Thursday, October 28, 2010

Aku Dan Nenek Rokiah * Episod Ke-2

Hari ini aku ke kedai lagi.....aku nampak nenek rokiah tengah membeli sayur dan ikan2.....walaupun aku sudah ingin pulang...tetapi hati aku terasa bimbang...bimbang pada nenek rokiah....kalo aku pergi siapakah pulak yang akan menumpangkannya pulang....??? Lalu ku tunggu nenek rokiah habis membeli....namun dia tak perasankan aku yang ada di seberang jalan....dia masuk ke kedai lain....mungkin masih ingin nak cari barang....sayu pula hati ku.....lantas aku menunggu nya betul2 didepan kedai itu.....bila dia keluar...ku sapa dia dengan rasa sayang.....

Aku : "nek.....jom saya hantar pulang

Mungkin kerana semalam baru bertemu....jadi dia terus setuju......tak perlu tunggu separuh perjalanan.....belum tentu ada yang sudi ingin menumpangkan.....

Nenek : "ialah.....

Sesampai dirumah tanpa perlu ditunjuk arah ku bertanya lagi kepada nenek rokiah....

Aku : "nek....anak nenek mana....
Nenek : "ada kat dalam...tapi dia tak sihat.....
Aku : "nenek ada berapa orang anak...
Nenek : "sorang ajer.....anak lanang ( lelaki )
Aku : "anak nenek tak sihat macamana....sakit ker nek....sakit apa....
Nenek : "dulu dia kerja ngan orang...buat2 rumah....lepas tu kena panah petir....belakangnya sakit2 jer...
Aku : "ohhhh....habis macamana dengan duit.....
Nenek : "ada....nek dapat bantuan....dari jabatan kebajikan masyarakat
Aku : "sebulan dapat berapa....
Nenek : "tiga ratus....semalam baru dapat....
Aku : "cukup ker nek....
Nenek : "bolehlah sikit2....
Aku : "ialah....

Bukan aku tak percaya tetapi itulah hakikat kehidupan....sewaktu kulihat rumah jiran2 nenek itu yang bersih tanpa rumput meliar....aku mengeluh sepi kerana rumput yang tinggi setinggi pinggang telah menutupi laluan rumah nenek rokiah....hinggakan pada mulanya dulu aku tak pernah perasan akan ada kewujudan rumah kecil dicelahan rumput2 yang mungkin pada firasatku sudah bertahun tidak pernah ditebas.....

Walaupun baru dua hari aku merisik khabar nenek rokiah....tapi aku segera ingin mengetahuinya dengan lebih mendalam....hajat dihati aku ingin megupah orang untuk menebas semak samun di rumah nenek rokiah agar lebih bersih....tapi aku tahu ianya perlukan kos.....tapi apa yang lebih mengejutkan ialah bila mana warga kampung masih ada yang tidak mengenalinya dan masih meminggirkannya......

Nota  Aku : Ada lagi nih....episod 3 plak...

Wednesday, October 27, 2010

Aku Dan Nenek Rokiah *Episod 1

Semalam....aku melihat sesusuk tubuh tua sedang berjalan pulang membawa beg plastik merah....aku tahu dalam plastik tu ada barang2 seperti sayur dan ikan....dari kejauhan kulihat tiada siapa sudi memberhentikan kenderaan untuk menumpangkannya.....hati aku terasa sedih....lantas terbayangkan jika itulah mak aku atau nenek aku....ahhh sedihnya....
Selepas aku membayar harga nasi lemak yang aku beli untuk anak2ku....ku pulas deras minyak motorsikal dan aku pun sampai ditepinya....lalu ku tanya....

Aku : "nek...nenek nak balik...
Nenek : "ia nak...
Aku : "rumahnya kat mana nek...meh saya hantarkan.....
Nenek : "jauh kat sana tu nak.....
Aku : "takperlah ....jom saya hantarkan.....

