Monday, March 29, 2010

Zaman Atau Apa Yang Dah Berubah......???

Semekkum semua......ada ka orang datang baca blog haku ni.....kuikuikui nak cita sikit pasal semalam punya hal.....laki aku dijemput ke majlis kenduri khawin kawannya.....dulu sebelum khawin ngan aku laki aku dan kawannya itu adalah kawan baik yang jarang2 berpisah bila kemana-mana....masa first time aku jumpa laki aku pun kawan dia ada sekali.....rapatnya cam adik beradik kembar.....

Tapi setelah laki aku khawin ngan aku.....hubungan kedua sahabat itu mula menjauh....tidak semesra dulu.....walhal aku tak kisah dan tak pernah larang pun untuk mereka berkawan asalkan jangan buat bebenda tak elok....yelah orang bujang kawan ngan orang dah khawin musti kalu tak dipengaruh dan terpengaruh atau mempengaruhi antara satu sama lain.....ok stop bab kawan ......pasal khawin plak....
Jadi selepas dekat 7 tahun laki aku khawin sampai dah ada 4 orang anak.....barulah jodoh sikawan itu sampai....dan semalam lah hari besar sikawan ni lalu sudahlah dijemput......oleh kerana laki aku semalam pun kena kerjak juga...maka lewatlah kedatangan kami sekeluarga dengan harapan dapatlah berjumpa sikawan ini dengan berpakaian pengantin......musti hensem.....kuikuikui prinsip aku laki bini......pasti datang walaupun lewat....biar lewat asal datang....
Laki aku yok yok jer bawak hadiah ngan senyum yang paling lebar nak jumpa kawan lamanya ni....

Waktu menunjukkkan pukul 5 petang
Laki Aku : "semekkum....
Tuan Tanah : " walaikumsalam......masuklah......
Laki Aku : "si polan ada tak......??
Tuan Tanah : "ohhh....si polan takde pergi outdoor photoshoot kat putrajaya.....
Laki Aku Dan Aku : "pulak......

Masa tu aku ngan laki aku terus mengeluh.....dalam hati dan otak dah macam2 pikir.....nak makan pun macam tak berselera tau.....!! tapi dah tuan tanah tu yok yok oll suruh kitorang makan kitorang makan aar jugak....kang kecik plak buah pinggang tuan tanah tu......
Kusangkakan kitorang jer yang hampa tak dapat jumpa pengantin ....rupak2nya ada lagi yang hampa dan hampeh....itu yang datang awal dari kitorang tau.......
Apa yang menjadi isu nya ialah.....tak sapa pun kisah itu pengantin mau photoshoot kat mana2 sekali pun....tapi pastikanlah majlis dah selesai.....ini lepas bersanding dah makan2 beradap....blah camtu jer.....kalau dekat takpe gak aar......apa kes rumah kat kg.kuala sungai baru pastu pergi photoshooot sampai ke putrajaya......!!!........idakler aku jeles....takder maknenya maaa.......

Zaman aku dulu jadi pengantin la kannn......aku rasa ramai gak yang kena camni......habis majlis.....amik ko laki bini kena cuci periuk belanga kawah yang besor2.......masa majlis kolah ratu dan raja.....habis majlis terus jadi pencacai........La...ni dah terbalik.....sedangkan ada beberapa sepupu sepapat si pengantin pon macam bengang aar....pengantin lebih rela gi photoshoot jauh2 dari tolong kemas2.....apatah lagi nak mencuci segala peralatan sewaktu meraikannya.....tak patut sungguh.....

Ekceli yang ni bukanlah pengantin pertama yang aku pergi ada sesi outdoor photoshooot.....ada banyak lagi dari tahun lepas.....tapi diorang taklah gila glamer nak pergi jauh2 sampai meninggalkan majlis sendiri.....ada takder pun depan rumah ker kat tepi2 rumah jiran ker.....so bila ada tetamu datang bolehlah berenti jap pastu jumpa tetamu dan ucap terima kasih sebab sudi datang.....yang semalam tu memang haru lahhhh......no manace....!!!! omputih kalau khawin nak amik2 gambo pun takdelah sampai tinggalkan majlis.....
Sampai laki aku kata.....kalo lah tau pengantinnya takder.....baik tak yah datang.....wasting time and money also the present.....no more joy.......

