Tuesday, June 29, 2010

Semua Blogger Bagus....

Ya Aloya....!!!! Mula2 sekali aku nak ucapkan terima kasih kepada semua blogger yang sudi menyokong aku.....terutama yang dibelakang tabir....!!!

Aku suka pergi kat semua blog....tak kiralah blog tu sapa yang punya....mak2 ke...bapak2 ke....bebudak sekolah ke....yang hensem ke...tak berapa hensem ke...cantik...cun...otai...skema...hot....dan macam jenis perangai dan tingkah laku.....kalo orang cuma 2 jenis jer...satu orang2 satu lagi orang utan....hahahahaha

Aku suka membaca....sebab tu aku kadang boleh ter'miss buat entry...sebab asyik melepak kat blog orang....baca entry orang....walaupun entry setakat melepaskan sakit hati....macam aku jugaklah ada yang entry berinformasi....ada tutorial....ada yang serius....ada ahli pikir....heeeee macam2lah....susah nak cerita...sebab aku tak pernah nak komen blogger atau rasanya tak layak nak komen gaya penulisan seseorang itu.....cuma ada satu atau dua atau tiga blogger yang aku tak minat.....memula aku admire gak ngan blogger yang digelar hebat nih.....tapi selepas aku baca entry bergambar yang aku rasa tak sepatutnya dijadikan entry oleh si'top blogger itu....aku terus boikot takkan ku jejekkan cursor ku ke pintu blognya....biarlah orang lain yang puja puji dia.....aku ada pendirian aku sendiri......citer ehem2 pun nak dijadikan entry.....kuning betul otak si'top blogger itu...camnelah boleh orang puja puji dia....mungkin yang puja puji dia otaknya sama kuning kot.....walaupun dia suka kaler lain......tapi sayang otaknya banyak jelly kuning.......hahahahaha

Serius aku memang takut nak masuk kat blog yang jenis macam tu.....mula2 U skang dah 18sx....
gila ahhh.....adalah lebih baik aku masuk kat blog bebudak sekolah.....lagi banyak pekdahnya....

Serius.....aku lebih suka baca entry adik2 yang sedang sekolah atau belajar.....sebab hati dan minda diorang masih suci.....kadang tu aku mengambil sedikit pengetahuan dan pengajaran dari apa yang disampaikan oleh blogger yang lebih muda dari aku nih.......apa yang ditulis itu sekadar mengikut kata hati muda mereka....lucu dan membahagiakan.....macam

Sekali lagi aku tegaskan semua blogger bagus kecuali satu dua tiga  jer yang tak bagus......
" biar bergigi kuning..... jangan berotak kuning..."

Friday, June 25, 2010

Duit Forex

Sambil blogwalking sambil request kat broker nak widraw seminggu punya profit....Hari ini aku berjaya widraw kan sebanyak 150usd ataupun Rm525.00....

Ref No. : 97920330
Transaction Status : Successful
Payment Alert SMS status : -
Transferred From : 03050000289101
Account Type : Current Account-i
Transferred To : 12420082319520 Add to Favor List
Beneficiary Name : NORAZELA BINTI ABDUL RAHMAN
Transferred Amount : RM 525.00 


Sekali lagi aku terpaksa copy paste sebab aku tak reti nak print screen.....kecewa betul.....urusan tak sampai setengah jam....ym jer ngan IB ( insta broker ).....duit pun dah bank in......

Aku tak scam yer....itu memang nama sebenar aku.....

Sekian terima kasih.....

Kesusahan Yang Aku Alami ......

Wah....dasyat betul aku hari ni......pulun entry secukup-cukupnya.....sebab hari ni somi aku tak bawak HP dia gi kerja.....jadi aku kenalah ambik kesempatan diatas HP ni sepuas-puasnya......

Hari ni aku buat blogwalking.....balas budi pada yang klik nuff....komen kat entry orang....baca entry....sambil buat entry....apa yang menjengkelkan tambah patah hati.....ialah bila tengah syok2 nak tinggal jejak kat shoutbox mesti tak dapat atau tak jumpa apatah lagi nak tulis Hai kat shoutbox.....biasanya ia berlaku pada shoutbox yang jenis slide panel tu.......biasanya dia keluar separuh jer atau 3/4 jer.....

Adakah hanya aku yang mengalami masaalah ni....?? yelah kan....nanti kata aku tak kenang budilah ...sombong apalah.....blog aku bukanlah pemes sangat.....lainlah blog orang yang pemes2....hari2 ada yang datang....nak balas layanan belum tentu.....kalau pun ada lambat kot....atau mungkin tidak...sebab dah lupa.....

Dan sapa boleh ajar aku camner nak print screen guna HP.....tertekan betul aku dibuatnya.....!!!

My Tamil Story.....