Nenek tua itu perlahan-lahan membonceng motorsikal aku yang buruk tapi masih setia berkhidmat tanpa banyak masaalah.....Aku melepasi simpang Jalan Berjaya....dia kata depan lagi.....Lalu sampai ke simpang Jalan Bahagia....dia kata depan lagi.....aku melepasi pula simpang Jalan Bersatu......dia kata depan lagi.....dekat nak simpang Jalan Pusara....baru dia kata....."har...dekat dengan pokok pinang tu rumah nenek....." Aku hampir tak perasan akan rumah nenek tua tu....sebab dilitupi dengan semak samun yang meninggi.....Aku hampir tak terkata....kerana......( nanti aku upload gambar rumah nenek tu...)

Sebelum nenek tu masuk...aku tanya2 lah nenek tu.....

Aku : " nek....nama nenek siapa.....?
Nenek : " rokiah.....
 
Aku tanya lagi......
Aku : " nek tinggal dengan siapa.....
Nenek : "anak nenek...tapi dia sakit.....
Aku : "ohh..kenapa nenek pergi kedai jauh sangat.....
Nenek : "nenek nak beli sayur....kedai sini takder sayur....

Lepas nenek rokiah tu ucapkan terima kasih dan bersalam-salam.....aku pun pulang dengan hati yang girang kerana nenek rokiah telah selamat pulang ....
*
*
*
*
*
*

Nota Aku : sebenarnya ada lagi cerita nenek rokiah ni........besok aku publishkan cerita nenek rokiah episod ke-2......nantikan

Saturday, October 23, 2010

Apa Aku Buat Hari Ini

Hari ini aku sakit kepala....sebab aku memang dah ada sakit kepala...tambah2 lagi aku terpaksa muntah2 kerana loya...oppp aku loya bukan sebab aku kena buatan "orang" kayyy....tetapi aku loya campur muntah2 sebab aku tak tahan tengok arnab yang aku bela disembelih untuk bikin lauk....kebetulan abang ipar aku baru habis kursus penyembelihan haiwan ngan jabatan agama kot....aku tak tahu....yang aku tahu abang ipar aku dah habis kursus sembelih2 ni...jadi nak buat praktikal....gunalah arnab...ayam dah biasa....arnab ni dah lama sangat semua orang teringin nak makan tapi takder yang berani nak sembelih....dari semalam aku balik puchong.....abang ipar aku pun dah sibuk asyik cakap nak semelih arnab nak semelih arnab....aku kata aku no hal .....semelih lahhh

Cuma tak sangkalah aku akan mabuk darah arnab sampai macamtu punya teruk.....dari saat sembeih tu aku cuba gak tahan2 tak nak loya....tapi perut aku memulas mulas...otak aku pun dah tak boleh kontrol macho....last2 aku kalah dengan keadaan.....aku tak boleh tengok....time melapah pun aku jeling2 gak abang2 ipar aku buat .....tapi aku muntah lagi......sampai bekas isi daging arnab aku suruh letak luar sebab aku terbayang-bayangkan arnab yang dah takder kulit tu......

Adapun aku bukanlah tak sampai hati tengok arnab disembelih....cuma mungkin aku mabuk darah dan tak pernah tengok arnab disembelih....kalo ayam ker kambing ker lembu ker aku takderlah macam ni punya mabuk....sebab dah biasa tengok...ni arnab....pes time tauuuu.....lagipun arnab sendiri bela....memula bela ada 2 ekor....sekarang ni adalah lebih lima puluh ekor.....nak jual malas....market ada tapi tak sempat nak cari...busy beb.....jadinya bela buat makan sendiri jer.....tapi dah dua tahun lebih bela arnab...inilah baru nak merasa makan dagingnya....

Padahal aku yang bersungguh semangat nak masak daging arnab tu....bapak mertua aku request suruh masak kicap....aku ok jer...tapi dah aku tak boleh tengok daging arnab tu mentah2...aku serahkan tugas memasak itu kepada kakak ipar aku....hahahahaha

Anak2 aku dan anak buah aku makan punyalah sedap aku tengok.....bertambah-tambah.....sebab memula sebelum dikicap...daging2 arnab tu digoreng kunyit dulu...dah jadi arnab goreng....budak2 yang makan kata macam rasa daging ayam...aku cuma boleh pandang jer....pala mamai....banyak muntah.... 

