Tuesday, November 30, 2010

Dah Orang Tak Suka Nak Buat Macamana....

Beberapa hari ni aku rasa macam kecik ati jer ngan beberapa orang blogger....aku taulah diorang semua pemes2 dan bagus2....sapalah aku nak dipandangnya.....aku cuma nak tumpang seronok tumpang gembira dengan kejayaan diorang2 itu....jadi aku sukalahkan nak bagi komen2 kat blog2 diorang......tapi yang tak bestnya.....dah berderet-deret komen diorang publishkan.....satu komen aku langsung takder.....kenapa yer....??? menyampah sangat ker diorang ngan aku.....?? padahal aku komen semua yang baik2 jer.....sama macam komen org2 lain....tak mengutuk mahupun menyumpah....tetap juga komen aku di tong sampahkan.....aku rasalah....sebab kalau tak kenapa tak nak publish aku punya komen.....kenapa dan kenapa.....???

Ingat tak sedih ker....kita baik punya salute ngan dia punya blog.....kagum campur bangga kerana blog se'bangsa dan se'agama walau tak sejantina mendapat liputan ramai.....puji2 jangan cakaplah.....aku tak jeles.....cuma aku kecik hati jer....yelah kan...bila dalam blog kata diri seorang yang humbble'lah ...tak sombong'lah....menghargailah....dan bla...bla...bla...yang mencerminkan diri tu bajet baik lagi berhemah....aku mungkin tak setaraf diorang dalam ber'blog....blog aku entry pun tak seberapa....takder gambar nak ditayang....kreativiti pon takder dalam berbahasa...dan macam2 lagilah kelemahan blog aku....tapi aku bukan pun suruh diorang datang kat blog aku pun.....kalau aku ajak pon belum tentu diorang nak datang.....sedangkan komen aku lagi di'delete inikan pula nak menyesakkan traffic datang ke blog aku.....aku jer yang terhegah-hegeh ke blog diorang.....

Mesti ada yang kata aku nak mintak balasan kan....??? tak....aku tak mintak balasan apa2 pon daripada diorang tapi cukuplah sekadar komen aku dihargai.....kalau komen2 korang dibuang oleh blogger yang korang suka dan sayang apa perasaaan korang....??? kalau tak suka aku komen atau tak suka aku datang tengok baca dan kagum kat blognya dahlah....just let me know.....aku janji aku takkan datang ke blog korang....padahal kat ruang komen baik benor suruh orang komen.....tapi yang aku tengok dan aku belek dalam banyak2 komen......komen aku jer yang takder....

Lepas aku teliti barulah aku tahu.....diorang orang pemes hanya kawan ngan orang pemes.....kira dah macam politik blog.....janji nak bina jambatan.....last2 jadi jamban.....sesungguhnya lumrah manusia tak nampak kesalahan diri sendiri....terutamanya 2 golongan .....pertamanya ialah orang kaya....keduanya orang ternama.....

Ok dah....lega sikit hati aku bila dapat meluahkan segalanya kat sini.....kalo tak mahu kena kanser hati plak aku dibuatnya.....

Akhirnya....biarlah....aku malas nak ambil hati lama2.....jalan penyelesaian....hapuskan sahaja segala memori aku dari mengingati blog'nya berterusan.......aku tahu blog dia memang best.....tapi sekarang bagi aku langsung dah tak best....sebab dia tidak menghormati dan menghargai aku yang penat2 datang ke blog dia.....patutlah pernah seorang blogger bagitahu....yang dia memang anti ngan blogger2 pemes nih....walhal sebelum tak pemes bagai nak rak mintak orang datang folo dan komen kat blognya.....sekarang apa sudah jadi.....komen2 pun mau pilih karrr....???

Secukup rasa aku bagi sampai disini....esok2 kalau aku ter'menyampah ngan sapa2 aku tulis lah yer.....anggap sajer ini sebagai terapi minda hati jiwa dan perasaan ku yang tengah kacau.....

Peace.....????

