Friday, December 31, 2010

Tahniah Folower Ke 100



Eceh....sapa nih folower ke -100 blog picisan nih ???aku sebenarnya tak tahu pun apa menatang picisan tu...kain perca aku tahulah....sajer gatai nak ikut bahsa blogger sekarang....ehekkk......!!! adapun aku sajer jer meng'print screen folower ke -100 nih kalau ikut jubli....jubli emas nih...hehehehe....wah ada gak rasa macam nak bagi hadiah pada folower nih....tapi sebelum aku bagi hadiah eloklah aku siasat siapa kah dia.....

Setelah beberapa minit.....!!!!!

Oh....dia ada blog ....blog dia ada 2.....hobi dia di memancing....sama cam biras aku....aku suka ikan tapi aku tak suka mancing....dulu kecik2 ada gak aku mancing ikan keli ngan belut kat dalam parit.....batang pancing pakai batang pokok jambu....gali tanah pastu cari cacing buat umpan....sekarang aku kalo tengok cacing pun aku dah geli2 cam cacing jugak.....eeeee......padahal dulu aku rasa cam nak makan jer cacing tuh sebab comel sangat.....hahahaha gilerrrr jugak aku dulu yer masa kecik2...!!!!

Opppp....aku bukan nak citer pasal aku lah.....aku nak citer pasal folower ke 100 nih.....pasal hadiah.....!!!selepas ditimbang tara aku rasa.... nak bagi kurang cam tak sesuai.... nak bagi lebih pulak aku yang tak mampu.....aku cuma mampu ucap terima kasih sebab sudi mencukupkan folower blog aku sampai jadi 100....jangan folo jer tau....senang2 datang2lah jenguk2..... sekejap pun takper.....

Okeh kawan2.....folower bertuah aku yang ke-100 ni namanya SabirinNoor.....orang Maritim....bukan bangsa atau keturunan... tapi kerja dalam industri Maritim....maritim ni satahu aku bahagian laut2lah......dia duduk johor....abg ipar aku pun kat johor.....kahwin atau bujang aku belum siasat lagi....hehehehe....kategori hensem lah jugak......umur pun aku tak tahu....

So aku kasi link ke blog beliau yer....sapa minat mancing2 nih boleh lah pegi ke blog beliau yang ni...buakan takat mancing2 jer...nak kenal ikan2 pun boleh....aku pun jap lagi nak pegi sana balik nak tengok macam2 ikan...menambah ilmu pengetahuan tentang ikan....idakler anak aku kalo tanya...mama ni ikan apa....aku jawab ikan2lah......

http://bluntcastangler.blogspot.com/ 

Lagi satu blog beliau namanya cam familiar jer.....atau pun memang popular pada hari jumaat dan sabtu di TV9....sapa tahu....??? tak tahu aku kasik tahu......dia ada nama air ngan makanan......sedap tuh....

Nasi Lemak Kopi O

Oleh kerana aku dah letak link nih....sila2lah jemput ke rumah kawan baru kiter ni yer.....mana tu kan... kot2 SabirinNoor gi memancing....pastu ada plak ikan2 terlebih-lebih tu.... bolehlah hulur2 kat sini sikit.....kan kan SabirinNoor....???

Akhirnya Jatuh Jugak Ke Tangan Aku

Tak gempak ker tajuk nih....setelah beberapa minggu sampai dah nak masuk hampir sebulan kot aku tak dapat update blog kerana 2 sebab....kali ni bukan sebab aku sibuk....itu alasan basi....tetapi pertama-tamanya sebab brodben buat hal....abis kuat aku cuma boleh layan fb jer....nak bukak blog aku apatah agi blog orang....adehhhhh.....baik layan tidor......yang aku hangin nih.....kat puchong jer brodbeb sukak suki buat hal.....tapi kalo kat sijankang nun....baik punya signal....full bar mehhhh......aku kalo dah cuba2 pastu tak dapat nak sambung2...aku tutup jer laptop nih.....itu satu hal....lagi satu....asal aku baru jer bukak laptop pastu asal aku angkat kaki kejap nak pergi dapur ker apa ker....dah berkerumun anak2 buah aku mengadap laptop.....kalo tak ber fb....main game.....

Aku nak marah nak suruh ketepi tak sampai rasa hati plak......biarlah.....asal tak gaduh sudah....tapi kalo bergaduh baru aku masuk campur.....anak buah aku semua baik2....dengar cakap....kalo aku kata sudah....sudahlah....kalo aku kata tutup....tutuplah .....sebab tu aku tak kisah sangat diorang nak guna.....sementara aku ada kat puchong ni....nanti aku dah alik sijangkang aku angkut balik laptop ni dah takder peluang diorang nak main game....sebab tu aku biarkan.....bukan luak pon.....sekurang-kurangnya takderlah merayap kesana sini.....biarlah diorang duduk rumah main game.....nampak depan mata......kiranya pantang lepa atau nampak kosong jer berkerumun lah anak2 buah aku mengadap laptop....sampai ada yang bertengek-tenggek atas meja.....hehhhh macam2lah budak nih.....

