ada satu hari tu hujan siap kilat sabung menyabung guruh berdntam dentum....cinta nangis...pastu aku pujuk dia suruh dia tutup mata...aku bobokkkan dia...lama2 tertidur....aku ingat memula tu kebetulan jer...tapi tiap kali ada hujan campur guruh cinta mesti cuak...pejam mata then layan tidur terus walaupun aku tak bobok'kan....easy betul....



Sebenarnya aku bukan nak cerita pasal cinta....tapi nak cerita pasal chatbox....kalo korang tak perasan chatbox aku ni mungkin sebab korang jarang2 dtg sini kot....tapi tak kisahlah....aku dah tak kisah sangat dah ni...samada korang datang beul2 ker ...atau pakai antoo ker aku dah tak kisah....aku nak delete itu chatbox...dan aku dah pun men'delete'nya....maafkan aku pada siapa2 yg rajin2 hai2 kat chatbox aku ni....mula2 dulu aku guna chatbox ni pastu aku buang...pastu aku letak balik....tapi kali ni aku betul2 buang....buang jauh2....malas dah nak guna....bukan sebab menyemak...blog aku ni tak sarat mana pun...cuma aku rasa kurang berfaedah untuk aku....mesej yg ada pun selalunya bukan mesej yg betul...aku tahu yg biasanya mesej kat chatbox ni bukannya mesej yg fresh original dtg kat blog kita...semua guna hantu raya...bajet cam blogwalking betul tapi sebenarnya tipooo....tak datang tapi mesej boleh sampai....aku tahu benda ni dah lama cuma nak menyebutnya aku tak reti....

Oleh kerana chatbox ni sedikit sebanyak buat aku cam rasa tak best...lebih baik aku buang dan tinggalkan chatbox ni jauh2...

Akhir sekali maafkan aku chatbox kerana terpaksa menyingkirkaan kotak birumu itu dari halaman blogku...mana tahukan kalau ada jodoh pasti kotak birumu dan blog aku akan bertaut kembali menjadi satu....tapi mungkin juga dunia blogku akan lebih indah tanpa dirimu....

Selamat Tinggal Chatbox....


Monday, October 17, 2011

Mengapakah Agaknya...??

Assalamualaikum....

Aku rasa macam dah takder benda lain yg nak di'isukan....tapi setiap kali aku bukak laptop ni dan setiap kali aku singgah membaca didinding fb mereka atau blog2 mereka....masih juga tak habis2 isu2 ini rupanya...dan aku rasa selagi dunia ni tak kiamat selagi itulah isu2 ini juga akan terus menerus bemain-main berlegar-legar berpusing dalam minda semua orang kecuali binatang....

Ini senarai isu kat bawah yg aku rasa paling banyak timbul kat dinding fb aku....di ulang kat fb aku bukan kat fb diorang2...isu ni juga bergantung pada page mana yg diorang like....kalau diorang suka artis....boleh dikatakan semua artis diorang like....alamatnya bederetlah wall fb diorang dengan status artis yg rajin hapdate....errr okay takde kena mengena....aku jarang dan jarang sangat meng'like artis...lagi2 artis malaysia....hanya selected artis jer yg layak menyibuk didinding fb aku.....lain2 artis tak layak....( hahahaha sombong siotttt....)


Tanpa membuang air dulu....aku nak senaraikan isu paling top kat dinding fb aku....

Tempat Pertama jatuh pada isu.....
*
*
*
*
*
*
*
Resepi 

Tempat Kedua jatuh kepada
*
*
*
*
*
*
*
Politik

Tempat Ketiga pula jatuh kepada 
*
*
*
*
*
*
*
Agama dan Motivasi

Tempat Keempat pula jatuh tak nak bangun2 pada 
*
*
*
*
*
*
*
Gosip Rumah Tangga dan Pelbagai Hal 

Tempat kelima yang paling last
*
*
*
*
*
*
*
Syok Sendiri Bajet Baik 

Itu jer aku nak tulis hari ni.....aku malas nak ulas kenapa dan mengapa.....yg pastinya aku akan cuba meng'like pada page yg sepatutnya yg aku nak tahu....pada page yg aku tak nak tahu pasti aku ada sebab2nya bukan sebab pilih kasih....sama gak ngan komen...tengok pada tempat keadaan situasi emosi dan kepala hangin....org ni kadang bukan paham kita komen apa....bukan sebab dia tak pandai baca tapi dia takder jiwa dan pemahaman bahasa....baca komen macam minum air paip...tawar kosong takder rasa....membaca tu macam berlagu macam mengaji macam bersajak dan bersyair....ada pelbagai tonasi2 yg boleh digunakan....kalau paham maka takderlah terjadi salah faham kecuali memang tak faham....fahammm....


Thursday, October 13, 2011

Anjakkan Paradigma

Assalamualaikum.... entah apa punya tajuk yg aku repek'kan pun aku tak tau...cuma macam sedap jer disebut....anjakkan tu mungkin aku tahulah...cam beralih...paradigma tu aku tak tau....apa kebenda paradigma tu....para2 sakura aku taulah....

Wooopsiii..... ada yg marah ker sebab tertipu dengan tajuk kali ni....tapi sila jangan marah yer....marah tu tandanya sayang kan...?? so marahlah.....cer'nya cenggini.... aku pernah dinasihatkan oleh seorang blog'geres agar menggunakan keywords yg panas2 apakah maksudnya cam macam keyweird...kiwed atau blablabla panas tak...?? ( patutlah panas ...aku tak bukak ekon rupanya......) tapi aku tak retisss....takkan nak buat tajuk nasi lemak panas berapi....!!! katanya...keywords panas boleh ajer menaikkan traffic blog....aku percaya tu....tapi aku segan nak buat cenggitu....aku boleh buat keyword panas tapi kat blog aku yg sebelah sunun'lah sebelah sinin tak bley....aku masih nak kekalkan kesucian blog personal ini lainlah aku punya blog ehem ehem yg satu lagi tu...panas ajerrr...aku pun takut....

Lagipun aku boleh jadi tertekan kalo 2 benda menjadi satu....walaupun traffic tak jam kat sinin tapi masih jugak takder yg lalu singgah2 hai2 babai.....

Laginya punnn khennn....aku segan nak promote blog ni sebab cam apa yer....paisehhh...aku nak xplen tapi tak retisss lahhh.....( ehh apsal aku punya cakap ni dah macam ahkak ni....)

Dari takder apa2 nak cerr....meh aku cerr pasal kebelakangan ni apa yg aku buat.....aku pergi baca blog org...mungkin blog korang pun aku baca cuma korang jer sombong tak nak baca blog aku....shushahhh payah aku taip tau...tegang urat leher....

1. Blog pertama yg aku baca dari entry pertamanya...tak tau camner boleh sampai sana.....tersheshattt kot...pendedahan memang berani....cuma cara gaya bahasa jer yg bagi aku amat kasar....bukan mungkin.....tapinya khennn... mungkin nak buat org paham kuottt....kira cam karma'lah....cakap baik dijawab baik cakap kasar dijawab dengan secara lebih kasar'lah juga'nya....blog ni bagi aku menarik minat untuk pembaca tahu apa puncanya apa yg terjadi dan apa yg sebenar-benarnya terjadi....so far banyak persoalan boleh terjawab bila baca dari mula hingga keakhirnya....abaikan ajer gaya bahasa yg digunakan...

2.Blog ni berkait rapat dengan blog yg pertama tadi......gaya bahsa pun lebih kurang sama jer dengan blog pertama....tapi bagi aku krang menarik sebab kurang hapdet pastu kurang maklumat dan kurang pengisian yg buat pembaca

3.Blog ni adalah punca segala terwujud blog yg pertama dan blog kedua tu.....aku speechless....kat blog ni macam2 perasaan aku yg tak pernah sanga akan ada jadi ada bila baca....aku pun tak tau naper....mungkin ker aku sorang jer yg rasa....orang lain tak pernah plak aku tanya'nya....

Aku menghabiskan semalaman membaca ketiga-tiga blog tu....dashatttttttt......masa aku baca ketiga-tiga blog pada malam yg sama....adanya boleh buat aku ketawa...ada kala aku geleng kepala...pas tu plak angguk2....tetiba jugak cam kesian ...terasa jugak cam nak beri nasihat....tapi nak ker mereka2 itu terima nasihat dan teguran dari aku yg biasa2 ni....ramai gak yg menasihat memujuk membela  dan menyokong blog pilihan masing2....aku hanya baca jer....aku ambik iktibar pelajaran dan buat kesimpulan sendiri.....aku simpul untuk diri aku sendiri bukan untuk mereka2....mereka2 semua tu dah besar panjang dah pun....secara otomatiknya mereka2 pun takkkan dengar nasihat2 dari kita yg biasa2 ni.....

Aku bukan nak promote blog mereka bertiga....dari promote blog diorang lebih baik aku promote blog sendiri....tapi whats for kan ???....cehhhh spiking rojak singapore gitu

10 kesimpulan yang aku  boleh tafsirkan dan makrifatkan ada dibawah.....

Jadi para pendengar sekalian saksikan 10 carta kesimpulan yang tersimpul tapi tak mati....

