Saturday, October 16, 2010

Aku Dan Facebook

Masa untuk bikin entry....!!! sekarang aku ada kat puchong....anak2...kakak ngan babang tengah melepak kat rumah mak teh....baby ngan cinta tengah ngorok....ayah tengah kerja....aku kat rumah tengah lepak sambil blogwalking pastu jalan2 kat fb orang.....

Ni nak cerita sikitlah pasal fb yer.....selalunya aku baca jer pasal bahana2 fb nih....tapi aku rasa aku masih boleh kawal lagi aku punya fb.....caranya...

Aku tidak suka2 meng'add orang yang aku tak kenal.....tapi orang yang tak kenal aku pulak suka  meng'add aku...kenapa...??? tak kisah kalo nak add aku janji jangan cari pasal atau cari gadoh......yang penting ikhlas dan jujur dalam berkawan......ada kadang tu dia budget cam kenal aku....sekali dah add salah orang daaaa...
Ada plak meng'add aku sebab keperluan dalam bisnes....nak ramaikan pelanggan....dan ada gak yang meng'add aku semata-mata nak ajak aku jadi sekutu farmville dan cafe world dan games2 kat fb tu....aku ingat pas ni aku nak removelah sapa2 yang aku tak berapa kenal kat fb aku tu....kadang tu yang buat aku rasa hangin cam nak lempang tu bukan apa....nak add sikit punya baik....tapi bila dah add aku tegur tak nak jawab.....masuk tiga kali aku tegur ko tak jawab lagi lepas ni aku remove jer....buang karan betul....

Lagi satu pulak pasal games kat fb....terus terang aku habaq...aku memang tak join games kat fb....tak minat walaupun sehama...padahal dulu akulah juara main games2 ni....tapi games PS jer lah yang aku layan....games kat fb aku memang tak layan....sori beb....aku memang menyampah ngan lambang jagung tu....naper tah....ada kawan aku tu addict betul ngan lambang jagung tu.....( errrr....aku tau ko ada baca blog aku nih....jadi jangan marah harrrr....betul haper... ) aku pun tak tahu tang mana syoknya layan tanam2 bela2 kat fb tu.....tapi tak kisahlah fb dia kannnn....kang kata aku jeles plak....tapi sebenarnya sehama pun aku tak jeles....cuma menyampah....menyampah cam sampah....

Dulu masa aku mula2 berfb ada gak aplikasi2 yang aku layan....contoh macam kuiz2 yang merepek....ada applikasi tok nujum poyo giler....apa laki aku tengah buat....muka aku mirip artis mana....aku sesuai jadi menteri apa.....dan macam2 lagilah....lama2 aku rasa benda ni dah jadi macam tukang tilik....silap2 boleh ketagih macam ketagih tanam jagung.....tak pun aplikasi ni dah jadi cam tilik horoskop....menilik-nilik ni kan haram.....jangan kerjanya asyik cakap...main2 jelah...main2 jelah....ingat....kemurkaan allah tu bukan main2 dan bukan untuk dipermainkan.....

Aku memang tak setuju kalau ada orang menggunakan facebook sebagai tempat untuk mencetus kontroversi....ekploitasi....dan memaki-maki.....dia tahu rakan2 ada beratus-ratus dan ada juga yang beribu-ribu....apa yang beratus-ratus dan beribu-ribu tu kawan2 ko betul ker....ni sodap jer ko maki hamun orang tu kat wall ko....dia tak baca orang lain baca....ko tak ngaku....printscreen jadi saksi....kan dah jadi gaduh....ada yang maki kawan...ada yang kutuk kerajaan.....yang kutuk tuhan pun ada.....ko ber'fb kok ada libat2kan tuhan.....giler betul.....

Aku kalo bukak facebook....selain aku update status...aku ada gak baca komen2 orang kat wall kawan2 aku....dan wall orang lain....bukan apa ....sajer nak tengok camner tuan punya wall tu nak jawab komen2 sengal kawan2nya....aku punya komen2 kat wall orang pun kadang2 ada bau2 sengal jugak....tapi sengal aku tak menyakitkan hati orang tau.....
Dan bagi aku....bila aku update....tak berapa orang nak komen.....aku pun tak kisah bhaiii......aku tahu korang segan nak komen......sebab takut kena balik dengan aku.....walaupun soklan tu aku yang tanya....aku juga yang akan jawab......sebab aku jer yang tahu jawapannya apa.....hahahahaha

So setakat ini entry aku dan facebook.....nak cerita pasal twitter aku tak reti sebab aku tak guna walaupun aku ada akaunnya......senang jawab.....tak reti guna.....hahahahaha sengal....


Post a Comment