Thursday, November 25, 2010

Aku Dan Sudoku

Sapa pernah main sudoku...???angkat pensil.....bertahun dulu aku pernah gak nampak game ni....tapi tak pernah cuba....hanya selepas aku beli c3...dalam tu ada plak game sudoku....aku pun try test main....sekali.....perghhh best tu bila dapat selesaikan nombor2 kat kotak tu.....abis kuat pun aku amik yang 9 nombor.....sampai wak didi ( laki aku ) belikan buku sudoku untuk aku.....dan sejak itu aku asik berkepit ngan buku sudoku...pensil dan pemadam....hermm...memula aku amik masa gak nak selesaikan....kadang berhari....selepas anak buah aku yang dah biasa bersudoku kasik tips camner nak selesaikan....paling lambat pun 15 minit untuk aku selesaikan masaalah sudoku.....paling cepat 10 minit....sekali sekala dapat gak 5 minit...

Oleh kerana setiap masa aku berkepit dengan buku sudoku.....tapi kerja2 lain aku buatlah....aku buat kerja cepat2 supaya aku boleh ngadap sudoku....ngadap tv....time iklan aku bukak sudoku.....tengah enjut anak dalam buai pun aku selak sudoku.....bila masak aku nampak jubin2 berkotak jer mula terbayang sudoku....main sudoku pakai sebelah tangan jer....hehehehehe....nak tidor....bangun tidor....aku tak cari makanan....tapi aku amik buku sudoku.....sampai mak aku kata....buat benda tu dapat hadiah ker....???? cehhhh....perli apa....

Tapi aku ignore jer.....mungkin mak tak paham.....tapi setelah aku xplain....itu untuk minda.....mak pun paham...mak aku ok....cuma dia nak tahu apa yang aku syok sangat ngan menatang sudoku nihhh.....hehehehehe

Skang ni aku pun jarang ber'blog dan ber'fb.....semua gara2 sudoku......jadi kepada semua yang datang....kalo aku lambat update itu maknanya aku tengah BER'SUDOKU......

Ok geng.....happy sudoku....!!!!!

Tuesday, November 16, 2010

Lagu Nina Bobok Feat Babang Dan Merah

 

Kali ni aku upload kat sini video anak2 aku yer.....please enjoy.... entry kali ni guna you tube jer....tapi sesekali aku kena gak layan video masa anak2 aku kecik2 lagi....yelah.... rasa macam semalam jer aku baru lahirkan diorang....sekarang ni dah besar2 dah.....sayang anak2 mama...

spelling bee with adam

Perasaan Kita Semua Jauh Berbeza

Assalamualaikum kawan2.....??? Perlukah aku minta maaf pada semua sebab aku dah seminggu skip entry....??? rasanya tak perlu kot...sebab selama aku tak ber'entry....takde plak sapa2yang marah kat aku....jadi tak payahlah aku nak minta maaf tak tentu pasal yerrrr...

Adapun aku minggu lepas berada dalam situasi yang agak sibuk....macam biasalah kalo ada anak2 yang kecik2 lagi....aku kenalah utamakan mereka2 itu dahulu daripada berblog dan berfacebook.....lagi2lah semingg dua lepas sekutu facebook aku iaitu nurul....telah menubuhkan sebuah kumpulan rahsia dalam facebook.....kumpulan rahsia tu hanya untuk kami bertiga sahaja.....dalam kumpulan tu hanya ada Dila ( iaitu aku ) Nurul dan Affa...semenjak tertubuhnya kumpulan tu....pagi2 selepas habis waktu kerja rumah.....waktu rehat yang ada kami semua bersatu didalam group tu.....apalagi beb....gossip2....tapi bukan mengumpat.....kalau boleh jauhkanlah hal2 mengumpat yerrrr...tak baik untuk kesihatan....cerita kami taklah rahsia....ianya lebih pada pertanyaan....cam...."ko buat apa...? anak2 ko kat mana...ko dah masak ke....shopping kat mana best....aku nak beli barang nilah.....ka sini ada sale tau....dan etc etc...."nak ngumpat2 tak sempat...sebab semua lebih sibuk cerita hal2 sendiri.....dan kerana itulah blog aku agak sepi2....kadang aku rasa macam agak bosan bila ber'blog....kenapa yer....apakah blog tidak memberi kepuasan dalam menenangkan fikiran.....kadang2 aku nak jugak blog aku bernyawa macam blog2 orang lain....tapi makin lama aku rasa blog aku semakin terpinggir dan makin lama makin menjauh dengan kehendak hati aku.....padahal dulu aku rasa blog umpama tempat yang paling sesuai untuk aku meletakkan bebanan hati dan perasaan yang kadang2 bercelaru......tapi kini hati ku semakin jauh dan menjauh dengannya....kenapa...????aku tiada jawapannya.....

