Saturday, August 21, 2010

Terima Kasih....Ben

Entry khas ini untuk Ben yang sentiasa memberi peluang kepada blogger2 baru macam aku terutamanya...aku bukan nak membodek jauh sekali mengampu yer.....aku tidaklah sebijak dan sepantas blogger lain yang reti dan pantas mencari apa yang diinginkan bila ber'blog.....aku nak cakap camner pun tak berapa reti....niat dan tujuan ber'blog terpulang pada hati masing2......ada yang ber'blog  mungkin untuk bersuka-suki....ada juga yang nak cari side income...ada yang nak jadi popular...ada gak yang nak cari pasal....paling ramai mungkin pasal nak cari kawan....dan macam2 hal.....

Aku...? aku pun sama gak.....memula hati aku masa nak ber'blog pasal nak kongsi tentang kehidupan aku....pastu melencong ke lain.....nak jadi popular lah.....nak ramai kan follower lah....nak up traffic lah...nak kaya ngan nuff lah.....heiii macam2 ilmu sesat masuk dalam pala otak aku....aku jadi sombong2 sikit.....nak naik dengan usaha sendiri konon2nya......tapi apa yang aku dapat.......tiada apa....sepinya blog aku sesepi hati aku yang tersasar dari arah tujuan.....

Aku bermuhasabah...aku kaji dan cari dimana kesilapan aku dalam dunia blog ni.....akhirnya aku sedar dan aku perbetulkan dan bermula dari bawah...perkara yang pertama aku betulkan ialah NIAT......kemudian aku menjelajah dari satu blog ke satu blog umpama bayi yang merangkak dan memerlukan bantuan orang dewasa untuk berjalan.....sama juga halnya dalam dunia blog....aku juga perlukan pertolongan dan nasihat dari orang2 yang lebih lama dan lebih berpengalaman dalam dunia blog.....aku tak segan minta tunjuk ajar atau bantuan untuk mempromosikan blog aku....tapi semua terpulanglah....kalau ada orang nak tolong....tolonglah.....tapi kalo orang dah tak sudi nak tolong....biarkanlah......memang biasa blogger baru akan dipandang rendah dan tak kurang juga yang menyampah......tapi bukan semua lah yer....ada beberapa blogger lama yang aku anggap mereka sangat2 mengetahui keperluan blogger2 baru.....salah satunya BEN......

Aku pun bermula dari Ben untuk memperkenalkan blog....sebab tu blog aku kini umpama mendapat nafas baru......walaupun masih belum sehebatnya atau yang lain2....ben masih sudi memberi ruang pada aku untuk menumpang tapak blognya walaupun hanya sekangkang semut......namun aku masih tetap berterima kasih padanya....

Semakin lama aku dalam dalam dunia blog.....aku semakin menghampiri tujuan aku sebenar.....dan itu aku sedari apabila pengunjung semakin ramai dan follower plak semakin bertambah walau seminggu hanya sorang....

Dan terakhir sekali apabila aku mula berblog dengan niat yang betul aku mula dapat kawan2 yang baik..... walau hanya secara maya tapi spritualnya tetap aku rasa.....dengan kata2 tulisan sebagai penghubung bicara....

Doa,sokongan dan nasihat yang kawan2 blogger semua titipkan disaat aku perlukan amat berguna dan berkesan dalam aku mengharungi cabaran dan dugaan hidup yang sesekali datang menjengah......

Kepada ben dan semua blogger.....terima kasih....
Post a Comment