Friday, June 4, 2010

Selagi Ada.....

Selagi aku masih ada nyawa aku akan buat apa yang sepatutnya....aku tahu yang aku taklah cam blogger lain yang boleh pulun entry sampai 2 atau tiga kali sehari ( cam makan ubat lah plak....) tetapi aku ada alasan sendiri.....hari2 pun aku ada cerita atau kisah atau ada jelah benda yang nak dikongsi bersama cuma nak menkisahkannya sahajer terpaksa mengambil masa.....dan kadang kerana terlalu menyimpan sesuatu kisah....kisah lain pula yang jadi....bila ada kisah baru....kisah yang lama pun telah dilupakan secara tak sengaja.....dan bila dibiarkan....jadilah kisah itu sebagai sejarah....sejarah yang akan dilupakan kerana tiada bukti akan kewujudan kisah itu.....

Aku kalau boleh nak rakam segala yang terjadi....at least esok lusa anak2 dah besor bolehlah diorang tahu kisah2 mama diorang semasa hidup....selagi ingatan masih waras.....kalau dah gila camner nak tulis...cuma ada sesetengah orang gila jer yang pandai menulis.....tapi menulis dengan kegilaaan yang dia adalah....huehuehuehue

Malam ni aku sekeluarga balik puchong....ahad nak buat kenduri aqiqah sekali tahlil.....dah terlanjur aku buat entry... meh aku citer sikit pasal kambing.....aku tak jual kambing ok....sebelum-belum ni aku buat aqiqah pakai lembu jer.....tapi masa aqiqah cinta aku tak cukup back up.....so aku pakai kambing....dan sebelum-belum ni pun lembu pun orang lain yang uruskan....aku cuma bayar sajer....tapi oleh kerana masa tu takder back up dari sesiapa....aku lah yang kena uruskan semuanya....mula2 cari kambing.....somiku pergi cari dalam kampung....semua mahal beb.....harga kambing semua tujuh ratus ke atas.....bajet aku bawah enam jer.....cari2 tak jumpa.....semua harga tujuh ke atas....ngan sedara sendiri pun mahal beb....last2 aku google kat mudah.com......aku ambik no tepon penjual kambing yang boleh bagi harga murah.....banyak orang kata memang kambing semua mahal....tapi bagi aku.....mesti ada yang murah cuma kena cari lah.....aku tepon satu2 penjual kambing yang ada.....tapi betul lah harga semua  mahal...paling murah pun enam setengah....kalau suruh lapah asing campur hantar ke rumah harga dah jadi lain....aku cuba lagi.....sampai aku call ada sorang brader nama faizal angkat....memula aku tak tahulah itu pangkat brader.....cara layanan cam wak2(pakcik2)....memang mesra dan peramah.....aku terangkan bajet dulu....dan lagi aku perlukan kambing tu dalam masa 2 hari jer.....kiranya desprate lah.....deal punya deal....brader faizal tu offer kat aku kambing dekat 40kg siap lapah,asing tulang ngan daging,siap cincang semua,siap hantar kerumah semua cuma Rm500....memang baik punya servis....sejak dari itu kalau aku memerlukan kambing aku dah tak cari orang lain.....pada kawan2 ngan sedara pun aku memang cadangkan kambing brader faizal jer.....

Bila aku tanya kat brader faizal tu....apsal brader jual murah....dia kata....dia nak buat ibadah.....sambil berniaga sambil beribadah.....berapa ramai peniaga yang macam tu ada...???
Kali ni plak aku ambik 2ekor kambing untuk aqiqah anak buah aku....2ekor kambing brader tu kira lapan ratus jer kat aku......sebab sekor kambing tu kecik sikit....aku tak kisah yang penting cukup sifat dan cukup umur untuk di aqiqahkan.....

Kesimpulannya.....niat yang baik hati yang ikhlas....pasti pahala ganjarannya....jadi pada yang berniaga2 tu contohilah brader faizal ni.....jangan asyik fikir untung nak cepat kaya jer ok......

So sampai sini jelah entry aku dihari jumaat yang mulia ini.....

Wassalam....
Catatan dari HP mini