Tuesday, February 23, 2010

Satu Waktu Dulu......Once Upon A Time

Tetiba jer rasa cam nak flashback cerita waktu aku masih muda2 dulu.....dikesunyian waktu ini sewaktu banyak sangat masa yang ada....kengkadang aku saja mengimbas kembali sejarah2 hidupku yang telah lalu.....macam2 ada .....astro pun kalah kalau nak lawan cerita ngan aku....
Paling ketara antara dulu dan kini....dulu aku selalu sedih dan berduka nestapa....tapi kini aku bersyukur kerana aku tersangat bahagia dan gembira.....kesimpulannya....walaupun qada dan qadar telah ditentukan dalam kehidupan kita.....namun sebagai manusia yang alllah swt kurniakan pelbagai keistimewaan dalam mengubah perjalanan takdir diri sendiri....kita gunakanlah dengan sebaik-baiknya.....sebab itu kita kena guna DUIT....Doa Usaha Ikhtiar Tawakal....
Jadi manusia janganlah sombong....lagi2 kalau dah kaya....kenapa agaknya yer....???  dan kenapa juga orang suka kaya wang ringgit dari kaya akhlak , iman , budi bahasa dan kasih sayang...??? pendapat orang miskin macam akulah kan.....harta yang banyak wang yang berjuta takkan dapat beli kasih sayang....iman dan akhlak juga tidaklah dapat diwarisi....




 

Friday, February 12, 2010

Pada Malam Jumaat Itu

Baru ajer qaseh baik dari demam 2 hari lepas......dah pulak malam tadi cinta yang demam.....tapi sebelum demam....ada satu cerita....malam tadi lepas isyak kitorang keluar nak gi cari cat.....baru jer keluar.....tetiba ada seekor ular sawa batik baru keluar dari kebun kelapa sawit....ular tu tengah nak melintas jalan ngan susah payah menyeret badannya yang panjang jugak arr....besor pun boleh tahan......
Cari cat takder....kedai banyak dah tutup.....sebelum balik gi beli sate dulu....aku tak masak....balik rumah pukul 12 baru terasa badan cinta hangat semacam......masa subuh tu bangun rasa....confirm cinta demam.....masa tengah buat entry ni....cinta terkejut2......
Jadi.....apakah kaitannya......??? atau adakah itu sekadar kebetulan.....???

Tuesday, February 9, 2010

Demam....jangan pandang depan....!!!!!

