Friday, July 30, 2010

Entry Untuk Aisyah.....

Salam semua.....rabu semalam aku balik ke rumah mak kat puchong.....nak tahu apa yang aku dapat tahu....kerana terlalu memikirkan sampai2 jari aku pun terluka terhiris pisau....kerana mengelamun mengenangkan nasib salah seorang anak buah aku Nur Aisyah Zulaikha....umurnya baru nak masuk 10 bulan....tiba2 pergi hospital doktor bagitahu anak buah aku disahkan menghidapi penyakit jantung berlubang......masa mak bagitahu kat aku....berderau darah aku....air mata aku nak mengalir tapi aku tahan2 dan buat2 macho....mak aku tu ciwek....kang aku nangis sikit mak plak nangis banyak2.....

Kakak ipar aku ngan suaminya bukanlah orang senang sangat....anaknya ada 9 orang....yang kena penyakit jantung berlubang tu yang bongsu sekali.....yang sulung masih belajar kat Nilam Puri Kelantan.....yang ke-2 kat SAMTKKB( Sekolah Agama Menengah Tinggi Kuala Kubu Bahru....)yang ke-3 kat SAMTAJ          
(Sekolah Agama Menengah Tengku Ampuan Jemaah ) yang ke-4 kat Sekolah Menengah Agama Salak Tinggi  yang ke-5 darjah 6....yang ke-6 darjah 2...yang ke-7 6 tahun.....yang ke-8 3 tahun.....dan yang ke-9 si bongsu yang sakit jantung berlubang baru nak masuk 10bulan.....semuanya masih sekolah dan baru nak membesar......tapi anak2 kakak ipar aku semua pandai2.....sebab tu anak2nya semua dapat masuk sekolah berasrama penuh......dan semuanya memerlukan wang.....bapaknya cuma seorang peniaga kecil.....maknya plak tidak bekerja....

Andai kata kos rawatan itu mencecah sehingga puluhan ribu......mana nak cari yer.....aku dulu masa kena tumor pastu kos rawatan plak bernilai 40k.....aku pun takder duit gak....tapi nasib baik insuran ada cover....yang ni mak bapaknya memang takde langsung pelan2 insuran.....jadi nak bayar pakai apa.....even digadai dan adik beradik semua bantu sikit2 pun masih tak cukup......aku panik.....panik sangat.....walau pun mak bapaknya tidak meminta bantuan dengan adik beradik apatah lagi orang luar.....tapi aku tahu hati mereka pedih dan sedih......aku yang setakat mak sedarapun terasa akan kepedihan dan kesedihan mereka....sedangkan kalu anak2 kita sendiri demam sikit pun mahu kita tak tidur malam.....pergi klinik sana sini selagi anak tak sembuh....apatah lagi kakak ipar aku dan suaminya yang terpaksa menerima hakikat anak mereka ada penyakit jantung berlubang......aku panik dan sedih dan rasa kecewa kerana aku bukan orang kaya dan aku tak dapat menolong mereka......

Mak cakap.....kosnya besar juga tapi para doktor nak buat kutipan derma untuk anak buah aku....tapi cukup ker hanya dengan kutipan derma dokto2 itu.....enahkan yer entahkan tidak......aku panik sangat ni.....aku tahu kakak ipar aku dengan suaminya memang tak mampu untuk membayar kos rawatan pembedahan jantung berlubang anaknya.....aku pun tak mampu.....tapi apa yang aku harus lakukan.....???

Aku rasa sedih....sedih sangat......aku cuma mampu memohon doa kepada Allah swt yang maha berkuasa semoga lubang dijantungnya akan tertutup sendiri tanpa pembedahan......

Dan aku juga perlukan doa dari semua blogger yang ada membaca.......aku percaya dengan doa2 blogger yang ikhlas....

Buat Aisyah.....