Kabare....? waras......aku yang waras orang lain aku tak tahu....huehuehuehue....adapun tajuk entry aku kali ini adalah sebab aku nak bagitahu kat semua orang naper aku suka boleh katakan memang minat gilos ngan cerita tamil dan hindi.....tapi itu tak bermakna aku tak minat cerita melayu kay.....aku juga bukanlah die hard fan mana2 cerita.....cuma aku pernah dipersoalkan ngaper aku minat cerita tamil dan hindi.....

Pertamanya.....cerita tamil memang tak masuk akal....maksudnya tak logik lah.....yelah dah lawan2 pastu ada tembak2 mesti tak kena....lagi2 hero ngan ketua penjahat.....pastu dia punya sound efffect dia....pehhhh mengancam......walaupun aku bergantung sepenuh pada subtitle....tapi apa yang disampaikan tu banyak benarnya walau dia sendiri pun tak praktikkan apa yang dibuat.....errrrmmmm paham tak apa aku tulis nih.....??

Kat bawah ni aku cuma nak kongsi cerita tamil yang aku suka.....banyak gak cerita tamil yang aku suka....tapi tak ingat tajuk atau tak reti nak sebut.....atau susah campur tak paham nak sebut....yang penting cerita tamil semua best.....

Inilah cerita paberet aku sepanjang tahun.......memang admire betul ngan cerita ni......ulang tayanglah berapa kali pun aku tetap suka tengok......


Heronya pun aku suka......suka sangat.....ni aku teringat muka dia pun aku boleh senyum2....huehuehue

deyyyy.....!!!! don't play2....nanti abg rajini marah kang...

 

Inilah Chandramukhi........



Ajaaaa....!!!!
Gangga yang kena rasuk dengan roh Chandramukhi tengah nyanyi sambil panggil kekasih gelapnya....seram siotttt

Sapa2 belum pernah tengok cerita ni......cuba lah layan walaupun sekali.....syoknya....lebih syok dari tengok bola....hahahaha......la..kala..kala..kala..kala

The Two Of Us

Aku suka cerita ni.....dulu selalu tengok ulangan jam 12:30am kat prima.....tapi skang terpaksa alert ngan masa pukul 5:30pm.....isnin sampai rabu jer....tiada siaran ulangan......manyak kedekut.....aku suka tengok malam2....sebab semua kerja dah setel....anak2 dah tido....itulah masa aku nak santai2....La niii....kalo teringat yer tengok.....kalau tak tunggu lah besok tak pun minggu depan....hahahahaha

Aku jarang nak suka ngan cerita bersiri ni.....tap aku taklah sampai meroyan kalau dah ter'miss beberapa episod.....cerita bersiri ni kalau dilayan sangat boleh buat putus saudara tau....contohnya aku sendiri pernah dikenakan ngan tuan rumah yang aku pergi.....diorang sanggup tak layan tetamu yang datang sebab nak layan tengok cerita bersiri episod terakhir.....sebab apa aku cakap boleh putus saudara....??? sebab selepas kejadian hari tu......kejadian yang berlaku pada hari raya korban tahun lepas.....aku memutuskan untuk tidak akan menjejakkan kaki kerumah mereka buat selamanya....aku maafkan perbuatan diorang seadik beradik yang melayan aku sekeluarga macam sampah.....namun untuk melupakannya tidak....selagi aku tak hilang akal selagi itu akan aku kenang bila aku rasa sedih dan kesal.......aku berjanji yang ianya tidaka akan pernah terjadi dlam keluarga aku......

Tahukah korang semua bagaimana perasaan aku ketika itu......aku keluar dari rumah mereka dengan hati yang tersayat pilu.....dalam perjalanan pulang aku menahan kepedihan hati yang teramat sangat.....besok paginya baru aku nangis puas2.....

Aku datang bawak buah tangan.....seplastik besar rambutan aku suruh somiku petik....aku sekeluarga duduk kat ruang tamu.....dihidangkan air teh kosong yang panas berasap....tanpa sedikit makanan atau kuih....pastu diorang seberadik mengadap tv besar dengan suara tv yang dikuat-kuatkan....tak sorang pun datang menjenguk aku sekeluarga kat ruang tamu.....apatah lagi nak berborak ngan aku sekeluarga....mentang2lah aku orang miskin......dilayannya aku cam sampah sarap kat tepi longkang....

Tapi sekarang ni aku lagi kesian kat diorang sekeluarga......tak dinafikan diorang seberadik tu semua kaya raya......ada yang jutawan lagi....tapi dioranglah semiskin2 manusia yang aku pernah jumpa....kalau diorang boleh menghinakan aku sebab aku miskin....tapi aku cuma miskin dari segi harta sahaja.....disisi allah bukan kita dinilai dari segi harta....kena ingat tu kawannnn.....jadi selepas aku bermuhasabah diri mententeramkan jiwa....aku rasa alllah lebih sayangkan aku kerana telah menghindarkan aku dari terus bergaul dengan manusia2 yang lebih memuliakan hiburan dari memuliakan tetamu......