1.Ibarat Mencurah Air Kedaun Keladi
2.Masuk Telinga Kanan Keluar Telinga Kiri
3.Bagaikan Meludah Ke Langit
4.Tiada Rotan Akar Pun Berguna Juga
5.Susu Di Balas Tuba
6.Cubit Paha Kanan Paha Kiri Terasa Juga
7.Kalau Tiada Angin Masakan Pokok Bergoyang
8.Buat Baik Berpada-pada Buat Jahat Sekali Sekala...( ehhh itu aku punya ayat...) Jangan Sekali
9.Guruh Bunyi Di Langit Air Ditempayan Dicurahkan ( cam samting rong jer ayat ni....)
10.Habis Madu Sepah Dibuang

Dahh....itu jer aku nak cakapkan tentang ketiga -tiga blog pilihan masing2.....last aku tambah kesimpulan peribahasa perumpamaan yang terakhir untuk entry kali ni....


Thursday, September 29, 2011

Semalam Aku Dah Belajar

Semalam aku belajar memotoskep.....aku belajar dari blog org2 yg buat tutorial....sapa aku tak tahu...bukan tak nak kredit tapi aku google kat enjin carian pastu aku rasa mana tutor ajar yg aku rasa aku faham aku buat...kalo tak paham aku google lagi cari sumber yg tepat yg aku faham bahasanya....ada kadang tu aku tengok keyword punyalah gempak...bukak2 dia kata apa pandai2lah korang cari sendiri belajar sendiri...tunjuk setakat abc jer....yg defghijkl....sampai z tah kemana.....sib baik aku tengah baik.....kalo tak.....haish haishhh....sabor mokkkk

Aku pandai sangat taklah....makanya taklah aku memandai-mandai nak tutor org setakat lutut...kalo nak buat tutor buat betul2.....jangan sekerat jalan....pastu suruh org pandai2 buat sendiri ikut step.....bukan semua paham bahsa omputih cam aku ni.....jadinya tutor yg dah ditranslatekan oleh blogger2 melayu sejati ni dapatlah aku faham....maafkan aku kerana tak sempat ambik periksa PMR.....

Terima kasih yg tak terhingga pada blogger sorang ni....dengan blog dia semalam aku dapat belajar dua perkara.....pertamanya potoskep yg ejanya betul ialah PhotoScape...keduanya skype....cuma aku tak reti nak menyebutnya....skype tu disebut "skip" ker "sekaip"...sekali aku ulang ini semua aku tak faham sebab aku takder PMR....selalunya org sebut takder SPM tapi aku down gred lagi jadi takder PMR....UPSR ada....laku lagi ker....???

Apa aku belajar semalam dah pun aku praktikkan...cuma kretip ke tak kretip...cun ke atau sampah dah selamat aku gunakan sebagai banner kat blog aku nih.....perasan tak...??? tak perasan sebab hitam putih....kali ni aku ubah seluruh konsep blog menjadi hitam dan putih.....suka tak suka camner pun...aku masih tak berani dan tak tegar nak cakap macam budak ni punya tagline....aku suka jugak blog budak ni sebab dia sungguh lucu....macam shin chan versi melayu....katun dia pun comel...like it...!!!


1st Lesson :-


Keduanya yg ni plak :- 

Hasilnya yg aku anggap satu pencarian satu penambahan ilmu dalam hidup...pandangan orang yg pakar selalunya bercanggah dengan pandangan orang yg baru bermula.....memang biasa2 sahaja.....tapi aku puas sebab ini adalah hasil org yg takder asas dalam IT dan takder PMR....hanya belajar berbekalkan minat dan pencarian....



Seperti yg aku tahu ilmu tak pernah habis dan kurang walau sedalam dan sejauh manapun kita terokai atau kita gali.....ilmu itu satu rahmat dari Allah yg kita kongsikan....semoga pada semua yg tak tahu akan mendapatkan manfaatnya dan pahala'lah untuk kita bila tiadanya lagi kita didunia ini....




Tuesday, September 27, 2011

Aku Terima Seadanya

Assalamualaikum.....

Tajuk pun dah berbaur-baur emo....tapi nak buat camnerkan aku biarkan emo memandu jalan entry aku...kerana bila emo tiada mungkin cara penulisan aku jadi berbeza atau mungkin seperti direka-reka....

kalu aku baca entry aku yg dulu2 nampak sangat yg aku banyak luahkan emosi yg marah serta tak puas hati dengan org lain....seringkali menganggap diri sendiri lebih baik dari mereka2....tetapi bagi aku itu semuanya hanya luahan perasaan....selalunya aku akan ber'emo pada situasi yg marah .. sedih atau bengang....

Hari ni aku ber'emo kosong....kosong adalah zero....aku kawal dan cuba mengawal...mengatur huruf demi huruf....cumanya dalam kepala teringat nak buat kuih untuk minum petang.....tapi aku tetap menguliti hp mini incik dd yg dah jadi macam hp mini aku.....janjinya pada aku hujung bulan nanti adalah sebuah tablet untuk aku kelek kesana dan sinun......

Aku syukur kehadrat allah kepada segala kemudahan kesenangan dan segala-galanya yg aku terima semenjak aku berijab qabul dengan incik dd....incik dd ialah anugerah yg Allah kurniakan kepada aku atas segala kesedihan keperitan keresahan kezaliman dan kehilangan yg pernah Allah swt uji kepada aku....sehingga kini aku mensyukuri dan aku menagaku aku beriman dengan rukun iman yg ke -6...percaya pada qada dan qadar....baik dan buruk yg berlaku pada kita semuanya adalah ketentuan dari yg maha esa....segala susah dan senang....sihat mahupun sakit...duka atau gembira....miskin dan kaya juga...semuanya adalah ketentuan dari Allah yg maha esa yg maha agung....bertapa Allah menyayangi aku....banyak sungguh nikmat yg Allah kurniakan kepada aku.....

Aku ber'emo tanpa dia tahu....sekiranya dia tahu aku pasti malu...aku malu kerana aku tak mampu nak luahkan bertapa aku berterima kasih pada dia kerana sudi menyunting aku ditepi sungai...menyelamatkan aku dari terus difitnah...meletakkan aku di taraf yg tertinggi sehingga aku rasa aku wanita yg paling bertuah didunia ini....hati budi serta kasih sayang yg dia curahkan dengan gaya yg tersendiri buatkan aku terima....terima seadanya....kekurangan yg ada aku jadikan sebagai keistimewaan...dan aku biarkan kekurangan aku dipamerkan supaya dia dipandang sebagai sibijak penyelesai masaalah.....

Saat2 ini hanya dia aku fikirkan....tak sabar menanti kepulanganya dari memerah tenaga mencurahkan keringat demi untuk keluarga....banyak yg dia telah lakukan untuk aku....aku juga harap aku akan dapat buat yg sama atau lebih banyak untuknya....cuma satu jangan mintak dengan aku.....mintak tambah madu untuk aku....bukan aku takut tak bagi takutnya aku bagi pulak.....

So masa dah tamat...emo kosong dah terisi dengan projek yg seterusnya.......si dia dah balik.......!!!!

Luv uuuuuu


Monday, September 5, 2011

My Raya Kali Ini

Raya....???


Raya kali ini aku beraya tanpa abah ( bapa mertua )

Raya kali ni pertamanya aku menjejak kaki dikubur pada aidilfitri
( syahdu....sayu dan pilu bila terkenangkan arwah abah....)

Raya kali ni juga aku rasa tak berapa meriah
( sebab abah takder....)

Raya kali ni aku tak berapa nak pergi membeli belah
( sebab abah takder....)

Raya kali ni aku cuma buat satu jenis kuih

Raya kali ni tak anyam ketupat dan menggulung daun pisang buat lontong
( sebab abah takder....waktu abah ada dulu aku rajin buat sebab abah yg akan isi beras dalam kelongsong ketupat dan lontong....)

Raya kali ni aku masak rendang daging campur paru pastu raya kedua dah habis licin...
( sedap sangatlah tueee..... )

Raya kali ni belum rasa juadah raya kat rumah org lain lagi....
( takder mood...)

Raya kali ni aku beli baju raya sepasang jer...
( tapi tudung adalah 5 helai.....itupun semuanya warna hitam...)

Raya kali ni kat kampung baru 2 biji rumah
( takder mood...)

Raya kali ni aku masak kueteow tomyam sampai habis 10 bungkus
( aku tak sempat makan....cuma sempat rasa jer....)

Raya kali ni empat2 anak aku demam serentak pada hari raya pertama
( baru pergi satu rumah dah merengek nak balik....balik rumah tidorrrr )

Raya kali ni juga pada raya keempat dua anak aku masuk hospital dan beraya kat wad sakit
( sewaktu entry ini dipublish...aku masih di hospital....)

Raya kali ni....nampak macam beraya tapi hakikatnya aku tak......hati aku tengah beku....beku dengan kenangan....beku dengan keadaan....beku dengan perasaan.....

Syawal... maafkan aku kerana tidak menjemputmu bertamu diahatiku pada tahun ini....semoga di lain kali kedatanganmu akan ku sambut dengan gembira tanpa duka yg tersisa....

Selamat Hari Raya Aidilfitri...maafkan segala salah dan silap...sengaja atau tidak ...salah yg dulu2...salah yg semalam2...salah yg sekarang dan salah yg mungkin akan2 datang...dan aku juga akan memaafkan segala salah dan silap org lain terhadap aku...apa sahaja kesilapan antara kita ...aku maafkan dan aku akan melupakan...kita hanya manusia....tak lepas dari membuat kesilapan....semoga kita semua juga akan diampunkan dosa2 oleh yg maha pengampun lagi maha pengasih...

SELAMAT HARI RAYA PADA SEMUA ORANG ISLAM YG BERPUASA DIBULAN RAMADHAN.....