"aisyah sayang.....tahukah aisyah bertapa hati moksu jadi sedih dan pedih bila nenek bagitahu kat moksu yang aisyah ada penyakit jantung berlubang.....? moksu rasa air mata moksu dah nak tumpah tapi moksu tahan sebab nanti nenek pun nangis.....sejak moksu tahu aisyah sakit moksu langsung tak boleh tidur lena....buat apa2pun asyik teringatkan aisyah....kalaulah moksu kaya.....tapi......moksu akan berdoa dan berusaha semoga aisyah akan selamat dan moksu akan berusaha sedaya upaya moksu untuk menolong mama dan ayah aisyah jikalau mama dan ayah aisyah memerlukan pertolongan.....moksu rela korbankan segalanya asalkan aisyah sembuh dan sihat seperti sediakala.....moksu rasa sedih dan rasa lemah tak berdaya.....tapi demi aisyah....moksu akan cuba kuatkan semangat.....andai kata nanti aisyah memerlukan wang untuk bayar kos rawatan jantung aisyah.....moksu akan tolong dengan sedaya upaya moksu....kalau takder orang nak tolong bayarkan kos rawatan aisyah...takpelah......aisyah jangan risau yer.....moksu akan usaha cari dan kalu terpaksa moksu sanggup minta derma kat mana2 untuk biaya kos rawatan aisyah.....aisyah cuma kena kuat dan tabah yer.....moksu dan poksu akan selalu berdoa untuk aisyah....moksu saaaayang aisyah...."salam sayang dari moksu

Dermakanlah doa untuk Nur Aisyah Zulaikha Binti Rozman....-buat masa sekarang hanya gambar Nur Aisyah Zulaikha yang ni sahaja yang ada dalam simpanan aku.....nanti aku upload lagi.....dengan izin allah

"Ya allah aku mohon belas ihsan dan rahmatmu agar kau lindungilah Nur Aisyah Zulaikha Binti Rozman....buangkanlah penyakit itu darinya dengan kekuasaanmu...tutupkanlah lubang dijantungnya ya allah.....kasihanilah ke-2 ibubapanya dan kasihanilah juga sikecil itu..sesungguhnya hanya engkaulah tuhan yg maha pemurah lagi maha mengasihani pada hamba2nya.."amin

Sunday, July 25, 2010

Dah Terpaksa.....

Sabtu semalam template lama aku telah didelete secara automatik .....jadi aku pun kelam kabut cari template baru......cuba gak nak guna dari sumber yang sama....tapi takde plak yang berkenan....jadi aku pun cubalah guna template blogger.....ubah sikit2 reka letak dah cub atambah colum....last2 jadilah camni....jadik tunggang langgang.......nak aexplore memang kena amik mas sikit lah.....jadi sesiapa yang ada idea camner nak bagi blog aku cantik dilihat senang dibaca sedap memandang....kasik2lah idea...... sememangnya aku tengah ketandusan kreativiti.....aku bukan suka2 nak tukar template tetapi dah terpaksa....sirius....!!!!

Jadi sesiapa yang tere2 bab2 ngejas template...kasik tau aku yer.....aku suka template yang biasa2 jer....tak nak kaler2 sangat.....hitam is the best....mistirius sikit......huehuehuehue

ok.....cau cin cau....

Friday, July 23, 2010

Dah Sampai Masa Agaknya.....

Mungkin dah sampai masa aku kena tukar template blog aku nih.....tapi aku tak tahu nak pilih yang mana.....ada pernah aku tukar warna cerah sikit.....tapi mata aku yang sakit tak dapat terima.....walau ada gak yang komplen kata gelap lah tak nampak lah.....tapi iyer ker teruk sangat kaler background blog aku nih....cobak kasik sikit pendapat tak berbayar kat aku....

Dan lagi....kalo tak busylah kan.....kalo ada link2 template/background yang cun2 boleh lah kasik tau aku sekali yer.....nak buat sendiri memang lah tak reti...

Aku pun nak gak blog aku ni jadi lawa....tetapi kerana kekurangan ilmu dan masa.... maka segala impian itu hanya tinggal impian.....

So....babai

p/s kenangan ramadhan bersama dila dah publish kat blog ben jom terjah.....itu baru cerita sedih....nanti nak cerita satu lagi kenangan ramadhan yang happy punya.....terima kasih ben sebab sudi publishkan kat blog.....

Thursday, July 22, 2010

Kenangan Ramadhan Bersama Ben Ashaari - ramadhan buat seorang anak yatim

Segmen ini ditaja khas oleh blog ben ashaari....