Sewaktu aku sedang menulis entry ni kebetulan qaseh sedang meracau-racau akibat demam yang dah berapa hari dah .....tak sembuh2.....siang2 ok...tak berapa panas tapi naik malam suhu badan naik mendadak.....sabtu semalam aku dah bawak gi klinik.....ubat bontot dah nak habis.....tapi demam masih tak kebah lagi.....risau gila aku dibuatnya....
Keputusannya esok bawak gi klinik lagi.....aku tak pi klinik bayo2....aku gi klinik kesihatan kat batu 14 puchong walaupun aku tinggal kat sijangkang....bukan apa.....kat sana kemudahan dan doktor pakar yang cheknya boleh dipercayai....selain daripada kat situ kalo buat test darah terus dapat result......kalo kat klinik private harap jer bayar mahal tapi check lebey kureng......dan belum tentu hari tu chek darah aritu bole dapat.....cuma bezanya masa menunggu.....memanglah lama tapi setimpal dengan bayaran yang cuma sehinggit ajer.....tapi sebenarnya tak jugak....dulu2 masa bodo2 lagi memang tak caya bawak anak gi KK.....semua gi private.....sekali jumpa kopaklah Rm30 ke Rm40.....kononya demi anak...malas nak tunggu lama2.....belagak arr masa dulu tu.....
Tapi semenjak adam demam tak baik2 masa umur 10 bulan....aku terus ubah persepsi aku terhadap klinik kerajaan.....ceritanya gini.....masa adam umur 10bulan.....adam demam panas....kerjanya tidor ajer.....kejap2 tido.....kejap2 tido.....aku dah bawak gi klinik private....cam biasa arr.....check2 dapat ubat balik.....lepas 4 hari pun adam still camtu gak.....tah camner aku tergerak hati bawak adam gi klinik kesihatan kerajaan yang kat puchong batu 14.....doktor terus suruh amik ujian darah.....tak lama dapat result.....platlet jatuh ke paras 110...so doktor suspect denggi.....terus doktor tu bagi surat refer ke hospital putrajaya......sampai spital....amik test lagi....platlet jatuh lagi sampai 99.....aku dah nangis.....masa tu aku rasa akulah mak yang paling cuai kat dunia sampai anak kena denggi.....aku rasa bersalah yang teramat dan menyesal yang tak terhingga....mujurlah somiku menenangkan aku yang dah nak macam orang gila.....(sip bek tak giler....)
Dan disebalik cerita adam kena denggi.....sebenarnya 8 hari yang lepas (sebelum adam kena denggi...)somiku pun baru jer baik dari denggi.....parunya2 hampir bocor.....platlet turun mendadak.....dan sebenarnya lagi adam mula demam bila balik dari SJMC kerana aku hantar laki aku masuk wad kat sana......balik dari SJMC itulah petang tu adam terus demam....aku ingat badannya panas sebab rindukan ayahnya yang kat spital tu.....lepas 4 hari somiku melepak kat SJMC .....dalam tempoh itulah adam bergelut ngan denggi ....kiranya macam ni.....somiku admit hari sabtu ke atau ahad (aku pun lupa dah lama sangat.....)hari khamis keluar.....hari jumaat adam aku admitkan ke SJMC setelah spital mengesahkan yang adam sah kena denggi....Dan yang paling tak syoknya......aku sekeluarga iaitu....aku,somiku,merah dan adam telah berkampung kat SJMC sehingga hari raya haji.......Aku anak beranak beraya dalam hospital.....nasib baik aku amik satu bilik......siap bawak toto,tilam dan selimut sendiri.....dan nasib baik makmertua aku kirimkan juadah hari raya untuk aku......lagipun bukannya jauh pong rumah aku masa tu ngan SJMC....tambah tolak traffic and light lebih2 pun 10 minit.....dan itulah kenangan yang paling mengerikan aku rasa waktu itu.........(lagi ngeri pun ada.....nak tau tak...??? kalau nak tau angkat selipar memasing....)
Kesimpulannya sekarang ni kalau anak aku demam 3ke4 hari tak baik2......aku musti bawak pergi KK batu 14 nun....buat test darah......baru puas hati.......at least kalau ada pape yang tak elok bolehlah dikesan awal2 dan boleh bertindak cepat2.....kalau takde pape lagi bagus....alhamdulillah......so friend please wish and pray for my qaseh......
Esok pagi......errr pagi kang confirm gi KK batu 14......

Doaku.....
"ya allah aku mohon padamu agar kau sembuhkan penyakit yang ada pada anakku qaseh......kau pindahkanlah kepadaku segala beban yang ada pada anak kecil ku itu ya allah.....sesungguhnya aku rela dan redha menerima juga memiliki segala kesakitan yang ada padanya...amin ya robbal alamin..."

Friday, February 5, 2010

Sakitkah aku.....????

