Thursday, September 30, 2010

Jangan Babit2kan Aku Atau Orang Lain

Ni aku nak cerita pasal hal hari isnin sewaktu aku pergi mesyuarat kat pusat AIM.....aku tau aku dah lama tak cerita pasal MP yang ku hadiri setiap isnin.....lagipun selama ni kalo orang dalam MP tu bertekak atau berteriak takde kena mengena ngn ku pun......aku tahu aku datang situ untuk bayar balik pinjaman yang telah dipinjamkan oleh AIM....kay skip cerita....
Al kisahnya pada hari MP yang lepas aku tepaksa duduk kat belakang sekali sebab anak2 aku tak selesa sangat duduk kat depan.....sewaktu perbentangan hal2 lain adalah seorang kakak dari group aku sendiri bangun dan dengan sesuka hati dia mengumumkan kepadasemua sahabat dalam MP bahawa group dia termasuk aku dah bersepakat dan bersetuju tak mahu bayar duit tabung dan tah apa2 yang bernilai Rm1.40 seorang yang dikutip setiap minggu oleh bendahari......padahal dah jelas bahawa duit itu untuk menampung perbelanjaan pusat serta ahli2 lain yang kadang2 dah dapat pinjaman pastu menghilangkan diri....ada gak yang tak bayar.....jadi duit tabung akan digunakan untuk membayar separuh daripada hutang sahabat2 yang tak hadir dan tak bayar.....
Apa yang membuat aku hangin rasa cam menyampah ni ada dua lah....pertama sebab kakak tu menipu.....dia tak pernah bincang pun dengan aku dan dengan ahli kumpulan yang lain pasal tak nak bayar duit tabung.....tiba2 jual nama kumpulan......kata kumpulan dah sepakat.....rasa nak mencarut jer.....hissss geram betul.....habis semua ahli kumpulan yang lain2 pandang serong kat kumpulan aku....ko tak nak bayar ko punya pasal tapi jangan babit2kan aku dan orang lain....tak baik lohhhh
Kedua plak......apa yerrr....ohhhh dah masuk kat sekali yang nombor satu jadi two in one lah yer....
Kalau tahun depan aku takder projek mega.....aku cadang nak tarik diri dari AIM.....malaslah aku nak dengar pastu nak ngadap karenah kakak2 dan makcik2 yang serasa diri macam bagus2 sangat....
Selama ni pun aku diam jer tak banyak cakap....sebab aku takder reason nak buat isu murahan macam kakak2 yang gilers publisiti dan suka mintak perhatian.....perangai cam budak sekolah tadika....tak matang langsung.....masuk AIM tu bukan suruh cari glamer....tapi suruh pinjam dan bayar balik jer.....apa nak buat isu2 murah kat situ.....last2 sendiri rugi dan malu.....
Oleh kerana itu aku dan kawan aku yang tak bersetuju dengan tindakan kakak tu telah pergi kerumah ketua pusat untuk membuat penjelasan.....tapi ketua pusat takder dirumah....jadi kitorang pergi kerumah bendahari dan kat situ kitorang mintak supaya next week punya MP tolong isukan hal ni....kang kalo aku atau kawan aku yang isukan mahu malu kakak tu dibuatnya.....walaupun dia sememangnya layak menerima penolakkkan cadangan dari aku dan kawan kau.....tapi kerana respect orang tua.....aku bagi orang yang lebih dari kakak tu yang isu kan......semoga dia insaf takkpun sedar....jangan menipu sesedap rasa ye kak......

Wednesday, September 29, 2010

Baru Ada Masa

Dalam masa jam masuk pukul 2pagi....aku baru ada masa nak update blog yang terpaksa menyepikan diri tanpa sebarang berita dan cerita......reason....aku tak sempatlah beb....kadang baru jer aku tengah syok menaip...dah anak2 aku menjerit mintak perhatian......alih2 jadi draft jelah.....tergantung tak bertarikh.....

Padahalnya.....mak aihhhh banyak cerita2 yang berlaku sejak last entry aku ari tu.....nak tak nak aku gagah2kan jugak menpersembahkan cerita didinihari rabu ini.....

Esok kat sekolah anak2 aku akan mengadakan sesi photo shoot.....gambar2 ambil ijazah gambar2 kenangan ngan kawan2 dan guru2.....yelah....anak dara aku si merah tahun depan nak masuk darjah satu....aku rasa cam lain jer....serasa macam baru semalam aku lahirkan dia.....tetiba jer nak masuk darjah satu.....oh....sungguh teruja beb.....aku masih belum puas nak manja2kan dia....huhuhuhu kakak dah besar dah....tahun depan gak si baby plak masuk sekolah....tapi masih sekolah ngan babang....nampak gaya mama ngan cinta jer kat rumah....hurmmmm....kurang kawan gaduh mama pasni....