Thursday, August 4, 2011

Ramadhan Pertama Tanpamu

Salam Ramadhan semua....

Lama2 aku dah tak tahu nak cerita apa kat blog aku yg sepi ni...cumanya aku rasa nak luahkan nak cerita bagaimana perasaan aku menyambut ramadhan pada tahun ini....tahun ini adalaha tahun pertama aku dan juga seluruh ahli kelurga menyambut ramadhan tanpa ABAH....aku tahu dan aku sedar ramai juga yg menghadapi perkara yg sama pada tahun ini....sepi sunyi dan rasa serba kekurangan ramadhan tahun ni tanpa abah....paling sedih dah tentunya mak....

Sepanjang aku hidup dengan abah....tiap2 kali puasa ada 2 benda yg abah tak pernah tinggalkan....pertamanya dah tentulah bertarawih ke masjid....keduanya tiap kali puasa...petang2 mesti abah pergi beli air soya dan air gas macam2 kaler kat kilang air dengan harga sebotol Rm1...last abah beli Rm1.50 ker Rm1.20....petang sebelum nak pergi abah dah kumpul2kan botol air gas untuk dibeli....tahun ni nampaknya takderlah semua tu....air soya yg abah beli itu yg biasanya cucu2nya rebutkan.....kalo nak pergi beli air soya pun selalunya abah akan ajak sorang dua cucu buat teman....tapi selalunya anak2 aku yg akan diajak terutamanya si adam darwisy....

Bila rindu datang menjengah...air mata pasti akan mengalir....walau sekut mana hati aku cuba menahan tetapi bayang2 abah tak dapat aku hindarkan....mungkin aku terlalu merinduinya....sedangkan aku rasa aku adalah seorang yg bukan emosional tetapi kenapa bila teringatkan abah...hati aku akan sebak dan pilu....aku pernah menangis sewaktu aku memasak makanan kegemaran abah....macam terngiang-ngiang di telinga abah suruh aku masakkan asam pedas....terbayang bayang yang abah tengah makan dengan selera masakkan aku....terasa rasa aku tengah memeluk abah untuk menengkan hatinya yg kadang2 dilanda kesedihan....aku tak tahu kenapa aku rasa aku begitu rapat dengan abah walaupun akau hanya menantu....kasih aku pada abah hanya Allah yg tahu....tapi demi mak....aku tabah aku redha dan aku tak tunjukkan bertapa sedih hiba dan pilu kerana abah telah tiada....hati mak hanya Allah juga yg tahu....sebolehnya aku menemankan mak supaya mak tak rasa sunyi...kesunyian dan kesepian akan membuatkan mak akan terkenangan abah....pastinya mak akan sedih....oleh itu aku perlu kuat perlu ceria dan perlu sibuk untuk menghilangkan rasa sedih rasa rindu yang amat pada abah.....

Oleh kerana itu makanya mak pun awal2 dah pesan kat anak2....mak kata jangan belikan mak apa2....mak tak nak beraya....mak tak nak baju baru kasut baru...apa2 yg baru semua mak tak nak....bila mak tak nak aku pun sama kena tempias...aku pun tak rasa nak berbaju baru yg best....mungkin yg biasa2 kot....takder berapa mood nak beraya...

Akhir kata....aku harap ramadhan kali ini akan membuka sejuta kebaikkan untuk aku keluarga aku dan muslimin muslimat semua....

Tiada keluhan cuma luahan yg tak perlu untuk disimpan....

Wassalam...


Tuesday, July 19, 2011

Perang Di FaceBook Yg Tak pernah Dilihat....18sg

updet 13 mac 2013 ----> demi sebuah kemaafan yg dihulurkan aku delete semua gambar ss dan nama2 yg terlibat kecuali nama aku......tapi entry ini aku biarkan supaya ianya  menjadi pengajaran...terpulang pada korang nak ambik yg positif atau negatif...ini semuanya realiti yg masih berlegar-legar disisi kita setiap masa...bukan pelik dan jangan hairan kerana ini adalah sebahagian dari kehidupan.....


Assalamualaikum....

Dah lama aku tak hapdate entry untuk blog ni kan...?? kali ni aku rasa aku akan tulis panjang lebar jadi bersedialah......tolong baca dan tolong nilaikan pada pandangan masing2...mungkin aku tersilap bahasa atau hanya dia yg sebenarnya ter'buruk sangka...yg penting aku takder niat nak mengaibkan atau menjatuhkan maruah dia sebagai seorang kawan...

Pendapat serta pandangan kawan2 semua amat2 aku hargai....


inilah punca segalanya.....asalnya aku share dan komen sekali gambar dia pakai tudung yg suaminya upload....
"sekali aku ak dapat nak komen kat pic ni....sejuk perut **** tengok ****** menutup aurat....hijrah beb hijrah....umur dah banyak nihhh....wahahahaha....incik **** suka sangat tu....puji pun depan2...bayek punya....********  jom kita sokong puan ***** pakai tudung jom..."
aku cuba check tiada kesalahan ayat melainkan ayat yg ketiga aku tertinggal "t"....apakah dengan share gambar dia yg bertudung menutup aurat aku dikatakan menjatuhkan maruah...?? mengaibkan dia...?? memalukan dia...?? menikam dia...?? kawan makan kawan...??? tak professional...?? serius aku tak dapat nak bayangkan apa yg dia cakap tu....cam tak percaya pun ada....
maksud aku dengan ayat2 yg aku tulis sebenarnya begini......
1.Aku tak dapat nak komen picture ni sebab laki dia yg uplod....oleh kerana aku tak add laki dia makanya aku tak dapat nak komen....tapi aku nak komen sebab aku suka gambar ni....jadi caranya ialah aku kongsi picture ini dan secara otomatik bila aku share mestilah publish kat wall aku....betul tak...??
2.Biasanya kalau kita tengok anak2 kita atau anak2 org lain melakukan kebaikkan kita mesti cakap apa...sejuk perut mak yg mengandungkan....tak pula aku cakap seperti apa yg dia dakwa aku maksudkan kalau aku cakap macam ni maknanya aku kata panas perut mak ko sebab ko tak pakai tudung....padahal dia yg cakap sendiri mak dia akan panas perut sebab dia tak pakai tudung....tak caya cuba cek ayat2 dia kat bawah ni....
3.Cakap hijrah pun salah ker....salah ker aku ajak dia berhijrah...mengingatkan diri sendiri dan kawan2...bukan aku cakap kasar pun...dengan dunia yg semakin uzur mati boleh menjemput kita bila2 masa sahaja tanpa kira usia atau darjat atau keturunan....apa nak pakai tudung ni kena tunggu seru ker baru nak pakai....??bukanker allah dah suruh terang2 supaya org pompuan tutup aurat....nak tunggu seru yg mana satu lagi baru nak pakai...aku tak perli tapi sendiri yg terasa aku pulak dipersalahkan....hawauuu...aku cakap sebab dia kawan aku....nak atau tidak dia nak pakai tudung itu urusan dia...aku cuma ajak jer tak paksa pun....sedangkan Allah paksa suruh tutup aurat pun dia tak nak apatah lagi aku hanya hambaNya....
4.Aku cuma ajak kawan aku yg sorang lagi tu sokong dia supaya dia teruskan bertudung....tapi cuba tengok berapa ramai yg sokong dia supaya tak perlu bertudung sebab belum sampai seru....hanya puji cantik cantik comel dan macam2 lagi kata penyedap-nyedap....aku tak jeleslah sebab dia dipuji cuma aku rasa kasihan sebab kawan aku hanya dipuji tanpa ditarbiah....
5.Aku tak tahu kenapa dia marah sangat...padahal dia boleh cakap kat aku tepon aku ker sound aku direct yg dia tak suka aku share gambar dia yg cantik bertudung tu...ini tak....tiap kali keluar status...statusnya semua ditujukan khas untuk aku tanpa aku menyedarinya sampai aku pun join dia kutuk aku sendiri....kelakar pun ada sebab dia kata aku tikam belakang sindir2 dia padahal semua status dia tu yg perli sindir aku....lawak tapi bodoh...
6.Sememangnya aku takder niat menyindir atau bergurau tentang perkara ni.....perkara ni hanya sepintas lalu....aku suka tengok dia bertudung.....dan apakah wahahahaha aku tu dia tak pandang...biasanya kita akan meletakkan wahahaha...atau hehehehe....tau khihihi...atau apa saja jenis gelak....itu maknaya ayat itu tak serius...
7.Paling penting aku tak tahu yg dia tak suka yg aku share gambar dianyg bertudung.....tak saper pun komen tentang gambar yg aku share.....naper lah dia rasa macam aku membogelkan dia.....
Tak lama kemudian perang terjadi semakin sengit kawan aku yg sorang lagi dah panas mendidih sebab dia ingat dia yg dimaksudkan oleh sorang lagi itu....tapi aku sabarkan dia aku kata takkan dia nak buat macam tu kat kita....mungkin org lain kot dia maksudkan....aku masih suruh kawan aku sorang lagi bersabar dan jangan komen yg bukan2....aku dan kawan aku pun fikir positif....aku betul2 tak bajet yg dia maksudkan aku....tapi kesian kawan aku yg terasa sangat...bukan aku tak prihatin tapi tak pernah terfikir yg dia akan tetiba naik angin....sebab aku dan dia sangat2 rapat....selalu jugak dia kutuk aku tapi aku anggap semua itu gurauan tak pernah simpan dlm hati....tapi setelah aku teliti kata2nya...barulah aku faham dan dia juga mengakui yg aku bukan kawan dia yg baik yg tak menjaga perasaan dia selama ini....selama ni aku atau dia atau kawan aku lagi sorang ni selalunya akan chatt dlm group....sesama kita meluahkan perasaan apa yg tak kena dalam kehidupan....aku ada masaalah tapi aku tak pernah nak memperbesarkan masaalah yg ada....segala luahan yg dia dan kawan aku sorang lagi ni luahkan aku jawab dengan nasihat agar kita sama2 jadi insan yg baik....salahkah kalau pendapat aku benar...salahkah kalau aku menasihati kawan2 aku untuk perkara yg baik seperti mana dia menasihati aku....aku tak tergamak nak mencerca kawan2 aku....walaupun aku kerap kali dicerca oleh kawan2 aku sendiri...bila dia kata selama ini....sekali lagi baru aku tersedar bahawa yg dia ni rupa2nya dah lamaaa sangat dendam dgn aku....walaupun aku rasa sedih sebab dah ada baur2 yg dia tak nak aku jadi kawannya tapi aku lega dan bersyukur kerana Allah telah pun membuka mata hati dan minda aku tentangnya....kata2nya yg amat tajam itu membuatkan aku terus jadi terlupa pada siapa dia yg sebenarnya....aku ingat akaun dia kena hack...sampai aku rasa aku dah tak kenal siapa dia...macam tak percaya tapi itulah hakikat dan kebenarannya.....
Sebelum dia cakap yg merepak2 lagi.....awal2 lagi aku dah tanya kat dia siapa yg dia maksudkan...dia tak jawab...aku ajak bincang kat group pun dia tak jawab....rupanya dia nak maki hamun dan melepaskan semuanya kat fb dengan publishkan komen dia yg ditujukan khas untuk aku....akhirnya berjaya juga dia melampiaskan amarah yg dah lama sangat terpendam....tahniah aku ucapkan padanya....lega rasanya bila dia dah lepaskan segala sisa dan saki baki perasaan dia terhadap aku....aku rasa dia mesti bangga sangat sebab dapat mengenakan aku balik dengan secukupnya.....
Aku....!! menitik air mata aku sebab aku dah tak dapat mengenalinya lagi ...walauapapun aku redha aku pun dah minta maaf banyak kali dengan dia sebab aku tak tahu dia sakit hati dan bengang ngan aku mungkin sampai dia jadi susah tidur dan moody berhari kerana status aku kat fb yg telah disalah ertikan....terpulang pada dia nak maafkan aku atau tak...itu hak dia....aku tak salahkan dia dan tak salahkan adik2nya sebab kutuk aku kat fb dengan bahasa2 yg amat indah...hak dia hati dia nak rasa macamanapun....
Jom baca bawah punya conversation dulu..... ori ss ada kat bawah....ni yg copy paste jer banyak yg dah kena delete....
Status Dia >>  Mari belajar spelling: Perkataan untuk hari ini...P.R.O.F.E.S.S.I.O.N.A.L cth ayat:: Be Professional...
Anak Buah Dia >> hehehe...