Lagipon tengah cuti sekolah....sedaplah budak2 tu melepak ngan sepupu2nya....esok nanti dah bukak sekolah payah plak nak bertegur sapa.....

Alang2 aku brodben tengah tak buat hal ni lebih baik aku pulun entry lebih2 sikit......Yang penting akhirnya hari ini...... laptop ini jatuh jugak ke tangan aku......hahahahaha

Saturday, December 11, 2010

Welcome To Bumi Allah

Blog ini mencatat sejarah dimana bermulanya perjalanan seorang lagi khalifah :-

Ini cerita pasal aku yang dah macam 69 99 96 66....serba kelam kabut semalam dibuatnya.....aku sampai tak tahu camner nak citer kat korang....takutnya korang tak paham....kang ada plak yang amik dadah....sebab nak paham...naya guekkk...!!!

Cerita ni terjadi pada hari Jumaat bertarikh 10 Disember 2010 bersamaan 4 Muharram 1432 hijrah....jam melewati pukul 4 petang....

Waktu itu aku sedang sibuk ngadap laptop....aku tengah melayan sudoku....games peberet nih....dalam pada itu....aku dengarlah...mil aku sil aku dan anak buah aku tengah bising2 kecoh sebab salah sorang sil aku dah sakit perut sebab macam dah sampai masa nak bersalin....aku buat dono sebab org lain pun dah ada untuk sibuk2.....walaupun mata aku mengadap laptop....jari aku tak tertekan nombor sudoku....aku cuba mengawal rasa gundah kerana aku tahu macamana berdebarnya nak menunggu saat2 kelahiran seorang bayi....aku punya debar...gelisah dan resah tak dapat ditenangkan oleh sudoku yang minta diisikan nombor....lagi2lah bila anak2 buah aku asyik keluar masuk rumah dan cakap...."mak teh dah tahan....mak teh dah sakit sangat tu...."dialog tu jer yang aku dengar dari mulut anak2 buah aku.....

Arghhhh....dalam hati aku berkata.....apahal sebenarnya ni.....?? apsal tak pegi spital lagi...??? rupa2nya sil aku dah tak tahan nak bersalin... suaminya pun baru balik dari kerja walupun belum sampai masa balik....baru naik kereta jer sil aku dah meneran....so mak aku kata nampak gaya tak sempat nak bawak gi hospital .....dalam pada tu aku sempat menelefon hospital terdekat supaya datang segera untuk memberi bantuan.....dalam aku bertalifon....aku dah nampak rambut baby....masa tu kat situ takder sapa2....kecuali suami sil aku....mak aku ngan sil2 aku yang lain pegi mana pun aku tak tahu.....apa yang penting aku kena tolong sambut dan sokong sil aku untuk bersalin dengan selamat....

Perghhh....aku rasa macam grey's anatomy lah plak masa tu....aku cuba bertenang....aku beri sokongan penuh pada sil aku untuk meneran....dengan segala kudrat yang ada sil aku meneran.....dialog biasa yang aku dengar waktu aku bersalin itulah yang aku cakap balik kat sil aku....."ok kak sikit lagi kak....teran kak....bukak kangkang luas2 kak....sikit lagi.... sikit lagi.....teran.....alhamdulillah......"alhamdulillah juga....aku berjaya menyambut seorang bayi...bayi perempuan....menangislah si kecil itu apabila ia keluar dari karung keselesaanya selama 9 bulan yang lepas.....tertumpah langsung rasa kasih dan sayang aku padanya.....aku dakap aku rangkul aku bersihkan wajah nya dari kekotoran dan membalutnya dengan sehelai kain batik agar dia tidak kesejukkan.....selepas itu aku berundur dan memberi peluang kepada mak aku plak untuk me'nyetelkan uri....padahal sebelum masa tu....aku menggigil giler bila dengar sil aku dah nak bersalin.....

Entah datang dari mana semangat dan ketenangan untuk aku menghadapi situasi yang biasanya aku berada ditempat sil aku bukan didepannya.....terus terang aku katakan yer....aku ni mabuk darah....sedang aku tengok arnab kena sembelih berdarah-darah dah buat aku hilang tenaga dan muntah2 yang melampau....inikan nak sambut bayi.....biasanya aku yang keluarkan bayi....ehehehehehe......menyambut mana pernah.....

Yang best nya settle jer aku sambut baby.....aku pun terus muntah2.....hahahahaha......padahal aku masa tu jadi cam bidan kampung jer....terjerit jerit bagi sokongan kat sil aku ngan mengarahkan apa yang patut dibuat oleh asistan2 aku.....ohohohoho

Mil aku pun tak bleh nak keluarkan uri...jadi selepas baby keluar aku ngan sil aku punya suami ngan ada satu lag biras pompuan bawak sil aku gi linik desa.....sampai sana kitorang angkat tangan dan serahkan pada yang pakar.....lepas uri keluar...pastu stich....semua buat dalam kereta.....pastu rehat jap kat klinik....pukul 6 suku baru balik rumah.....