Aku pun ingin berkongsi kenangan dibulan ramadhan......kalau nak ikutkan rasa memang banyak....ada yang manis dan ada yang sedih.....manisnya bila dulu masa kecik2 dapat duit raya banyak sangat.....dan paling sedih sekali ialah bila setiap kali dah masuk malam ramadhan yang terakhir....aku akan cari satu tempat yang privasi dan aku akan menangis sepuas-puasnya....sebab....sekali seumur hidup aku tak pernah rasa camner dapat menjalani puasa tanpa seorang ibu.....apa rasanya yer bila waktu nak sahur ada mak yang kejutkan....waktu nak berbuka plak mak akan masak makanan kegemaran kita......

Kalau nak tahu masa aku duduk kat rumah anak yatim kalau datang jer bulan ramadhan banyak betul jemputan berbuka puasa kesana -sini.....boleh dkatakan setiap hari ada jer jemputan....mostly orang2 kaya hotel2 syarikat2 besar dan kerabat2 diraja menteri2 semua aku dah jumpa dan tak terkecuali golongan artis2.....walaupun waktu tu aku kecik tapi aku masih ingat sapa yang pernah datang kerumah anak2 yatim untuk berbuka puasa sama dan yang menjemput...

Oleh sebab kat rumah anak yatim tu aku yang paling kecik....jadi aku sentiasa menjadi tumpuan....dulu aku tak paham kenapa kalau ada orang datang diorang akan usap kepala aku pastu cium2 aku pastu mesti nangis2.....dalam hati aku cuma cakap apahal lah diorang ni nak nangis2....lama2 bila dah besar sikit baru aku paham oh....aku takder mak bapak rupanya...aku anak yatim....sejak aku sedar aku anak yatim tanpa mak bapak aku jadi emo....sewaktu aku flashback balik kisah aku ini aku pun rasa cam aku nangis .....tapi kutahan juga jebat.....

Sedih jangan cakaplah tapi itulah yang aku kena lalui sampai 7 tahun lepas....kini bukan aku saje dapat mak tapi dapat bapak sekali.....apa yang dulu aku takder....sejak 7tahun lepas hingga kini allah telah ganti dengan yang lebih baik dan beri aku sebuah keluarga yang amat lengkap.....keluarga yang amat aku impikan semasa aku bersedih dulu....sekarang kalau masuk waktu nak sahur mak mertua aku yang kejutkan.....sesekali kalau aku teringin nak makan apa2......cakap jer mak mertua aku masakkan....sayang mak.....

Kini aku dah tak sedih lagi bila tibanya ramadhan.....malah kehadirannya amat dinantikan dengan rasa gembira.....terima kasih allah....aku bersyukur

Wednesday, July 21, 2010

Kalau Dah Keturunannya Begitu.....

Salam kabare's semua......???? meh sini baca.....tadikan masa aku tengah kemas2 fb... aku sajelah bukak satu blog kepunyaan anak buah kawan aku ni.....blog budak sekolah baru 13 ke 14 tahun berdasarkan profil yang ditulis.....kalau dia tipu aku pun tipu jugaklah.....

Apa yang aku nak isu kat sini ialah cara dan gaya serta bahasa budak ni kat blog amatlah tak patut digunakan....pastu nak memaki hamun kawan siap dengan nama penuh sikawan beserta nama bapa sikawan yang nak dimakinya sekali.....dah pandai bercinta........dan tak segan silu juga meluahkan rasa cintanya pada boipren........

Aku takdelah kenal budak tu.....mungkim pernah jumpa tapi tak ingat sangat rupanya....tapi mukanya memang iras mak dan pak dia......pesoalan aku....apa mak pak dia tak tahu ker anak dia ada blog yang camtu....sebab.....mak,makcik2,nenek,moyang.sedara mara dia semua aku kenal....teramat-amat kenal....mula2 aku heran sebaba budak sekolah yang tak tahulah dah pandai pakai libress ke belum dah pandai bercinta-cinta.....cuma ada satu part jer yang aku tak heran sangat.....part memaki hamun sambil mencarut-carut.....hohohoho itu memang lauk diorang sekeluarga......
dari mak2,makcik2,nenek2sedara,tuk2sedara dan semua sedara budak tu memang kuat memaki orang....jadi akhirnya aku tarik diri malas nak nasihatkan budak tu.....biarlah....kang aku plak dimakinya....kalo takat budak tu aku tak kisah sangat....kang mak dia nenek dia sedara mara dia serang aku.....boleh bikin rosak aku punya privasi......budak tu punya keturunan memang tak boleh sentuh.....walau salah pun dia tetap betul....janganlah cuba nak betul2kan......budak ni kira generasi yang ketiga dari keluarganya......nak tunggu generasi ke tujuh kot....barulah tamat sumpahan carut mencarut dan memaki hamun orang agaknya.......

