Thursday, May 27, 2010

Jom Trade Forex....

Agak2nyalah kan berapa ramai blogger yang tau atau pernah trade forex.....ataupun ada yang tak tau langsung ker.....atau mungkin ada yang tau ker tapi tak nak mengaku ker.....kalau yer kenapa tak nak mengaku yer....takut kot....?
Somiku trade forex untuk menambah sumber kewangan......selain dari kerja tetap....bisnes sampingan.....trade forex juga boleh dijadikan sumber pendapatan.....contoh ada pada aku sendirilah....tapi takdelah aku untung ribu riban.....satu malam trade kadang bolehlah dapat 20 ke 30 usd...convert dengan RM....bolehlah buat tambah2 sikit.....

Tapi sebenarnya ramai yang tak percaya ngan forex ni.....sebabnya pun aku tak tahu kenapa.....padahal trade forex ni kita sendiri yang trade dan manage akaun tu sendiri....untung atau rugi bergantung pada kepala hotak kita menganalisa market itu sendiri.....untung ada risiko mestilah ada....takkan nak terima  untung jer tapi tak nak terima kalau rugi....trade forex ni sama macam berniaga....cuma kita berniaga matawang asing....

Kalau kita belajar takkkan susah punya lah.....dulu somiku pun cam org len gak tak caya.....skang ni....trade memang satu pendapatan sampingan.....modal kecik untuk kecik lah.....tapi kalau modal besar untung atau rugi pun...besar punya......

Ohhh....lagi satu ada orang takut konon kata trade forex ni harammm......hahahaha lawak.....orang yang cakap tu confirm tak abis buat research.....sesuka hati je kata haram.....akaun forex pun ada islamic tau....sama lah cam bank2....ada islamic ada konvensional.....tepuk dada tanya iman.....untuk mengelakkan riba.....jadi no point kata trade forex haram....sebab kita berniaga matawang maaa bukan berniaga arak atau berjudi.....

Tapi kalau orang dah tak minat takkan nak paksa2.....bukan aku dapat untung apa2 pun.....kalau dia daftar bawah akaun aku dapatlah aku sesen....apalah sangat.....yang penting aku nak kongsi ilmu dengan sesiapa yang minat nak menambah pendapatan.....banyak broker kat malaysia ni.....tapi hanya dua yang aku pilih.....dan dalam dua tu ada satu sangat sesuai untuk newbie.....

Kalau nak trade....memula kena ada komputer.....pastu pastikan ada connection.....pastu buka website broker pilihan.....download terminal dulu.....pastu bukak akaun demo.....akaun demo ni lebih kepada sebagai memantapkan skill dan kepandaian menganalisa market......dalam akaun demo kita boleh guna duit demo dulu.....katalah kita guna 3000 dolar.....dari situlah skill trade kita guna samada boleh ker kita gandakan 3000dolar menjadi lebih ataupun kena bankrap.....kalau kita boleh gandakan wang demo maknanya kita dah bersedia guna akaun real....tapi kalau akaun demo tu hancur.....janganlah nak mengada-ngada trade guna akaun real.....alamatlah.....

Kat situ jer dah nampak.....macam mana nak berjaya atau nak untung sedangkan akaun demo pun tak bleh nak manage.....ni nak terus2 bukan akaun real....memanglah hancur......pastu nak tuduh broker scam.....padahal diri sendiri yang scam skema....


Aku lebih mencadangkan pada para2 newbie semua guna  terminal MT4 kat FXOPEN
Sebab....kat situ ada akaun mikro....satu dolar bersamaan dengan 100sen....jadi nampak banyak lah.....kalau guna standard.....ada yang gugup terus tak berani nak trade.....

Dan lagi sebelum nak trade jangan lupa join komuniti macam FXMALAY.....kenapa...? Sebab kat situ banyak sangat2 ilmu yang boleh didapati dan dipelajari secara PERCUMA......tak paham boleh tanya....tapi janganlah tak tahu tanya......tak tahu tanya....pemalas betul......bacalah dulu thread2 yang ada berkaitan dengan forex dan cara2 nak jadi traders yang berjaya.....

Memang tak rugi.....aku telah mengalaminya.....untung besar untung kecik......rugi banyak rugi sikit....
Aku nak SS tak reti sebab aku tak reti guna notebook HP.....manalah letak tools paint.....aku nak ss sebab aku tak nak orang kata aku scam plak.....tak caya tak suka takper tapi jangan kata aku scam arrr......aku cuma nak buka sikit minda org2 yang suka kata trade forex ni tak wujud.....aku dah merasa hasil2 dari trade forex.....manalah dia dapat fakta forex ni tak wujud.....takder lesen lah apalah....blah blah blah.....gila punya org......forex ni dah buat expo kat klcc 2 kali tau.....

Sabtu ni aku nak gi mandi2 kat desa waterpark FXMALAY sponsor sefamily......siap ada buat FXMALAY family day lagi.....ko hapa tau......

