Tuesday, June 15, 2010

Kali Pertama....

Kabare bik2 wak2 paman2 semua....??? lambat masukkan entry minggu ni....nak cerita sikit nih pasal hari sabtu dan ahad lepas...aku pergi ke johor untuk hantar pengantin lelaki menikah ngan orang johor...nama kampung tu aku tak berapa tahu sebab aku tak tengok sangat jalan....cuma adalah aku jumpa sign2 tulis Tenggayun....rasa2nya macam daerah2 Pontian lah....tempat ngantin pompuan tu dalam felda lebih kurang....yelah kan banyak kelapa sawit.....so aku bajet felda jelah...
Sabtu lepas zohor aku sekeluarga bertolak ke johor termasuklah mak dan abah mertua aku juga sorang lagi anak buah mak....kitorang ke sana naik keter abang ipar aku " nissan grand livina....pemanduan seakan sedan ciri seakan mpv..." hahahaha cam iklan lah plak.....nak naik crv aku tak muat....aku anakberanak 6 orang campur mak abah 8 tambah lagi sorang dah 9 orang....lagipun abang ipar aku dah offer....belasah jelah.....

Aku nak cerita pasal masa hari ahad waktu bersanding.....waktu rombongan iring pengantin berjalan beserta paluan kompang kitorang telah disekat....disekat oleh phak pompuan....aku pun tak paham memula.....apsal plak ni ada berenti-berenti....rupa2nya kata diorang ada tol....kena berbalas pantun....aku kat belakang jadi aku tak berapa tahu dan tak dengar apa yang diorang semua rapikkan....pastu dah settle....ada lagi tol yang kedua.....ada lagi tol ketiga....sampai dalam rumah nak naik pelamin pun kena tol lagi.....samapi last sekali mak andam pun mintak tol jugak....maknanya ada lima tol.....hahahahahaha......aku rasa memang best arrr cara camtu....tapi ada ker semua tempat kat johor buat sistem tol macam tu....? bagi aku semua tu memang unik dan merapatkan silaturahim antara keluarga....macam sesi beramah mesralah kiranya tu....bagus2.....aku memang first time tengok keadaan macam tu.....ada lagi satu sistem yang unik orang khawin masa kat kelantan.......boleh nak dikatakan setiap tetamu yang datang mesti bawak gula....sampai penuh dan tinggi timbunan gula orang bawak.....tapi kalau musim skang gula susah nak dapat....nak ganti dengan apa yekkk.....hurmmmmm....aku terpikir.....

Jauh perjalanan luas pemandangan dan pengetahuan.....ni baru adat dua negeri.....belum negeri yang lain2....tapi apapun tujuannya satu....menyatukan dua insan yang bercinta....mengikut sunah nabi....menambah khalifah....dan mengeratkan tali persaudaraan sesama islam....

So selamat pengantin baru buat Aiem dan Wana.... semoga kekal bahagia dan cepat dapat zuriat yang soleh dan solehah....amin