Pengajaran.....tengok cerita bersiri takkan dapat pahala ok.......kalau pun suka sangat ngan cerita tu tapi jangan sampai lupa yang perkara2 yang sunat apatah lagi yang wajib2......


So sekian sampai disini.....

Thursday, June 24, 2010

Lepas Award.....Tag plak......

Kabare semua.....aku tengah tak waras.....tengah selesema campur batuk2.....tapi masih okay.....maknanya taklah sampai nak pengsan2....dalam pada sakit sikit2 nih....hati dan perasaan serta jiwa aku tetap gembira....sebabnya ada kat bawah.....dan untuk pertama kalinya aku telah di tag....aku di tag oleh sipenjual tudung  .........tengah meniaga pon sempat meng'tag orang yer.....apapun aku ucapkan terima kasih....syukran syukran.......macam2 tau jer aku nak luahkan perasaan happy hari ni......
Selain dari kena tag....aku pun suka gak masuk blog sipenjual tudung itu sebab selain berblog jual tudung.....kat blog dia ada macam2 cerita...memang santai masuk kat blog nih.....tak caya cuba klik sini......bagus betul....tak yahlah buat 2 ke 3 blog yang lain untuk benda yang lain2....cam lah aku....buat blog asing2....last2 tak bleh manage....huehuehue padan muka den......

Alert sikit....dalam minggu ni kemungkinan besar aku tak dapat nak merayau-rayau kat blog orang sangat sebab aku terpaksa kongsi laptop ngan somi aku.....laptop HP ni pun memang dia yang punya....dia bawak gi kerja....malam baru tukar shift ....jadi masa agak terhad......jadi pada yang datang menyinggah tu janganlah rasa hangin sebadan bila aku tak buat kunjungan balas dan membalas segalabudi2 yang ditabur.....now pon aku buat entry guna HP sebab laptop Ftec aku tengah hantar kat member suruh kasi injection sikit pasal laptop Ftec kesayangan aku tengah kena penyakit me'ngong......sapa tahu makna me'ngong sila jawab.....hahahahaha.....takder hadiah pun kalo dapat jawab......hahahahahaha sekali lagi....

So babeh....jom layan tag dari sipenjual tudung.....






1. Adakah anda rasa happy sekarang?
Macam tau2 jer.....
2. Kenapa anda rasa happy?
Happy sebab anak periksa dapat nombor 1....
3. Apakah yang boleh membuatkan anda happy?
Happy pada yang terbaik
4. Nyatakan warna yang anda suka?
Semua warna suka....dunia warna warni
5. Beritahu 9 orang yg anda mahu Tag:
1.B
2.E
3L
4.U
5.M
6.T
7.A
8.H
9.U


Wednesday, June 23, 2010

Mari Ketawa Bersama Wak Dila......

Entry aku kali ni akan dimulakan dengan....ketawa....hahahahahaha.....!!!!!
Aku dapat award....lagi sekali aku ketawa.....hahahahahaha......

Aku pernah buat entry yang aku tak nak award.....nasib baik takder sapa yang percaya atau terpengaruh lagi menurut kata2 berbaur poyo itu.....

Tulis jer kata tak nak......tapi hati nak bebenor.....nak rasa nikmat ber'award.....tapi serius aku cakap.....rasanya macam menang Roda Impian atau jadi Jutawan Power Root......rasanya memang indahkan bila dapat award.....serius wakkkkk.....speechless.....kaku jari kaki ku kak....tapi untuk orang yang terima buat pes time mestilah rasa bangga kan....kembang kempis hidung aku ni sampai jadi selsema.....( begitu rupanya penangan award yer.....)

Meh sini aku cita sapa yang baik hati lagi menghargai aku....dia ialah.... sheila.....aha...aha...aha bukan sheila rusly,sheila mambo,sheila lama apatah lagi sheila majid.......huehuehue....ni sheila latif okayyyyy.....Secara manualnya....sheila telah menaikkan paras semangat yang hampir2 merundum kerana cuaca agak mendung semenjak dua tiga menjak ini.....

Jadi dengan malu2 rimaunya aku pun amik itu award pada jam 1:30 pagi waktu komputer.....hahahahaha orang semua dah tido....aku pegi sapu award......bak kata sudin dalam cerita seniman bujang lapok...."orang dah bagi....kebas ajelah...."sekali lagi ketawa.....hahahahaha




:: PENGERTIAN BERKENAAN AWARD INI ::

PENCIL yang besar
Menunjukkan kesenian yang begitu peka terhadap blog anda dan mencerminkan sesuatu nilai penghasilan.