Dekat pukul lima petang....perut aku lapar....barulah aku berani makan daging arnab....memula rasa yang kecik dulu....oklah rasanya....sedap jugaklah....akhirnya aku tak loya...tekak dan perut aku pun dah boleh trima....syukur....kalo tak....esok orang semelih arnab masak sedap2 aku melopong......padahalnya arnab itu aku yang punya....hahahahaha

Habis daaaaaaaa
 Pstt : gambar nanti aku upload...

Saturday, October 16, 2010

Aku Dan Facebook

Masa untuk bikin entry....!!! sekarang aku ada kat puchong....anak2...kakak ngan babang tengah melepak kat rumah mak teh....baby ngan cinta tengah ngorok....ayah tengah kerja....aku kat rumah tengah lepak sambil blogwalking pastu jalan2 kat fb orang.....

Ni nak cerita sikitlah pasal fb yer.....selalunya aku baca jer pasal bahana2 fb nih....tapi aku rasa aku masih boleh kawal lagi aku punya fb.....caranya...

Aku tidak suka2 meng'add orang yang aku tak kenal.....tapi orang yang tak kenal aku pulak suka  meng'add aku...kenapa...??? tak kisah kalo nak add aku janji jangan cari pasal atau cari gadoh......yang penting ikhlas dan jujur dalam berkawan......ada kadang tu dia budget cam kenal aku....sekali dah add salah orang daaaa...
Ada plak meng'add aku sebab keperluan dalam bisnes....nak ramaikan pelanggan....dan ada gak yang meng'add aku semata-mata nak ajak aku jadi sekutu farmville dan cafe world dan games2 kat fb tu....aku ingat pas ni aku nak removelah sapa2 yang aku tak berapa kenal kat fb aku tu....kadang tu yang buat aku rasa hangin cam nak lempang tu bukan apa....nak add sikit punya baik....tapi bila dah add aku tegur tak nak jawab.....masuk tiga kali aku tegur ko tak jawab lagi lepas ni aku remove jer....buang karan betul....

Lagi satu pulak pasal games kat fb....terus terang aku habaq...aku memang tak join games kat fb....tak minat walaupun sehama...padahal dulu akulah juara main games2 ni....tapi games PS jer lah yang aku layan....games kat fb aku memang tak layan....sori beb....aku memang menyampah ngan lambang jagung tu....naper tah....ada kawan aku tu addict betul ngan lambang jagung tu.....( errrr....aku tau ko ada baca blog aku nih....jadi jangan marah harrrr....betul haper... ) aku pun tak tahu tang mana syoknya layan tanam2 bela2 kat fb tu.....tapi tak kisahlah fb dia kannnn....kang kata aku jeles plak....tapi sebenarnya sehama pun aku tak jeles....cuma menyampah....menyampah cam sampah....

Dulu masa aku mula2 berfb ada gak aplikasi2 yang aku layan....contoh macam kuiz2 yang merepek....ada applikasi tok nujum poyo giler....apa laki aku tengah buat....muka aku mirip artis mana....aku sesuai jadi menteri apa.....dan macam2 lagilah....lama2 aku rasa benda ni dah jadi macam tukang tilik....silap2 boleh ketagih macam ketagih tanam jagung.....tak pun aplikasi ni dah jadi cam tilik horoskop....menilik-nilik ni kan haram.....jangan kerjanya asyik cakap...main2 jelah...main2 jelah....ingat....kemurkaan allah tu bukan main2 dan bukan untuk dipermainkan.....