Kejadian ini berlaku pada tahun 2007 selepas melahirkan qaseh.....masa aku tengah preggy kan qaseh memula aku menghidapi simpton pening kepala yang melampau.....hilang balancing.....langsung tak bley drive......kadang2 jalan pun boleh rasa cam tak lurus.....telinga selalu berdesing....pastu waktu tengah pantang.....aku pun diserang penyakit yang dipanggil 'Bells Pulsy'....masa nak kena penyakit tu yang aku perasan mata dan mulut aku yang sebelah kiri sahaja akan bergerak dan mata macam rasa berkenyit-kenyit.....keadaan tu  berlanjutan sehingga mata akan rasa pedih kerana semasa tidur mata kita yang diserang bells pullsy tak boleh tertutup rapat....bells pulsy boleh dikatakan ialah Kelumpuhan Sebelah Otot Wajah...dan ianya bukanlah stroke......then apa yang berlaku selepas itu aku gi hospital diorang bagi aku makan ubat steroid pastu buat fisioterapi.....alhamdulillah sembuh......thanks to allah...
Antara simpton penyakit ini ialah......mata pedih sebab tak boleh rapat habis waktu tidur cara atasi jangan tidur pada bahagian yang sakit dan tutup mata guna eye pad cam lanun......bila minum air guna cawan air akan meleleh sebab otot pipi dah tak kuat nak sedut....cara atasi gunakan straw.....telinga jadi pekak sebelah cara atasi tiada.....yang ni memang lambat sembuh......
Tahun 2009 aku kena balik waktu yang sama iaitu waktu pantang cinta......tapi kali ni aku ambik action lambat.....aku buat amik keputusan takmo ambik steroid......cuba cara tradisional......aku buat akupuntur dan makan ubat homeopati......memang lambat sembuh....tapi yang penting sembuh tanpa steroid.....
Dalam pada waktu itu aku request kat pakar untuk buat scan....masa memula kena diorang buatkan ct scan.....tapi result ok.....oleh kerana kali ke2 aku kena bells pulsy ni.....hospital suggest aku buat MRI......bulan 1 lepas aku pun buat MRI....2 kali aku buat MRI untuk lebih kepastian....pakar kata memang ada something kat dalam pala otak aku ni.....apa dia......???? masih misteri.....aku akan amik resultnya pada 28 april nanti.....persoalannya.....sakitkah aku....?? doa dan harapan ku agar ia bukanlah sesuatu yang serius....

Ceritera hari ini dan semalam.....

Tajuk kat atas tu aku dedikasikan untuk anak2 ku yang tengah aktif dan penuh dengan kerenah.....ada 4 orang anak 4 jugaklah perangai kadang tu lebih dari 4 perangai jadiknya macam2 perangai yang aku kena hadapi.....almaklumlah surirumah sepenuh masa.....memang 24 jam aku kena bersedia berkhidmat untuk anak2 dan somiku......walaupun aku dah tak duduk sebumbung ngan makbapak mertua .....kerja layan anak2 nipun tetap banyak dan tak sudah2......aku bukanlah seorang mama yang lemah lembut apatah lagi berbudi bahasa.....tapi taklah sampai maki dan sumpah anak2.....abis kuat pun aku akan menyanyi dengan muzik bernota tinggi......yelah kalau tak camtu camner nak didik anak jadi baik dan betul....rotan2 ikut keadaan semasa dan bergantung pada kesalahan......
Ni kadang nak penuhkan satu entry pun maunya amik masa .....mungkin berjam-jam dan mungkin berhari dan ada munkin tengah dinihari waktu anak2 dan somi tengah tidur.....barulah aku boleh menyudahkan entry2 yang tengah jadi draf......syusyah betul......contohnya.....sekarang ni.....qaseh sedang baring atas cinta.....cinta pun nangis....dah aku kena jadi singa kejap nak anginkan qaseh.....
Cinta-semalam petang plak tengah aku ngan somiku   syok2 tengok tv cerita cina "Rough Justice" kat TV2 sambil makan pisang goreng si cinta bergolek-golek pastu dia tarik jug yang berisi air kopi.....bila dia bising2 somiku tengok rupanya jug air kopi itew dah terbalik dan cinta pun mandi air kopi.....nasib baik lah air kopi tu dah sejuk....hadoiiii......bila aku angkat cinta aku saja cakap ....oooo mandi air kopi yer.....cinta terus senyum dan ketawa.....kelakar betul muka dia aku tengok masa tu......innocent betul....
Adam-dari hari selasa sampai hari ni demam tak kebah2......
Merah-hari2 kena angin ngan aku tapi time ulangkaji pelajaran aje.....
Qaseh-baru nak belajar2 tak pakai diapers....
Somi@Laki aku-pergi kerja balik kerja tah bila nak cuti siapkan mengecat rumah yang compang-camping nih......
Aku-tengah keguguran rambut yang melampau.....belum pergi amik result MRI......