Harap2 kekal bahagialah hendaknya si pengantin itu......kalau tak......sesialah hangpa pi jauh2 ambik gambo, tapi gambo hanya tinggal gambo......huehuehuehue

Peace.....!!!!

Friday, March 26, 2010

Bila Dah Mula Tak Boleh Berhenti......

Miss me...??? hahahaha takde maknanya......patutnya ntree kat blog lagi satu tapi suka lepak kat blog yang ni lebih....lebih bermakna......
Kemanakah aku pergi sebenarnya sampai tak online lama....nak sentuh suis laptop pun aku tak berapa nak sempat......yer incik2 sekalian....benarlah kata pepatah melayu dulu rezeki jangan ditolak musuh jangan dicari musuh datang jangan lari.....erkkk ada betui kaaaa.....?
Sekarang ni aku tengah sibuk menyiapkan tempahan Ranting Buruk dari customer2.....syukur dan memang tak sangka ianya mendapat sambutan hangat.....cuma aku susah hati sikit sebab tak bley nak kelurkan produk dengan pantas....hari nak besok ada tu yang aku tak bley nak kay-chap....amik masa sikit....skang ni ada masa terluang jer aku gulung ada masa jer aku gulung.....pernah ari tu aku nak siapkan order sampai pukul 4 lebay baru aku tido.....cuma aku harap diorang yang beli tu tak serik nak order lagi.......sori frennn
So....leh kerana aku dah kangen banget ngan blog aku dan kengkawan blog yang lain...ku gagahkan juga untuk memasang plug laptop dan berusaha menulis ntree baru ini tuk menandakan aku masih wujud dan setia pada blog ku ini......skang ni kojatuh tempat kedualah blog......
Ohohoh.....ada lagi satu.....ni pers-time aku berus internet guna GC atau google chrome.....emmm not bad aaa......biasa aku gunak mozilla simusang berjanggut.....cuma ari ni jer aku gatai nak guna gc yang dah lama sedia untuk berkhidmat.....
Citer pasal anak2 plak.....semuanya alhamdulilah.....sihat2....sebenarnya banyak benda aku nak story mory at the morning glory....but the time berry the fast and furious....takat ni jelah yang aku mampu buat.....len kali aku punya waktu yang ada akan ku garap kalimah2 yang indah untuk dirimu yang berada di alam maya.....
peace....!!!!!

Friday, March 12, 2010

Hari Ini Dalam Sejarah....




Hari ini dalam sejarah....
-somi ku lupa hari ini birthday aku....memang lupa ker atau pura2 lupa...aku pun tak tau
-satu2nya kawan yang wish kat aku hanyalah nurul......
-otak aku dah tak tahu nak pikir apa....cuba melupakan hari ini
-kalau birthday aku pun dia lupa....esok2 kalau aku mati tak cukup 44 hari musti dah kawin lain
-hari ni aku tambah satu azam baru....tahun depan akan ku biarkan 12 mac itu berlalu begitu saja....

Today
Its12 Mac 2010 on  friday
Ohh....today is my day
And today its my birthday
But.....today the end off the day
Why....?????
Coz 12 Mac its no more my day.....
So......thats all for today...I' have no more birthday in my day...
Hoorayyyyy......!!!!!!