Hahahaha aku marah2 ni macam lah dia reti bukak blog.....lagi2 blog aku ni.....hahahaha bukan dia tau.....dia yang scam diri dia sendiri.......

Chiao.......

Wednesday, May 26, 2010

Macam2 Hal.....

Hahahaha.....akhirnya aku cuma perlu menanti kunjungan dari Ben Ashaari.....rasa berdebar-debar plak.....serius.....tadi aku jalan2 kat blog Ben....sekali aku tengok offer dari Ben tah tutup.....aku cuak arr...tapi aku buat checklist.....si bek nama aku ada tersenarai.....kalo tak kecewa lagilah aku.....lambat atau cepat Ben punya review aku tak kisah yang penting sampai lohrr......
Kembang kempis hidung aku menahan gumbira pun masih tak habis lagi......hari yang indah betul.....

Tadi masa aku nyapu2 kat belakang rumah aku sajer sekodeng malam tadi punya hal.....sohih ada kaca bertaburan kat belakang rumah.....aku tak tau lah apa yang di hangin kan oleh jiranku itu kat tingkap rumah sewa bapak mertua ku.....

Nanti aku balik kampung aku nak report kat bapak mertua aku.....apa yang patut aku buat....bior kapok sikit....sesuka jer nak jahanamkan barang2 orang....vandelisme....erkk betul ke aku eja tu.....maklumlah sekolah tak abis.....huehuehuehue

Laptop FTec aku tu kena demam kura2....kejap ok kejap tak.....aku ingat nak hantor repair.....baru cakap dia ok.....tak lama pas tu di ko......memang sah kena demam kura2.....

Agak2nya Kenapa YER....???

Tengah malam tadi sewaktu aku dan somiku tengah bersantai melayan cerita macam2 aznil rewind somiku kata...."hah...mama dengar tak...?" aku tak dengar sebab sebelah telinga aku dah pekak....aku tanya " nape...?" somiku jawab..."bunyi tingkap kaca pecahlah...."
Masuk ni dah dua kali somi aku dengar bunyi tingkap kaca pecah.....masa pertama kali pecah....esoknya masa somiku pusing2 kat belakang rumah nak tengok apa yang pecah.....somiku lihat tingkap kaca bilik jiranku pecah sederet....apakah yang telah terjadi....??? kenapa tingkap boleh pecah....??? aku tak boleh pikir....cuma aku ingat perkara2 yang positif jer....
Dalam nak menyampai kepecahan yang kali kedua somiku dengar malam tadi.....jiranku ni dah mulai bergaduh secara live walaupun aku ada.....aku bukan nak menyibuk apatah lagi nak mengumpat hal jiranku bergaduh somi isteri.....aku tak kisah pon....tapi bila dipikir-pikir balik.......aku kenalah amik kisah sebab rumah yang jiranku itu duduk cuma rumah sewa sajer....dan rumah sewa itu adalah kepunyaan bapak mertua aku.....bapak mertua aku dah amanahkan pada somiku untuk menjaganya.....jadi bila diorang bergaduh pastu melibatkan harta benda bapak mertua aku takkan aku nak diam jer....

Aku rasa aku dah cukup baik dan dah habis balas budi diorang pada aku......bukan ungkit arr....belum lagi bab yang lain2...banyak aku dan somiku dah bertolak ansur ngan diorang tau....tapi agak2 arr kalau nak gaduh pun....janganlah rumah sewa bapak mertua aku jadi mangsa.....nanti kalau dah malu nak duduk sini....nak blah nanti sapa nak ganti barang2 yang dia dah rosakkan.....dahlah sewa pun murah.....Dia punya "keset" punya "kemproh" jangan cakap arrr.....buat bengang aku jer.....namanya jer cikgu sekolah....title ustazah lagik....tapi.....adoyaiiii perangai ngalahkan aku

Hahaha....males betul .....buat dosa jer.....

Tapi aku tak paham...apa lagi yang tak kena....diorang laki bini kerja.....anak cuma dua...dedua anaknya pompuan.....sorang 7 tahun sorang 3 tahun....pagi laki dah pergi kerja....banyak masa yang si isteri ada kat rumah....so buatlah kerja rumah.....dia pun ngajar petang.....tak jauh pun....anak yang kecik hantor rumah makcik....itupun selalu anaknya yang kecik tu dah datang melepak kat rumah aku tengok tv sama nagn anak2 aku.....tapi aku tak kisah sebab bukan budak tu menyusahkan.....aku suka sebab boleh jadi kawan anak aku.....tapi yang aku tak tahan maknya kalo panggil anaknya suruh balik macamlah takut aku ada dera anak dia ker rogol anak dia ker....giler ahhh

Korang gaduh laki bini ...anak2 kena badi....jiran2 kena tempias.....apa kes....Ada gak aku bagi cadangan kat somi aku supaya suruh diorang pindah jelah.....aku bukan benci cuma benggang....ada satu petang tu....sibini tak kerja....duduk rumah....petang lakinya balik.....masa tu aku tengah melepak kat luar menyedut udara nyaman......tiba2 aku dengar....warghh warghh taha hape tah bininya lakinya balik kerja dah cari gaduh.....pastu dummmm bunyi pintu dihempas kuat.....aku yang ada kat luar tu terus berderau darah.....