Pesan aku.....sedangkan penyakit kencing manis dan darah tinggi boleh diwarisi.....apatah lagi perangai yang buruk.....!!!! Jadi jagalah akhlak dan binalah keturunan yang mulia disisi NYA....

Thursday, July 15, 2010

Cukup Aku Kena Sekali....PART 2

Adapun setelah beberapa hari aku tak dapat online kerana kekurangan laptop....la ni baru aku dapat peluang sebab somiku tak bawak atau sengaja atau mungkin terlupa bawak HP gi kerja.....jadi macam biasa...aku pun bedal ajelah.....rejeki2....

Berdasarkan tajuk diatas sinun.....aku amat tak puas hati lagi kecewa tahap tapir sebab bulan lepas ada seorang kakak itu telah membeli barang dengan aku....dan barang itupun bukanlah kepunyaan aku.....setelah aku menunaikan hasrat kakak itu untuk memiliki barang itu....sampai hari ini dia langsung tak bayar2 harga barang yang dia beli kat aku....barang tu orang lain punya...aku cuma tolong jualkan sahaja....

Apa yang lebih aku bengang campur nak nyumpah2 ialah bila kakak itu selalu tipon aku kata nak bayar....jumpa kat mesyurat kata lupalah....tak bawak duitlah.....tah apa2 tah....sampai aku kata "akak kalau nak bayar datanglah rumah saya....saya ada aje kat rumah...." pastu dia pong kata ok.....ada satu hari dia tepon kata nak datang.....jangan haraplah....memang kakak tu tak datang sampai sekarang.....kalau ikutkan rasa marah dan hasutan syaitan2 ditepi2 ni.....mahu aje ku maki2 kakak itu dengan cara yang terbaik agar kakak tu bayar.....

Aku rasa aku dah bagi sepenuh kelonggaran mahupun budi bicara serta tolak ansur ya amat......memula dia kata lupa....pastu dia kata lupa lagi.....pastu dia kata dia tak cukup duit....hatta sampai dia dah dapat duit pong dia tepon aku kata dah ada duit dan kata nak datang bayar.......tapi boleh blah....aku rasa sampai duit dia habis pun dia takkan datang bayar kat aku.....alamatnya ko makan makanan haram lah jawabnya......

Aku bukanlah lapor sangatkan duit Rm40 hengget tu.....tapi janji yang dibuat tidak ditepati....so pasni sorilah aku nak berurus niaga ngan orang catu....serik beb.....sebab tu aku cakap cukulah aku kena sekali ngan kakak tu......elok2 aku nak tolong dia buat bisnes tetiba dia buat taik plak......hahahahaha sorilah kak..."aku sudah tidak percaya padamu lagi...."nyanyi dangdut......

Harusnya aku bangkitkan jer isu ni kat mesyuarat.....biar kapok.....aku arek delok wong kayok kiyer wetik isin orak.....haa kannnn sekali beterabur aku speaking jowo......geram ya amat.....kalo dressing gi MP....mak aihhh ngalahkan datin.....naik kete waja lagi.....bukan cam aku miskin style......pakai t-shirt.....gendong anak....naik moto cabuk.....sapapun tak pandang.....hanya yang nampak peribadi serta hati aku jer yang nak tegur2 aku.....yang ala2  mak datin memang diorang tak pandang aku......tapi aku apa kisah.....pergi mesyuarat apa nak lawo2....bukan ada contest sapa dressing paling cun......gila glamer betul.....pernah aku datang bawak CRV.....haaaaa terbeliak biji mata diorang semua.....bukan aku nak tayang2 tapi aku terpaksa gak pergi mesyurat naik CRV sebab aku datang dari puchong....takkan nak naik motor.....jauh campur kurang selamat.....dari puchong sampai ke sijangkang.....CRV aku pon cuma CRV first edition.....jadi taklah hebat mana yer.....namun begitu masih ada yang melopong sebab selama ini aku tak pernah membawanya.....aku bawak jika terdesak.....macam hari hujan ker.....bawak barang banyak ker.....selain dari tu aku lebih rela merempit dengan kriss 110......merempit dalam kampung best...tak yah pakai helmet......hahahahaha

So.....tunggu jelah senin yang akan datang ni......aku baik tapi bukanlah baik sangat......lagipun kena kasi pelajaran sikit......jangan buat orang lain cam dia buat aku .....tak baik......aku tak pernah buat orang camtu....jadi aku memang tak suka orang buat aku plak camtu.....