Sekarang yang ada kat sebelah aku ialah babang.....babang memang manja sangat ngan aku....yelah dah aku maknya.....takkan dia nak gi manja2 kat orang lain.....apalah.....tapi babang manja ngan aku sebab babang menyusu badan lama kot.....kakak jer tak berapa....kakak dia lebih pada manja nagn somi aku....dulu masa kecik2 aku bawak kakak gi tabung haji.....nak buka akaun....ada satu tuan haji merangkap akauntan kat situ terus cakap....."muka anak awak betul2 photostat ayahnya....."aku nak cakap apa....dahlah perkataan pertama yang disebut dulu pun ialah "ayah".....samapi skang kalo nak tidur harus ber'ketiakkan ayahnya......tapi tang ketiak2 ni.......bukan takat kakak tapi semua anak2 aku kalo tidur mesti nak bawah ketiak ayah.....pelik tapi itulah hakikatnya.....

Tabiat atau pesen tidur anak2 aku mula2 waktu kecil suka tidur dan akan tertidur kat atas badan ayahnya.....dah besor panjang berulah dia ubah tempat......tido bawah ketiak plak......aku pun tak tahu manalah datang pay-ell tido cenggitu ghupanya......
Aku ada gak snap gambar2 bebudak dan bapak budak ni tidur.....tapi tah manalah somi aku letak memory card aku ni....kalo tak bleh upload jap......
Tapi takper....esok2 bila aku ada masa lah yer beb......aku upload gambor.....bayekkk punya....
So see yar next enty kalo tak busy......chiawwww

Monday, September 13, 2010

My Hari Raya Story

Once upon at hari raya there was big family celebrate eid.....hahahahha.....tak mungkinya aku nak cerita dalam bahsa omputih ni.....aku sendiri tak paham apatah lagi orang lain....sebelum aku membebel yang tidak2....aku nak membebel pasal pesen orang2 yang datang beraya kat rumah aku kat puchong.....

Kisah Raya Per-1

Tahun ini 2 keluarga beraya kat puchong.....lagi 4 keluarga beraya kat tempat lain......1 daripada 4 keluarga tu balik sebelum jumaat.....jadi pagi raya tu sempat ngapuro2 dulu.....yang lain2 sehari sebelum raya dah bertolak ke tempat lain.....
Pukul lapan pagi somi aku balik dar kerja sekejap untuk solat sunat aidilfitri.....
Aku sekeluarga ngan keluarga abang ipar aku yang johor bersalam-salaman mohon ampun dan maaf dari kedua ibubapa.....pastu baru ngan adik beradik dan keluarga sendiri.....
Lepas solat jumaat.....1 keluarga ( abang sulung ) beraya kat kampung mak....aku dan keluarga aku masih setia kat puchong....
Tak lama selepas tu berduyun-duyun anak2 buah mak dan anak2 buah abah datang beraya.....sampai malam...( ada gak aku terpikir nak snap gambar2 tetamu yang datang.....tapi pikir2 balik kang dikata aku buang tebiat plak....)
Malam somi aku balik kerja.....aku pergi beraya kat rumah sedar mara yang dekat2.....dapatlah 2 biji rumah....selebihnya banyak yang takder......