Aku memang tak setuju kalau ada orang menggunakan facebook sebagai tempat untuk mencetus kontroversi....ekploitasi....dan memaki-maki.....dia tahu rakan2 ada beratus-ratus dan ada juga yang beribu-ribu....apa yang beratus-ratus dan beribu-ribu tu kawan2 ko betul ker....ni sodap jer ko maki hamun orang tu kat wall ko....dia tak baca orang lain baca....ko tak ngaku....printscreen jadi saksi....kan dah jadi gaduh....ada yang maki kawan...ada yang kutuk kerajaan.....yang kutuk tuhan pun ada.....ko ber'fb kok ada libat2kan tuhan.....giler betul.....

Aku kalo bukak facebook....selain aku update status...aku ada gak baca komen2 orang kat wall kawan2 aku....dan wall orang lain....bukan apa ....sajer nak tengok camner tuan punya wall tu nak jawab komen2 sengal kawan2nya....aku punya komen2 kat wall orang pun kadang2 ada bau2 sengal jugak....tapi sengal aku tak menyakitkan hati orang tau.....
Dan bagi aku....bila aku update....tak berapa orang nak komen.....aku pun tak kisah bhaiii......aku tahu korang segan nak komen......sebab takut kena balik dengan aku.....walaupun soklan tu aku yang tanya....aku juga yang akan jawab......sebab aku jer yang tahu jawapannya apa.....hahahahaha

So setakat ini entry aku dan facebook.....nak cerita pasal twitter aku tak reti sebab aku tak guna walaupun aku ada akaunnya......senang jawab.....tak reti guna.....hahahahaha sengal....


Monday, October 11, 2010

Tolong....!!!! Aku Konpius.....

Aku serius.....aku malas nak berbasa basi....aku cuma mintak ada yang sudi berkongsi pandangan dan pendapat pada cerita yang nak aku ceritakan ini.....

Hari ahad semalam pakcik belah didi iatu wak lani meninggal dunia.....tapi masa hari sabtu mak bapak mertua aku sempat gi tengok kat hospital banting nun.....tapi masa tu wak lani kira2nya dah nazaklah.....tengah koma....hari ahad semalam selepas subuh ke dalam subuh anak2nya telefon abang ipar aku bagitahu yang wak lani dah menghembuskan nafas terakhir.....
Mak bapak mertua aku pun bergegas nak pergi layat....adik beradik didi semua pun rancang nak pergilah....termasuk aku....cuma aku terpaksa pergi lewat sebab didi kena kerja....bagi aku walaupun lewat aku tetap nak pergi....walaupun wak lani yang meninggal....tapi isterinya wak yah masih ada....jadi apa salahnya pergi ucap takziah pada wak yah dan anak2nya....untuk pengetahuan wak lani tu ialah abang kandung mak mertua aku.....

Bila semua orang dah pergi.....adalah satu keluarga lagi tak pergi.....iatu kakak ipar aku.....aku pun tanyalah.....aku rasa bab dialog yang inilah paling sengal yang aku pernah dengar....

Aku : "kak tak pergi layat ker....???
Kak..?? : "tak....semalam dah pergi....
Aku : "laaa....semalam hidup lagi hari ni kan dah takder....
Kak..?? : "alaaa...sama jer.....
Aku : "macam tu pulak......

Aku terus blah sambil dia masih ngomel2 tah paper tah...aku dengar sikit2 aaaa...."semalam kat hospital pun macam orang mati....hari ni dah mati.....takder beza...bla bla bla bla bla........" aku terus masuk rumah....sambil otak aku pikir......macam tak percaya jer apa yang aku dengar tu....aku sewel ker....atau betul ke jawapan yang dibagi pada soalan yang aku kemukakan.....

Lepas zohor.... tak lama tu diorang sekeluarga keluar....pergi raya....aku bukanlah busuk hati....tetapi itukan pakcik ko.....abang kandung kepada mak kandung ko jugak.....bukanya jauh manapun puchong ngan banting tu.....ada sekeluarga yang tu pun nak pergi raya gak....tapi boleh jer pun pergi layat dulu....kalo macam itulah jawapan yang ko bagi.....aku tak tau nak kata apa dah....cumanya jangan nanti kalo sendiri kena ko jangan salahkan orang lain sebab satu waktu dulu ko pernah berkata macam tu pada musibah yang menimpa orang itu.....