Laki Dia >> ada lg cikgu...C.A.R.I.N.G cth ayat: Be Caring

Dia >> saper yg cikgu ni???konpius..2...

Aku >> kelas tambahan untuk manda...


Aku >> Takkan like jew kot comment lar sikit hehe~....

Kat sini kawan aku ada komen tapi dah remove....

Dia komen jugak kat sini tapi camner boleh hilang pun aku tahu....sebab dia delete....

Adik Dia >>ia la kak.... Klas ni bukan utk amnda..coz amnda kn da g tutorial stiap rabu mlm..kt smart reader tu...byar rm80 engget lg... stiap bln...class cm tu sesuai utk org yg tk abis skola...yg mls nk g skola .. yg bebal....yg sangap giler...otk dia..... K.pah ko likeeeeessss tk? Aku likeesssss okies..

Adik Dia >> kak pah; aku suka class ni.... ni betul2 utk org2 ade class, mcm kite2...... tp x sesuai lansung utk org2 yg xde class mcm kak dilla n kak nurul(oopppss kak nurul aku dah block la)hahaha.....

antara kat sini ada komen aku yg telah didelete....tapi ss ada kat bawah.....kat sini aku minta explanation dari dia.....boleh baca

Adik Dia >> Hey! kak, asal ko senyap jer ni.... Ko senyum ek... Ko x nk kata ape2 ke...?

Aku >> finally......******** ....apa kes ni...???

Aku >>****n****:- apa ni...???
"tp x sesuai lansung utk org2 yg xde class mcm kak dilla"


Adik Dia >> Ala kak... relax ar...kita kn P.R.O.F.E.S.S.I.O.N.A.L...​akak professional tk? Akak phm tk maksud professional tu... Khi..khi..khi..

Aku >> *****n***** >> kalo korang setakat nak buat lawak "class cm tu sesuai utk org yg tk abis skola...yg mls nk g skola .. yg bebal....yg sangap giler...otk dia..... " ATAU "ni betul2 utk org2 ade class, mcm kite2...... tp x sesuai lansung utk org2 yg xde class mcm kak dilla n kak nurul..." akak tak kisah....tapi kalo korag bermaksud nak menghina atau nak memperkecilkan akak punya tahap pendidikan...akak rasa ini langsung tidak P.R.O.F.E.S.S.I.O.N.A.L..d​an ********adalah lebih baik ko bagi penjelasan pada aku dengan nurul dengan sebaiknya....aku harap ini gurauan semata....aku tak nak kerana hal kecik macam ni kita hilang rasa hormat rasa kasih dan sayang serta ikatan persahabatan yg selama ni terjalin...keputusan ditangan ko....kalo ko tak suka dengan status/pendapat aku atau nurul....abaikan sajer status itu....tapi jangan tikam belakang atau sindir2 kawan sendiri...aku harap status2 yg ko publish sebelum ni takder kena mengena dengan aku atau nurul....sebab aku setiap kali update status aku tak pernah bayangkan status itu untuk aku tujukan untuk kawan2 aku terutamanya ko dan nurul....sori pah...sebab aku terus terang....bukan sebab aku makan cili atau stoberi tapi disebabkan korang adik beradik dah macam tak terkawal bahasa bila cakap aku takder kelass lah...sekolah tak habislah....tak amik pmr lah...ko sendiri tahu situasi aku kenapa aku tak habis sekolah....takkan nak aku cerita sekali lagi kat ko.....jadi kalo ko rasa korang bagus ada kelass ada pmr ada spm ada ijazah dan degree dari seluruh pelusuk sekolah dan ipt... B.E P.R.O.F.E.S.S.I.O.N.A.L ....sekali lagi aku tulis dan aku maksudkan kalo ko dan adik2 ko sekadar bergurau....its okay aku boleh forgive n forget....tapi kalau sebaliknya...aku rasa sampai sini sahaja yg aku dapat luahkan...aku tak suka nak perli2 org yg aku kenal lagi2 kawan aku.....dan selagi ko nak anggap aku ngan nurul adalah kawan ko.....tolong jaga hati dan perasaan sesama kita biarpun kita berlainan pendapat dan fahaman.....apapun awal2 aku minta maaf kat ko kalo kata2 aku ni cam tak P.R.O.F.E.S.S.I.O.N.A.L pada pandangan ko yg kelass yg sekolah sampai habis ada pmr ada spm dan degree....tapi inilah adab dalam bersahabat....ikhlas...hor​mat menghormati....menjaga perasaan sesama sendiri dan saling memaafkan kekhilafan sahabatnya....last....maaf​kan aku kalau ko terasa atau tersakit hati....peace...!!!

( waktu aku komen ayat kat atas tu....aku ngan kawan aku sangka yg dia bengang pasal politik....kebetulan jugak kawan aku sorang lagi tu pun berbalah pasal hal2 politik dgn laki dia dan adik dia....kawan aku dah mendidih dah sampai dia call sebab dia cukup2 terasa....tapi aku sabarkan dia...aku kata takkan dia kata kita tak mungkinlah....aku kata pada dia mungkin dia maksudkan org lain....baik betul aku kan... bersangka baik jer...serius aku tak bajet yg kata2 tu semua untuk aku....kawan aku yg dah mendidih tu aku sabarkan....biar aku yg jawab dgn berhemah...tapi cuba baca kat bawah apa yg dia jawab balik.....)

Dia >> saperlah yg sial sgt buang aku punya tulisan panjang2 tadi nak bg PENERANGAN pada ko Saidila Abdul Rahman.anyway...********dah baca.tuk pengetahuan ko...diela,ko boleh tanya apa jer yg aku tulis tadi pada ko.tapi...kalau ko rasa x puas hati pas ni aku boleh tulis bgtahu ko lagi!!!!


aku pun  nak tahu jugak sapa sebenarnya si sial yg buang apa yg dia tulis untuk aku....aku nak gak baca...panjang tu....belum sempat baca si sial mana tah yg buang....yg penting bukan aku....sebab aku pun tak sempat baca...
p/s tapikan bukanker dia tulis semua tu kat wall dia....mana boleh org lain buang selain tuan punya wall....butui tak...takpun kena spam...