Monday, March 8, 2010

My Kids In My World

Hahahaha......dengan tamaknya aku telah publishkan lagi satu blog dibawah jenama aku sendiri.....blog yang ni aku tujukan khas untuk anak2ku yang 4 orang tu.....mana tau esok2 aku dah takder....ada jugaklah album/diari digital untuk diorang tengok2 sambil makan kerepek pisang.....tidaklah nanti masa kecil diorang berlalu begitu saja tanpa ada memori yang manis untuk dicerita dikenang bila dah besar nanti......contoh cam aku .....sekeping gambar aku dar zaman baby sampai zaman kanak2 hatta sekolah2 langsung takde.....maklumlah aku kan anak yatim piatu masa tu .....sapalah sudi nak ambik gambar aku.....jadi blog "my kids in my world " ini aku tujukan sekali lagi buat anak2 ku yang tercinta.....

Lagi pun aku sebenarnya xcited pasal baru uplod bidio kat u-tiub sekali nak letak kat blog.....sajer nak praktikkan ilmu baru.....best tul....so layanlah satu bidio nih.....yang lelain tengok jelah kat blog atau kat u-tiub terus.....layan babe n dude....peace.....!!!!!

Dengan lafaz bismillah.......aku melancarkan prebiu bidio blog aku yang terbaru....so ada sesaper yang nak jadi sukarelawan potong reben....??? bukan potong betul2lah....tinggal2kan lah komen yer saper yang tengok...




Friday, March 5, 2010

Ole-ole Bali Contest

Ya...mari2 kita join ini contest.....tak dapat gi bali dapat hadiah dari bali pun ok ape.....
syarat2 contest polo dia pastu jawab 3 soklan dan tempek gambo....
1. Saya ke Bali atas tujuan apa...? - Pergi bali kerana bercuti
2.Di Malaysia Ikan Gurami dikenali sebagai apa...? - Ikan Sepat
3.Merujuk Gambo dibawah yang mana kopi jantan dan yang mana kopi betina...?
 - yang kiri kopi jantan yang kanan kopi betina


Yang ni plak gambo cuti2 seperti yang dinginkan oleh tuan punya contest....bukan 1 tapi tiga sekali....memang inilah satu2nya percutian saya sekeluarga....ke Melaka....tengah preggy masa tu....

 
 

Enjoy....!!!!

Thursday, March 4, 2010

Today's N-tree

Yerrrr.....inilah buku yang aku skang tengah baca bila ada masa walaupun masa tak kisah samada aku nak baca atau tak....apapun aku tetap membacanya....aku bukan nak pomote buku ni....buku ni asalnya kepunyyan mak mertua aku....tapi mak aku tak baca....dia bagiklah kat aku.....mekasih mak....
Tapi kalau korang rajin ada masa lebey2.bacalah buku ni....aku nak xplain pun tak brapa reti....bagi aku buku ni dapat mengisi kembali ilmu2 fardu ain yang mungkin  kita tak tahu langsung atau mungkin kita dah terlupa  sewaktu kita belajar kat skolah rendah dan menengah dulu....pendek kata buku ni bagus untuk semua peringkat umur.....buku ini telah dikarang oleh Allahyarham Ustaz Sulaiman Endut......sangat mententeramkan jiwa dan insaf bila membacanya.....al-fatihah untuk allayarham....amin

Yang ni plak projek terbaru aku.....projek Ranting Buruk....sama jugaklah......kalau ada masa lebey2 aku akan menggulung kulit popia untuk dijadikan Ranting Buruk nih.....nak cerita sikitlah pasal Ranting Buruk nih....dia adalah sejenis makanan....dia juga adalah adik kepada Batang Buruk....rasanya sedap.....nak buatnya memang kena ada skill menggulung peringkat ke 18.....nak buat dia memang makan masa tapi nak ngap2 hanya sekelip mata.....Ranting Buruk ni aku nak buat untuk bisnes.....sebab apa aku nak bisnes....??? sebab aku tak kerja.....nak cari duit simpanan untuk hari tua esok....pastu nak saving untuk pelajaran anak2....macam itulah.....

 "Assalamualaikum ibu ayah kami pergi sekolah......."......inilah gaya anak2ku pada waktu pagi nak ke sekolah....peace...!!!!
  