Aku bukan juga nak memperbesar-besarkan isu ni....tapi aku rasa tak puas hati dengan jawapan kakak ipar aku.....aku rasa macam jawapan yang dibagi tu tak beradap langsung....padahal sekolah agama....apa tak tahu ker menziarahi orang meninggal dan keluarganya itu adalah fardhu kifayah....ko tak nak pergi cakaplah tak nak pergi...malas ker....tapi jawapan "sama jer" tu bagi aku tak layak langsung diperkatakan.....keluarga simati memang tak dengar dan tak tahu.....tapi allah maha mengetahui dan allah maha mendengar tau beb.....

Bukan soalan pasal ni jer di jawab dengan sengal....banyak dah soalan aku pernah dijawab dengan sengal sesengal sengal2nya......jawapan macam orang tak sekolah.....berlagak educated tapi no manners....blahhhh aaaaaa....kan aku dah emo.....selama ni aku cuba berfikiran positif dan selalu jga bersangka baik....tapi kalo dah suka jawab dengan jawapan ala2 universiti.....sapa boleh tahan bhaiiii

Tolong jawab sebagai seorang islam.....jangan jawab ikut kepala hotak yang sombong.....

Friday, October 8, 2010

Siottttttt Tolllllll.....Macam Harammmmm

Sebenarnya aku dah lama sangat tak bukak akaun nuff......sebab aku selalu lupa password.....save kat laptop lain aku bukak kat laptop lain....jadi hari ni aku sajer jer check akaun nuff....bukan setakat nak check wang terkumpul....tapi aku nak buang poll2 yang dah basi...sesambil tu aku cuba ahhh check kata kekunci.....siottttt tolllll....sapa yang mencari yati....aku tak kenal mana2 yati pun......kenapa cari yati kat blog aku....?? kenapa.....???? argghhhhhh.....!!!!!!!!!!!!menyampah tolllll......aku ingat aku takkan terkena badi kata kunci blogger2 yang popular....sebab selama ni aku cuma baca dan rasa simpati bila blog2 blogger popular terkena atau sengaja dikenakan dengan bahasa2 super tak sopan.....sekali aku pon kena daaaaaaa.....chaitttt sungguh....


Alasan Aku Lambat Buat Entry....

Adapun selama aku berblogging nih....aku jarang menyentuh hal2 anak.....aku ada gak buat blog untuk bercerita tentang anak2....tetapi kebelakang-belakang ni dan boleh dikatakan dah lama sangat2 aku tak hapdate cerita anak2....pasal apa yer....bukan blog anak2 aku jer yang terbengkalai...tetapi blog2 aku yang lain dan blog utama aku ni pun kadang2 terpengsan tanpa amaran.....

Tapi untuk menjelaskannya bolehlah jugak.....adapun sebenar-benarnya alasan yang tak berapa relevan bagi sesetengah orang yang aku guna pakai ini ialah sebab anak2 aku......anak aku ada satu habit bila tengok mamanya pegang laptop jer...haaaaa time itulah diorang mula nak cari pasal.....yang memanjat-manjat....kalo tak dilayan terus duduk atas laptop aku ni....apa kes betul....bukan tak tegur dan dimarah tapi budak baru umur setahun.....manalah nak paham apa yang mamanya bebelkan.....tu belum campur yang besar2 sikit bergaduh ....memekik...memekak....berebut remote....berebut mainan....menyakat adik2nya....perghhhh.....4 orang anak aku ni dah cukup buat rumah ni bergegar dengan suara2 diorang....jadi takkan aku nak teruskan juga menghadap laptop sewaktu anak2 perlukan perhatian.....kesudahannya...samada apa yang aku taip tu jadi draft....ada masa aku sambung balik entry yang terbengkalai....takkpun jadi pekasam.....lama2 masuk tong sampah....idea nak menulis tu sentiasa ada.....selalunya time syok2 menulis time tu jugaklah anak2 aku yang aktif akan berperang-perang.....jadi waktu siang memang tak sesuai nak menulis entry....waktu tengah malam pun sama....kadang ada yang dah tidor kadang ada yang belum tidur.....yang tak tido lagi tu sebab nak menunggu maknya tidor sama ngan dia.....nak ngempeng....last2 satu entry yang tak berapa panjang tu terpaksa memakan hari untuk disiapkan.....contohnya.....entry yang ni.....aku tulis dari pagi semalam membawa ketengah malam dan membawa ke hari ini....nasiblahhhhhh