Beberapa hari selepas itu ada ada pintu bilik dia letak kat luar........apakah maknanya tu.....????
Adapun sebenarnya aku taknak anak2 aku dengar dan menghadapi situasi tak aman macam tu....

Jadi patutker aku suruh jer diorang tu pindah.....atau buat dek jer janji dia bayar sewa....????

Tuesday, May 25, 2010

Bila Aku Membebel.....

Ceramah Motivasi Untuk Diri Sendiri

Anak2 umpama kain putih.....yang mencorakkaan kita iaitu ibubapa.....terdedah pada pengaruh2 luar bukan faktor utama tapi semua berpunca dari rumah atau lebih tepat lagi dari ibubapa.....

Aku melihat dan mengambil pengajaran daripada apa yang aku alami dan lihat sendiri yang kadang2 benda tu berlaku dalam keluarga kita ssendiri.....bukanlah aku nak bangga pada diri sendiri kerana setakat ini anak2 aku masih berada dalam kawalan dan masih berakhlak mulia....nak jadikan anak punya sikap dan akhlak mulia bukanlah senang kawan.....banyak yang perlu dikorbankan.....tapi kalau kita sebagai ibubapa mengharapkan pada doa tanpa usaha keras agar si anak menjadi anak yang soleh/solehah....itu tak ubah seperti mencurah air di daun keladi....atau umpama meniup belon yang bocor.....

Segelintir ibubapa yang punya anak yang degil2 ni kadang latar belakang akademik ibubapanya tahap universiti tahap ijazah dan diploma....tetapi kenapa masih gagal mendidik anak....agaknya apa yang tak kena...?? kat sinilah kajian ku sebagai ibubapa bermula......kalau nak banding tahap akademik....aku memang kalah....tapi alhamdulillah aku masih boleh beberbangga dengan tahap didikkan anak2ku....ya...ilmu mendidik anak2 tidak ada kat mana2 universiti pun.....mendidik anak2 mestilah bermula dengan niat yang ikhlas...senang cerita dari saat kita tahu akan wujudnya nanti anugerah allah yang dipanggil AMANAH....sebelum kita diberi AMANAH kita dah berikrar dengan hati yang kita akan menjaga AMANAH tersebut dengan sebaik2nya....anak2 kita bukan saja anugerah yang allah pinjamkan kepada kita untuk menambah bilangan umat manusia....tetapi anak dapat dilihat dari pelbagai sudut kehidupan....sewaktu hidup kita memerlukannya dan sewaktu kita mati nanti juga kita akan memerlukannya.....

lagipun kan....bila ada anak buat salah.....orang mesti cakap...." anak sapalah tu.....sapalah mak bapaknya....makbapak budak tu tak ajar ke....makbapak budak tu tak marah ke anaknya perangai macam tu......makbapaknya mana....." dan macam2 lagi.....nampak tak kat situ...... anak2 yang salah makbapak juga terbabit sama......tak kiralah samada anak2 buat baik pun.....makbapak jugak yang dapat nama.....orang akan cakap...."ya allah pandainya budak tu....sapalah makbapaknya ya......macam manalah makbapaknya didik anak2nya semua menjadi......untunglah makbapaknya ada anak macam tu...." tengok2....kan makbapak jugak yang dapat nama....tak kiralah samada baik atau buruk perangai si anak2......

Tapi kalau setakat mengharap anak akan jadi baik dengan sendiri......memang gilalah makbapaknya tu.....sebab memang ada makbapak yang cakap macam tu kat aku bila aku tegur anaknya degil...."takkanlah dia jahat selamanya.....esok2 dah besar dia tahulah berubah ..."kata si emak itu kepada ku sebab tak terima aku marah anaknya yang degil gila tu........aku cuma terkesima tapi aku ketawa dalam hati...... hahahaha aku rasa itulah jawapan lawak paling pemalas yang aku pernah dengar......mudah sungguh.....dia pikir dia punya diploma ijazah tu semua boleh tolong anak dia jadi baik ka....lawak......

Tapi biarlah......yang penting aku tidak sekali-kali akan mendidik anak2 aku jadi macam tu.....biar bodoh tapi jangan sombong....biar miskin harta tapi jangan miskin kasih sayang.....


Benar kata2 pepatah sayangkan anak tangan2kan.....tapi janganlah sampai luka2 patah2 tulang.....itu dera namanya....!!! Aku pun pukul anak juga tapi pukul aku berlapikkan kasih sayang....aku kalau nak ajar anak aku guna kaedah aku sendiri....mula2 nasihat cakap dan tegur elok2.....ke dua tinggi suara sikit......ketiga marah sambil action....ke-4 baru pukul sambil membebel.....selalunya berkesan sampai tahap ketiga jer.....tahap empat kadang2....