Settle satu hal...malamnya plak....aku pegi amik jamu kat sungai kandis....yelah patutnya due date sil aku bersalin 16 Disember....kurang 6 hari tarikh due dah sil aku bersalin plak....dalam kereta pulak tu....so aku pegilah tolong amikkkan.....balik dari sungai kandis....mak aku cakap kat aku yang sil2 aku yang lain bawak anak2nya gi berkhatan/bersunat.....adoyaiii malam ni jugak buat ker....siang2 tak bleh karrrr......hadoi hadoi.....yang bersunat tiga org sekali....sorang darjah 1...dua orang lagi darjah 3....dah kelam kabut lagi malam tu...sebab masa balik dah ada yang nangis jer....yang ada bapaknya macam nak pengsan pun ada....bebudak tu nagis mestilah sebabnya sakit....bius dah habis......isy...isy....isy....kesian ada geli hati pun ada.....yelah mana taknya.... satu hari tu semuanya jadi kisah.......

Aku kepenatan ya amat...tapi ku gagahkan diri untuk mencoretnya.....satu hari nanti pasti ia akan menjadi kenangan sejarah bagaimana ianya bermula.....kita ni makin lama makin tua.....bukan semua benda atau perkara kita boleh ingat....so sementara aku masih ada dan masih belum hilang ingatan eloklah aku blogkan.....esok2 aku boleh baca dan senyum2 sendirian.....

Dalam kepenatan aku tetap senyum dan gembira.....

Bait2 senikata lagu dari The Zikr yang aku dengar semalam amat2 menyentuh perasaan ku.....



Tuhan
Dosaku menggunung tinggi
Tapi rahmatmu melangit luas
Harga selautan syukurku
Hanyalah setitis nikmatmu dibumi

Tuhan
Walau taubat seringku mungkir
Tapi pengampunamu tak pernah bertepi
Bila selangkah kurapat padamu
Seribu langkah kau rapat padaku...
Allah......

Friday, December 10, 2010

PakCik Sapa Nih.....Sila Mengaku....

Kabare wak...?? waras orak...??? suwi temen orak ngomong jawo.....hehehehe aku bukan buang tebiat tapi sajer2 jer.....ada ke yang paham....??? baru2 ni semasa aku cek sms dari maxis bb...tetiba ada satu sms ni dari sapa aku pun tak tahu....apatah lagi nak memenuhi keperluannya yang agak sengal tu.....dia kat dia pakcik...pakcik sapa aku tak tahu....setahu aku aku takder pakcik.....pakcik belah laki aku takkan nak buat bebenda camni....jadi pakcik sapakah itu....??


Yang bertambah-tambah aku musykilkan....macamana diorang2 ni semua boleh dapat no BB aku ni....mungkin betul ke spekulasi2 yang aku dengar selama ini syarikat telekomunikasi jual nombor2 pelanggan diorang untuk kepentingan peniaga2 dan penipu2......

Tapi aku idakler nak ikut permintaan pakcik sapa2 yang aku tak kenal tu....jangankan telepon aku nak sms balik pun tak berani.....kang melarat-larat jadi lain plak....kalo korang berani....cuba korang hoi..!! jer pakcik tu....errrr aku tak berani......cam jenayah cyber plak....hahahaha aku pun tak tahu....

Aku kalau setakat sms macam ni aku memang takkan layan punya.....abihkan kredit jer nanti.....tak payah nak ambik tahu kalau kita dah tahu yang bagi tu adalah penipu.....

Macam2 hal dan cara diorang ni nak menipu yer.....sekolah tinggi2 tapi jadi penipu.....penipu profesional....
Biasanya yang jadi penipu banyak yang pandai2....yang bodoh2 takkan reti nak menipu.....yer tak.....???kalu tak takkan ada kisah si pandai menipu si bodoh.....atau si bodoh tertipu dengan si pandai.....dan macam2 lagi....tapi aku rela jadi si bodoh yang tertipu dari jadi sipandai yang menipu sebabkan.....si pandai lagi bodoh dari si bodoh kerana dia sendiri tertipu dengan kepandaiannya sendiri sampai jadi si penipu yang menghumbankan diri sendiri ke dalam neraka.....

Dah itu ajer isu aku kali ini......makanya....kalau jadi orang pandai.... janganlah nak berlagak....kepandaian itu adalah hak milik allah....kebodohan itulah sebenarnya hak milik kita sendiri.......

Peace...!!!!!

Aku Dan...

