Friday, December 31, 2010

Tahniah Folower Ke 100



Eceh....sapa nih folower ke -100 blog picisan nih ???aku sebenarnya tak tahu pun apa menatang picisan tu...kain perca aku tahulah....sajer gatai nak ikut bahsa blogger sekarang....ehekkk......!!! adapun aku sajer jer meng'print screen folower ke -100 nih kalau ikut jubli....jubli emas nih...hehehehe....wah ada gak rasa macam nak bagi hadiah pada folower nih....tapi sebelum aku bagi hadiah eloklah aku siasat siapa kah dia.....

Setelah beberapa minit.....!!!!!

Oh....dia ada blog ....blog dia ada 2.....hobi dia di memancing....sama cam biras aku....aku suka ikan tapi aku tak suka mancing....dulu kecik2 ada gak aku mancing ikan keli ngan belut kat dalam parit.....batang pancing pakai batang pokok jambu....gali tanah pastu cari cacing buat umpan....sekarang aku kalo tengok cacing pun aku dah geli2 cam cacing jugak.....eeeee......padahal dulu aku rasa cam nak makan jer cacing tuh sebab comel sangat.....hahahaha gilerrrr jugak aku dulu yer masa kecik2...!!!!

Opppp....aku bukan nak citer pasal aku lah.....aku nak citer pasal folower ke 100 nih.....pasal hadiah.....!!!selepas ditimbang tara aku rasa.... nak bagi kurang cam tak sesuai.... nak bagi lebih pulak aku yang tak mampu.....aku cuma mampu ucap terima kasih sebab sudi mencukupkan folower blog aku sampai jadi 100....jangan folo jer tau....senang2 datang2lah jenguk2..... sekejap pun takper.....

Okeh kawan2.....folower bertuah aku yang ke-100 ni namanya SabirinNoor.....orang Maritim....bukan bangsa atau keturunan... tapi kerja dalam industri Maritim....maritim ni satahu aku bahagian laut2lah......dia duduk johor....abg ipar aku pun kat johor.....kahwin atau bujang aku belum siasat lagi....hehehehe....kategori hensem lah jugak......umur pun aku tak tahu....

So aku kasi link ke blog beliau yer....sapa minat mancing2 nih boleh lah pegi ke blog beliau yang ni...buakan takat mancing2 jer...nak kenal ikan2 pun boleh....aku pun jap lagi nak pegi sana balik nak tengok macam2 ikan...menambah ilmu pengetahuan tentang ikan....idakler anak aku kalo tanya...mama ni ikan apa....aku jawab ikan2lah......

http://bluntcastangler.blogspot.com/ 

Lagi satu blog beliau namanya cam familiar jer.....atau pun memang popular pada hari jumaat dan sabtu di TV9....sapa tahu....??? tak tahu aku kasik tahu......dia ada nama air ngan makanan......sedap tuh....

Nasi Lemak Kopi O

Oleh kerana aku dah letak link nih....sila2lah jemput ke rumah kawan baru kiter ni yer.....mana tu kan... kot2 SabirinNoor gi memancing....pastu ada plak ikan2 terlebih-lebih tu.... bolehlah hulur2 kat sini sikit.....kan kan SabirinNoor....???

Akhirnya Jatuh Jugak Ke Tangan Aku

Tak gempak ker tajuk nih....setelah beberapa minggu sampai dah nak masuk hampir sebulan kot aku tak dapat update blog kerana 2 sebab....kali ni bukan sebab aku sibuk....itu alasan basi....tetapi pertama-tamanya sebab brodben buat hal....abis kuat aku cuma boleh layan fb jer....nak bukak blog aku apatah agi blog orang....adehhhhh.....baik layan tidor......yang aku hangin nih.....kat puchong jer brodbeb sukak suki buat hal.....tapi kalo kat sijankang nun....baik punya signal....full bar mehhhh......aku kalo dah cuba2 pastu tak dapat nak sambung2...aku tutup jer laptop nih.....itu satu hal....lagi satu....asal aku baru jer bukak laptop pastu asal aku angkat kaki kejap nak pergi dapur ker apa ker....dah berkerumun anak2 buah aku mengadap laptop.....kalo tak ber fb....main game.....