Dia >> x payahlah tunggu si ***** explain kat ko>No hal...lah kalau aku nak bagi penerangan kat ko lagi!!Pelik2...aku dgr ko ckp,ko x pernah publish hal aku?plz...lah...yg ko download pic aku pakai tudung..pastu perli2..sejuk perut wak leha...pastu perli lagi macam..hijrah beb hijrah..tu apa??? tu GURAU ke?Bg ko tu GURAU???JATUHKAN MARUAH ORANG...MENGAIBKAN ORG...tu GURAU ke???

tang ni susah nak jawab sebab patutnya aku publish gambar yg tak bertudung...barulah aku tak gurau tak MENJATUHKAN MARUAH tak MENGAIBKAN dia...sebab dia tak suka aku publish gambar bertudung kerana itu menjatuhkan maruah dan mengaibkan dia....oleh kerana laki dia yg publishkan gambar tu maknanya laki dia pun MENJATUHKAN MARUAH dia dan MENGAIBKAN dia.....laki dia LIKE dia pakai tudung tu apakah makna sebenarnya tak suka dia pakai tudung ker....?? aku yg konpius....betui tak lagi.....??lupa plak satu perkara....aku memang tak pernah downlod gambar dia tapi aku SHARE....faham tak maksud SHARE dan DOWNLOAD......walaupun sebenarnya laki dia yg UPLOAD....3 cara berbeza tetapi dia combine jadi satu....dan mana ayat yg aku perli dia....kata sekolah habis masuk kolej semua...berbanding aku yg sekolah takat tingkatan 2 suku jer....tapi aku tak pernah tipu sesiapa pun tahap pendidikan aku...aku tak pernah kesal dan malu....tapi kasiahan dia yg habis sekolah tak tahu tata bahasa dan gaya bercakap dan penulisan....aku cakap sejuk perut pun perli ker....??? bukan aku kata panas perut....perkataan hijrah bagi aku itu adalah ayat yg paling soft dan sesuai....kalau aku kata berubahlah atau sedar2lah sikit....yup itu satu perkataan perli....punyalah baik aku doakan untuk dia berhijrah dari TIDAK kepada YER....akhirnya aku jugak yg dipersalahkan.....
p/s aku tepuk dahi jer......bak kata incik dd....inilah tanda2 manusia akhir zaman....bertudung itu menjatuhkan maruah dan mengaibkan.....

Dia >> Sedarlah sikit beb!!!jgn cakaplah pasal PERSAHABATAN???kalau dlm diri ko sendiri mana ada KEJUJURAN!!setakat baru aku sebut pasal ko x sekolah...tahu plak ko hangin ek!!tahu plak marah!!tahu plak kena tikam dari belakang!!!ko sendiri cermin diri ko dulu...sebelum ko nak mengata aku macam2..

errr aku tak hangin pun....apatah lagi marah...dari segi penulisan aku rasa org boleh tahu yg mana ayat hangin dan marah berbanding ayat yg cool dan berhemah....cuma terkejut sebab selama ni tak pernah pulak dia bukak isu aku sekolah tak habis....aku tak kisah sangat kalo satu dunia tahu yg aku sekolah tak habis....takder PMR....aku happy sebab tanpa bersekolah habis aku boleh khawin... dapat suami yg baik yg membimbing aku kejalan yg diredhai... dapat keluarga yg baik2 dan anak2 yg soleh dan solehah tanpa perlu sijil PMR....mak mertua aku pun takder PMR tapi 2 anak2nya belajar kat mesir balik mesia jadi imam besar dan ustaz....tak marah punnn

Dia >> x payahlah nak ingatkan aku pasal beradab!!!ko sendiri pun x ada ADAB!!!HORMAT???IKHLAS??? sudahlah...dlm diri ko sendiri pun x der semua tu!!!mana Nurul???apesal dia remove semua komen2 dia???camner nak saling hormat???kalau dlm diri tu asik ada perasaan nak perli memperli..kutuk mengutuk!!!aku tanya ko???kalau pakai tudung kompem masuk syurga ke?kan aku dah cakp bukan hanya dgn bertutup litup jer...kpala otak tu???tutur kata,tingkah laku..pun kena jaga.o mcm tu ke??? X kann...pasal dah terbukti ko sendiri yg dah MENJATUHKAN MARUAH AKU dan MENGAIBKAN AKU!!!jgn ckp ko GURAU!!!Itu sebenarnya ko nak PERLI2 aku!!! Ko faham x????
Kalau ko nak terasa apa aku ckp ko punya pasal!!!tapi sebenarnya lagi bagus kalau ko terasa.rasa!!!macam mana aku rasa di MALUKAN dgn kawan sendiri.patutlah ada pepatah cakap kawan makan kawan!!!ni dah terbukti depan mata!!!!

aku rasa aku yg berterus terang dulu tanya pada dia apa sebenarnya yg terjadi...tapi ada dia jawab....tak...malah dia lagi perli aku dengan mengajak laki dia adik beradik dia dan 2 org anak buahnya menghentam aku secara berselindung....paling aku tak boleh tahan kelakar bila dia kata aku asyik perli dia....padahal ini jer ayat aku...
"sekali aku ak dapat nak komen kat pic ni....sejuk perut wak leha tengok ********menutup aurat....hijrah beb hijrah....umur dah banyak nihhh....wahahahaha....incik ayen suka sangat tu....puji pun depan2...bayek punya....Nurul Nadia A. Rahman jom kita sokong puan ayen pakai tudung jom..."
cuba cari yg mana ayat yg asyik memperli dia....tak pulak ada ayat yg berulang aku sebut tanda2 nak perli dia...sapa pandai bolehlah cipta ayat perli sepatutnya untuk dia....banyak kali aku baca nak mencari salah bahasa....tapi tak jumpa pulak ayat perli yg dia maksudkan....kiranya dia dasyat dan hebat jugak yer boleh double kan meaning ayat2 aku tu....maklumlah kan sekolah tinggi sangat kot.....dari ayatnya juga aku rasa bukan aku yg menjatuhkan maruah dia tetapi DIA sendiri yg buat...banyak sangat ayat dia aku boleh u bidas....aku jer yg tak sampai hati....tapi kat fb jer....kat sini aku sanggup....ahahahahaha.....anak buah aku ada cakap....
" kalau PAKAI TUDUNG tak confirm masuk syurga....kalau TAK PAKAI TUDUNG  lagilah tak boleh masuk syurga....takkan tak tahu....???
Dia >> Siap ckp lagi selagi aku anggap ko kawan..tolong jaga hati dan perasaan!!ko jaga ker hati ngan perasaan aku slama ni??? Isu nyer...dari ko perli2 aku..."SEJUK PERUT MAK AKU" naper??? KALAU X PAKAI TUDUNG...PANAS ke PERUT MAK AKU tue???JAGA sikit mulut ko tu..pikir dulu sebelum nak cakap.macam laki aku cakp...guna otak!!! bukan guna lutut!!!
Kalau ko nak marah..sakit hati...terasa hati..ko punya pasal!!!itu lah yg ko buat pada aku "KAWAN"..Sebab MULUT BADAN BINASA!!!

yang ni paling best....sebab apa best sebab ayat dia yg ini "ko jaga ker hati ngan perasaan aku slama ni??? " SELAMA NI......???? berapa punya lama aku kawan dengan dia darrr.....dari umur 5tahun tau...sampai sekarang umur aku 32 tahun...rupanya SELAMA NI aku tak jaga hati dan perasaan dia....bukan sebab gambar dan komen itu ajelah yer....i seee.....tiba2 plak jadi isu lain......aku rasa dia yg perli diri dia sendiri....aku tak pulak cakap panas perut mak dia kalau dia tak pakai tudung....tapi dia sendiri yg cakap...aku cakap sejuk perut mak dia sebab dia tutup aurat....siapa ygng men'double kan meaning tu....bukan aku....aku rasa ayat yg aku gunakan itu semua org lain pun guna juga atas kebaikkan bukan kerana nak perli2....pernah ada org puji org lain guna ayat yg sama aku guna ni tak....?? ataupun kadang diri sendiri ada jugak berkata...."sejuk perut mak mengandungkan ko nak sebab hari ni ko periksa cemerlang...." jadi double meaning'nya akan jadi begini...."panas perut mak ko nak sebab ko periksa corot...."

paling lawak ialah bila dia kata laki dia kata cakap guna OTAK bukan guna LUTUT.....yesss aku cakap memang tak guna OTAK tapi aku guna AKAL FIKIRAN aku guna IMAN aku guna HATI PERASAAN dan paling penting aku cakap guna MULUT bukan pakai OTAK....dan tak pernah pulak aku dengar LUTUT BERCAKAP......haiwan pun ada OTAK tapi tiada AKAL....itulah beza antara HAIWAN dan MANUSIA yang Allah ciptakan.....

satu jer yg aku rasa bila dia cakap macam2....iaitu SEDIH....

Dia >> one more thing...kalau nak tahu ko punya BAHASA lg kasar...dari aku dan adik2 aku.sekurang2nya budak2 ni x hipokrit...x tikam blakang pun!!!x cover2...!nak cover2 wat per???ni mcm skrg..aku ckp jer terus terang... BE PROFESSIONAL!!!!

sila baca ayat2 dia adik dia anak buah dia  dan laki dia....semuanya ditujukan untuk aku tanpa aku sedari....padahal dia dan konco2nya dah tahu aku yg dimaksudkan....yg tak tahu tentunya aku....itu ker yg dia kata tak hipokrit tak tikam belakang berterus terang....pelik.....setelah berapa status semuanya dia kata aku dia kata tak hipokrit dan berterus terang....siapa lagi KASAR...??



kat atas ni plak dia keluarkan status "si ehemmm dah pandai istighfar...".padahalnya aku baca doa keluar rumah  ( rujuk kat bawah )...apa ker pelik doa dengan istighfar pun tak tahu nak bezakan.....