Jadi cukup2lah aku kena sekali nagn kakak tu.....takkan ada dua atau tiga kali.....

Friday, July 9, 2010

Award dan Tag....


Award ni dah lama gak dapat dan ambil....cuma belum publishkan....sebab masa amat terhad....kadang nak menyiapkan satu entry ambik masa dari pagi sampai ke tengah pagi....cuba bayangkan....!!!

So....enjoy the award....!!!

     *Anda mesti beri pujian pada pemberi award ni




"Alhamdulillah pujian bagi allah.....subhanallah maha suci allah...."
kepada pemberi award iaitu  Sheila terimalah pantun tak berkerat dari wak....

Pisang emas dibawa ke perak
Masak sebiji dimakan biawak

Kalau ada award yang banyak
Jangan lupa pas kat wak......
Sorong papan sambil melepak
Buah naga dalam perahu
Pada Sheila yang bagi award dekat wak
Terima kasih and i love you.....


*Sila beri award kepada 10 blogger yang lain
1.T
2.I
3.A
4.D
5.A
6.C
7.A
8.L
9.O
10.N




*Anda mesti memberitahu kepada 10 blogger ni 
kalau dah ada calon...baru bagi tahu...
 


*Bagaimana anda boleh digelar blog yang best n great
boleh digelar jika yang memberi award tu rasa blog ini " best and great ".....
 adapun gelaran itu tidak terletak pada tangan ku tapi terletak pada tangan yang memberi kerana dia yang menilai dan memberi award ini.....



Thursday, July 8, 2010

Layak Atau Tidak.....??

Salam sejahtera......hari ni aku sekali lagi baru ada peluang buat entry setelah beberapa hari berlalu tanpa entry....

Kali ni aku nak isu lagi satu perkara tentang entry yang dipublishkan.....aku takde niat nak kondem sesiapa yer....jadi tolong jangan perasan atau bengkek ngan aku tak tentu pasal.....aku cuma nak tulis tentang pandangan2 aku....sesiapa berhak meluahkan rasa atau tak kepuasan atau apa2 hal yang dirasakan ingin dikongsi bersama....sendri punya blog sendri tanggunglah.....aku sendri pun tak terkecuali dari terkena dari perasaan perasan dengan entry2 panas yang diluahkan oleh blogger's2.....

Aku rasa semua blogger's2 ada buat entry tentang tak puas hati atau bengang ngan blogger's2 lain.....aku pun sama yer....aku mengaku..... kalau blogger's tu blogger's yang top and hot dari segi ramainya follower dan kayanya dengan iklan... feedjit traffic plak sesak....dah tentu2 orang cop dia sombong berlagaklah apalah....tapi orang takkan kata kalau tak kena sendiri.....

Perasaan orang lain2....tak siapa boleh kawal kita nak suka dan tak suka ngan sesiapa.....ada gak top hot blogger's yang tak suka ngan blogger's2 yang tak glamer....ada sapa kata takder.....aku pernah baca aku taulah......sekali lagi aku tak kisah pun sebab dia tak sebut siapa orangnya.....kecuali kalau blogger's itu nak cari pasal secara membuta tuli.....konon tak nak jadi hipo....hipo yang tak menyusahkan takper.....tapi kalau dah sampai kena masuk lokap kena saman....tidakkkah ahli keluarga yang benci dan suka kita terlibat sama....??? Andai kata nak cari pasal....pastikan anda hidup sebatang kara tanpa mempunyai hubungan kekeluargaan persaudaraan dan persahabatan.....barulah boleh cari pasal dengan sesuka hati....!!! orait....