Aku dan....takder pape....sajer nak isu2.....mungkin kalo ada yang biasa datang blog aku mungkin akan perasan tajuk2 entry yang aku gunakan selalunya mestilah bermula dari Aku Dan...bukan takder idea....cuma nak jadikan ianya sebagai identiti untuk blog aku....kalau ada tersama ngan mana2 blogger....itu aku tak tahu......belum pernah plak aku jumpa....kalau korang ada terjumpa almaklumkan kat aku yer....nak jugak aku tahu apa yang ada disebaliknya....

Tapi idakler aku nak buat tajuk Aku Dan.... Aku Dan..... memanjang....kang ada yang kata Aku Dan.... Aku Dan Dah Giler....hahahahaha.....Cuma tajuk Aku Dan....tu buat aku lebih rapat ngan entry yang aku taip.....errr boleh ker gitu....???

Tadikan masa aku jalan2 kat blog orang aku ada terbaca satu lawaklah....lawak tu memang dah besepah-sepah....tuan punya blog tu cuma nak share lawak jer ngan hadirin semua....alih2 ada seorang anti plagiat sembur dia kata tuan punya blog kira cam tak baik lah amik hasil org ....copy paste dan bla...bla lagi anti plagiat tu kata kat tuan punya blog......cam biasa aku tak sanggup tengok org kena kutuk2 kecuali org itu terbukti sohih kesalahannya.....jadi aku pun baliklah kat blog sendiri.....walhal tuan blog itu tidak pun meng'claim kata lawak itu atau cerita itu dia yang punya......

Pendapat akulah.....semua orang ada pendapat masing2....jadi dengarlah pendapat aku ni dulu yer....aku rasa kalau bab cerita2 lawak atau kisah2 teladan....agak susah kita nak kreditkan pada siapa tuannya....andai katalah lawak itu tercipta beratus tahun dahulu....tercipta sebelum ada pen dan kertas....tercipta dari zaman hitam putih televisyen.....camner dan camner....??? perlukah dikreditkan cerita itu pada yang mendengar atau yang menulis atau yang menyampaikan ke kertas dan komputer......

Karya agung lagi di plagiat apatah lagi cerita dikedai kopi......yang mungkin penyampainya ialah seorang penoreh getah...atau seorang penganggur...atau mungkin juga seorang pakcik yang memakai kopiah.....who know's...?? nobody know....but allah will....

Aku plak....pernah juga copy paste....tapi aku copy paste artikel yang jarang didengar....ataupun aku copy paste tentang kisah2 teladan.....aku tak rasa semua orang tak pernah copy paste cerita2 yang ada kat dunia ni kat dalam blognya.....sebesar besar hama pun mesti ada.....mengaku tak...???

Ok....pasni aku nak korek email aku yang banyak isu2 info2 dan kisah2 teladan untuk panduan renungan dan  contoh menjadi seorang manusia....bukan jadi binatang...!!!!

Peace...!!!!

Nota Aku :- Agak2 aku nak kreditkan gambar ni kat sapa.....?? walaupun aku google.....tapi haruskah google yang mendapat nama....??? padahal kat situ ada dia punya link dari mana gambar ini datang.....dan empunya link yang ada gambar ni pun tak tahu dari mana benda ni datang....sebab dia pun google jugak......!!!!!

Hahahahaha.....macam jahat jer bunyi ketawa aku nih.......

Wednesday, December 8, 2010

Aku Dan Tukang Komen

Salam Mek Komm.....asal korang paham apa yang aku cakap suadah lah yer....jangan nak lebih2 plak....!!!wah2....ada ker aku cam berlagak...??? tak aihhhh...... takder makner dan takder hasil pon....cuma kan....cuma kan.....aku kan.....aku kan......rasa cam terkejut....sebab...??? jap lagi yer.....

Memula aku nak kasik alasan kenapa aku lewat masuk entry....alasan yang biasa aku guna untuk menyedapkan hati ialah pasal kali ni bukan aku yang busy tetapi anak aku dan anak2 buah aku yang busy......selagi aku ada kat puchong nagn laptop nih selagi itulah anak ku dan sepupu2nya busy nak main games kat laptop aku nih.....alih2 aku yang tak sentuh laptop.....

Ok...back to the subject.....sebenarnya tadi semasa aku bukak blog....aku nampak banyak jugak komen2 yang masuk kat blog aku nih....aku pun cek2.....eh eh eh....

Bukan apa wei....aku rasa dia punya pendapat amat berguna dan berjasa untuk blogger2 cam aku nih.......aku suka blog dia dan cara dia meberikan pendapat/ulasan/komen dan yang sewaktu dengannya......amat telus dan jujur walau kadang tu tata dan kata bahasanya sedikit kesat ataupun mungkin sangat kesat.....tapi sekurang-kurangnya dia tidak bersifat hipo.....aku anggap keceluparann'nya itu sebagai dia adalah dia didalam mahupun diluar blog.....jadi aku tiada masaalah dalam menerimanya.....sirius.....