Ada yang kulihat.....anak kurang ajar dengan orang tua....tapi yang dapat hanya sedikit  teguran....kalau anak aku dah lama makan penampor.....kat situ je kita dah boleh agak dan tengok.....kalau kecik2 dah pandai maki hamun orang tua esok besar tak hairanlah kalau anak2 itu akan menjadi beban pada  ibubapa didunia dan diakhirat....jangan ingat kita boleh lepas kalau kita mati dengan meninggalkan anak2 yang macam ni.....
Nilai2 murni dan akhlak yang baik takkan boleh tumbuh terpacak dalam jiwa dan diri anak2 itu sendiri melainkan kita sebagai ibubapa yang menyemai membaja dan menjaga agar tumbuh subur sehingga akarnya kuat.....lain pula dengan nilai2 buruk dan akhlak yang rosak.....itu tak payah disemai pun memang makhluk2 serta anasir jahat senang meresap..... kalau tak kawal atau dipantau ia akan menguasai kehdupan anak2 itu....

Terapkan nilai kasih sayang pada semua anak2....jangan manjakan anak berlebih-lebihan walaupun anak tu anak tunggal....zaman sekarang bukan macam zaman2 kita dulu.....dulu kita beri didikkan agama setakat hantar kesekolah agama....tapi zaman sekarang ibubapa kena beri lebih didikkan agama pada anak2....akademik dan agama tak boleh disamakan.....kalau dulu agama 50 akademik 50....sekarang agama kena lebih dari 50...kalau boleh biarlah 80 atau lebih.....barulah yang lebih tu akademik.....tapi terpulanglah kepada ibubapa itu sendirikan nak anaknya jadi apa bila besar nanti....

Nanti bila ke dah beri didikkan yang sempurna tanpa ada sikit kurang pun.....selebihnya kita serah kepada qada dan qadar.....terpulanglah pada si anak itu......makanyalah....waktu kecik2 sekarang kita perlu perkukuhkan tunjang keimanan dan ketaqwanya dengan sebaik-baik usaha....

Wassalam.....

Monday, May 24, 2010

Hari ini....

Cuaca panas pada hari semalam telah menyebabkan aku pitam kejap.....hari ni pun panas gak.....cuaca macam ni memang tak sesuai untuk aku....tapi sesuai untuk kain baju aku sebab cepat kering.....huehuehue


Nak citar sikit pasal hari ni......hari ni adalah kali kedua aku pergi ke pusat komuniti kampung sijangkang.....apa itu AIM ...? bukan Anugerah Industri Muzik yer....AIM ialah Amanah Ikhtiar Malaysia....Fungsinya.....? AIM menyediakan dana pinjaman tanpa penjamin untuk golongan sasar dan yang memerlukan bantuan kewangan.....

Memula kena daftar jadi ahli sahabat pastu datang mesyuarat tiap2 hari isnin.....daripada aku melanguk kat rumah lebih baik aku join the komuniti....tebukak sikit minda......kat situ kita akan dapat banyak kawan pastu kita juga akan dapat banyak ilmu serta manfaat bila kita join komuniti nih....tujuan aku selain nak isi masa lapang aku juga bercadang nak buat pinjaman dengan AIM nih.....nak besarkan biznes....
Kebetulan plak hari ni aku nak pergi arr meeting cam biasa.....sekali aiseh....hari ni arr ceramah motivasinya....aku memang dah bayor sepuluh hengget tapi tak ingat tarikhnya bila.....tapi tak kisah arr dah datang pun....penceramahnya En.Hamdan....dalam separuh ceramah tiba2 adalah plak VIP datang memberi sokongan.....Datuk Datin jugaklah.....tapi aku tak kenal sapa....yelah selain dari aku baru berpindah kat kampung ni dan aku juga bukanlah pakar2 kenal muka ahli politik.....cuma aku tengok ramailah yang excited sebab ada Datuk dan Datin datang.......tapi the Datuk Datin tu tegur aku gak sebab aku duduk agak2 dekat ngan diorang.......kira oraitlah .....tak sombong.....

Isi motivasi lebih kepada isu kekeluargaan......sayang dan didik anak2 sebaik2nya.....jangan sampai anak melukakan, menyusahkan apatah lagi menderhaka kepada agama dan keluarga.....masa tengah ceramah ada diselit2kan dengan video yang amat menginsafkan.....ada video kanak2 pintar ada pemuda bunuh diri ada yang otak bersepai accident ada yang mat rempit accident masa tengah buat pacak ada bapok tengah buat show....dan paling ngeri aku tengok hukuman sebatan ke atas jenayah yag dilakukan....seramnya sampai lani terasa.....bab otak bersepai tu aku tak larat nak tengok lama2....aku pun rasa macam nak muntah jadi aku tak tengok.....semua kejadian tu ada kat negara kita yang tercinta ni.....dan bangsa yang jadi pelakon utama bangsa melayu..... agama tak pasti.....

