Friday, December 10, 2010

PakCik Sapa Nih.....Sila Mengaku....

Kabare wak...?? waras orak...??? suwi temen orak ngomong jawo.....hehehehe aku bukan buang tebiat tapi sajer2 jer.....ada ke yang paham....??? baru2 ni semasa aku cek sms dari maxis bb...tetiba ada satu sms ni dari sapa aku pun tak tahu....apatah lagi nak memenuhi keperluannya yang agak sengal tu.....dia kat dia pakcik...pakcik sapa aku tak tahu....setahu aku aku takder pakcik.....pakcik belah laki aku takkan nak buat bebenda camni....jadi pakcik sapakah itu....??


Yang bertambah-tambah aku musykilkan....macamana diorang2 ni semua boleh dapat no BB aku ni....mungkin betul ke spekulasi2 yang aku dengar selama ini syarikat telekomunikasi jual nombor2 pelanggan diorang untuk kepentingan peniaga2 dan penipu2......

Tapi aku idakler nak ikut permintaan pakcik sapa2 yang aku tak kenal tu....jangankan telepon aku nak sms balik pun tak berani.....kang melarat-larat jadi lain plak....kalo korang berani....cuba korang hoi..!! jer pakcik tu....errrr aku tak berani......cam jenayah cyber plak....hahahaha aku pun tak tahu....

Aku kalau setakat sms macam ni aku memang takkan layan punya.....abihkan kredit jer nanti.....tak payah nak ambik tahu kalau kita dah tahu yang bagi tu adalah penipu.....

Macam2 hal dan cara diorang ni nak menipu yer.....sekolah tinggi2 tapi jadi penipu.....penipu profesional....
Biasanya yang jadi penipu banyak yang pandai2....yang bodoh2 takkan reti nak menipu.....yer tak.....???kalu tak takkan ada kisah si pandai menipu si bodoh.....atau si bodoh tertipu dengan si pandai.....dan macam2 lagi....tapi aku rela jadi si bodoh yang tertipu dari jadi sipandai yang menipu sebabkan.....si pandai lagi bodoh dari si bodoh kerana dia sendiri tertipu dengan kepandaiannya sendiri sampai jadi si penipu yang menghumbankan diri sendiri ke dalam neraka.....

Dah itu ajer isu aku kali ini......makanya....kalau jadi orang pandai.... janganlah nak berlagak....kepandaian itu adalah hak milik allah....kebodohan itulah sebenarnya hak milik kita sendiri.......

Peace...!!!!!

Aku Dan...

Aku dan....takder pape....sajer nak isu2.....mungkin kalo ada yang biasa datang blog aku mungkin akan perasan tajuk2 entry yang aku gunakan selalunya mestilah bermula dari Aku Dan...bukan takder idea....cuma nak jadikan ianya sebagai identiti untuk blog aku....kalau ada tersama ngan mana2 blogger....itu aku tak tahu......belum pernah plak aku jumpa....kalau korang ada terjumpa almaklumkan kat aku yer....nak jugak aku tahu apa yang ada disebaliknya....

Tapi idakler aku nak buat tajuk Aku Dan.... Aku Dan..... memanjang....kang ada yang kata Aku Dan.... Aku Dan Dah Giler....hahahahaha.....Cuma tajuk Aku Dan....tu buat aku lebih rapat ngan entry yang aku taip.....errr boleh ker gitu....???

Tadikan masa aku jalan2 kat blog orang aku ada terbaca satu lawaklah....lawak tu memang dah besepah-sepah....tuan punya blog tu cuma nak share lawak jer ngan hadirin semua....alih2 ada seorang anti plagiat sembur dia kata tuan punya blog kira cam tak baik lah amik hasil org ....copy paste dan bla...bla lagi anti plagiat tu kata kat tuan punya blog......cam biasa aku tak sanggup tengok org kena kutuk2 kecuali org itu terbukti sohih kesalahannya.....jadi aku pun baliklah kat blog sendiri.....walhal tuan blog itu tidak pun meng'claim kata lawak itu atau cerita itu dia yang punya......

Pendapat akulah.....semua orang ada pendapat masing2....jadi dengarlah pendapat aku ni dulu yer....aku rasa kalau bab cerita2 lawak atau kisah2 teladan....agak susah kita nak kreditkan pada siapa tuannya....andai katalah lawak itu tercipta beratus tahun dahulu....tercipta sebelum ada pen dan kertas....tercipta dari zaman hitam putih televisyen.....camner dan camner....??? perlukah dikreditkan cerita itu pada yang mendengar atau yang menulis atau yang menyampaikan ke kertas dan komputer......

Karya agung lagi di plagiat apatah lagi cerita dikedai kopi......yang mungkin penyampainya ialah seorang penoreh getah...atau seorang penganggur...atau mungkin juga seorang pakcik yang memakai kopiah.....who know's...?? nobody know....but allah will....

Aku plak....pernah juga copy paste....tapi aku copy paste artikel yang jarang didengar....ataupun aku copy paste tentang kisah2 teladan.....aku tak rasa semua orang tak pernah copy paste cerita2 yang ada kat dunia ni kat dalam blognya.....sebesar besar hama pun mesti ada.....mengaku tak...???

Ok....pasni aku nak korek email aku yang banyak isu2 info2 dan kisah2 teladan untuk panduan renungan dan  contoh menjadi seorang manusia....bukan jadi binatang...!!!!

Peace...!!!!

Nota Aku :- Agak2 aku nak kreditkan gambar ni kat sapa.....?? walaupun aku google.....tapi haruskah google yang mendapat nama....??? padahal kat situ ada dia punya link dari mana gambar ini datang.....dan empunya link yang ada gambar ni pun tak tahu dari mana benda ni datang....sebab dia pun google jugak......!!!!!

Hahahahaha.....macam jahat jer bunyi ketawa aku nih.......