Aku puji bukan sebab dia ada review aku punya entry....tapi dah alang2 dia buat review pasal entry dalam blog aku....biarlah aku balas untuk buat review pasal blog dia pulak.....sementara masih panas2 eloklah kita war2kan.....aku pun tak berapa ingat bila masa aku mintak dia komen blog aku......tapi dah dicabar-cabar....ada berani....??? ada berani......???? aku pun letaklah link blog aku kat situ.....suka hati dialah yer nak komen atau tak......ada ker aku berani nak dikomen....??? beranilah.....kalau tak berani takdernya aku nak letak2 link aku kat situ weiiii.......bak kata nenek aku dulu...."rezeki jangan ditolak..... musuh jangan dicari....musuh datang jangan lariiiii......."

Korang2 pun kalau berani pilah letak link blog korang kat situ untuk dikomen....

Kalau berani pergilah sini 

Kalau tak berani sangat pergilah sini plak......hehehehehe

Jumpa lagi.....peace...!!!!

Monday, December 6, 2010

Aku Dan Decoupage

Entry yang bakal aku persembahkan hari ini adalah entry untuk peristiwa yang berlaku semalam...iaitu hari jumaat....bukan hari sabtu.....semalam banyak busy lorrr....tak sempat nak update apa2 pun.....hatta facebook ngan twitter apatah lagi mem'blog.....

Pagi2 lepas subuh aku dah berangkat dari puchong menuju ke sijangkang untuk menghadiri kelas decoupage percuma yang diadakan oleh pusat komuniti kat sijangang sana....dah nama pun percuma jadilah ramailah yang datang.....tak gitu....

Aku pun xcited mendaftarkan diri semasa diberitahu pusat akan mengadakan bengkel decoupage.....benda2 macam ni aku dah tahu....tapi setakat tahulah....cara2nya aku tak tahu itu pasal aku semangat nak  join.....

Sampai sana pukul 8.30....cikgu dah sampai ngan beberapa orang yang lain.....aku sampai tepat pada masanya....yang lain2 lagi ramai yang datang dengan lewat....hurmmmm tidak menepati masa  langsung..... terpaksa cikgu menunggu orang lain sampai baru kelas jalan.....

Ok tolak tepi pasal diorang yang lambat.....kitorang semua diberikan peralatan2 untuk membuatnya.....memula aku ingat kelas tu untu demo jer....rupa2nya ada hand's on sekali....huhuhuhu best tuuuu.......aku suka kraf2 ni....cuma aku tak berapa kreatif....ataupun mungkin memang tak kreatif langsung.....tapi tak kisahlah yang penting aku minat nak buat dan mencuba....kreativiti boleh dipupuk....

Bahan2 untuk buat decoupage ni takderlah banyak mana dan mahal mana pon.....ada gak yang aku tengok cara orang lain buat decoupage ni kat forum2 dan blog2...tapi apsal diorang punya bahan2 utuk membuatnya sesangat lah mahal....sampai aku punya biras pun kata...".nak buat decoupage ni barang2nya mahal....itu pasal ramai sangat yang tak jadi nak buat"....semasa aku belajar hari tu....bahan2nya simple jer.....takderlah leceh mcam sesetengah yang orang lain buat....but mungkilasilnya yang mahal dengan yang murah berbeza kot....entahlah aku tak pernah plak tengok decoupage yang lain dengan lebih dekat......next time aku nak survey2 nak buat perbandingan....sebelum tu biarlah aku dengan cara decoupage amatur......yang lain cara yang mahal tu sesuai untuk yang profesional jer.....

Takmo citer banyak....jom layan gambar.....
ok...bahan2 yang diberi secara PERCUMA.....
gunting tu aku yang punya bukan percuma....
antara peserta.....
nampak tak makcik kat yang tengah gunting2 tu......cikgu belum suruh buat pape pun....makcik tu dah pandai2 sendiri....taklimat pun belum....
semua org sedang dengar taklimat.....
ok.....gambar bunga yang nak kena gunting
yang lain masih belum mula gunting sebab tengah kirim orang pergi beli gunting.....kes tak dengar arahan sebelum datang awak gunting.....
proses gunting menggunting...
proses men'gam.....tang ni kena hati2 sebab kalu banyak sangat gam...dia jadi basah sangat...lambat nak kering....dan akan menjejaskan kualiti warna.....
tampal2.....jangan tak tampal....
aku malas sikit jadi aku cuma gunting dan tampal guna sebahagian tisu jer...pastu bila ku tengok cam kosong dan tak menarik jer.....
aku tambah lagi satu bunga kecik....pastu bunga ros besar aku tempal kan lagi satu....perasan tak ada perbezaan sikit....
lastly aku tambah agi satu bunga kecik lagi.....jadi keliling pinggan tu ada 6 bunga kecik.....harrr baru comeyyy
antara sahabat yang dah siap buat dahulu...mintak tolong anbik gambar guna phone aku.....
proses mengering guna hair dryer.....
dah kering baru spray dengan lacquer.....bab tu aku lupa plak nak snap.....
inilah hasil kerja aku....lupa plak nak adjust kasik cun masa nak snap......hehehehehe
Cantik untuk hiasan....lagi2 yang suka ngan hiasan ala2 english style......
Kalau tak cantik pun aku tak kisah sebab inikan first time aku buat benda alah decoupage ni.....jadi masa tu idea belum terbit lagi.....pas dah buat baru aku terfikir macam2 cara gaya dan design....huhuhuhu

Agak2nya lepas nih....bolehlah aku asah bakat dalam decoupage nih....pastu boleh amaik upah.....pastu boleh bikin projek decoupage plak.....hahahahaha tamak tol.....