Ok cerita len plak....

Dan hari ni ada lagi satu perkara yang tak ingin kulihat....laptop FTEC aku tetiba rosak.......adoyaiii.....takkan dah sampai masanya kot.....laptop tu dah dekat seusia ngan perkhawinan aku.....takkan kecik hati sebab aku ada mini HP.....aiseh....tu kan laki aku punya.....aku tetap bersamamu FTEC......janganlah merajuk.....tak larat aku nak pujuk.....huehuehue

Oleh kerana itu......... hari ni entry aku sekali lagi dibawakan khas dari HP mini laki aku.....

Friday, May 21, 2010

Baru Ku Tahu........Ilmu Tak Pernah Habis Atau Kurang.....

Pagikkkk.....dalam perjalanan hari ini aku belajar lagi benda baru yang bagi sesetengah blogger hal tu dah basi ataupun berkarat......hahahaha tak kisahlah.....bukanlah aku kerjanya ngadap laptop sajer sambil lupa solat atau buat amal ibadah.....jadi ada sesetengah perkara yang kecil kita terlepas pandang.....aku pandai buat entry pastu publish....yang lelain nak setting ker nak tambah tokok widget pun boleh dikatakan lombab.....memang banyak gak entry kat blogger lain dah letak macam2 tutorial berblog.....cuma kadang terpulang pada si pembaca samada faham ataupun tidak.....ada yang buat tutorial sekadar melepaskan kentut dalam lif....dah kentut pastu bila ditanya takder sapa nak ngaku.....jadi adalah yang tak paham.....termasuklah aku yang dah tua ni....lagi2 dah ada tumor kat kepala.....lagilah jejas daya ingatan ku ni....

Apapun terima kasih kat sibudak malas yang berjaya mendapat perhatian aku yang tua ni.....bila aku tengok dan baca tutorial dia aku terus paham dan terus buat.......masa tu aku cuma cakap....."ohh gituk rupanya....patutlah....." apa yang aku maksudkan ialah tutor tentang popup dan word verify......
Yer...yer...aku tahu korang semua dah tahu......aku plak memang tak tahu yang natang tu wujud kat blog aku....aku ingat kalo ada word verify tu kira canggih lahhh security lahhhh.....rupanya natang tu nyusahkan orang.....

Sekecil-kecil ilmu kalau dikongsi dan dimanfaatkan ke arah kebaikkan amatlah mulia......walaupun tak seberapa ilmu yang aku guna tadi.....tapi ianya cukup membuatkan aku tersenyum......
Terus terang aku katakan.....tahap pendidikkan aku amat2lah jauh ketinggalan ngan blogger2 yang ada......aku cuma mampu sekolah sampai tingkatan 2 suku je......tapi aku tidak jadikan itu semua sebagai penghalang atau sebab untuk aku tidak berjaya apatah lagi buta IT......

Nasihat ku pada yang muda2 diluar sana......ilmu tak pernah habis walaupun kita mati...kerana ilmu tetap akan berkembang dan menyebar keseluruh alam....jadi carilah dan gunakanlah ilmu yang bermanfaaat sahaja untuk kebaikkan....jangan gunakan ilmu untuk kejahatan.....

Pasni cuba2lah atau rajin2lah komen kat blog aku ni yer....masih adakah lagi word verify itu......kalo ada kasik tahu yer......kalo takder pon kasik tau gak......

Aku pun tak nak nyusahkan orang.......

Wednesday, May 19, 2010

JELAJAH BLOG versi 4.0 BEN ASHAARI


Salam Kabare......ni segmen entry khas untuk Ben Ashaari.......dah lama aku nak join tetapi banyak divider....lagi2 dulu ada offer Jelajah Blog Ibu oleh Ben....rasa ralat sebab tak berkesempatan masih terasa.....kan best ada jer terus segmen khas JBI sepanjang tahun.....barulah rasa tak terpinggir.....tapi takpelah kan rezeki ada dimana-mana...... tapi kena lah guna DUIT *Doa Usaha Ikthiar Tawakal *.....

Belum apa2 aku harap Ben plak akan admired blog aku seperti mana aku admired blog dia......dalam entry....Ben ada kata.....tak kisahlah jadi follower atau tak.....yang penting kita ikhlas dalam segala hal.....traffic dan follower dulu adalah target aku....skang tidak lagi......konsep dan mentaliti dalam penulisan blog aku dah ubah......aku akan lebih mengganggap blog umpama diari dan kawan serta tempat meluahkan rasa hati dan mungkin juga tempat aku meletakkan wasiat2ku yang terakhir..........manalah tau kan esok2 aku takder ada gak blog yang boleh membantu anak2 dan suami aku menyelami dan mengetahui apa yang aku tulis sepanjang aku hidup didunia ini.....( ya allah panjangkanlah umur ku....amin...)