Aku nak marah nak suruh ketepi tak sampai rasa hati plak......biarlah.....asal tak gaduh sudah....tapi kalo bergaduh baru aku masuk campur.....anak buah aku semua baik2....dengar cakap....kalo aku kata sudah....sudahlah....kalo aku kata tutup....tutuplah .....sebab tu aku tak kisah sangat diorang nak guna.....sementara aku ada kat puchong ni....nanti aku dah alik sijangkang aku angkut balik laptop ni dah takder peluang diorang nak main game....sebab tu aku biarkan.....bukan luak pon.....sekurang-kurangnya takderlah merayap kesana sini.....biarlah diorang duduk rumah main game.....nampak depan mata......kiranya pantang lepa atau nampak kosong jer berkerumun lah anak2 buah aku mengadap laptop....sampai ada yang bertengek-tenggek atas meja.....hehhhh macam2lah budak nih.....

Lagipon tengah cuti sekolah....sedaplah budak2 tu melepak ngan sepupu2nya....esok nanti dah bukak sekolah payah plak nak bertegur sapa.....

Alang2 aku brodben tengah tak buat hal ni lebih baik aku pulun entry lebih2 sikit......Yang penting akhirnya hari ini...... laptop ini jatuh jugak ke tangan aku......hahahahaha

Saturday, December 11, 2010

Welcome To Bumi Allah

Blog ini mencatat sejarah dimana bermulanya perjalanan seorang lagi khalifah :-

Ini cerita pasal aku yang dah macam 69 99 96 66....serba kelam kabut semalam dibuatnya.....aku sampai tak tahu camner nak citer kat korang....takutnya korang tak paham....kang ada plak yang amik dadah....sebab nak paham...naya guekkk...!!!

Cerita ni terjadi pada hari Jumaat bertarikh 10 Disember 2010 bersamaan 4 Muharram 1432 hijrah....jam melewati pukul 4 petang....

Waktu itu aku sedang sibuk ngadap laptop....aku tengah melayan sudoku....games peberet nih....dalam pada itu....aku dengarlah...mil aku sil aku dan anak buah aku tengah bising2 kecoh sebab salah sorang sil aku dah sakit perut sebab macam dah sampai masa nak bersalin....aku buat dono sebab org lain pun dah ada untuk sibuk2.....walaupun mata aku mengadap laptop....jari aku tak tertekan nombor sudoku....aku cuba mengawal rasa gundah kerana aku tahu macamana berdebarnya nak menunggu saat2 kelahiran seorang bayi....aku punya debar...gelisah dan resah tak dapat ditenangkan oleh sudoku yang minta diisikan nombor....lagi2lah bila anak2 buah aku asyik keluar masuk rumah dan cakap...."mak teh dah tahan....mak teh dah sakit sangat tu...."dialog tu jer yang aku dengar dari mulut anak2 buah aku.....

Arghhhh....dalam hati aku berkata.....apahal sebenarnya ni.....?? apsal tak pegi spital lagi...??? rupa2nya sil aku dah tak tahan nak bersalin... suaminya pun baru balik dari kerja walupun belum sampai masa balik....baru naik kereta jer sil aku dah meneran....so mak aku kata nampak gaya tak sempat nak bawak gi hospital .....dalam pada tu aku sempat menelefon hospital terdekat supaya datang segera untuk memberi bantuan.....dalam aku bertalifon....aku dah nampak rambut baby....masa tu kat situ takder sapa2....kecuali suami sil aku....mak aku ngan sil2 aku yang lain pegi mana pun aku tak tahu.....apa yang penting aku kena tolong sambut dan sokong sil aku untuk bersalin dengan selamat....

Perghhh....aku rasa macam grey's anatomy lah plak masa tu....aku cuba bertenang....aku beri sokongan penuh pada sil aku untuk meneran....dengan segala kudrat yang ada sil aku meneran.....dialog biasa yang aku dengar waktu aku bersalin itulah yang aku cakap balik kat sil aku....."ok kak sikit lagi kak....teran kak....bukak kangkang luas2 kak....sikit lagi.... sikit lagi.....teran.....alhamdulillah......"alhamdulillah juga....aku berjaya menyambut seorang bayi...bayi perempuan....menangislah si kecil itu apabila ia keluar dari karung keselesaanya selama 9 bulan yang lepas.....tertumpah langsung rasa kasih dan sayang aku padanya.....aku dakap aku rangkul aku bersihkan wajah nya dari kekotoran dan membalutnya dengan sehelai kain batik agar dia tidak kesejukkan.....selepas itu aku berundur dan memberi peluang kepada mak aku plak untuk me'nyetelkan uri....padahal sebelum masa tu....aku menggigil giler bila dengar sil aku dah nak bersalin.....