Yang ni plak gambar babang ngan Mualimah Rahimah.......yang tudung biru aku tak ingat namanya....kat PASTI NURUL HIDAYAH 1.....anak2 murid kat sekolah situ panggil cikgu diorang semua MUALIMAH....maknaya sama ngan cikgu.....PASTI tempat anak2 aku belajar ni memang bagus dan berbaloi-baloi.....cara didikkannya memang berlandaskan syariat islam yang sepatutnya dipraktikkan.....aku memang respect dan salute ngan mualimah2 yang mendidik anak2ku ini.....anak2ku dah pandai baca dan menghafal hadis2....akhlak2 mulia telah terbit dari jiwanya.....syukur sangat...

Wednesday, March 3, 2010

12 March...?

Bulan mac bulan ketiga dalam kalendar omputih yang kita ikut nih bulan yang paling best bagi aku.....sebab apa...? sebab birthday aku jatuh pada bulan mac ini....123....maknanya doblas haribulan 3.....aku memang suka tarikh lahir aku.....ikut turutan.....dan inilah nombor2 yang biasa kita dengar,sebut dan ajar pada anak2 kita....satu dua tiga....one two three.....siji loro telu.....
Dulu aku excited bila dah masuk bulan march.....yelahkan...tak sabar nak celebrate birthday ngan insan2 tersayang.....macam dulu ada keluarga angkat,pakwe2 dan kawan2.....la ni kalo somiku ingat nak ucapkan selamat hari jadi pun aku dah kira bersyukur sangat.....sebabkan....semenjak dua menjak aku khawin ngan somiku.... aku dah tolak jauh2 pasal nak sambut2 birthday ni....ada takder pun dululah..... masa memula khawin adalah aku merajuk sampai bengkak2 mata sebab somiku tak ucapkan selamat birthday pada aku.....aku je yang yok2 nangis sampai bengkak2 mata somiku plak sodap yo tidur....tu yang kelakarlah.....yang best sekali bila masa masa birthday aku yang keberapa ekkk...oh masa aku tengah pantang adam darwisy....pepagi lepas somiku gi kerja....somiku hantar sms kat aku suruh tengok laci kat bawah tv ada apa.....walawaehhh.....henpon nokia N70 maaaa.....aku punyalah gumbira sebab aku pernah tunjuk kat somiku yang aku suka ngan henpon nokia yang best sikit....aku suka yang biasa2 jer...tapi dah somiku beli....aku kebas sajelah.....habis sebulan gaji somiku semata mata nak beli henpon canggih untuk aku...la ni....N70 tu dah disumpah jadi N95....
Tahun ni aku tak mengaharap sangat ada hadiah2 misteri dari somiku.....kalau ada aku bersyukur... kalau tak... tak jadi kudis pun kat aku.......tapi kalu tak ucap...memang melampau tahap tapir lah jawabnya somiku itew.....
So....nantikan debaran 12march ini......apakah yang akan terjadi...???

Tuesday, March 2, 2010

Apa Yang Telah Terjadi....???

Lama tak cerita pasal forex....leh kerana hari ini akaun trade aku dah S.O atau istilah forexnya dah Stop Out...akaun trade tu daftar atas nama aku....tapi somi aku yang tukang trade....padahal dah banyak kali aku cakap....jaga2 bang jangan open lot besar2 dan banyak2....tengok2 apa yang sudah terjadi kini....akaun sudah kena SO maaaa.....sudah out dari competition.....dan memang ceritanya bukak akaun nak join competition.....huehuehuehue akhirnya hampeh.....
Nak diamuk pun tak guna.....bukan boleh balik lagi pun.....patutlah somiku tak kecoh2......biasa kalau kena TP ( take profit ) huihhh kecoh cerita ngan aku.....la ni akaun dah SO.....senyap jer.....kuikuikuikui
Aku pun tak tahu nak buat apa dah....nak ketawa ke nak nangis......ketawa jelah yer.....kang aku sedey2 kang....