Somi aku memang tahu aku ada blog tetapi dia tak pernah baca apatah lagi buka tanpa pengetahuan aku.....waalupun dia tahu aku yakin dia tetap akan buat tak tau.....baguslah begitu.....senang sikit aku nak kutuk dia kalo aku tak puas hati ker bengang ker....kan kan kan

Last but not list.....aku tau blog Ben ni dari macam2 sumber......jadi tak dapeklah aku nak subscribe'kan kat sini.....banyak tul sumber.....asal aku gi sini ada aku gi sana ada....gi mana2 pun ada......last2 aku pun terjebak....tapi jebakkan yang penuh berilmu....aku nak gak test skill aku menulis....sebab2 dulu masa aku sekolah...aku memang hebat dalam penceritaan.....tak dapek buek tulis novel..... tulis kat blog pun kira ok.....tak sapa marah.....kecuali orang yang kerjanya nak marah2 tak tentu pasal.....

Hoh....dah panjang plak entry ni kang ada yang kata aku nak masuk bakul angkat sendiri.....tapi tak kisah......dia marah aku tak nampak....dia kutuk aku tak dengor....dia merapu peduli apa aku......huehuehue

So Ben.....Kalo dah terbaca jangan lupa tertulis.....

Tuesday, May 18, 2010

Anugerah Hari Baru....

Salam sejahtera.....dalam mamai2 menahan pening aku masih sedia menjalankan tanggungjawab sebagai anak menantu kat pak mertua aku....hari ni waktu dan ketika ini aku sedang berada di Hospital Serdang untuk rawatang sususlan Pak Mertua aku kat Klinik Urology......bukanlah aku nak megah2 apatah lagi berlagak kerana berjasa pada orang tua....tapi itulah yang membahagiakan aku.....penat dan kesal... never

Dari dulu lagi aku dah berazam jika aku berkhawin dengan suami yang ada kedua orang tua......mereka itulah yang menjadi kedua orang tuaku selama aku masih ada didunia......walau tak sempurna tapi aku masih ingin berbakti pada orang tua walaupun aku tak pernah merasa bagaimana rasanya memiliki kedua orang tua.....syukurlah allah masih memberikan aku peluang.....

Tak dapat nak digambarkan bertapa selama 23tahun aku merindui belaian kedua orang tua....tapi allah maha adil....walaupun allah dah mengambil kedua orang tuaku masa aku masih kecil ....tapi kini aku dikurniakan kedua orang tua dan adik beradik yang bagi aku sangat lengkap dan sempurna........aku tak pernah lagi sedih atau kesal atau kecewa kerana peristiwa dulu......makanya kita sebagai hamba allah yang lemah perlu akur dan patuh pada apa yang telah disuratkan dalam hidup kita.......doa yang ikhlas boleh mengubah segalanya....

Ada kadangkala aku ingin menjerit kerana aku terlalu bersyukur kerana allah masih memberi peluang pada ku untuk hidup didalam kasih sayang ibubapa walaupun mertua juga adik beradik walaupun ipar duai....
Semakin lama aku semakin sedar dan akan cuba mengekalkan kurniaan allah swt kepada ku.......

Harta wang pangkat semua tu tak kekal lama dan boleh dicari tetapi keluarga yang bahagia serta kasih sayang harus dipelihara....belajarlah mengalah dan bertolak ansur dalam hubungan kita sesama keluarga mahupun orang lain.....tiada siapa yang akan rugi kecuali orang2 yang sombong dan berlagak.....

Hidup boleh diandaikan dengan bermacam roda dan pentas dan apa saja.....tapi selagi kita sedar.....hidup dan mati kita sebenarnya.....hanya allah yang memilikinya......

Wassalam.....

Catatan Dari Hospital Serdang

Monday, May 17, 2010

Syukur........Aku Masih Di Dalam Keredhaanya.....

Amin...amin ...amin.....tiada apa yang lebih indah selain mengucap rasa syukur ke hadrat illahi.... bila ditimpa sebarang musibah dan ujian waktu itulah kita sebenarnya berserah pada qada dan qadar.....tetapi berapa ramaikah antara kita yang menerimanya tanpa mempersoalkan kenapa ianya terjadi pada diriku....????
Aku cuma mampu menerima segalanya dengan tabah dan redha.....tidak sekali aku mempersoalkan kenapa ianya terjadi pada diriku....dalam redha aku insaf serta faham...mungkinkah ini satu ujian keimanan ataupun balasan atas kekhilafan diriku sendiri pada yang maha pencipta......

Dalam menerima aku juga meminta....mohon jangan ditolak permintaan ku untuk kembali pulih....kerana tanggungjawab ku sebagai seorang khalifah,anak kepada arwah ibubapa,isteri,mama,menantu,iparduai,mak saudara dan kawan belum lagi terlunas.....

