Thursday, May 27, 2010

Jom Trade Forex....

Agak2nyalah kan berapa ramai blogger yang tau atau pernah trade forex.....ataupun ada yang tak tau langsung ker.....atau mungkin ada yang tau ker tapi tak nak mengaku ker.....kalau yer kenapa tak nak mengaku yer....takut kot....?
Somiku trade forex untuk menambah sumber kewangan......selain dari kerja tetap....bisnes sampingan.....trade forex juga boleh dijadikan sumber pendapatan.....contoh ada pada aku sendirilah....tapi takdelah aku untung ribu riban.....satu malam trade kadang bolehlah dapat 20 ke 30 usd...convert dengan RM....bolehlah buat tambah2 sikit.....

Tapi sebenarnya ramai yang tak percaya ngan forex ni.....sebabnya pun aku tak tahu kenapa.....padahal trade forex ni kita sendiri yang trade dan manage akaun tu sendiri....untung atau rugi bergantung pada kepala hotak kita menganalisa market itu sendiri.....untung ada risiko mestilah ada....takkan nak terima  untung jer tapi tak nak terima kalau rugi....trade forex ni sama macam berniaga....cuma kita berniaga matawang asing....

Kalau kita belajar takkkan susah punya lah.....dulu somiku pun cam org len gak tak caya.....skang ni....trade memang satu pendapatan sampingan.....modal kecik untuk kecik lah.....tapi kalau modal besar untung atau rugi pun...besar punya......

Ohhh....lagi satu ada orang takut konon kata trade forex ni harammm......hahahaha lawak.....orang yang cakap tu confirm tak abis buat research.....sesuka hati je kata haram.....akaun forex pun ada islamic tau....sama lah cam bank2....ada islamic ada konvensional.....tepuk dada tanya iman.....untuk mengelakkan riba.....jadi no point kata trade forex haram....sebab kita berniaga matawang maaa bukan berniaga arak atau berjudi.....

Tapi kalau orang dah tak minat takkan nak paksa2.....bukan aku dapat untung apa2 pun.....kalau dia daftar bawah akaun aku dapatlah aku sesen....apalah sangat.....yang penting aku nak kongsi ilmu dengan sesiapa yang minat nak menambah pendapatan.....banyak broker kat malaysia ni.....tapi hanya dua yang aku pilih.....dan dalam dua tu ada satu sangat sesuai untuk newbie.....

Kalau nak trade....memula kena ada komputer.....pastu pastikan ada connection.....pastu buka website broker pilihan.....download terminal dulu.....pastu bukak akaun demo.....akaun demo ni lebih kepada sebagai memantapkan skill dan kepandaian menganalisa market......dalam akaun demo kita boleh guna duit demo dulu.....katalah kita guna 3000 dolar.....dari situlah skill trade kita guna samada boleh ker kita gandakan 3000dolar menjadi lebih ataupun kena bankrap.....kalau kita boleh gandakan wang demo maknanya kita dah bersedia guna akaun real....tapi kalau akaun demo tu hancur.....janganlah nak mengada-ngada trade guna akaun real.....alamatlah.....

Kat situ jer dah nampak.....macam mana nak berjaya atau nak untung sedangkan akaun demo pun tak bleh nak manage.....ni nak terus2 bukan akaun real....memanglah hancur......pastu nak tuduh broker scam.....padahal diri sendiri yang scam skema....


Aku lebih mencadangkan pada para2 newbie semua guna  terminal MT4 kat FXOPEN
Sebab....kat situ ada akaun mikro....satu dolar bersamaan dengan 100sen....jadi nampak banyak lah.....kalau guna standard.....ada yang gugup terus tak berani nak trade.....

Dan lagi sebelum nak trade jangan lupa join komuniti macam FXMALAY.....kenapa...? Sebab kat situ banyak sangat2 ilmu yang boleh didapati dan dipelajari secara PERCUMA......tak paham boleh tanya....tapi janganlah tak tahu tanya......tak tahu tanya....pemalas betul......bacalah dulu thread2 yang ada berkaitan dengan forex dan cara2 nak jadi traders yang berjaya.....

Memang tak rugi.....aku telah mengalaminya.....untung besar untung kecik......rugi banyak rugi sikit....
Aku nak SS tak reti sebab aku tak reti guna notebook HP.....manalah letak tools paint.....aku nak ss sebab aku tak nak orang kata aku scam plak.....tak caya tak suka takper tapi jangan kata aku scam arrr......aku cuma nak buka sikit minda org2 yang suka kata trade forex ni tak wujud.....aku dah merasa hasil2 dari trade forex.....manalah dia dapat fakta forex ni tak wujud.....takder lesen lah apalah....blah blah blah.....gila punya org......forex ni dah buat expo kat klcc 2 kali tau.....

Sabtu ni aku nak gi mandi2 kat desa waterpark FXMALAY sponsor sefamily......siap ada buat FXMALAY family day lagi.....ko hapa tau......

Hahahaha aku marah2 ni macam lah dia reti bukak blog.....lagi2 blog aku ni.....hahahaha bukan dia tau.....dia yang scam diri dia sendiri.......

Chiao.......
Post a Comment