Kisah Raya Ke-2

Tengahari ada 1 keluarga datang.....anak buah mak jugak.....orangnya kaya.....tapi miskin budi bahasa.....sebelum-belum ni dia memang tak pernah datang nak raya kat rumah mak mertua aku....sebab mak mertua aku miskin....rumah buruk......tapi lepas kakaknya marah2....sound2 tepek.....barulah dia datang.....bininya punyalah sombong....sekarang pun sombong tapi kurang sikitlah.....aku rasa diaorang tu datang pun sebab terpaksa.....sebab nanti kalau kakaknya datang kat rumah.....kakaknya mesti tanya samada adik2nya ada datang ke tak....kalau tak....dapat ceramah freelah jawabnya.....tapi paling sedih....anak sikit punya kaya.....bagi duit rayackat maknya berapa......Rm5 jer......bukan aku yang cakap atau reka cerita....maknya sendiri yang mengadu......padahal gaji tiap2 bulan yang 5 ke 6 tahun lepas adalah 35k......sekarang mestilah lagi banyak kan.....isyhhhh2
Waktu kemuncak tengahari.....ada 3 orang budak datang beraya....paling tak bleh tahan....budak tu sempat curi dompet bapak mertua aku yang diletak kat ruang tamu....lesap Rm300....ic ngan lesen abah dicampak kat belakang rumah......aku yang suspek memang salah sorang dari tiga orang budak tu curi....sebab...waktu tu kat ruang tamu memang takder orang2 dewasa.....aku tengah kat dapur siapkan makan tengahari somi aku....waktu aku jenguk kejap kat depan ada sorang budak bawak beg sandang tengah berdiri mundar mandir kat tepi tv.....budak lagi 2 orang tengah duduk.....mana ada orang datang beraya berdiri....berjalan mundar mandir macam cari benda.....dan selama ini pun....takder budak2 datang beraya masuk dalam rumah.....semua makan beraya makan minum kat beranda jer......jadi kesimpulan aku budak ni memang dah pasang niat datang beraya sambil mencuri.....jadi berhati-hatilah yer kalau nak suruh budak2 yang tak berapa dikenali masuk kedalam rumah.....boleh bagi masuk tapi jangan tinggalkan dioarang tanpa pengawasan tuan rumah......nak kata budak2 kecik takdelah.....ni budak2 dah sekolah darjah 6 ataupun tingkatan 1 atau 2.....ni pun kiranya satu pengajaran buat aku sekeluarga.....
Petang plak anak buah abah datang beraya......sampai malam
Aku sekeluarga tak pergi beraya kemana-mana......tapi pergi tesco......cari lauk.....esok nak masak....pergi tesco puchong....barang semua habis.....ingat nak beli ayam.....jangankan ayam....kaki ayam pun takde...udang pulak tinggal berapa ekor..... so aku pergi tesco shah alam......alhamdullilah...semua yang aku perlukan ada......jadi aku shopping kat tesco shah alam jer.....

Raya ke-3

Malam raya ke-2 mana 4 keluarga yang balik tempat2 lain semua dah balik kat puchong....sebab hari ni raya ke-3 nak balik kampung mak.....kampung mak kat area2 banting.....tanjung sepat....batu laut
Hari ni jugak aku kena masak untuk jamu kawan2 kerja somi aku.....lagi pun hari ni kantin tempat kerja masih tutup....kesian plak diorang nak carik2 makan....tu pasal semalam aku gi tesco cari barang2 lauk2 untuk masak hari.....menu simple jer.....nasi putih...sambal udang....kari ayam....telur masin.....goreng sayur campur....air sirap.....simple jer bhaiiii....lagipun masak2 untuk kawan2 somi aku bila time somi aku kena kerja time raya ni macam dah jadi satu tradisi......memang2 tiap2 tahun kawan2 somi aku akan tagih nak makan kat rumah......walau somi aku tak kerja pun time raya.....diorang tetap request nak makan kat rumah puchong sini.....pelik2.....tapi tak kisahlah bukannya susah sangat pun masak....
Tengahari dalam 12:40 tengahari rombongan dari tempat kerja somi aku pun sampai.....apalagi.....makan time lah....suka aku tengak diorang makan.....macam sedap sangat aku masak....hahahahaha.....tapi betul bhaiii.....aku tengok ramai yang tambah.....maknanya sedaplah tu kot.....huehueheuhue....wlaupun pada mulanya jangakakan ada 16 orang yang nak datang....alih2 10 orang yang sampai....tapi kalau ramai memang lauk mungkin tak berapa cukup kot.....yelah yang datang semua besar2......pastu memang tengah lapar.....dan fre2 pulak......sapa mau kisah....nak tambah berapa kali pun takpe....bukan kena bayar pun.....tapi yang bagusnya....sebelum balik diorang sediakan duit raya khas untuk anak2 aku.....means....orang berbudi kita berbahasa.....dan yang paling2 bagus....bila adalah gak 4 orang kawan somi aku yang berbangsa cina datang jugak makan.....dan cina2 tu pun sediakan duit raya untuk anak2 aku.....mungkin sebagai tanda terima kasih....walaupun cina tapi reti jugak beradap dan beradat bila datang rumah orang.....good haaaa....!!!
Kebiasaanya pada raya ke-3 ni sedara mara semuanya faham lah yang mak mesti takder....mak balik kampung...raya kat rumah adik beradiknya......tapi masih ada gak yang datang.....yelah datang setahun sekali mana lah ingat.....dan yang paling lawaknya abah tak nak ikut sama beraya ke tanjung sepat kat rumah adik baeradik mak.....aku tanya gak kat abah ngapenya tak ikut beraya....abah kata belum ngarit makanan arnab....hurmmmm....dah orang tua tu tak nak pergi takyah lah dipaksa-paksa....tapi ok gak abah tak pegi..adalah wakil orang tua kat rumah bila anak2 buah datang mak ker abah ker yang datang....