FILEM bergerak tanpa henti
Menunjukkan AWARD ini di FOWARD kepada bloggerist yang betul-betul layak menerima.

LOGO bulat berkelip-kelip
Jika di perhatikan betul-betul, ia adalah manusia yang berkepalakan monitor komputer. ini membawa maksud anda adalah seorang yang begitu bijak menguasai dunia alam maya ke globalisasi.


Terima kasih pada sheila yer....terharu sungguh.....len kali kasik lagi yerrrr.....(meminta secara tak malu dan memaksa....) huehuehue

Dan tak lupa juga pesanan ikhlas ni untuk semua yang datang santai2 kat blog aku ni.....

1.Walaupun ada yang datang secara eksiden

2.Ada yang just say hai pastu blah....(mekasih lah yer....nak cepat kotttt....busylah katakan....)

3.Ada gak yang datang baca entry pastu klik nuff ( yang ni aku suka...) 

4.Yang datang baca entry pastu bagi komen ( ni pun aku suka ...)

5.Mungkin juga ada yang kutuk ( kutuk kat belakang2....kutuklah depan2....ko kutuk aku...aku kutuk ko....barulah adilkan...kan..kan...) 

6.Tak baca entry tapi klik nuff dan tinggalkan pesan  ( ni pun suka....)

7.Datang secara hormat....baca entry.....memberi pendapat....datang berjejak.....bersedekah melaui nuff .....( itulah yang semolek-moleknya....)



" dua tiga kucing dari parsi....mana nak sama kucing malaysia......kalau nak bagi award lagi.....pasti wak terima dengan rela....."choiiiiii


Sunday, June 20, 2010

Apa Yang Ko Nak Sebenarnya Harrr Pompuan.....Hangin Betul Aku Di Buatnya....!!!!!

Kabare.....???? aku tengah tak waras nih....tetiba endas'nya mumett.......baru jer petang tadi aku ngumpat pasal pompuan nih.....lek2 mlm ni dia bikin panas lah plak.....sib bek somi aku dah tidur....
Aiseh pompuan .....ko tak yahlah nak kias2 guna aplikasi sampah kat pesbuk tu......lagi pon ko kan dah khawin dah ada anak ngan laki ko.....apahal lagi sebenarnya yang ko nak....dan lagi kalo ko nak tahu abang yang ko kata abang angkat merangkap somi aku tu memang takkan layan apatah lagi pandang ko tau....ni yang aku nak hangin ni.....

Kalau betul ko anggap somi aku tu abang angkat ko saja...apsal ko nak takut ngan aku.....berani plak ko tepon tapi kalo aku yang angkat ko tak nak cakap....tapi bila abang angkat ko yang angkat....gatai plak ko boleh cakap......agak2kan kalo aku cakap kat laki ko yang perangai gatai ko ni dah terjadi sejak zaman ko sekolah samapi dah beranak ....apa agak2 laki ko akan buat.....? A.Tak kisah.... sebab laki ko pon gatai gak ada pompuan lain.... B.Tak kisah sebab kalo tegur nanti ko mintak cerai C.Kisah....pastu terus ceraikan ko talak 3......

Aku tak tahu dan tak mahu tahu apa jawapan ko.....

Sudah2lah pompuan oiii.....aku tak sembur ko kat pesbook pun dah kira cukup baik kay.....laki ko tu cukup hensem kalo nak bandingkan ngan abang angkat ko tu pompuan......orang dah tak layan dan tak sudi nak beramah mesra ngan ko.....kok ko terhegeh-hegeh cam penagih makan taugeh.....
Jeles.....?? oh itu sudah semestinya......kalo ko masih ingat.....6 tahun yang lepas.....waktu aku ngan abang angkat ko masih belum di ijab qabulkan.....ko hantar sms yang berbaur rindu2an....serta meluah perasaan kat abang angkat ko.....ko tak tahu yang henpon abang angkat ko tu berada dalam tangan kekasihnya....kekasihnya langsung tak mintak apatah lagi nak pegang henpon abang angkat ko.....abang angkat ko bagi kekasihnya pegang dan guna henpon dia sebab biar dia senang nak call kekasihnya malam2 dan bila2 dia rasa rindu nak cakap ngan keaksihnya....iaitu aku......

Allah maha adil.....kebetulan semasa ko meng'sms abang angkat ko....aku plak yang tengah pegang tepon tu....dan aku lah juga yang berbalas-balas sms ngan ko.....aku nak tengok sejauh mana hubungan abang angkat ko ngan ko....ko terperanjat sebab abang angkat ko sudi nak layan ko....sebab selama ini ko jer yang asyik terhegeh-hegeh nak rapat ngan abang angkat ko.....dan kalo ko masih ingat dan mungkin ko akan anggap peristiwa paling manis bila ko kena hangin ngan aku......itu pun ko cuba nak cover2.....kamonlah.....sms mlm tu dah cukup bukti yang ko memang nak gatai2 ngan abang angkat ko.....ko terkejut kerana abang angkat yang ko nak tu dah kena rembat ngan orang lain.....iaitu aku.....