Tengok2....ni waktu aku nak habiskan entry ni pun ada jer yang datang mengacau.....bukannya budak2 tu tahu yang mamanya sedang buat entry.....update blog.....blogwalking.....traffic....sememangnya anak2.... mereka adalah racun dan mereka jugalah penawarnya buat aku....bila diorang semua dah tidor....aku rasa sunyi sangat....rasa2 macam nak kejutkan jer budak2 tu supaya bangun bersuara....mintak itu ini.....ketawa....menangis....bergaduh...cari pasal ker.....haiiilahhhh

Last dari aku buat hari ini....tolong jangan bosan dengan cerita aku.....

The End

Wednesday, October 6, 2010

Salah Ker Tak Ada Anak....Dan Salah Ker Ada Anak

Cuti sekolah akhir tahun belum bermula tapi aku ngan didi (nama panggilan untuk suami aku ) dah sibuk standby dan planning apa nak buat untuk anak2 masuk sekolah tahun depan......tahun depan merah"kakak" akan masuk ke alam sekolah rendah.....darjah satu....tiba2 aku rasa cam tak seronok pun ada.....adakah aku sorang jer yang punya perasaan begitu....???? yelah sedangkan baru tadika jer pun aku dah tak sabor2 nak ambik dia balik....nak tatap wajah anak2 aku.....nak dengar cerita2 darinya....ni plak nak masuk darjah satu....huhuhuhu mahu boring aku dibuatnya....
Kira2nya tahun depan tiga orang anak aku akan aku sekolahkan.....kakak darjah 1....babang 5 tahun ngan baby 4 tahun aku hantar sekolah kat PASTI.....tinggallah aku ngan cinta kat rumah.....

Topik lain.....baru2 ni aku adalah gi baca entry kat blog kawan aku....kawan se'blog kiranya...dia pun boleh katakan rajin menyinggah kat blog aku jugak.....memang tak patut orang2 duk asyik tanya kat dia bila nak dapat anak....dan macam2 persoalan yang bagi aku tak patut ditanya kat dia.....tanya elok2 takpelah bhaiii......ni tanya siap main sindir2....hangin lah orang tu.....itu yang takder anak pun dikata orang......yang ada anak berderet pun orang duk sibuk mengata jugak.....

Kan baru2 ni aku kena brain tumor....adalah sorang akak ni bila dia tahu aku kena brain tumor....dia terus cakap kat aku....."ko tu dah ada penyakit dah tak payahlah nak tambah2 anak...." tambah lagi..."itulah ko...beranak banyak sangat.....jarak pun rapat.....kan dah kena penyakit....." aku rasa cam sewel jer akak ni...."beranak banyak2 pun kalo takder kualiti pun tak guna jugak...." rasa2 cam nak berasap jer.....aku tahulah akak tu anaknya semua pandai2....hantar anak tuisyen pun kat kumon...idaklah aku jeles tapi....anak aku baru jer nak kenal dunia...anak dia semua dah besar2....janganlah nak buat perbandingan.....tapi aku macam biasalah....tetiba datang mood tak nak kalah....lelagi bila time dia cakap pasal kualiti....sori yer kak terpaksa aku bukak pekung sendiri....anak2 aku semua ada kualiti pandai2 kak....umur kakak masa tu belum setahun tapi dah pandai buat suai padan.....babang umur 1 tahun dah kenal Alif Ba Ta siap sebutan lagi....sekarang babang baru umur 4 tahun tapi dah pandai membaca buku bahasa melayu....kakak lagi hebat sebab dah pandai baca buku2 bahasa melayu dan inggeris......nak kata bangga....yer aku bersyukur dan berbangga sebab aku sekolah tak tinggi mana pun.....tapi bila lihat anak2 aku hati dan mindanya terang dan senang terima pelajaran....sapa tak kembang hidug beb.....