Entah datang dari mana semangat dan ketenangan untuk aku menghadapi situasi yang biasanya aku berada ditempat sil aku bukan didepannya.....terus terang aku katakan yer....aku ni mabuk darah....sedang aku tengok arnab kena sembelih berdarah-darah dah buat aku hilang tenaga dan muntah2 yang melampau....inikan nak sambut bayi.....biasanya aku yang keluarkan bayi....ehehehehehe......menyambut mana pernah.....

Yang best nya settle jer aku sambut baby.....aku pun terus muntah2.....hahahahaha......padahal aku masa tu jadi cam bidan kampung jer....terjerit jerit bagi sokongan kat sil aku ngan mengarahkan apa yang patut dibuat oleh asistan2 aku.....ohohohoho

Mil aku pun tak bleh nak keluarkan uri...jadi selepas baby keluar aku ngan sil aku punya suami ngan ada satu lag biras pompuan bawak sil aku gi linik desa.....sampai sana kitorang angkat tangan dan serahkan pada yang pakar.....lepas uri keluar...pastu stich....semua buat dalam kereta.....pastu rehat jap kat klinik....pukul 6 suku baru balik rumah.....

Settle satu hal...malamnya plak....aku pegi amik jamu kat sungai kandis....yelah patutnya due date sil aku bersalin 16 Disember....kurang 6 hari tarikh due dah sil aku bersalin plak....dalam kereta pulak tu....so aku pegilah tolong amikkkan.....balik dari sungai kandis....mak aku cakap kat aku yang sil2 aku yang lain bawak anak2nya gi berkhatan/bersunat.....adoyaiii malam ni jugak buat ker....siang2 tak bleh karrrr......hadoi hadoi.....yang bersunat tiga org sekali....sorang darjah 1...dua orang lagi darjah 3....dah kelam kabut lagi malam tu...sebab masa balik dah ada yang nangis jer....yang ada bapaknya macam nak pengsan pun ada....bebudak tu nagis mestilah sebabnya sakit....bius dah habis......isy...isy....isy....kesian ada geli hati pun ada.....yelah mana taknya.... satu hari tu semuanya jadi kisah.......

Aku kepenatan ya amat...tapi ku gagahkan diri untuk mencoretnya.....satu hari nanti pasti ia akan menjadi kenangan sejarah bagaimana ianya bermula.....kita ni makin lama makin tua.....bukan semua benda atau perkara kita boleh ingat....so sementara aku masih ada dan masih belum hilang ingatan eloklah aku blogkan.....esok2 aku boleh baca dan senyum2 sendirian.....

Dalam kepenatan aku tetap senyum dan gembira.....

Bait2 senikata lagu dari The Zikr yang aku dengar semalam amat2 menyentuh perasaan ku.....



Tuhan
Dosaku menggunung tinggi
Tapi rahmatmu melangit luas
Harga selautan syukurku
Hanyalah setitis nikmatmu dibumi

Tuhan
Walau taubat seringku mungkir
Tapi pengampunamu tak pernah bertepi
Bila selangkah kurapat padamu
Seribu langkah kau rapat padaku...
Allah......

Friday, December 10, 2010

PakCik Sapa Nih.....Sila Mengaku....

Kabare wak...?? waras orak...??? suwi temen orak ngomong jawo.....hehehehe aku bukan buang tebiat tapi sajer2 jer.....ada ke yang paham....??? baru2 ni semasa aku cek sms dari maxis bb...tetiba ada satu sms ni dari sapa aku pun tak tahu....apatah lagi nak memenuhi keperluannya yang agak sengal tu.....dia kat dia pakcik...pakcik sapa aku tak tahu....setahu aku aku takder pakcik.....pakcik belah laki aku takkan nak buat bebenda camni....jadi pakcik sapakah itu....??


Yang bertambah-tambah aku musykilkan....macamana diorang2 ni semua boleh dapat no BB aku ni....mungkin betul ke spekulasi2 yang aku dengar selama ini syarikat telekomunikasi jual nombor2 pelanggan diorang untuk kepentingan peniaga2 dan penipu2......

Tapi aku idakler nak ikut permintaan pakcik sapa2 yang aku tak kenal tu....jangankan telepon aku nak sms balik pun tak berani.....kang melarat-larat jadi lain plak....kalo korang berani....cuba korang hoi..!! jer pakcik tu....errrr aku tak berani......cam jenayah cyber plak....hahahaha aku pun tak tahu....

Aku kalau setakat sms macam ni aku memang takkan layan punya.....abihkan kredit jer nanti.....tak payah nak ambik tahu kalau kita dah tahu yang bagi tu adalah penipu.....