Ohhh ohhhh....aku tau...aku tau....mungkin sebab entry aku terlalu panjang umpama karangan....atau mungkin sebab entry aku tidak bergambar...atau mungkin sebab template yang tidak menarik....atau kurang promosi....atau tidak berinformasi....aku hanya ada aku dan duniaku.....aku tak pergi ke dunia luar yang lebih luas kerana aku rasa aku tak perlu untuk menghadapinya.....jadiiii apa yang perlu aku beritakan untuk menarik perhatian semua.....sesuatu yang dah basi....sesuatu yang baru tetapi disana sini sama sahaja ceritanya.....fakta atau auta....???? hailahhhh.......aku sedar aku memang tak sekreatif atau sebagus blogger2 lain.....tapi nak buat macamanakan....kalau semua blogger bagus...sapa pulak yang nak jadi tak bagusnya.....sapa yang nak jadi si luncai siapa yang nak jadi pak pandir....takper2....dia bagus biarlah.....dia bagus atas daya usaha dirinya sendiri.....mungkin dah takdir dia akan hidup bersama blognya......aku tak jeles cuma aku rasa aku tak habis usaha.....blog bukanlah keutamaan dalam hidup aku ( adakah ayat2 diatas ini adalah ayat penyedap untuk diri sendiri....??? jawab aku ialah...iaaaa)......

Nak ketawa...ketawalah....aku tak kisah dan aku tak nampak pongggg......dan kalau nak menyampah ponggg aku tak kisah....sebabkan aku pun ada gak menyampah ngan blog orang lain....walaupun dia dan blognya tak pernah langsung buat salah ngan aku dan blog aku...... hehehehehe.....kesimpulannya......walau kita tak buat blog sampah....tapi masih ada yang anggap blok kita cam sampah.....kiranya menyampahlah....dan ada gak yang buat blog menyampah tapi itulah yang orang suka dan puja2.....pelik2 kan pay-ell manusia sekarang ni....
Kalaulah entry aku panjang macam esei.....harap maaf kalau tak suka baca.....blog pilihan aku ialah blog yang banyak tulisan dari gambar....aku suka baca blog orang2 yang banyak tulis....kalau blog yang entrynya pendek2 aku kurengggg suka sikit....bagi aku itu bukan entry tetapi lebih kepada macam nota pendek atau memo.....pendek dan tergantung.....entry aku kalo panjang pun sebab aku tak biasa tulis pendek2 nih......tak reti ahhh.....macam jenis orang tak pikir panjang.....lagipun dulu2kan...masa sekolah2 karangan aku lah yag selalu terbaik cikgu kata...sebab itulah masa last year sekolah darjah enam aku dapat anugerah untuk Bahasa Malaysia Terbaik.....makanya aku tak reti tulis pendek ala2 orang lain....makanya juga aku harap masih ada yang sudi baca entry aku walaupun panjang......

Sekian Terima Kasih

Pulau Pandan Jauh Ketengah
Gunung Daik BercabangTiga
Baca Entry Jangan Setengah
Nanti Tak Paham Apa Yang Nak Dikata....

Sunday, November 7, 2010

Kawan Sejati Susah Dicari.....