Tepat jam 4petang.....kan betul ada 1 keluarga anak buah abah datang .....tak lama pastu anak buah mak plak datang......sempat lah aku menjala roti .....lagipun kuah kari ayam yang aku masak tengahari tadi masih banyak.....tak lama pastu lagi adik abah dan anak2nya plak datang....tapi aku dah tak sempat nak buat roti jala...aku suruh makan nasi jer.....samabal uadang dah habis....so aku masakkan sambal sotong...ngan telur goreng dadar letak mayonis....ala2 sheila rusly punya resepi.....samo yo kalau letak ke tak.....ok lah semua orang pun makan nasi.....

Lepas maghrib semua yang datang pun balik......dekat2 pukul 9malam 1 keluarga dari bukit lancung iaitu anak buah mak datang.....hah inilah kakaknya sikaya yang aku cerita kat raya ke-2 tu.....baru duduk jer dia dah tanya adiknya tu ada datang ke tak......so aku pun jawab lah ada......see... kakaknya mesti tanyalah....
dalam pada diorang duduk borak2 ngan paman nya iatu abah aku....aku pun rendam mihun....nak buat mihun goreng lah....belum sempat masak dah diorang nak balik....jadi aku pun tahan diorang sekejap....dalam tengah makan.....tu dia...mak pun balik ngan adik beradik ipar aku yang lain.....jadi sempatlah anak buah mak jumpa ngan mak iaitu bibi nya.....

Dalam cerita bercerita....mak aku kan balik sana tanjung sepat.....jadi mak ngan abng ipar aku pun cerita diorang sempat gak nampak pasukan forensik mencangkung kat tepi sungai tengah mengasing-asingkan tulang 4 orang insan malang yang telah dibunuh dan dibakar kemudia abunya dibuang kat sungai tu.....aku rasa itulah top and hot story tahun ni.....kat mana2 tempat orang datang beraya mesti ada masuk topik cerita arwah Sosilawati dan 3 yang lain......tapi kan ada satulah aku nak cerita.....2 ke 3 hari sebelum arwah Sosilawati disahkan sudah tiada.....mak aku adalah tengok gambarnya kat berita tv.....pastu mak aku cakap....sebenarnya dia ni dah mati dah dah takder dah orangnya.....aku cakaplah mana mak tahu....sebab masa tu baru jumpa kereta jer kalo tak silap akulah.....pastu mak aku cakap....orang kalo dah takder gambarnya nampak lain....walaupun gambar baru atau lama....orang yang dah takder ni gambar mukanya nampak pucat...aku cuma kata iyer ker......bila berita dah keluar confirm kata memang Sosilawati dah arwah barulah aku teringat apa yang mak cakap kat aku masa hari tu.....huh dasyat gak mak aku ni.....hehehehehe
Yang pastinya mak aku bukan tukang tilik yer......dia pun jarang nampak muka arwah....kenal aptah lagi....yang mak tahu arwah pernah khawin dengan nash....mak aku pun bukan sempat tengok2 tv ni.... paper pun tak pernah beli....bial aku tengok2 gambar muka arwah....sorrylah aku tak dapat kesan pun kat sudut mana yang mak nampak pucat....tapi mak kata.... ia....mukanya...matanya....semua nampak pucat.....hurmmmm misteri2.....
Apapun aku sebagai seorang yang prihatin....sangat sedih dan terharu serta terkesima kerana berakhirnya riwayat seorang wanita koporat yang berjaya dengan cara yang begitu tragis.....Kejam dan memang manusia yang melakukan perkara sedemikian rupa tidak layak hidup lagi.....bunuh hukumnya bunuh.....
Al fatihah buat arwah Sosilawati dan 3orang yang bersamanya...amin

Friday, September 10, 2010

Aku Dan Hari Raya Tahun Ini

Hekhek...hemmmm......Selamat Hari Raya......!!!!hari ni hari raya pertama....aku kat rumah mak puchong....tahun ni macam2 rekod peribadi aku cipta....yup...buat pertama kalinya aku tidak pulang beraya kat rumah keluarga angkat aku yang kat klang sana.....tempat aku membesar dari umur aku 3 tahun sampai 7 tahun lepas.....ada gak ipaar2 dan biras aku tanya kenapa tahun ni aku tak balik sana.....walaupun seribu kali aku jawab benda yang sama....hakikatnya terlalu payah untuk diluahkan....walaupun luka telah dirawat namun parutnya tetap ada dan masih bebrbekas dihati dan minda aku yang kadang2 ter'sensitif tanpa sebab.....