Sib bek aku tak gila lagi masa tu.....hampir2 gak aku nak putuskan aje pertunangan aku ngan abang angkat ko.....tapi tak jadi sebab abang angkat ko pilih aku.....aku memula memang nak blah dari abang angkat ko tu...itupun kalau abang angkat ko pilih ko atau suka ko....aku tak kisah arrr.....nak rebut2 lelaki buat apa....buang masa....tapi yang giler cuma ko sorang....abang angkat ko pun tak berapa ingat ko....last2 kes pun tutup.....

Aku ingat lepas kes soal jawab dulu dah setel....ko pun boleh berubah.....rupa2nya tak.....lepas aku ngan abang angkat ko dah khawin.....lepas beberapa tahun....ko tepon......aku angkat ko tak nak jawab.....ko tepon....laki aku angkat ko cakap plak.....ko bagi tahu yang ko nak khawin....lah.....apahal....????bukan laki aku jadi wali ko ker saksi ko ker....jemput datang kenduri pun tak....apahal.....??? tepon semata bagi tahu nak khawin jer.....apsal.....???? terpaksa ker....???mintak simpati ker....??? sekali lagi aku kata ko ni memang gilerlah....nampak sangat ko tak ikhlas.....porrrdahhhhh......

Aku sebenarnya taklah kisah ko nak kawan ngan laki aku kay.....tapi ko tak bleh lah nak kawan ngan laki aku jer....ko kenalah kawan ngan aku sekali....ni tak.....ko nak kawan ngan laki aku jer.....kan betul ko ni giler....i tell you yer pompuan.....aku ada adik angkat lelaki tau....hensem2 lagi.....tapi aku tak pernah menyeleweng dari ikatan angkat2 tau.....adik2 angkat lelaki aku semua aku kenal sebelum aku kenal laki aku lagi.....dan adik2 angkat lelaki aku semua hormat dan kenal laki aku.....sampai semuanya dah selamat berkhawin ngan pilihan masing2....dan isteri2nya juga menghormati aku sebagai seorang kakak.....

Dah lah tu pompuan wei.....segala sms atau ym atau kat pesbook semuanya aku yang hadap dulu.....masa ko nak chat ngan laki aku.....akulah yang kena baca dulu.....bukan aku queen control ok....tapi yang meng'hapdate status yang bukak akaun yang accept dan rakan2 di pesbook semua kerja aku kay....termasuklah yang accept ko....aku jugak....aku ingat ko dah berubah....rupanya ko masih ngan sifat2 gatai yang menjadi-jadi......sudah2lah pompuan.....

Aku pun dah tak larat nak nasihatkan ko......pandai2lah ko nak idup......janganlah nak goda2 lelaki lain selain dari laki ko sendiri......dan status perhubungan ko yang merumitkan kat pesbuk tu.....bukan urusan laki aku kay.....itu urusan ko ngan laki ko.....cuma yang musykilnya....rumit2 pun boleh jadi anak yer.....??? amacam pompuan....????

Kalo ko terbaca entry aku ni......aku harap sekali lagi.....semoga ko berubah......

Ini last warning yer.........

"selagi dia masih cinta dan sayangkan aku...... selagi itu akan ku pertahankan cinta dan kasih sayangnya.....tapi jika satu hari nanti dia berubah......aku hanya pasrah....."

Wednesday, June 16, 2010

Dalam 1 Bulan 2 Kali.....

Bangga jangan cakaplah....tak baik orrr....cuma hidung kembang tak nak kempis2.....oleh kerana aku agak tak reti nak SS kat blog menggunakan HP....aku letak link jer bolehlah yer.....

Walaupun aku tak pernah dapat award...aku tak mintak kay....kalau dapat pun aku tak tau nak guna award tu camner....bolehkah aku gunakan award tu untuk buat loan...? atau boleh tukar kepada barang2 berharga...? kalau boleh silalah bagi aku award tapi kalau tak takpelah....bukan aku tak hargai cuma terus terang aku katakan aku tak reti nak guna award yang diberi apatah lagi kalau suruh datang amik sendiri award itu....cam ada baur2 tak berapa ikhlas nak bagikan......tapi kalau orang dah bagi aku kebas ajelah....huehuehue

Sekali lagi terima kasih pada Ben Ashaari sebab sudi sokong blog aku yang bersifat sederhana.....

So komer semua layanlah link ni yer...teman nak gi blogwalking ni harrrr....

