Monday, August 2, 2010

Entry Untuk Aisyah.....2nd Verse

Hari ini aku jumpa kakak ipar aku kat kedainya.....sambil2  tu aku tanya2 jugak apa yang doktor tu kata sebenarnya......ialah kakak aku pun bukanlah paham sangat pasal penyakit jantung berlubang ni walaupun dah diterangkan....apatah lagi aku....tapi akanz aku cuba berusaha untuk memahaminya demi aisyah.....terima kasih pada asz kerana coretan asz tentang ammar dalam blognya sedikit sebanyak dapat membantu aku memahami sekaligus menjadi pembekal maklumat untuk kakak ipar aku.....

Adapun kakak aku tak tahu yang aku telah publishkan kisah aisyah kat blog aku nih untuk tatapan umum.....kakak aku pun tak tahu aku ada blog......tapi tak kisahlah......yang penting aku dapat tolong sikit2 untuk meringankan beban keresahan dihati mama dan ayah aisyah.....
Menurut kakak aku....nama penyakit aisyah tu dipanggil PDA.....apa singkatan untuk PDA..??? aku tak tahu.....kalau tepon PDA aku taulah......kos rawatan masih belum dapat dipastikan.....aku pun cam pelik jer.....sebab kakak ipar aku kata......doktor kat Hospital Serdang tu cakap....kes PDA aisyah tu tak perlu rujuk atau transfer kat IJN...sebab Hospital Serdang yang akan lakukan proses tutup lubang dijantung aisyah....Dr kat situ pun kata yang kes aisyah adalah kes pertama yang akan diambil kat Hospital tu...buat masa skang kata doktor....machine2 yang akan digunakan ada kat Hospital Pulau Pinang dan akan dibawa ke Hospital Serdang bila tiba masanya.....

Hurmmmm.....aku tak kisah kalau betul kena cara dan berjaya....cuma disebabkan ini kes perama yang akan diambil oleh Hospital Serdang itu ....janganlah aisyah dijadikan eksperimen.....yelah sapa tak cuak.....atau mungkin hanya aku je kot yang cuak sendiri.....kesilapan selalu terjadi bila ianya adalah pengalaman pertama.....oh....mintak dijauhkan......

Lagi satu sebab mungkin kenapa rawatan untuk aisyah tak dapat dijadualkan lagi oleh doktor adalah kerana sebab berat badan aisyah yang tak berapa nak berat......bayangkanlah budak umur baru nak masuk 11 bulan hanya 5 ke 6 kilo jer beratnya.....kurang2 kata doktor nak capai berat aisyah 7kilo keatas baru boleh proceed......

Latest.....aisyah akan jumpa doktor lagi 2 bulan.....yelah kan orang nak puasa nak raya....malas nak ambik kes agaknya......

Adapun aku bukan nak kondem Dr kerajaan......dan bukan semua Dr ada sindrom mim alif lam sim.....aku cakap sebab aku sendiri dah ada pengalaman semasa aku disahkan ada tumor kat Hospital Serdang.....
Ingat nak dapat keputusan dari spital gomen cepat ker.....??Aku dah kena aku tahulah.......elok2 tmor aku kecik .....boleh jadi besar.....dek kerana menunggu prosedur nak MRI adalah setahun....pasut result plak 4bulan.....belum campur nak transfer kes aku kat GHKL......haiiii....macam nilah nasib rakyat malaysiatakder duit.....asyik kena tunggu punya tunggu punya tunggu.........banyak kena janji manis tiruan daaaa.....

Dalam kes aisyah pun aku risau yang macam tulah jugak.....lubang kecik kang boleh jadi besor....atau dari 1 lubang satu boleh jadi 2 3 lobang......sebab tunggu lama sangat.....lagi2 kalau takder sapa2 yang push......hurmmmm.....sedangkan kalau aku tengok orang lain susah pun aku selau doa dan mita kepada allah agar orang yang susah itu dipermudahkan kehidupan dan urusannnya.....apatah lagi aisyah... anak buah aku tu.....aku nak juga yang terbaik untuknya.....

Nampaknya aku dah mula fikir negatif......tapi dan sebabnya ialah aku dah kena.....itu sebab aku berani cakap......apa tumor tu tak serius ker.....tumor dalam kepala tau......sampai2kan ada satu Dr tu cakap kat aku kalau aku lambat buat rawatan dan aku tunggu lagi setahun mau tumor tu melekat kat otak aku.......

Nak diungkit pun tak guna.....aku dah sihat dan sembuh....cuma simpton kerana kelewatan Dr kat spital gomen itu telah menyebabkan aku kehilangan sebelah pendengaran......cuma aku doa mohon dalam kes aisyah ni....janganlah sampai camtu.....maksud aku janganlah sampai sengaja dilewat-lewatkan.....

Ada gak aku terfikir nak mintak second opinion dari Hospital lain.....atau terus refer kat IJN ker.....agak2 berapa kosnya yer.....takkan nak tunggu 2 bulan tu berlalu begitu sahaja tanpa lain2 usaha.......

Apapun aku akan tunggu feed back dari mana2 blogger......lagi dari asz sebab dia lebih arif kerana dia telah dan sedang melaluinya......

Tq asz Tq semua kawan2 yang prihatin pada aisyah.......Asz memang tabah.....super mom yang berjuang untuk kesejahteraan ammar dan keluarga.......ammar mesti bangga dengan asz.....

Aku Cuma Seorang Blogger Kampung
Post a Comment