Friday, December 3, 2010

Anugerah Tanpa Sempadan

Sewaktu semua anak2 termasuk suamiku yang hensem tu dibuai mimpi2 yang indah......aku terkuap-kuap menahan mengantuk yang telah kusimpan dari pukul 5.30pagi semalam.....aku bangun awal sebab pertama...abg ipar aku dari johor sampai pagi tu juga....pastu aku pun dah plan nak buat nasik lemak sejak semalamnya....pagi tu aku bertungkus lumus sendiri bikin nasi lemak....dari masak nasi....rebus cili...rebus telur....goreng ikan bilis....sampai amik daun pandan kat luar rumah selepas azan subuh.....padahal pagi nih jam 8.30 aku ada kelas Di Kopek Di Kupas atau dalam bahasa penjajah ialah "decouparge"....camtulah aku tak reti nak eja....jadi aku bantai panggil "di kopek di kupas" jelah...hahahahaha...

Semua siap.....alhamdulillah laku nasik lemak aku....masak banyak tau.....semua orang kata paling sedap sambalnya....huhuhuhu mahu tak kembang aku dibuatnya.....baru aku tahu aku kembang bukan kerana makanan tapi kerana pujian dan penghargaan dari keluarga atau sapa2 yang kata masakkan aku sedap dan lazat....hehehehe camner pon aku masih tak bleh lawan chef sorang ni....iaitu CMG....ataupun Chef Mat Gebu...aku pasti semua org kenal.....tiap2 dapur kat mesia ni musti kenal ngan CMG....kalau tak kenal maknanya org itu baru pasang line internet.....hahahahaha hampehhhh

Wokeh....apsal aku sebut2 CMG nih....ada apa2kah antara aku dan dia...??? ada...ada....aku ada hubungan ngan dia tapi bukan hubungan sulit lagi menyulitkan....aku sebenar2nya cuma ada hubungan sedara dengannya jer.....nak kata sedra dekat pun tak....sedara jauh pun tak....mungkin sedra bau2 ikan pekasam goreng kot......hahahahaha tak aihhhh (marah kang sedara betulnya ).....cuma hubungan sedara sesama..... ISLAM jerrrr....hehehehehe cuak semua..... betui apa....tak caya tanyalah kat CMG ataupun rakan sekutunya iaitu Ben Ashaari.....aku ngan ben pon sedara gak.....hahahaha

Well aku terasa cam nak jerit lompat dan sukak2 gilak bila kat CB aku ada nick "ah mat gebu"....yang tang dialog semua org sila baca sendiri yer....CMG ni adalah antara seorang yang aku kanal dari dalam
My Resepi......aku selalu kagum ngan resepi2nya dan celoteh2nya....kadang aku ada gak terfikir dari manalah CMG dapat ilham untuk menghasilkan resepi yang lazat2.....tapi bila CMG ni dah ada blog....aku folo dan aku rasa aku tahu dari mana datang dan asal sumber inspirasi CMG dalam masakkan..... tentulah dari bondanya yang selalu disebut-sebutnya itu...memang anak soleh CMG nihhh ( cmg ....minta maaf kalau salah....) kadang kita tak perlu bersua muka untuk kenal dengan siapa CMG.....tapi cara penulisan dan penyampain CMG dalam blognya cukup untuk membuatkan kita rasa dekat rapat dan melihat CMG dari kacamata dapurnya sendiri.....dia seorang yang ikhlas dan berbakat dalam bidang masakkan....salute...!!!!



So...semua dah baca pesanan CMG kat cb akukan.....rupanya CMG datang bukan sesajer datang tau.....datangnya membawa hajat....hajat untuk mempersembahkan award.....klik sini kalau tak caya

Cehhhh.....jangan kata cehhhh lagi.....ibarat bulan jatuh keriba tau.....( tapi janganlah jatuh betul2...) sependapat aku...kalau CMG atau BA atau sesapa yang glamer kat dunia blog nih  datang menyinggah kat blog yang tak glemer lagi down trafficnya.....apa perasaan korang.....speechless tau....gitulah jugak aku....aku umpama hama di bulu kambing....tapi masih terlihat juga oleh si pengembala......( pagi2 gigil ni....memang best bermadah pujangga....huhuhuhu ) aku memang admire giler ngan CMG ni.....si bek aku dah khawin......kalau tak mahu aku mintak kerja kat rumah CMG jadi tukang cuci pinggang.... ehhh pinggan lah ......pinggan...... asalkan upahnya  makanan yang enak2 lagi gratis.....nyum nyum nyum....waduh2 enak banget sehhh dreaming2 kayak gini....hahahahahaha

Here L N G...( ladies and gentleman ) mempersembahkan anugerah dari Dapur Tanpa Sempadan.....     
jeng jeng jeng....!!!