Istighfar.... Astaghfirullah hal azim....!! 

Doa...Bismillahi tawak'kaltu ala'llah....wala haula wala kuata illah billahil aliyul azim.....!! sapa tahu ni doa untuk apa....??



dalam dia kata dia tak menyindir tak cakap belakang....dia cerita kat kawan dia pasal satu specis yg dia maksudkan aku....




REMOVE




Status :- pakai ****** tutup ***** tapi......
( sewaktu dia tulis status ni aku langsung tak sangka yg dia maksudkan itu adalah aku....aku bersangka baik...malah aku turut join the conversation sbb aku langsung tak sedar yg kata nistanya semua tu adalah untuk aku........jadi nilai2kanlah siapa sebenarnya memperli  menyindir-nyindir hipokrit tikam depan belakang dan tak professional seperti yg di war2kan...)

‎Laki Dia >> ???

Dia >> bak kata pepatah saper mkn cili dia terasa pedasnya...

Dia >> thanks ******** &  *******...hehehe..

Laki Dia >> semoga Allah SWT BERSIHkn HATI mereka2 ini

Anak Buah Dia >> hahaha.

Anak Buah Dia >> ape mks0d nie???

Aku >> Meh aku isi tempat kosong....pakai tudung tutup aurat...tapi perangai macam hantu kak limah.....betul tak....???wahahahaha

Dia >> betul....betul..betul...

Dia >> Saidila Abdul Rahman hantu kak limah x sedar diri..dah mampos! macam bangkai...

Laki Dia >> Setiap PERLAKUAN, TUTUR KATA, TINDAKAN kita perlu berlandaskan Al-Quran...manusia diberi akal fikiran so fikir guna OTAK bukan guna LUTUT...fikir2kn dan slmt beramal!!

Dia >> amik ko...ceramah pendek lagi... ********..kak,nanti I tell u ek...baik punya sound...

Aku >> Khutbah jumaat.....insaffffff.....​!!! Insaflah wahai manusia jika dirimu berdosa....sila habiskan lirik pada yg tahu..... 

Dia >> alhamdulilah..imam muda..

Dia >> setakat baru skrg ni idup senang...bak kata Saidila Abdul Rahman insafffffff...beb!

Aku >> Imam encemmmm..... 

Laki Dia >>adusss....tk jd tukar profile pic...hahahaha

Dia >>I love u lah ********..cayalah...u know who i mean?nanti I story ekk...manusia2 yg x sedar diri ni...hidup segan mati x nak...

Anak Buah Dia >> haha...

Adik Dia >> Nk joint gosip bole... Cerciter sape yg luar nmpak baik....tp dlm cam setttan tu....

Dia >> ini kenyataan:macam ******* ckp..perlakuan dan tutur kata tu jaga sikit.aku tgok pakai tudung,tutup aurat,sembahyang tonggang terbalk tapi mulut bila bercakap..memaki hamun,perli memperli,.subhanallah...is​tighfar lah banyak2.manusia mcm ni,elokknya masuk neraka jahannamm...!!!!!!

Adik Dia >> aku pun nak join gossip, kak pah aku nak betulkan la ayat kak dila tu.... x best langsung la ayat dia (pakai tudung tutup aurat tp perangai mcm hantu kak limah) kak limah kan giler ayat tu tak hottsss langsung... paling bagus n hootttss kau tahu ape? pakai TUDUNG tutup AURAT tp perangai mcm LONTE...(PELACUR).....x sedar diri!!

Dia >> Betul tuBbetul!!! rileks we..rileks...cover2 sikit...hehehe...

Adik Dia >> Wt pe nk cover2..k.pah...alang2 myelam..minum air skali....pastu tankap ikan...khi..khi..khi... Kaw...kaw...kasi kna sama dia.....

Aku >> mak aihhhh...kalah gosip kat melodi.....panas mendidih...!!! ******* ceciter kat aku sekali siapakah yg ko maksudkan itew....takderlah aku ter`gas2....maklumlahkan aku kan dah jauh dimata....jauhlah lagi dihati....huhuhuhu


Dia >> Diela...ko mkn cili ke? x kan...aku rasa ko mkn strawberi...tgok tue ada t'selit kat gigi..hahaha...

Adik Dia >> K.dila... Alang2 mkn cili.. mkn cili boh...tk siah2.. bli yg pdas skali... Klau mkn strawberi mkn ngan coklat...bru la lg manis....tp AWAS jgn mkn cili RAWET!!...

Adik Dia >> manis x srawberi ini??? Sayangnya perangai kamu x manis..(EEEHHHHEEEMMMM)...​hehehe...

Kawan Dia >> ko nie fa.. dh cam mhraja lawak lak(sepah) kurma dh jd strawberi. sdpnya ... mcm nk mkn strawberi jew..... hu3

Dia >> aku pun rasa mcm nk mkn.betulke mkn ngan coklat sedap? jom kita try jom...hehehe...

Adik Dia >> :) layannn.......

REMOVE

Adik Dia >> ********   (e....EEHHEEMMMM) yg da pndai istighfar tu ye!) Ha5.. Layannnn gak la.... Zazzzsssssss..... melodi!

Dia >> tahu x per..mcm ****** ckp..alhamdulilah dah ada sikit perubahan.nauzubillah kalau itu hanya untuk menutup kesilapan.sorry ar we...transfer ayat ko kat sini plak....

Adik Dia >> ingat tau..mkn strawberi manis ke masam ke..perangai mahu kena manis wwwwooooo....hehehe..

Kawan Dia >> hati kena bersih beb... br. mkn apa2 pun rasa manis....lebih kan manis dlm senyuman ...kurang kan manis dlm minuman....hu3...zazzzzzss​ss jugak arr....:)

Dia >> I"m..very2 LIKE lah mus...betul tu! zzzzzzaaassss...ngan layannnnn...gak lah...FFFuuuuhhhhh.....

Aku >> cehhh..... mentang2 aku baru balik dari cameron....stoberiiii jer yg ko cakap....stoberi tu...kat atas manis...sampai bawah jadi masam...alih2 aku beli stoberi kering....ala2 jeruk gitu.....ngeh ngeh ngeh....adapun yg korang adik beradik gosipkan itu tak dapatlah aku join yer kerana aku tak tahu siapakah empunya badan yg kena gossip....inbox lah aku weiiii takpun masuk kat group aku Saidila Abdul Rahman ngan ******** nak tahu jugak lah.....tak best lah makan sorang2......huhuhuhuhu

Status :  B.E. P.R.O.F.E.S.S.I.O.N.A.L
( kat bawah ni plak ss dari status dia yg PROFESSIONAL....jom tengok dan baca sejauh mana ke'professionalnya dia dan konco2nya.....)



si bek aku sempat print screen....bukan nak besar2kan hal tapi aku nak keadilan dalam berbahasa....ada antaranya komen aku telah didelete mungkin nak nampakkan aku yg salah sebab aku tak komen guna gaya bahasa macam dia adik beradik....kawan aku lagi sorang removekan komen2nya sebab tak nak terlibat dan tak sanggup nak dengar dia hina2 aku.....


REMOVE


Tak lama selepas aku tahu apa puncanya....aku pun minta maaf dengan dia....tapi dia kata kat kawan aku yg dia dah tak nak ambik tahu hal aku lagi....amat sukar untuk aku update status kat fb sebab tak mahu dia salah faham mengatakan aku perli2 dia....atas saranan aku pun hide status aku dari dia....bukan blok atau remove....tiba2...keluar plak status dia begini...padahal aku langsung tak remove dia atau blok dia tapi dia yg buat macamtu kat aku....aku nak kata apa.....dia takder penyokong lain selain 2 org anak buah dia dan kaum kerabat keluarga dia .....kesian kan....sapa2 nak sokong dia boleh jer aku no hal......


Kesimpulannya....biarlah....biarlah.....mungkin ada yg akan tak puas hati dgn entry aku kali ni....tapi biarlah ini jadi pengajaran buat aku dan org lain.....

Aku rasa inilah entry paling panjang dan paling lama aku pernah buat.....what to do kan....u ask for it u got it....!!

p/s jangan lupa LIKE yerrrr......hehehehe

Wassalam......



Thursday, June 2, 2011

Hasutan Perasaan - How To Handle It...??

Bagaimana kita nak jadi seorang yg berfikiran positif....??? aku pun tak tahu.....senang cakap....semua org mesti bersangka baik dengan diri sendiri yg dirinya adalah seorang yg positif....itu dari sudut diri sendiri....tapi bagaimana dengan pandangan org lain....mungkin setiap perbuatan atau bicara kita yg kita bajet positif telah dilabel negatif oleh org lain....aku pun tak terkecuali dari ditimpa persolan yg sama.....seringkali aku fikir aku berkorban dan seringkali aku merasakan aku tidak bersikap hipo dan seringkali aku sangka aku bersikap tak kisah dan seringkali juga aku bajet aku lebih baik dan bagus daripada org lain.....tapi disebaliknya org lain menganggap aku ni syok sendiri...bajet cam bagus....berpura-pura....menunjuk-nunjuk....dan mengada-mengada....dan apa2 ajer perangai yg negatif.....tapi beranikah diorang menyatakan secara berdepan dengan aku....jawapannya TIDAK....