Nampak gayanya memang raya kali ini tahun ini dan mulai saat ini aku mungkin akan terus dan terus beraya dengan keluarga somi aku serta sedara maranya.....aku telan segala kenangan waktu raya dulu2bersama mereka2 semua......syawal kali ni telah melupuskan segala kepahitan2 yang mungkin aku kena telan jika aku masih bersama mereka.....jalan untuk tidak kembali pulang kepada mereka bukanlah satu keputusan yang mudah untu aku zahirkan...tetapi demi memelihara iman dan aqidah....aku redha dan rela..... aku juga tidak mahu lagi menjadi bahan kutukan sindiran dan hasutan dari mereka yang selama ini aku terima tanpa sebarang bantahan......

Dalam perkiraan aku masih mendokan semoga Allah masih membuka pintu2 taubat untuk mereka.....dan semoga Allah masih sudi memberi mereka hidayah agar mereka2 itu akan kembali kepada jalan yang diredhaiNYA.....

Wednesday, September 8, 2010

Ucapan Selamat Hari Raya Aidilfitri

Buat pertama kalinya aku mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri pada seluruh pembaca2 blog......dan blog aku juga yang beraya buat kali pertama ....Hari ni abang ipar aku dan keluarganya sampai dari johor untuk beraya bersama-sama....dan mungkin juga hari ni mana adik beradik yang tinggal kat sini plak akan balik ketempat lain....
My plan plak....seiapkan order sampai blog aku adalah seminggu tak hapdate.....confirm yang datang singgah2 rasa bosan sebab takder entry baru......serius aku sibuk mengalahkan superman....hahahahaha
Dalam minggu terakhir nilah juga aku sibuk mencari baju2 baru untuk anak2......ni dah 3 hari berturut aku keluar ke shooping complex ke kedai2 butik untuk cari selai dua baju baru untuk anak2...semalam adalah dapat gak beli baju melayu untuk adam dan somi aku.....pastu auntuk anak2 dara aku sorang 2 pasang...alah baju style ana muslim tu....untuk aku.....zero.....mungkin malam ni baru nak cari......
kasut adalah dua pasang.....hari tu aku beli kat putrajaya masa ada karnival beli barang buatan malaysia kat putrajaya presint 2....anak2 punya sorang sepasang.....walaupun cinta masih belum nak berjalan sungguhpun umur dah masuk setahun.....ada gak sepasang kasut tuk cuinta...manalah tahu kaot raya pertama kang dia terus bangun berjalan......hurmmmm segalanya mungkin.....
Lagi satu dua perkara yang mungkin akan berlaku......somi ku akan bertugas semasa hari raya pertama nanti....mula2 ingat tak mahu lah kerja time raya nanti.....tapi oleh kerana perkara2 yang tak dijangka tiba2 timbul....somi ku ambik untuk bekerja pada hari raya nanti.....tempat kerja somi aku ada sediakan pakej bekerja pada hari raya.....esok start somi aku masuk pukul 6:40pagi.....balik 6:40 petang....kalau waktu hari raya pertama nanti.....6:40pagi masuk kerja.....pastu pukul 8:00pagi nanti ada keloggaran balik untuk sembayang raya......kira ok lah....dan kemungkinan besar aku cuma beraya ngan keluarga belah somi aku sahaje....aku kan anak yatim piatu mana ada keluarga....ada keluarga angkat pun.....mazhab dah lain2.....takpelah asalkan mereka2 semua bahagia dan gembira......sesekali rindu datang tapi aku tak mampu nak menjejakkan lagi kaki kesana.....cukup2lah selama ini aku menumpang kasih dengan mereka.....biarlah raya aku kali ini tanpa mereka semua dan raya mereka pula tanpa aku....

So....aku takderlah excited sangat nak shopping sakan.....yang penting baju baru untuk anak2 ada....
Last entry untuk hari ni....
 Selamat Hari  Raya.....Maaf Zahir Batin