Monday, December 6, 2010

Aku Dan Decoupage

Entry yang bakal aku persembahkan hari ini adalah entry untuk peristiwa yang berlaku semalam...iaitu hari jumaat....bukan hari sabtu.....semalam banyak busy lorrr....tak sempat nak update apa2 pun.....hatta facebook ngan twitter apatah lagi mem'blog.....

Pagi2 lepas subuh aku dah berangkat dari puchong menuju ke sijangkang untuk menghadiri kelas decoupage percuma yang diadakan oleh pusat komuniti kat sijangang sana....dah nama pun percuma jadilah ramailah yang datang.....tak gitu....

Aku pun xcited mendaftarkan diri semasa diberitahu pusat akan mengadakan bengkel decoupage.....benda2 macam ni aku dah tahu....tapi setakat tahulah....cara2nya aku tak tahu itu pasal aku semangat nak  join.....

Sampai sana pukul 8.30....cikgu dah sampai ngan beberapa orang yang lain.....aku sampai tepat pada masanya....yang lain2 lagi ramai yang datang dengan lewat....hurmmmm tidak menepati masa  langsung..... terpaksa cikgu menunggu orang lain sampai baru kelas jalan.....

Ok tolak tepi pasal diorang yang lambat.....kitorang semua diberikan peralatan2 untuk membuatnya.....memula aku ingat kelas tu untu demo jer....rupa2nya ada hand's on sekali....huhuhuhu best tuuuu.......aku suka kraf2 ni....cuma aku tak berapa kreatif....ataupun mungkin memang tak kreatif langsung.....tapi tak kisahlah yang penting aku minat nak buat dan mencuba....kreativiti boleh dipupuk....

Bahan2 untuk buat decoupage ni takderlah banyak mana dan mahal mana pon.....ada gak yang aku tengok cara orang lain buat decoupage ni kat forum2 dan blog2...tapi apsal diorang punya bahan2 utuk membuatnya sesangat lah mahal....sampai aku punya biras pun kata...".nak buat decoupage ni barang2nya mahal....itu pasal ramai sangat yang tak jadi nak buat"....semasa aku belajar hari tu....bahan2nya simple jer.....takderlah leceh mcam sesetengah yang orang lain buat....but mungkilasilnya yang mahal dengan yang murah berbeza kot....entahlah aku tak pernah plak tengok decoupage yang lain dengan lebih dekat......next time aku nak survey2 nak buat perbandingan....sebelum tu biarlah aku dengan cara decoupage amatur......yang lain cara yang mahal tu sesuai untuk yang profesional jer.....

Takmo citer banyak....jom layan gambar.....
ok...bahan2 yang diberi secara PERCUMA.....
gunting tu aku yang punya bukan percuma....
antara peserta.....
nampak tak makcik kat yang tengah gunting2 tu......cikgu belum suruh buat pape pun....makcik tu dah pandai2 sendiri....taklimat pun belum....
semua org sedang dengar taklimat.....
ok.....gambar bunga yang nak kena gunting
yang lain masih belum mula gunting sebab tengah kirim orang pergi beli gunting.....kes tak dengar arahan sebelum datang awak gunting.....
proses gunting menggunting...
proses men'gam.....tang ni kena hati2 sebab kalu banyak sangat gam...dia jadi basah sangat...lambat nak kering....dan akan menjejaskan kualiti warna.....
tampal2.....jangan tak tampal....
aku malas sikit jadi aku cuma gunting dan tampal guna sebahagian tisu jer...pastu bila ku tengok cam kosong dan tak menarik jer.....
aku tambah lagi satu bunga kecik....pastu bunga ros besar aku tempal kan lagi satu....perasan tak ada perbezaan sikit....
lastly aku tambah agi satu bunga kecik lagi.....jadi keliling pinggan tu ada 6 bunga kecik.....harrr baru comeyyy
antara sahabat yang dah siap buat dahulu...mintak tolong anbik gambar guna phone aku.....
proses mengering guna hair dryer.....
dah kering baru spray dengan lacquer.....bab tu aku lupa plak nak snap.....
inilah hasil kerja aku....lupa plak nak adjust kasik cun masa nak snap......hehehehehe
Cantik untuk hiasan....lagi2 yang suka ngan hiasan ala2 english style......
Kalau tak cantik pun aku tak kisah sebab inikan first time aku buat benda alah decoupage ni.....jadi masa tu idea belum terbit lagi.....pas dah buat baru aku terfikir macam2 cara gaya dan design....huhuhuhu

Agak2nya lepas nih....bolehlah aku asah bakat dalam decoupage nih....pastu boleh amaik upah.....pastu boleh bikin projek decoupage plak.....hahahahaha tamak tol.....