Sesekali aku termakan gak denga hasutan syaitan tentang pandangan org lain pada aku....membuatkan aku rasa menyampah dan rasa cam nak hangin....namun aku lawan hasutan itu dengan beritighfar....aku kaji segala perkataan dan perbuatan diorang pada aku dari sudut positif...sekali dua fikir apa yg diorang buat memang cukup2 boleh buat aku jadi seorang pendendam....namun aku takut pada Allah....takut kerana aku tidak berani menghadapi situasi kecil ini dengan baik....takut2 aku mengikut hasutan perasaan yg selaluya bersifat negatif yg biasanya diketuai oleh syiatan laknatullah yg kerjanya adalah menghasut dan memecah belahkan manusia terutamanya org2 islam....

Setiap kali hasutan perasaan mula menguasai....aku imbas kembali apa dan kenapa....kenapa aku dilempar dengan pandangan yg amat2 menjengkelkan dari mereka2...?? perlukah aku membiarkannya....kadang2 aku tahu aku ni terlalu berusaha untuk menjadi yg terbaik untuk mereka2....sedangkan aku sedar sebesar manapun dan sehebat manapun aku baik dengan mereka2 itu....namun aku tetap takkan dipandang oleh mereka2 yg berada disisi aku....perlukah aku bersyukur....perlukah aku tingkatkan usaha untuk menarik perhatian mereka2 itu....??

Akhirnya aku sedar....biarlah....biarkan.....aku bermuhasabah sendiri....mereka hanya manusi seperti aku yg punya perasaan yg kadang2 diahasut tanpa kita menyedari benci kita kepada mereka telah dibangkitkan oleh musuh org islam....aku ingin punya hati dan perasaan seperti wanita2 yg Allah janjikan syurga....tapi klaya atau tidak itu bukan urusan aku atau mereka2 yg membenci tanpa bilang....sekilas ikan diaair pun tak dapat aku bezakan jantan atau betina....inikan pula sekilas pandangan dan perasaan org pada kita....untuk menyedapkan hati dan perasaan aku yg kadang2 dilanda bengkek....biarlah dan biarkan....aku tak pentingkan pandangan mereka tetapi aku amat perlukan pandangan Allah.....biarlah keihklasan aku untuk mereka Allah yg nilaikan...

Sepanjang aku melalui ranjau2 perasaan yg amat pedih lagi memedihkan ini hanya seorang yg dapat melihat dan memahami apa isi hati aku ini....tak perlu bicara atau penjelasan tapi hanya dia seorang yg cukup2 faham bertapa semua aku lakukan bukannya pura2 tapi kerana kasih dan kerana sayang....dalam membantu mereka2 itu bila perlu....sekalipun aku tak pernah fikir akan kesannya....sekalipun tak pernah aku persoalkan kenapa mengapa atau buat apa.....tak pernah aku mengambil masa seharian dan tak pernah pula aku merungut kerana membantu mereka dan tak pernah aku rasa terpaksa membantu mereka.....tapi apabila aku perlukan mereka kenapa mereka rasa teragak-agak....kena berfikir dan berbincang dulu.....sewenangnya kadang mereka menolak permintaan aku tanpa rasa bersalah....tegar betul mereka2 ini....

Akhirnya aku juga yg mengalah dan beralah....kenapa aku tak sekejam dioarang yer....apakah itu tandanya aku tak punya pendirian ataupun keperluan...adakah aku jenis tidak mementingkan diri....bagaiamana diorang boleh ada sifat2 yg macam tu aku pun tak tahu....aku nak hati aku sentiasa gembira bukan bersedih atau memikirkan perlakuan diorang yg macam takder akal takder hati takder perasaan....

Natijah perbuatan diorang pada aku tak pula aku minta dibalas....cukuplah Allah bukakan pintu hati dioarng untuk menerima aku seadanya sebagiaman aku menerima mereka seadanya....bukan salah aku kerana mereaka2itu tak berapa suka akan aku....itu semua kerana hasutan perasaan tak siapa boleh menghindarnya selagi kita tidak meminta pertolongan dari Allah swt agar hati dan perasaan juga iman kita semua dilindungi olehNya....

Semoga perasaan kita semua akan dilindungi oleh Allah dari di hasut....semoga iman akan menyelamatkan kita....kita tidak sempurna begitu juga dengan org lain...tetapi jangan jadikan itu sebagai satu alasan untuk kita jadi angkuh....sombong dan menghina org yg tidak berapa bernasib baik dan tidak sempurna....semua yg baik itu adalah milik Allah....aku pentingkan pandangan Allah lebih daripada pandangan manusia....

"ya allah pelihara iman ku peliharalah akhlak ku peliharalah hati dan perasaan ku daripada mereka2 yg membenci aku....dan peliharalah juga hati dan perasaanku daripada membenci mereka juga....semoga kau ampukan dosa2ku dan dosa2 meraka semua....amin...."




Saturday, May 28, 2011

Selamat Hari Guru

Selamat Hari Guru....!!!

Walaupun dah lepas beberapa hari tapi jumaat semalam anak aku Merah baru menyambutnya kerana sewaktu lain2 sekolah sambut anak aku sedang menjalani Peperiksaan KSSR penggal pertama....

Orait....tanpa membuang masa malam jumaat tu akau ajak anak aku ke Mydin untuk membeli cenderahati untuk guru2 yang banyak berjasa mendidik anak aku dengan ikhlas dan sabar.....

Aku tahu bukan senang nak jadi guru ni.....banyak dugaannya....kat rumah ni jer aku ada 4 orang abg dan kakak ipar yg kerjanya ialah GURU.....jadi aku faham hati dan perasaan seorang guru yg bukan sahaja tugasnya menjadi guru kepada anak2 sendiri secara otomatik tetapi menjadi guru kepada anak2 orang lain....

Selalu aku dengar keluh kesah abg2 dan kakak ipar aku tentang karenah anak2 murid yg susah nak diajar....dahlah susah nak diajar....melawan pulak tu.....belum lagi dengan karenah mak bapak yg rasa sekolah tu macam dia yg punya....sampai2 kementerian kena kasi kursus2 dan seminar untuk cikgu2 hadiri supaya boleh menghadapi tekanan perasaan dek kerana karenah murid2 dan mak bapaknya sekali....

Sedangkan aku.....aku ni yg berkategori penyabar.....tapi tang mengajar anak2 untuk jadi pandai akulah yg paling garang.....nak tak nak aku memang terpaksa menggarangkan diri demi prestasi dan masa depan anak2....sebab itu aku salute ngan guru2 yg berjaya mendidik dan memahamkan anak aku tentang sesuatu mata pelajaran....keihklasan dan kesabaran guru2 memang dalah tahap tinggi....aku harap semua guru2 juga akan berasa begitu....ikhlas mendidik anak bangsa....secara tak langsung guru telah menempah salah satu bekalan daripada 3 yg akan dibawa mati nanti....iaitu ilmu yg bermanfaat......

So tanpa membuang masa jom layan koleksi hadiah untuk guru2 SK USJ 20 kesayangan Merah....walaupun tak seberapa tapi cukup buat Merah rasa gembira kerana dia dapat memilih hadiah untuk guru2nya sendiri....tukang balut siapa lagi kalau bukan aku...maknya....bapaknya tukang bayar ajer....hahahahaha

****

 Mari membalut hadiah untk cikgu....

 Lukisan Bunga Frame untuk ustazah katanya.......

 Bunga Sabun untuk cikgu2 perempuan.....

 Pemberat Kertas untuk cikgu lelaki .....

 Dah siap balut semua....bercekang mata jugak nak menyiapknnya....

 Siap kad ucapan lagi.....


SELAMAT HARI GURU BUAT SEMUA YANG BERGELAR GURU....
JASAMU TETAP DIKENANG SELAMANYA

Friday, May 20, 2011

Warkah Untuk Abah Yang Tak Jadi Nak Dikarang

Setiap kali aku nak buat satu entry untuk meluahkan emosi aku yang sedih kerana pulangnya abah kepada yang maha esa...setiap kali itulah air mata aku akan gugur bak air hujan....mengingatinya juga sudah cukup membuat mata aku berkaca-kaca dan hati aku menjadi sebak...mulalah air mata aku akan mangalir tanpa perlu dialog yang sedih bak pelakon drama korea...

Untuk mengelakkan entry kali ini menjadi draf....terpaksa aku buang bait2 kata yang akan menyentuh perasaan  aku sendiri mahupun orang lain....

Adapun pada bulan lepas pada hari Selasa bertarikh 5 April sewaktu azan asar berkumandang....abah telah menghembuskan nafas yg terakhir....sebab...??

Pada petang Selasa itu dekat pukul 4petang ...abah bangun dari tidur siangnya....abah mengajak cucunya yang sedang tidur untuk menemaninya memetik buah kedondong kat depan rumah...tiba2 sewaktu mak sedang berehat....kedengaran jiran depan rumah yang menyewa...menjerit memangil-manggil mak....."makcik2..." dengan suara yang nyaring dan diiringi dengan tangisan....."kenapa2...?"...."pakcik....pakcik jatuh pokok....banyak darah...." mak terus berlari-lari kedepan....sewaktu itu...seorang lelaki yang kebetulan melalui jalan depan rumah kerana ingin kemasjid untuk solat asar terperasankan susuk tubuh abah yang tergantung atas batang paip dalam longkang kecil....lelaki itu yang dahulunya seorang penagih dadah tidak pernah kemasjid dan setelah abah menasihatinya tanpa jemu....lelaki itu kini adalah seorang yang sentiasa bersolat 5 waktu dimasjid....dan lelaki itulah yang menjumpai abah...memangku abah dan menarik darah2 beku yang keluar dari hidung abah....serentak dengan itu azan asar pun berkumandang dan sewaktu mak mengajar abah untuk mengingati allah mengucapa syahadah.....emak dapat rasakan yang abah telah pun tiada...tetapi kakak tetap berusaha untuk menyelamatkan abah....kakak bawa abah ke hospital...mengharapkan keajaiban akan berlaku....tetapi Allah lebih menyayangi abah dari kami semua...."dari allah kita datang...kepada Allah juga kita kembali...."