First Review by Ben Ashaari 
Tarikh 8 June 2010

Second Review by Ben Ashaari 
Tarikh 15 June 2010

Tuesday, June 15, 2010

Kali Pertama....

Kabare bik2 wak2 paman2 semua....??? lambat masukkan entry minggu ni....nak cerita sikit nih pasal hari sabtu dan ahad lepas...aku pergi ke johor untuk hantar pengantin lelaki menikah ngan orang johor...nama kampung tu aku tak berapa tahu sebab aku tak tengok sangat jalan....cuma adalah aku jumpa sign2 tulis Tenggayun....rasa2nya macam daerah2 Pontian lah....tempat ngantin pompuan tu dalam felda lebih kurang....yelah kan banyak kelapa sawit.....so aku bajet felda jelah...
Sabtu lepas zohor aku sekeluarga bertolak ke johor termasuklah mak dan abah mertua aku juga sorang lagi anak buah mak....kitorang ke sana naik keter abang ipar aku " nissan grand livina....pemanduan seakan sedan ciri seakan mpv..." hahahaha cam iklan lah plak.....nak naik crv aku tak muat....aku anakberanak 6 orang campur mak abah 8 tambah lagi sorang dah 9 orang....lagipun abang ipar aku dah offer....belasah jelah.....

Aku nak cerita pasal masa hari ahad waktu bersanding.....waktu rombongan iring pengantin berjalan beserta paluan kompang kitorang telah disekat....disekat oleh phak pompuan....aku pun tak paham memula.....apsal plak ni ada berenti-berenti....rupa2nya kata diorang ada tol....kena berbalas pantun....aku kat belakang jadi aku tak berapa tahu dan tak dengar apa yang diorang semua rapikkan....pastu dah settle....ada lagi tol yang kedua.....ada lagi tol ketiga....sampai dalam rumah nak naik pelamin pun kena tol lagi.....samapi last sekali mak andam pun mintak tol jugak....maknanya ada lima tol.....hahahahahaha......aku rasa memang best arrr cara camtu....tapi ada ker semua tempat kat johor buat sistem tol macam tu....? bagi aku semua tu memang unik dan merapatkan silaturahim antara keluarga....macam sesi beramah mesralah kiranya tu....bagus2.....aku memang first time tengok keadaan macam tu.....ada lagi satu sistem yang unik orang khawin masa kat kelantan.......boleh nak dikatakan setiap tetamu yang datang mesti bawak gula....sampai penuh dan tinggi timbunan gula orang bawak.....tapi kalau musim skang gula susah nak dapat....nak ganti dengan apa yekkk.....hurmmmmm....aku terpikir.....

Jauh perjalanan luas pemandangan dan pengetahuan.....ni baru adat dua negeri.....belum negeri yang lain2....tapi apapun tujuannya satu....menyatukan dua insan yang bercinta....mengikut sunah nabi....menambah khalifah....dan mengeratkan tali persaudaraan sesama islam....

So selamat pengantin baru buat Aiem dan Wana.... semoga kekal bahagia dan cepat dapat zuriat yang soleh dan solehah....amin

Friday, June 11, 2010

Yang Aku Tak Suka....

ini senarai yang aku tak suka....

1.Derhakar+melawan+cakap kasar+maki hamun+pukul+biadap pada orang tua.~ yang baik tapi kalo orang tua yang kurang ajar patutlah diajar sikit tapi janganlah lebay2.....

2.Perempuan merokok ~ tak suka jer tapi tak benci dan tak kata dia jahat

3.Hipokrit ~ muka style cam baik.... hati busuk mulut jahat

4.Orang kaya ~ yang sombong perangai macam firaun

5.Suami isteri yang curang ~ tanpa sebab

6.Program realiti ~ terutamanya yang nyanyi2

7.Menilai orang dari luaran pada pandangan pertama ~ aku kadang pun mcam tu...tu yang aku tak suka dan nak cuba ubah sifat tak elok tu

8.Pengkhianat ~ agama bangsa dan negara

9.Perogol dan peliwat ~ kanak2 tak berdosa dan perempuan yang solehah

10.Air gas ~ terutamanya coke

11.Orang yang benci dan kutuk  ulama ~ terutamanya yang kutuk TG Nik Aziz

12.Yang tak suka aku ~ aku pun takkan suka dia jugak

Cukup Aku Kena Sekali....

Kabare wak bik....? waras orak....? sat tena ne...aku arek ngomong pasal....hahahaha apa yang aku cakap ni....!!!! sebenarnya aku bukan orang jawa kay....somi ku yer keturunan orang jawa....tapi aku lebih wetik dan iso ngomong jowo....hahahahaha kantoi lagik....ini gara2 semalam punya pasal lah....semalam sewaktu aku tengah syok mengalunkan bacaan ayat2 suci al-quran selepas solat asar...tetiba aku teringat....lahhhh hari ni kan pukul 3 cik sah ada buat tahlil.....la ni dah pukul lima...aku bebetul kelalen.....dengan pantas aku terus bawak anak2 aku merempit terus kerumah cik sah....rumah aku ngan rumah cik sah taklah berapa jauh....tak sampai sekilo meter pun...