Ok....enjoy tak....??? pada yang tak terpilih tu jangan putus asa....cuba lagi tahun depan.....hahahahahaha
( hayat sapalah yang aku guna nih....)

Aku dah jual pantun terima kasih kat CMG.....tinggal menjawabnyalah yerrrr.....apapun kat blog aku nih....aku..... aku...... aku....... speechless...jadi tak bley cakap

Thursday, December 2, 2010

GengBlogger Dah Activate

Apa yang best.....?? tadi aku baru nampak kat halaman utama facebook aku bahawa GB ataupun Geng Blogger dah kembali ke alam maya....impian jadi kenyataan.....semasa GB tak berfungsi....alam maya serasa cam gelap bagi blogger seorang mak yang banyak anak cam aku nih.....yelah kan aku bukan kaki rayap....bukan taknak merayap....tapi sebelum aku merayap-rayap.....anak2 aku dah merayap dulu.....

Walaupun org lain dah lama tau...aku yang baru tahu rasa macam nak lompat2 jer tau.....tapi tak payahlah aku nak lompat2 nanti aku jadi kurus susah pulak....hahahaha

Bukan apa beb/bro....aku suka GB sebab bukan setakat boleh ping blog kat situ...macam2 yang ada kat situ lah....sesapa yang dulu selalu dan mengharapkan GB sebagai medium untuk meng'uptraffic tahulah bagaimana perasaan hampa dan kecewa serta rendah diri menguasai diri bila tak boleh mengeping blog kat GB apabila GB dilanda virus haper pun aku tak tahu.....yang penting aku sebagai blogger yang tak berapa tegar agak rasa sedihdan hampir kehilangan semangat untuk berblog....mujur2 blog ben  dan kelabnya berjaya menyelamatkan aku......sadis dan tragis betul citer aku nikan.....

Pada blogger2 baru.....eloklah gi join GB.....best dan best.....meng'ping blog kat GB ni ada kelainannya.....aura ping yang amat berbeza

Ni dah tengahari....nak makan nasi....sup kaki ayam....udang tumis peria katak......air sejuk....

Selamat menjamu selera......

Wednesday, December 1, 2010

Cara Aku Mendididik Anak....

Aku dah lama nak bincang pasal topik ni....dah lama jadi draf.....oleh kerana penulisan aku baru2 ni dah terdelete secara tak sengaja oleh aku juga ....nak tak nak aku kena flsh back balik apa yang aku tulis.....musti ada sebab kenapa tetiba aku terdelete kan entry yang aku tulis dari lepas isyak membawa ke pukul 1 pagi......

Takper2 aku tabah dan aku akan menerangkan dengan lebih terperinci tentang tajuk di atas....sebenarnya aku suka juga nak bincangkan tentang isu terkini dalam blog....tetapi aku tak punya waktu yang banyak untuk menulis berjela tentangnya.....

Semasa hari kecemerlangan sekolah anak2....datang seorang ibu kepada ku bertanya....bagaimana cara aku mendidik anak sehingga cemerlang....aku pun tak berapa reti nak xplain kat ibu yang bertanya itu....cuma aku katakan padanya banyak faktor dan sumber yang menjadikan anak2 aku boleh berjaya dalam usia muda.....lagipun sebeum ni kemana aku pergi......ada jer ibubapa yang bertanya kat aku camner aku kawal anak2 aku yang kecik ni.....semua budak memang nakal.....tapi aku masih boleh kawal mereka......sebab beberapa perkara yang aku lakukan seperti dibawah.....

Check it out parent's...!!!

Doa Ibu Bapa - aku selalu berdoa meminta memohon semoga allah swt menjadikan anak2 aku terang hatinya dalam menerima segala ilmu....

Kawalan - mengawal segala tingkah lakunya.....walaupun kesalahan yang dibuat hanya sebesar zarah......sengaja ataupun tidak tetapi aku tetap tegur kesalahannya supaya tidak merebak menjadi lahar.....contohnya macam menonton tv....aku rela tak tengok segala cerita2 kat tv semata aku taknak anak2 aku termenonton sekali.....kartun pun aku pilih....segala kartun berunsur lawan2 tembak 2contoh cam ultraman... power rangers dan tah apa2tah....aku memang tak bagi tengok...aku akan elakkan dia dari tengok.....