Kesimpulannya kat sini...aku tak pernah isu kat kawan2 aku yang dah lama khawin tapi masih belum ada rezeki timang anak.....tiap kali aku dengar kawan2 aku mengeluh pasal belum ada anak....aku rasa simpati sangat....ada yang rezeki harta melimpah ruah tapi rezeki untuk dapatkan waris belum sampai....aku pulak plan nak anak 6 orang....sekarang baru 4......aku target sebelum umur 35.....aku dah ada 6 orang anak.....perghhhhhh baik punya planning....tapi aku belum bincang ngan syer partner lagi daaaa....

Ada salah takder pun salah....ada sikit salah ada banyak pun salah.....yang penting kita tidak menyalahkan takdir....menyalahkan takdir umpama menyalahkan yang maha pencipta...percayalah yang Allah swt itu maha adil dan maha mengetahui segala-galanya....yang penting kita sentiasa ber'DUIT....Doa Usaha Ikhtiar dan Tawakal...



Monday, October 4, 2010

Ku Sangkakan P....Rupanya C......

Kabare's.....??? waras2.....aku pun waras sangat....terima kasih kerana masih sudi datang jenguk2 blog aku yang kembang kempis ni.....aku tengah nak arrange masa dan waktu yang sesuai bilakah patut aku memblog tanpa rasa culas....perghhhh ayat sastera....

Apa yang sebenarnya aku nak cerita ialah pada dinihari jumaat semalam.....somi aku kejutkan aku....aku yang terkejutpun lalu bangun....tapi bangun yang dipaksa....mata pun separuh terbukak....ngantuk beb...
Sesi Dialog
Aku : "kenapa bang..."
Somi Aku : "abang sakit kepalalah yang.....
Aku : "nak makan ubat....mama amikkkan panadol yer....
Somi Aku : "emmm boleh gak....

Aku bangun dalam keadaan sedar tapi rasa berat sebab masih dalam mood tidur....jadi tak bleh cergas2 sangat...kang susah nak tidur balik....masa kat dapur aku cuma pasang lampu kuning jer.....aku tuang air suam....pastu aku raba tempat ubat atas peti ais....aku pun ambil sebiji panadol....biasanya kalu aku yang sakit kepala aku memang belasah 2 biji panadol actifast sekali....tapi oleh kerana somi aku yang sakit kepala....aku amik panadol yang biasa jer...itupun sebiji....so dengan rasa nak cepat tidur....aku pun bagilah somi aku makan "panadol" yang aku amik tu....

Somi Aku : "mama apsal panadol ni rasa lain....
Aku : "lahh yer ker.....rasa camner....
Somi Aku : "rasa cam cortal jer....
Aku : "nanti mama tengok.....

Aku yang macam pelik pun terus ke dapur...kali ni aku pasang lampu kalimantang jer...biar nampak jelas dan terang.....pastu aku pun terus gi check balik ubat yang aku amikkan untuk somi aku.....hasilnya........

Aku : "hahahahaha bang memang cortal pun.....
Somi Aku : "itulah....patutlah rasa cam pelik jer....tapi ayah telan gaklah....dah mama yang bagi....

Pagi2 tu aku dan somi aku bantai gelak.....lawak tul aku rasa......dah lama ni baru aku terpikir...sib baik cortal....kot2 racun...tak ke mampus somi aku tu........dah lah dia telan jer apa yang aku bagi tanpa banyak soal......huhuhuhuhu

Oleh kerana segala jenis panadol kehabisan stok.....aku bagik jer somi aku makan ubat sakit kepala aku sebiji.....tak lama tu ok n bolehlah aku sambung tidur.....

Sekiannnnnn