Pasal....bila kita menyindir-nyindir blogger2 didalam entry tanpa menyatakan siapakah yang dimaksudkan.... tentu ramai yang menyangka yang membaca itulah yang dimaksudkan oleh si penulis entry....aku sendiri kadang terperasan....dan aku juga ada buat perkara yang sama bilamana aku rasa macam nak lepas bengang kat satu dua blogger...tapi aku tahu yang blogger's yang aku kata2kan itu tidaklah akan menjejakkan matanya ke blog aku ini terutamanya untuk membaca entry yang mengata-ngata dia selagi namanya tak di'mention oleh si penulis entry termasuk aku....nanti kalau disebut plak namanya lain yang jadi.....manusia zaman sekarang ni senang jer nak jadi kaya....asal tak puas hati saman....tak suka saman....salah sikit saman....saman malulah .....saman fitnahlah....saman ganti rugilah....macam2 jenis saman ada.....tapi pernah tak orang yang menyaman tu sedar yang sekali allah saman dia balik.....seluruh harta dan kehidupan dia pun tak bleh bayar.....makanya kita kena beriman dengan qada dan qadar.....

Persoalan aku kepada aku sendri....kalau aku tanya orang lain belum tentu ada yang nak jawab....
Jadi sebagai manusia yang menggelar diri sebagai blogger's.....layak atau tidak kita memberi pendapat atau pun menyatakan rasa tak puasa hati kita kepada bloggers lain dalam bentuk entry yang dengan tidak menyatakan siapa orang yang dimaksudkan.....????

Jawapan aku.....Layak....!!! anda pula bagaimana.....???

Monday, July 5, 2010

Painting Time.....

Akhirnya setelah 6 bulan aku menanti dengan penuh setia....semalam bermulalah episode baru untuk rumahku syurgaku....selama ini dinding dalam rumah aku hanya berlapikkan cat putih dan dihiasi oleh lukisan2 dari tangan2 gratil anak2ku.....

6 bulan sebelum ini memang susah somiku nak dapat masa yang sesuai untuk mengecat rumah.....banyak hal betul....kalau takde hal pun dah kerjanya asyik balik puchong atas permintaan anak2....macamana nak ada masa....aku pun tak paksa2.....nanti ada masa yang sesuai dia buatlah....takkanlah orang balik kerja dengan letih2 aku nak suruh cat rumah.....tapi disebabkan semalam dia cuti dan takder program khas....maka setelah berehat....dan selepas asar kerja2 mengecat pun bermula....
Lagipun rumah kecik.....cepat siap.....tapi semalam baru cat bahagian bawah....bahagian atas belum lagi....
Aku tak nak buat picture wall......tapi aku buat style lama....atas lain bawah lain....tengah2 pasang border paper...

Cat aku guna colurland.....padahal selama ini aku reti guna jotun sahaja.....tapi apa salah sekali sekala guna jenama lain.....made in malaysia.....hasilnya sungguh memuaskan.....aku guna colurland vinyl silk....atas warna butter cream....bawah warna coklat tua....namanya aku tak ingat.....
tapi kaler memang cun lah....sejuk jer dinding....mata pun sejuk memandang....oleh kerana aku beli 5 liter punya cat....aku cat dapur pun guna warna yang sama....tak payah membazir.....aku pun tak kisah....janji dinding bercat sudahlah....

Aku suka sederhana jer hiasan dalaman....idea dah ada cuma belum direalisasikan....biarlambat....asal cun dah lah.....
Nanti dah lawa sikit rumah aku....aku masukkan gambar yer.....

Peace.....

Susahnya Mencari Keikhlasan.....

Kabare's.....!!!! Waktu aku meng'entry ini adalah waktu aku baru balik dari walimatul urus.....apa yang aku nak isu kat entry aku kali ini ialah mengenai jemputan.....jemputan bagaimana dan jemputan dari siapa yang kita akan hadir...mungkin hadir atau tidak akan hadir.....

Adapun aku sebelum ini tidak pernah mengalami peristiwa jemputan yang pelik2 lagi tak masuk akal.....cuma semenjak dua tiga menjak  dalam tahun ni aku menerima serta mendengar kisah jemputan yang pelik2.....bukanlah majlis yang pelik2.....tapi orang yang menjemputnya yang pelik.....

Ada satu peristiwa dimana kakak member aku si A buat majlis.....majlis apapun aku tak ingat.....member aku si A menjemput member aku yang si B....

Sesi Dialog Si A dan Si B

Si A : "woi nanti sekian2 hari bulan ko datang kat rumah kakak aku....dia ada buat majlis....
Si B : "oh...ok....

Tak lama selepas beberapa minit ke jam ke hari ker....Si A menalipon Si B...

Si A : "woi....aku tanya kakak aku.....dia kata dia tak jemput ko....
Si B : "ok.....
Aku Yang Terkesima : "apa punya kawanlah.......