Tapi apa yang aku nak cerita ni takder kena mengena ngan kenduri.....ni pasal dalam tetiba aku teringat akan kata2 seseorang kepada aku pada satu waktu dulu......walaupun dah lama tapi sesekali bila ada orang ter'isukan pasal ni aku memang akan jadi panas telinga hati mudah terbakar dan kepala naik angin.....sebab....

Bagi seseorang yang dah berkhawin dia akan jadi mentu juga waalupun tak tinggal sebumbung ngan orang tua dan walaupun mertuanya dah arwah....dia tetap pegang title MENANTU.....kes yang terjadi kat aku dulu pun sebab aku pegang title menantu kat rumah orang tua dia....apakah sebagai menantu sepenuh masa kat rumah orang tua, aku tidak layak marah apabila anak buah buat salah.....buat salah sesikit tu aku tak berkira sangat....tapi kalau dah kategori kurang ajar....sapa tak hangin.....sebagai seorang mak yang waras kalau anak kurang ajar ngan makcik "menantu" apa tak marah ker...? melainkan maknya tu sewel.....memanglah dia tak akan marah apatah lagi ambik kisah pada perangai anaknya tu.....Sib bek aku bukanlah mak kategori sewel....hahahaha

Ada ke patut dia kata aku tak layak pukul anak dia walauapapun yang terjadi.....sebab "you are not my flesh blood" wakakaka.....dia ingat aku bangang sangat ke tak paham apa yang dia cakap.....itu pun nak cakap tersasul-sasul.....sebab nak susun ayat london.....wakakaka lagi dari aku....tapi sewaktu dia cakap macam tu suasana tengah serius gila so takkanlah aku nak gelak.....pada yang paham apa yang dia cakap....sangat2lah terkejut dan tak sangka hati dan mulut dia sangat negatif....
Aku tak pernah pukul anak dia sampai cedera apatah lagi meninggalkan kesan....aku cuma lempang pipi dia sikit sebab anaknya kurang ajar cakap dan buat yang tak sepatutnya......

Aku ni yang jaga anak2 dia masa dia pergi kerja....kencing berak nak itu ini makam minum anak2nya...siapa yang buat.....memang takder kesedaran langsung.....waalaupun dia suruh maknya yang jaga....yang aku ni menantu merangkap adik ipar sekaligus dah terjadi makcik kepada anak2nya takkan nak tengok atau buat dekkk ajer kalo anak2 dia nak mintak apa2 ngan aku....kengkadang mak dia pun tak bleh nak handle anak2 dia.....aku jugak yang kena tegas kena asuh didik dan suruh anak2 dia jangan nakal dan dengar cakap nenek.....ada tu kalo anak2 dia demam tak nak makan ubat ngan dia atau ngan sesiapapun....tapi bila aku pujuk anak2 dia ok jer nak makan ubat ngan aku.....Kat sini boleh tengok.....kalo budak tu tak suka aku takkan dia nak ngan aku.....tapi mak dia yang lebih2 pastu racun anak dia kata makcik nya jahat.....aku tak kisah kalo dia nak benci aku pun....tapi kesian anak2 dia yang jadi mangsa sikap negatif sekaligus anak2nya pun dah jadi macam dia....busuk hati....

Semenjak dari kejadian tu.....aku memang dah tak nak masuk campur hal dia.....yang best walaupun dia kini bukak taska....anak2 still maknya yang jaga.....lawak betul.....susah payah jaga anak orang....anak sendiri lintang pukang tanpa didikkan....macam mana lah dia punya pikiran aku pun tak tahu....aku tak jeles tau....takder maknanya.....lagi pun bukan aku jer yang cakap....semua orang yang tahu dia ada taska tapi anak2 yang lain masih mak kena uruskan orang2 pun macam peliklah......dan lagi apa dia tahu kesusahan maknya nak jaga anak2nya tu.....sebagai orang tua takkan lah nak menolak bila anak2 mintak tolong.....tapi sebagai anak lagi2 yang berpelajaran tinggi takkanlah tak boleh pikir......kalau aku memang malu wehhh......ada taska sendiri sampai dah nak bukak cawangan lagi satu ...tapi anak sendiri suruh mak yang jaga.....ish ish ish.....aku cuma boleh cakap lantak dia lah....dan segala apa yang dia kata kat aku dulu semua dah balik pada dia.....samada dia perasan atau tak itu aku tak tau.....dah memang jenis negatif...... negatiflah jugak jawabnya......