Semekkum semua.....hari ni lepas asar aku gi melepak kat rumah kawan aku....kawan aku dari kecik....mungkin kawan sebelum masuk tadika lagi.....tak sangka kitorang masih berkawan sehingga ke hari ini....walau dulu aku pernah terasa dengannya dan keluarganya....tapi tak sangka masing2 sudah sedar....dan aku pun tak terkecuali dari meminta maaf dan memaafkan.....aku tahu dia tak sengaja menyakiti hati ini......walaupun hubungan aku dan keluarganya agak suam2.....yang penting dia faham yang aku bukanlah sekejam atau semudah itu untuk meleraikan ikatan persahabatan......kita hanya manusia yang tak lari dari membuat kesilapan.....yang penting bila kita sedar kita silap kita akan segera memperbaiki kesilapan itu.....jangan kira siapa yang dahulu memulakan sengketa....mujur2 aku dan dia berterus terang.....akhirnya persahabatan antara kami masih kuat dan erat.....yang penting hati mesti mahu ikhlas....

Walaupun masing2 sudah punya tanggungjawab....tapi kitorang tidak menjadikan itu sebagai alasan untuk tidak berkawan bertemu dan beramah mesra seperti dahulu.....kawan sejati tidak akan pergi sewaktu kita memerlukan...kawan sejati tidak akan pergi bila kita dalam kesusahan....kawan sejati sanggup terima kritikkan sanggup terima nasihat sanggup menagkui kesilapan dan kesalahan yang disengajakan atau tidak....Akhirnya aku terima mereka sebagai sahabat....bukan mudah untuk aku mengakui mereka sebagai sahabat sejati....bukanlah sebab aku sombong...tetapi memang kita patut cari sahabat sejati.....yang sanggup menerima kita dengan seadanya walau apapun berlaku....

Cukuplah sahabat ku kini dua....tak perlu jumpa hanya bila raya menjelma...atau bila kenduri tiba....bila2 masa ingin berjumpa.....semuanya bersedia....

Buat kawan2ku kalo korang terbaca.......agak2nya lah sampai bilalah kita akan berkawan yer.....???? sekali air bah...sekali pantai berubah....adakah kita juga akan begitu.....????


Saturday, November 6, 2010

Tolong Periksa Lampu Brek Ketiga Anda Semua....Jangan Bahayakan Nyawa Dan Keselamatan Diri Sendiri Dan Orang Lain....

 "kun fayakun....." 

Yer....aku bersyukur kepadaNya kerana aku sekeluarga masih selamat....sebab...pada malam jumaat lepas sewaktu aku sekeluarga nak  balik puchong.....dalam perjalanan balik itulah aku sekeluarga hampir2 jer nak berlanggar dengan sebuah kereta yang tak bertanggungjawab terhadap keselamatan dirinya....keluarganya.....dan keselamatan orang lain dan keluarga orang lain.......

Masa kejadian tu berlaku......aku rasa aku memang akan kena dengan salah satu kenderaan yang ada disitu..semuanya berlaku sekelip mata.....suami aku pun masa tu dah pasrah....tapi kuasa allah.....apapun boleh berlaku...suami aku kata kalau ikutkan jarak kereta kitorang ngan kereta tu amat dekat....walaupun suami aku cuba mengelak dari terlanggar kereta depan....masih ada kontena tak bergerak yang parking kat tepi jalan....kalau tak kena kontena mungkin kena terlanggar lori  pulak.....oleh kerana bahu jalan berpasir....sistem brek ABS yang menggelungsur akan menyebabkan kereta kitorang masuk parit besar pulak.....tapi alhamdulillah semuanya selamat dari kecelakaan.....

Kat bawah ni adalah lakaran mengikut situasi aku ketika itu.....ini jer yang aku mampu zahirkan.....

Dan kat bawah ni pulak gambar kereta yang sama telah membuatkan jantung aku terhenti beberapa second...kitorang dapat kejar kereta ni....tuan punya kereta ni aku rasa tak prihatin pada keselamatan diri sendiri dan orang lain....gambar ni aku ambil semasa kitorang semua berhenti di traffic light yang sama....perhatikan lampu brek ketiga yang tak menyala.....sib baik aku bukan polis traffic....kalo tak mahu dah aku saman tuan punya kereta nih.....