Kesimpulan yang aku buat.....macamana si A boleh jemput si B tanpa kebenaran kakaknya.....dan rasanya tak salah kalau si A tak tarik balik jemputan dan terangkan pada kakaknya yang dia dah terjemput si B.....jadi takdelah si B kecik hati.....aku yang mendengarnya pun macam tak percaya si A boleh buat macam tu....
Si A si B dan Aku memang kawan dari kecik lagi..... si A ni anak orang kaya dan sekarang pun boleh kata dia kaya...adik beradik dia pun kaya....ada yang tahap jutawan lagi........Si B kaya gak.....bagi akulah.....aku jer yang miskin.....dahlah yatim piatu.....sebatang kara.....tapi itu dulu yer....sekarang aku kategori sederhana dalam semua aspek.....

Cerita satu lagi pulak pasal aku ngan si A.....adapun majlis itu adalah majlis kakaknya juga.....ceritanya agak lintang pukang lagi huru hara....harap2 takde yang pening selepas membacanya.....

Sesi dialog Aku dan si A dan kakak2nya.....

Pada suatu hari dihari raya haji.....aku sekeluarga pergi kerumahnya.....selepas aku dilayan cam sampah......aku pun meminta diri untuk blah dari rumah diorang sekeluarga.....waktu aku bersalam-salam dengan hati yang pedih....

Kakak si A : "dila nanti sekian haribulan datang....akak dah hantar kad kat depan....
Aku : "oh....orang depan tak cakap2 pape pun....

Kakak si A lantas bertanya pada si A dan adik2nya yang lain

Kakak si A : " hari tu sapa yang hantar kad....kad untuk dila ada tak.....?
Adik beradik si A : "aku dah hantarlah....kad kak dila pun adalah.....
Aku : " takpe nanti suruh si A sms jer tarikhnya.....
Si A : "eh...aku tak tau apa2 yer....dia yang jemput bukan aku.....aku tak tahu.....
Kakak si A : " ada kadnya kad depan.....ko mintak jer....
Adik beradik si A : " bagilah kad lain.....
Kakak si A : " ko carilah kadnya kat mana.....
Aku : " takpelah kak....tak yah susah2.....insyaallah saya datang 

Balik aku terus bincang ngan somi aku.....macamni punya orang pun ada ka.....?? ada yang tak amanah tak sampaikan jemputan......ada plak dah jumpa depan mata nak jemput pun masih berbelah bagi......apa kalau nak datang rumah kena pakai kad baru boleh masuk ka.....??
Setelah ditimbang tara.....aku dan somi ambik keputusan......tak yah datang.....abih cerita......jemput tapi tak ikhlas.....aku rasa macam aku makan makanan haram jer......

Hari ni pun aku ada satu lagi jemputan tak ikhlas dari orang yang aku dah anggap seperti keluarga......tapi oleh kerana jemputannya dah terang2 tak ikhlas......keputusan aku mudah......tak yah lah pergi......pergi jelah kat rumah orang yang jemput aku dengan ikhlas....walaupun jemputan orang miskin.....dengan rasa besar hati dan bangga aku akan datang.....aku tak kisah juga walaupun lauk yang dihidangkan oleh jemputan orang miskin tu tak semewah lauk jemputan orang kaya .....yang penting iklhlas.....makanan orang yang jemput kita dengan ikhlas akan terasa nikmat dan lazat serta akan terasa kenyang walaupun cuma sedikit kita makan.....tiap2 kunyahan penuh rasa keikhlasan hati orang yang menjemput......serius....!!! ini yang aku rasa bila makan kat rumah orang yang ikhlas...berbeza dengan makan makanan orang yang tak ikhlas....serasa ada jer yang tak kena lagi kekurangan....rupa2nya kurang keikhlasan......

Ini belum bab aku dijemput pada hari yang sama nak buat majlis besar.....hari tu nak buat hari tu jugak dekat pukul 2 pagi baru jemput aku datang...itupun secara sms.....memang aku takkan datang punyalah....apa hal nak jemput orang last minute.....???? hahahahaha betul2 nampak sangat tak ikhlas.....main tangkap muat jer......ingat aku takder maruah ker....???