Sewaktu kejadian....aku berada di sijangkang....apabila biras aku menalifon mengatakan abah jatuh dari pokok sehingga mengeluarkan darah yang banyak....hati aku jadi berdebar-debar....denyutan jantung menjadi laju....fikirang melayang....doa semoga Allah menyelamatkan abah dan minta nyawaku digantikan dengan nyawa abah tak pernah putus dari mulut dan hatiku.....sewaktu itu juga perasaan tak sedap hati sejak 3hari yang lepas berlegar-legar difikiran....Umpama tayangan gambar yang tidak beriklan......

Hari sabtunya sewaktu abah pulang dari solat isyak dimasjid...aku tengok abah pulang sendirian tanpa mak....lalu aku tanyakan pada abah..."bah...mak mana...?...dengan senyuman dan tanpa perasaan bersalah abah menjawab..."yer tinggal...."aku dan dd hanya mampu ketawa tanpa sebarang kata sambil dd terus ambil kunci motor dan terus kemasjid untuk menjemput mak yang ditinggal abah....selalunya kalau abah tertinggalkan mak atau saja meninggalkan mak....aku ngan yg lain ngomel2 jugak kat abah....dan makpun baliknya nanti akan ngomel2 sikit kat abah....tetapi hari sabtu tu...takder sapa yang bising atau menegur kelakuan abah... baik aku ataupun mak....semuanya anggap itu macam tiada apa2 yg berlaku....

Hari ahadnya pulak....sewaktu abah balik dari jemputan kenduri....abah hanya mencari anak aku iaitu Adam Darwisy untuk diberi ole2 yang dia dapat dari jemputan....dan petangnya sewaktu aku bersalam dengan abah kerana nak pulang balik ke sijangkang...cinta terus ingin minta didokong oleh atuknya...abah mencium cinta sambil tangan cinta memaut wajah abah seakan tak mahu dilepaskan....terpaksa juga aku menarik cinta untuk meleraikan pautan cinta pada abah....semasa aku ingin bertolak tiba2 abah bangun dan mengambil beberapa anak pokok untuk akau bawa pulang kesijangkang....dan kebiasaannya juga aku atau dd akan tanya abah bila abah nak tanam pokok tu....kerana selalunya bila abah beri anak2 pokok apada aku untuk dibawak....2 atau 3 hari selepas itu abah akan menyusul datang kesijangkang untuk menanam anak2 pokok yang aku bawa....

Hari Isnin 4 April menyusul....entah kenapa dd ada perasaan malas2 nak pergi kerja....sesuatu yang jarang2 akan dd buat....tidak pergi bekerja...padahal semua orang tahu yang dd adalah manusia yang paling susah nak bercuti....kerjanya hanya kerja...kerja....walaupun hari raya...dd tetap akan pergi kerja....dan perasaan aku pulak asyik nak balik jer ke puchong walaupun baru jer hari isnin....malam tu pulak kebeulan ada penyewa rumah telefon suruh datang ambik sewa....aku pun ajak dd pergi collect duit sambil ingatkan nanti bolehlah singgah puchong jenguk mak dan abah....tapi  entah macamana dd kata tak payah sebab anak2 kebetulan dah tertidur dalam kereta...jadi dd janji esok lepas hantar kakak pergi sekolah agama...baru balik puchong kejap....aku pun diam tanpa membantah walaupun hati macam meronta-ronta nak balik....

Selasa...5 April...selepas dd menghantar merah kesekolah agama dalam pukul 2.30ptg....aku anak beranak pun dah bersiap-siap untuk pulang ke puchong....tiba2 dd kata yang kereta tak nak hidup....power takder langsung katanya...pastu dd pun tidur dalam 30minit....bangun2 dd pergi hantar bateri kereta untuk dicas....tapi aku pun tak tahu kenapa hari tu perasaan dalam hati aku macam tak tenang...macam berdebar-debar pun ada....fikiran melayang-layang....cuma aku bersabar jer dengan karenah cinta yang meragam sejak semalam...takder perasaan macam nak marah nak mengamuk dan melenting atau apa2 pun bila dd macam melengah-lengahkan masa lagi dengan anak2 yg meragam....

Tiba2....ada phone call dari biras aku....padahal tak sampai setengah jam baru jer aku call biras aku pasal hal nak daftar online...bila aku angkat....suara biras aku dengar macam tengah menangis sambil mengigil-gigil....biras aku cuma sebut...."dila...abah....abah jatuh pokok...darah banyak...."...aku terus .."apa ...ya allah...kak macamana boleh jadi camtu....abah panjat pokok apa....?"
..tapi soalan aku tergantung tanpa jawapan...."nanti org call dd..." aku cepat2 call dd....tapi takder jawapan...rupa2nya dd tak bawak telefon pastu plak telefonya tak on....adoi....aku terus minttak tolong jiran depan rumah jagakana anak aku....pastu aku naik motor gi cari dd kat kedai motor....aku sebenarnya tak tahu kedai motor yg mana....dengan takder lesen aku keluar cari dd sampai ke pekan Telok Panglima Garang...tapi tak jumpa....alih2 balik dd dah ada kat rumah....gaduh2 manja kejap....pastu dd gi amik bateri aku amik merah kat sekolah agama.....terus pecut balik Puchong dengan keadaan traffic yg sangat2lah busy....tapi sabar dan bersabar dan terus bersabar.....

Hampir maghrib baru sampai Puchong....dd terus gi hospital ngan abg ari...aku rasa lutut longgar jer bila sampai puchong pastu nampak kakak2 ipar ngan biras aku tengah mengemas-ngemas rumah....aku plak tak tahu nak buat apa hanya duduk termenung....

Semakin aku tahu jenazah dah nak sampai...semakin kencang hati aku berdebar-debar....lepas Isyak jenazah pun sampai....aku terpaksa berpaut pada tembok rumah sebab aku terasa menngeletar sangat sampai tak mampu nak berdidri...tangisan aku tahan...nafas yang aku helah pun terasa amat berat untuk dilepaskan....sewaktu jenazah abah dikeluarkan dari van pun....ramai yang menyambut....bawah lapik tilam ada plastik yang dipenuhi darah...hancur rasa hati aku....sedihnya sehingga air mata aku tak boleh nak tumpah....

Fikiran aku yang terlalu terkejut sehingga aku bertanya pada diri sendiri....kenapa Allah tak nak selamatkan abah....kenapa Allah nak ambik abah..dan macam2 persoalan yg timbul dikotak fikiran aku yg tengah tak berapa waras....dan ketika itu juga terlalu banyak yg timbul....kalaulah itu...kalaulah aku.....kalaulah dd....perasaan yg tak terkawal mula memainkan peranan untuk menyalahkan org lain...menyalahkan takdir...mujur iman yg sekelumit didalam diri cepat menyedarkan aku yg mula nak jauh menyimpang....akhirnya aku redha.....walaupun pedih dan berat namun aku percaya yg Allh lebih mengetahui apa yg terbaik untuk hamba2nya....dan sedikit demi sedikit perasaan kesal dan terkilan yg mula nak bersarang dapat aku hapuskan dengan segala memori dan juga rasa puas hati kerana semasa 8 tahun aku hidup bersama abah.... aku telah pun menjalankan kewajipan aku yg sepatutnya....lebih dari seorang menantu....aku tak lagi terkilan kerana aku tahu aku telah berbakti kepada abah dengan sewajarnya dan dengan selayaknya seorang anak berbakti kepada org tua....walaupun hanya 8 tahun namun aku bersyukur kerana Allah swt sudi mengkabulkan doaku semasa kecil dulu untuk memiliki seorang ayah yg penyayang...untuk merasa kasih sayang seorang ayah.....dan arwah abah memang telah memberi aku kasih dan sayang yang teramat banyak pada aku sehingga aku terlupa yg aku ini hanyalah menantu sahaja....abah mencurahkan kasih sayang seorang ayah dengan begitu ikhlas....kasih sayang dan perhatian dengan caranya sendiri yg org lain tak pernah faham...

Kini setelah 47 hari pemergian abah....senyuman abah....tawa abah....marah abah....segalanya masih aku rindukan....dan ada kalanya ketika aku sedang memasak dan kebetulan masaakan itu adalah lauk kegemaran abah pasti hati aku akan menjadi hiba dan menangis juga akhirnya aku sendirian didapur.......

Aku berdoa semoga Allah mengampunkan dosa2 abah...semoga Allah Merahmati dan memberkati roh abah dan menjauhkan abah dari siksa kubur dan api neraka....pohonku pada Allah agar berilah abah balasan kebaikkan yg tak terhingga diatas segala kasih dan sayangnya pada aku seorang anak yatim piatu....aminnn

***kenangan terakhir....







 



 

















 Al Fatihah Buat Arwah Abah - Haji Jairi Bin Gozali....2 Januari 1945 --- 5 April 2011...semoga Allah akan memberkati roh Abah dan menempatkan Abah dikalangan para solihin....aminn