Walaupun sakit ku tidak separah orang kemalangan....tapi aku akur pada kata2 allah swt...."kun fayakun".....itu lebih membuat aku lebih gentar dan takut.....jikalau Allah swt memang berkehendakkan sesuatu itu berlaku maka tiada apalah yang dapat menghalangnya.......hatta sakit kita tidak seserius mana dan dijamin oleh pakar yang kita pasti selamat......namun itu bukanlah sebab untuk aku lupa yang tiap2 yang bernyawa pasti akan merasai mati......

Mati itu pasti bagi tiap2 yang bernyawa....tapi biarlah matinya aku nanti dalam keadaan seorang islam yang beriman....
Dikesempatan ini aku ingin mengucapkan jutaan terima kasih ke atas doa2 yang telah kawan2 yang terbaca entry aku yang lepas......aku percaya yang doa2 kalian yang ikhlas itu semua telah diterima allah swt sehingga kini aku sembuh walau tidak seperti dulu.....sedikit sebanyak ada anugerah yang allah kurniakan kepada ku telah telah ditarik balik.....Namun begitu aku masih bersyukur dan redha.....DIA lebih berhak keatas diriku.....no question why.....

Aku bersyukur dan tetap bersyukur.......

Mean while......jika ada kelapangan aku akan coretkan plak bagaimana tumor ini boleh bersarang didalam kepalaku beserta simpton2 yang aku alami.....ianya cuma sebagai panduan atau pengalaman.....mungkin boleh dijadikan rujukan untuk diri sendiri atau sesiapa sahaja....cegah sebelum parah......lain kepala lain rasa....tak siapa boleh pilih sakit.....jadi perkara ini boleh terjadi pada sesiapa saja yang dikehendakiNYA.....

Waktu sekarang dah subuh.......marilah bersolat.....

Sunday, May 9, 2010

Status Terkini.......

Alhamdulillah....pagi ni pada pukul 10 lebih pihak hospital telefon untuk pengesahan rawatan yang kosnya telah dan akan ditanggung oleh pihak insuran.....
Tak lupa juga hari ni banyak juga mesej yang aku dapat sempena hari ibu.....
Dari hari jumaat hari tu aku dah dapat hadiah hari ibu dari anak2 yang hadiahnya ditaja oleh guru2 di PASTI.....semua anak2 murid dibekalkan hadiah untuk diberi pada ibu masing2......pertama kali aku jumpa ada sekolah begini.....
Sabtu semalam plak aku dapat senaskhah buku dari suamiku.....nanti ada masa aku upload gambar2 hadiah yang aku dapat.....
Hari ni selesai sudah masalah pasal pembayaran rawatan ....... yang tinggal kini hanya aku mempersiapkan mental dan fizikal untuk menjalani rawatan nanti......walaupun doktor kata risiko agak kecil.....tapi aku masih bimbang dan resah.....
Ketakutan kadangkala datang menghampiri.....tapi bila merenung pada anak2 yang kecil.....aku nekad akan tabah demi mereka.....
Aku mesti kena yakin yang aku akan sembuh demi suami ,anak2 , keluarga dan sesiapa yang menyayangi diriku......

Saturday, May 8, 2010

Aku Redha......

Semekkum.....

Ada yang rindu ker...??? kalau takder baguslah....kalau ada lagi bagusssss ......huehuehue

Dah lama tul aku tak sentuh laptop apalagi menjengah ke blog kesayangan aku ni......
Aku baru jer habis dari memulihkan diri dari perasaan terkejut dan terkujat.....maka kerana itulah aku tiada mood apatah lagi perasaan gembira buat sementara waktu .....

Walaupun pada waktu dan ketika ini fikiran serta perasaan aku masih berada dalam situasi cemas dan sedih bila melihat wajah anak2 yang masih lagi perlukan perhatian,belaian dan kasih sayang seorang mama....

Namun begitu aku tetap dan terima semuanya dengan redha.....aku yakin dan percaya pada ketentuan allah swt.....

Adapun ceritanya pada 28/4 yang lepas aku pun pergi hospital untuk mengambil dan mengetahui result test MRI ( Magnetic Resonance Imaging )....akhirnya............................

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Akhirnya sah........sah aku ada BRAIN TUMOR dalam kepala.....perasaan aku waktu tu macam nak pengsan dan nak menangis.....tapi aku kawal demi Cinta yang aku kena bawa kemana-mana aku pergi.....aku tak nak jadi lemah semangat walaupun masa tu juga aku rasa nak jer aku pengsan......masa tu aku cuma mampu senyum dan senyum dan senyum......sebab aku dah tak tahu nak buat apa dan pikir apa......aku cuma mengenangkan anak2ku yang masih kecil2.....masih perlukan kasih sayang perhatian dan belaian dari aku.....