Lepas kejadian itu....aku ngan suami aku terus speechless.....tak tahu nak kata apa.....cuma aku rasa nak nangis sebab....waktu anak2 aku semua tengah tidur.....cinta tengah menyusu badan....jalan agak sunyi....dia kat depan....blah gitu jer....apa yang dia tahu kalo kereta kat belakang dia masuk parit ker hantam bontot kontena ngan lori ker....semua salah kereta kat atas tu kalolah terjadi apa2 kat aku sekeluarga....dahlah berenti mengejut....dan paling parah takder lampu brek ketiga....itu yang aku paling nak isukan kat sini.....aku kecewa betul....

Sejenak aku ngan suami berfikir.....memang kalaulah allah tak tolong kitorang  pada masa tu.....confirm xsiden....serasa macam ada malaikat yang menolong kitorang pada malam tu sebab suami aku kata waktu dia terkona sana sini...jarak kitorang antara semuanya macam jauh...macam diberi ruang ke tempat yang selamat.....tapi bila dah berenti baru perasan bertapa dekatnya kereta kitorang ngan tepi kontena....belakang lori ngan tepi parit.....ngeri jugak kalau difikirkan......

Amin....amin.....aku sekeluarga masih didalam lidunganNya.........ingat yer....sebelum keluar rumah baca doa...naik kenderaan pun baca doa dan jangan lupa baca ayat kursi sekali.....insyaallah kita akan di selamatkan dan dijauhkan dari segala malapetaka dan bencana......

Wednesday, November 3, 2010

Pesan Orang2 Tua *Batuk

Salam kabare....!!!! minggu ni aku tak sempat nak tulis entry baru.....sebabnya sangat banyak.....hari ni jer aku dah banyak kali tergendala nak pos entry gara2 cinta.....idak ler aku nyalahkan anak aku yang comel tu.....dah memang pay-ell budak gitu....tak buleh nengok maknya senang.....asal aku nak type.....pantas cinta datang lalu duduk terus atas laptop aku....aku alih dia nangis.....last2 aku tutup jelah laptop tu.....

Ni baru aku ada peluang....pasal bapaknya dah tidokan dia......tapi ada lagi 2 tengah tengok tv.....

Sebenarnya aku nak cerita pasal tajuk kat atas tu....Pesan Orang2 Tua....ataupun nama singkatannya....PETUA....adapun 2 minggu lepas masa sembelih2 arnab hari tu....aku dah pun diserang batuk....ohhh aku kalo batuk mau makan sebulan dua baru baik betul tau.....punyalah lama....sebab tu aku paling fobia dan paling terseksa time kena batuk2....pertamanya aku kalau batuk mesti tekak jadi luka.....makan serba tak sedap.....minum serba tak rasa.....ubat batuk segala jenis pun tak berkesan....

Akhirnya aku try test satu petua.....minum madu....minggu pertama aku batuk.... aku masih kat jangkang....aku plan bila balik puchong nanti baru aku rembat madu bapak mertua aku......so waktu aku balik puchong....madu bapak aku adalah tinggal suku....tapi sebab nak baik nak uji petua....aku pun minum sesudu madu....

Ok....aku tahu mesti ada yang cakap apsal aku tak beli jer madu.....an banyak bersepah orang jual....aku tahu memang banyak dan bersepah....tapi yang banyak dan yang bersepah tu madu ori ker.....aku tahu bapak aku punya madu ori....sebab tu aku sanggup tunggu balik kat kat puchong......sirius....baru 3 kali aku minum madu.....tekak aku dah tak perit....kiranya dah tak luka......kalau tak mahu berdarah setiap kali aku buang kahak.....tapi kalau minum madu tak ori...aku rasa sebotol pun tak cukup...silap2 lagi parah.....kawan aku dah try dah....

Pasni kalo aku batuk atau ahli keluarga aku batuk.....aku akan suruh minum madu....make sure yang ori yer....madu bapak aku takder jenama.....katanya beli kat orang asli tepi jalan masa gi cameron highland ngan abang ipar aku......sib bek ada lagi sewaktu aku memerlukan......syukur juga pada allah kerana menciptakan lebah yang memberi madu untuk kebaikkan hamba2nya....amin.....

Len kali kalo aku ada petua yang menarik yang aku sendiri try test dan sakses....aku post kat sini....mana tahu sok2 aku dah tua lupa.....boleh anak2 aku rujuk kat sini......

Ok ciawwww