Paksaan Dan Arahan - aku akan memaksanya melakukan kebaikkan...seperti meminta maaf diatas segala kesalahan walaupun kecil.....mengucapkan terima kasih....mengarahkan membantu ibubapa atau saudara mara yang memerlukan pertolongan....ada lagi macam kalau balik sekolah aku suruh mandi diorang mengadap tv....memula aku cakap taknak dengar pastu aku tengking tak begerak.....last2 aku tutup tv dan arahkan diorang mandi....confirm buat tanpa bantahan atau rungutan......nak angkat muka pun tak berani kalau aku dah jeling...

Nasihat Dan Bebelan - sentiasa menasihati jika berlaku permasalahan dan membebel bila perlu...tapi aku perlu2kan juga untuk memebebel.....

Pukul Dan Rotan - ada beberapa step sebelum nak pukul nak rotan anak2....itupun apabila nasihat sudah.....jeling2 sudah....tegur secara baik sudah.....arahan sudah.....tengking sudah....ugutan sudah....membebel sudah.....pukul dan rotan jadi hakim.....selalunya anak aku sampai step yang ke lima jer.....kadang terbabas dan kadang aku skip tiga empat step untuk terus sampai ke step terakhir....itupun bergantung pada kesalahan.....selalunya juga belum sempat aku pukul.....baru jer bagi arahan suruh ambik hanger.....anak2 aku dah pecicilan buat benda yang aku suruh......

Minta Maaf - bab ni aku jaga...tak salah minta maaf dengan anak ok....suka aku nasihatkan yer....kalau dah marah anak atau pukul anak....jangan biarkan diorang menangis sendirian....cuma bagi masa dalam 5 minit sajer untuk kita bertenang...selepas itu segera cari anak.....rangkulnya penuh kasih....ciumnya penuh sayang....usapnya penuh manja....dan minta maaf padanya....katakan bahawa mama minta maaf sebab mama pukul/marah anak mama....tapi mama lakukan semua tu untuk kebaikkan anak mama.....mama nak anak mama jadi anak yang soleh/solehah....mama sayang anak mama....kalau mama tak marah tak pukul....nanti anak mama tak tahu apa yang anak mama buat tu salah.....selalunya anak2 akan paham dan cuba untuk tidak mengulangi kesilapannya......

Pendedahan - aku selalu dedahkan pada contoh yang baik dan tak baik....contohnya aku pernah tunjuk kat anak2 aku gambar bayi yang dibuang....selalunya anak2 mereka akan tanya kenapa baby tu jadi camtu....kenapa dia mati....disitu aku terangkan padanya....org tu tak sayangkan anaknya...sebab tu dia buang....mama ngan ayah sayang anak2 sebab tu mama ngan ayah tak buang....sebab tu mama ngan ayah selalu nasihatkan anak2 supaya dengar cakap....mama marah sebab mama sayang kalau tak sayang dah lama anak2 mama kena buang......walaupun jawapan aku kadang macam tak best untuk mak bapak lain baca...tapi anak2 aku terus paham....

Berterus terang - yang ni pun penting.....aku selalu kata pada anak2 jangan menipu.....berkata benarlah wahai anak2ku....jangan sesekali menipu.....nak jadikan anak seorang yang jujur dan berkata benar amatlah payah....aku rasa bab inilah yang paling mencabar kredebiliti ibu bapa semua.....dalam hal sebegini.....pendekatan psikologi minda amat diperlukan.....walaupun aku tak nampak apa yang berlaku....tapi aku ada cara untuk membuat mereka mengakuinya....contohnya bila bergaduh....mesti yang bersalah tak nak mengaku atau meletak kesalahan pada orang lain....aku akan cakap macam ni...."mama tahu apa yang berlaku...mama tahu sapa yang sebenarnya yang bersalah.....tapi mama nak org tu mengaku sendiri.....mama tahu memang susah nak mengaku salah...mama tak marah tapi mama sedih sebab anak2 mama tak sayang mama....bila menipu mama maknanya org tu dah tak sayang mama.....takper kalau salah....yang penting minta maaf....sedar dan insaf tak kan buat lagi.....jadi sapa sebenarnya yang salah.....sila mengaku....." selalunya ada gak aku tambah ayat2 lain....contoh macam "takutnya kalau allah marah....mama tak marah tapi allah marah org yang menipu mamanya....nanti masuk neraka...."kiranya pandai2lah nak meng'ayat anak2 masing mengikut situasi....bukan menipu ok.....

So begitulah sedikit sebanyak tips untuk mendidik anak......"mendidik anak kenalah sesuai mengikut umur dan zamanya....."

Ini adalah cara aku mendidik anak2 aku dari segi akhlak dan tingkah laku mereka.....jadi jangan kata aku salah sebab aku rasa semua ibubapa ada cara dan kaedah masing2 dalam mendidik anak......yang salahnya bila tak didik langsung....mengharapkan anak2 pandai dan buat penilaian sendiri tanpa bimbingan ibu bapanya.....

Nota : ada lagi nih.....nanti aku buat  part two plak .....

Sekian