Lepas aku dah tau result......aku rasa duniaku gelap seketika....lupa pada impianku yang ingin melihat anak2 membesar masuk sekolah , masuk u , kerja , khawin , dapat cucu , pergi haji dan menghabiskan usia tua bersama suami tercinta........

Aku sedih sangat......tapi ku pendam dan kawal demi suami dan anak2 serta orang2 yang menyayangiku.....

Aku terkesima tapi aku redha....... aku percaya yang allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hamba2nya....

Pada mulanya kes aku ni akan dirujuk ke GHKL ( General Hospital Kuala Lumpur ) .....kerana kat sana ada pakar Neuro Surgeon......so aku pun gi GHKL pada hari yang sama tapi aku cuma dapat tarikh temujanji saja.....itupun pada 11 Mei nanti.......apalagi bertambah-tambahlah lagi rasa takut dan sedih aku ni.....aku tahu aku menangis camner pun takdenyalah tumor tu hilang......

Dan macam biasalah kalau dah namanya pun hospital kerajaan......semua kena ikut prosedur.....sampai hati kerajaan buat aku camni.....aku terkilan campur sedih sebab diorang melambat-lambatkan kerja pada hal2 yang penting sebegini.....

Cuba bayangkan.....dari tahun 2007 lepas aku dah komplen aku sakit kepala hilang sebelah pendengaran hilang balancing kena Bells Palsy ( lumpuh sebelah muka )......itupun aku yang desak untuk buat ujian MRI lepas ujian CT SCAN masih tak boleh kesan apa yang bersarang dalam kepala aku ni.....tengok apa dah jadi pada aku skang......dan lagi satu aku rasa cam tak patut bila aku buat test MRI pada bulan awal dan pertengahan bulan Januari tahun ni.....akhir bulan april baru nak bagi tahu result......berapa punya lama dah......tumor dalam kepala aku ni bukan makin mengecil tapi makin lama makin membesar........memang sampai hati hospital kerajaan buat orang mati......memang sampai hati diorang buat aku camni.....

Aku marah dan sedih......tapi aku tetap menerimanya dengan sabar dan redha.....

Alternatif.....suami aku pun tak tahan dengan penderitaan yang aku alami kini .....pada 3Mei lalu suamiku ajak aku ke SJMC ( Subang Jaya Medical Centre  ) untuk bertanyakan pendapat doktor kat situ plak......dah namanya pun plak hospital swasta.....ada duit barulah akan dilayan ..... untuk consult saja kena bayar RM180 campur fee yang lain2 semuanya dekat Rm216......tapi jawapan dan cara penyelesaian yang diberikan membuka sedikit ruang dan harapan untuk aku sembuh......

Temujanji kedua pada 6 Mei..... aku pergi sekali lagi ke SJMC untuk berjumpa pula dengan doktor yang akan mengambil kes aku ni......dalam pertemuan itu aku diberitahu secara detail tentang rawatan apa yang aku akan jalani sekiranya aku setuju untuk meneruskan di SJMC.......oleh kerana tumor aku masih lagi pada peringkat kecil.....aku akan diberi rawatan laser untuk mematikan sel2 tumor.... risiko agak kecil 1% ke 2%.....kalau dibiarkan tumor akan membesar dan melekat kat otak....rawatannya plak operation.....risiko nyawa.....bila doktor terangkan aku pun angguk2 paham......cuma yang tak sedap didengar dan membuatkan aku kecewa sekali lagi bila doktor itu beritahu tentang kosnya......kalau empat ribu bolehlah aku kerok atau pinjam kat sapa2.....ni Empat Puluh Ribu 
( 40K ) ......nak cari kat mana...???

Walaupun insurance company suamiku ada cover tapi aku risau kalau2 tak approved......kalau approved alhamdulillah......kalau tak camner.......kengkadang tu bukan apa......sebelum amik insurance.....macam2 janji manis ditabur...... tapi bila ada kes buat2 tak tahu dan macam2 alasan dibagi kalau tak nak cover......manalah aku tak kecewa dan tak sedih.....

Aku kecewa lagi......dalam aku kecewa..... suamiku pulak setuju untuk meneruskan rawatan kat SJMC.......aku pun isi borang persetujuan untuk diberi rawatan laser kat SJMC......tarikh pun dah diberi oleh doktor......tapi pihak insurance belum approved pada SJMC samada nak cover atau tak......aku masih diburu kebimbangan yang melampau.....

Aku cuma ada masa sampai hari ahad ni saja......kalau insurance tak approved......nampaknya aku kena berserah pada takdir sahaja......kalau approved......selasa ni dijamin aku masuk wad,rabu plak aku akan dilaser dan khamis aku dah boleh balik.....

Akhir bicara dari ku........

Pada yang membaca dan terbaca entry aku kali ni......aku cuma mohon sepotong doa yang ikhlas dari kalian semua untuk kesembuhan dan keselamatan aku nanti......

Apapun aku redha.......panjang umur jumpa lagi........