Ohh....mesti ada yang kata.....kalau tak ikhlas takkanlah kita dijemput......??? betul.....tapi maksud aku.....beza jemputan orang yang ikhlas dengan orang yang tak ikhlas....amat2lah boleh dirasai......yang tak boleh rasa kalau yang jenis hati pun sama cam yang jemput......dia tahu yang orang yang jemput tu memang tak ikhlas sebab mungkin pernah gaduh atau mungkin musuh......tapi menjemput setakat ingin penuhkan kuota dan mungkin nak tunjuk pada teman2 yang itulah musuh dia.....secara tak langsung dia menjadi bahan bualan si penjemput dan sekutunya......dan yang dijemput plak rasa.......dia dah jemput pergi jelah....ikhlas tak ikhlas belakang kira yang penting dapat makan free pastu dapat sebenier....jadi walaupun yang dijemput tu tahu yang si penjemput itu tak ikhlas....dia tetap pergi demi nafsu nak makan sedap secara free.....akibatnya.....walaupun dah mencekik segala juadah yang ada.....yang dijemput secara tak ikhlas tu tetap tak kenyang2....dan singgah jugak kemana2 gerai makan untuk mencekik lagi......

So....paham ke tak paham apa yang aku maksudkan dalam erti keihklasan dalam menjemput dan menerima jemputan.....jadi pikir2lah.....kalau ada rasa tak ikhlas dalam hati janganlah menjemput orang yang kita tak suka walau setakat nak memenuhkan kuota.....apatah lagi kalau nak menunjuk-nunjuk campur belagak-lagak atas kepelbagaian makanan......kehebatan rumah serta kekayaan harta.....dan lebih sadis lagi kalau menjemput seseorang itu sekadar untuk menjadikan dia sebagai bahan bualan dan hinaan.....memang tak takut dosa betul....dan pada yang dijemput pun pikir2kanlah jemputan yang diterima......jangan sapu jer jemputan yang ada walaupun dari kalangan sedara mara......bukan nak menghasut ok.....tapi harus diukur dari sudut keikhlasan.....keihklasan sama macam makanan.....ia boleh dirasa......nak rasa carilah sendiri.....

Peace....!!!!

Saturday, July 3, 2010

Tanpa Tajuk.....

Kabare....??? waras....? aku orak waras.....masih batuk2 macam nak terkeluar paru2 dibuatnya......ada yang waras....tahniah yer....jagalah kesihatan anda....pada yang tak waras macam aku janganlah rasa sedih atau bukan sebab anda tidak menjaga kesihatan....bersyukurlah kerana sesungguhnya sakit itu adalah penghapus dosa2 kecil.....

Adapun selama aku tak update blog bukanlah sebab aku malas....tetapi kerana kesihatan diri aku sendiri dan juga kesihatan laptop Ftec aku yang tak sembuh2 dari kena demam kepialu tapioka......hahahahaha...serius wak bukan main2.....entry lepas pun aku dah tulis yang laptop HP berada dibawah kawalan somiku sepanjang masa.....walaupun kengkadang HP tu terhidang didepan mata....tetapi kesihatan aku telah membatalkan hasrat.....jadi...adalah dekat2 seminggu aku tak memicit bebutang laptop.....sampai2kan nak letak tajuk pun dah tak tahu nak letak tajuk apa......jadinya tanpa tajuk entry aku ni.....sadis sungguh....!!!

Pada yang singgah tapi aku tak sempat nak singgah balik janganlah marah apatah lagi menyampah....aku betul2 minta maaf dari on laptop sampailah off kan laptop balik.....sesungguhnya aku tengah sakit.....

Hari ini kan hari sabtu....jadi kaunter jual beli forex ditutup.....inilah masa yang aku ada disamping kesihatan yang beransur pulih.....dalam kesempatan yang ada ini aku ingin berkogsi petua kalau batuk....ambil beberapa biji cekur....tumbuk.....pastu letak air sikit.....tapiskan dan ambik air cekur saje....letak garam sikit.....minum....minum sikit2.....kalau tekak rasa gatal2 nak batuk2 cepat2 minum....ambik masa sikit yer....kalau sesuai sehari dua minum dah boleh baik.....kalau tak cubalah cara lain ok....aku pun baru start minum air cekur ni semalam.....sebab semalam baru balik kampung....mak mertuo den yang buatkan.....sayang mak mertuo den.....

Jumpa lagi yek....bila aku ada idea kang aku tulis lagi....