Walaupun aku dah pindah....jauh dari sifat2 negatif dia......aku cuma kesiankan mak mertua aku....kalau aku ada aku boleh tolong mak mertua aku jaga cucunya atau buat kerja2 rumah lain.....
kalau ikut rasa kasih aku pada mak mertua aku tu.....memang aku tak nak pindah dan aku nak duduk selamanya dan jaga mak dan bapak mertua aku selagi ada hayat mereka......tapi sebab dek kerana ada yang busuk hati ngan aku.....aku blahlah....aku malas nak gaduh2 depan orang tua.....tak baik nyusahkan hati orang tua weiiii.....


Forgive but never forget....

Friday, June 4, 2010

Selagi Ada.....

Selagi aku masih ada nyawa aku akan buat apa yang sepatutnya....aku tahu yang aku taklah cam blogger lain yang boleh pulun entry sampai 2 atau tiga kali sehari ( cam makan ubat lah plak....) tetapi aku ada alasan sendiri.....hari2 pun aku ada cerita atau kisah atau ada jelah benda yang nak dikongsi bersama cuma nak menkisahkannya sahajer terpaksa mengambil masa.....dan kadang kerana terlalu menyimpan sesuatu kisah....kisah lain pula yang jadi....bila ada kisah baru....kisah yang lama pun telah dilupakan secara tak sengaja.....dan bila dibiarkan....jadilah kisah itu sebagai sejarah....sejarah yang akan dilupakan kerana tiada bukti akan kewujudan kisah itu.....

Aku kalau boleh nak rakam segala yang terjadi....at least esok lusa anak2 dah besor bolehlah diorang tahu kisah2 mama diorang semasa hidup....selagi ingatan masih waras.....kalau dah gila camner nak tulis...cuma ada sesetengah orang gila jer yang pandai menulis.....tapi menulis dengan kegilaaan yang dia adalah....huehuehuehue

Malam ni aku sekeluarga balik puchong....ahad nak buat kenduri aqiqah sekali tahlil.....dah terlanjur aku buat entry... meh aku citer sikit pasal kambing.....aku tak jual kambing ok....sebelum-belum ni aku buat aqiqah pakai lembu jer.....tapi masa aqiqah cinta aku tak cukup back up.....so aku pakai kambing....dan sebelum-belum ni pun lembu pun orang lain yang uruskan....aku cuma bayar sajer....tapi oleh kerana masa tu takder back up dari sesiapa....aku lah yang kena uruskan semuanya....mula2 cari kambing.....somiku pergi cari dalam kampung....semua mahal beb.....harga kambing semua tujuh ratus ke atas.....bajet aku bawah enam jer.....cari2 tak jumpa.....semua harga tujuh ke atas....ngan sedara sendiri pun mahal beb....last2 aku google kat mudah.com......aku ambik no tepon penjual kambing yang boleh bagi harga murah.....banyak orang kata memang kambing semua mahal....tapi bagi aku.....mesti ada yang murah cuma kena cari lah.....aku tepon satu2 penjual kambing yang ada.....tapi betul lah harga semua  mahal...paling murah pun enam setengah....kalau suruh lapah asing campur hantar ke rumah harga dah jadi lain....aku cuba lagi.....sampai aku call ada sorang brader nama faizal angkat....memula aku tak tahulah itu pangkat brader.....cara layanan cam wak2(pakcik2)....memang mesra dan peramah.....aku terangkan bajet dulu....dan lagi aku perlukan kambing tu dalam masa 2 hari jer.....kiranya desprate lah.....deal punya deal....brader faizal tu offer kat aku kambing dekat 40kg siap lapah,asing tulang ngan daging,siap cincang semua,siap hantar kerumah semua cuma Rm500....memang baik punya servis....sejak dari itu kalau aku memerlukan kambing aku dah tak cari orang lain.....pada kawan2 ngan sedara pun aku memang cadangkan kambing brader faizal jer.....

Bila aku tanya kat brader faizal tu....apsal brader jual murah....dia kata....dia nak buat ibadah.....sambil berniaga sambil beribadah.....berapa ramai peniaga yang macam tu ada...???
Kali ni plak aku ambik 2ekor kambing untuk aqiqah anak buah aku....2ekor kambing brader tu kira lapan ratus jer kat aku......sebab sekor kambing tu kecik sikit....aku tak kisah yang penting cukup sifat dan cukup umur untuk di aqiqahkan.....

Kesimpulannya.....niat yang baik hati yang ikhlas....pasti pahala ganjarannya....jadi pada yang berniaga2 tu contohilah brader faizal ni.....jangan asyik fikir untung nak cepat kaya jer ok......

So sampai sini jelah entry aku dihari jumaat yang mulia ini.....

Wassalam....
Catatan dari HP mini