Macam2 hal dan cara diorang ni nak menipu yer.....sekolah tinggi2 tapi jadi penipu.....penipu profesional....
Biasanya yang jadi penipu banyak yang pandai2....yang bodoh2 takkan reti nak menipu.....yer tak.....???kalu tak takkan ada kisah si pandai menipu si bodoh.....atau si bodoh tertipu dengan si pandai.....dan macam2 lagi....tapi aku rela jadi si bodoh yang tertipu dari jadi sipandai yang menipu sebabkan.....si pandai lagi bodoh dari si bodoh kerana dia sendiri tertipu dengan kepandaiannya sendiri sampai jadi si penipu yang menghumbankan diri sendiri ke dalam neraka.....

Dah itu ajer isu aku kali ini......makanya....kalau jadi orang pandai.... janganlah nak berlagak....kepandaian itu adalah hak milik allah....kebodohan itulah sebenarnya hak milik kita sendiri.......

Peace...!!!!!

Aku Dan...

Aku dan....takder pape....sajer nak isu2.....mungkin kalo ada yang biasa datang blog aku mungkin akan perasan tajuk2 entry yang aku gunakan selalunya mestilah bermula dari Aku Dan...bukan takder idea....cuma nak jadikan ianya sebagai identiti untuk blog aku....kalau ada tersama ngan mana2 blogger....itu aku tak tahu......belum pernah plak aku jumpa....kalau korang ada terjumpa almaklumkan kat aku yer....nak jugak aku tahu apa yang ada disebaliknya....

Tapi idakler aku nak buat tajuk Aku Dan.... Aku Dan..... memanjang....kang ada yang kata Aku Dan.... Aku Dan Dah Giler....hahahahaha.....Cuma tajuk Aku Dan....tu buat aku lebih rapat ngan entry yang aku taip.....errr boleh ker gitu....???

Tadikan masa aku jalan2 kat blog orang aku ada terbaca satu lawaklah....lawak tu memang dah besepah-sepah....tuan punya blog tu cuma nak share lawak jer ngan hadirin semua....alih2 ada seorang anti plagiat sembur dia kata tuan punya blog kira cam tak baik lah amik hasil org ....copy paste dan bla...bla lagi anti plagiat tu kata kat tuan punya blog......cam biasa aku tak sanggup tengok org kena kutuk2 kecuali org itu terbukti sohih kesalahannya.....jadi aku pun baliklah kat blog sendiri.....walhal tuan blog itu tidak pun meng'claim kata lawak itu atau cerita itu dia yang punya......

Pendapat akulah.....semua orang ada pendapat masing2....jadi dengarlah pendapat aku ni dulu yer....aku rasa kalau bab cerita2 lawak atau kisah2 teladan....agak susah kita nak kreditkan pada siapa tuannya....andai katalah lawak itu tercipta beratus tahun dahulu....tercipta sebelum ada pen dan kertas....tercipta dari zaman hitam putih televisyen.....camner dan camner....??? perlukah dikreditkan cerita itu pada yang mendengar atau yang menulis atau yang menyampaikan ke kertas dan komputer......

Karya agung lagi di plagiat apatah lagi cerita dikedai kopi......yang mungkin penyampainya ialah seorang penoreh getah...atau seorang penganggur...atau mungkin juga seorang pakcik yang memakai kopiah.....who know's...?? nobody know....but allah will....

Aku plak....pernah juga copy paste....tapi aku copy paste artikel yang jarang didengar....ataupun aku copy paste tentang kisah2 teladan.....aku tak rasa semua orang tak pernah copy paste cerita2 yang ada kat dunia ni kat dalam blognya.....sebesar besar hama pun mesti ada.....mengaku tak...???

Ok....pasni aku nak korek email aku yang banyak isu2 info2 dan kisah2 teladan untuk panduan renungan dan  contoh menjadi seorang manusia....bukan jadi binatang...!!!!

Peace...!!!!

Nota Aku :- Agak2 aku nak kreditkan gambar ni kat sapa.....?? walaupun aku google.....tapi haruskah google yang mendapat nama....??? padahal kat situ ada dia punya link dari mana gambar ini datang.....dan empunya link yang ada gambar ni pun tak tahu dari mana benda ni datang....sebab dia pun google jugak......!!!!!

Hahahahaha.....macam jahat jer bunyi ketawa aku nih.......

Wednesday, December 8, 2010

Aku Dan Tukang Komen

Salam Mek Komm.....asal korang paham apa yang aku cakap suadah lah yer....jangan nak lebih2 plak....!!!wah2....ada ker aku cam berlagak...??? tak aihhhh...... takder makner dan takder hasil pon....cuma kan....cuma kan.....aku kan.....aku kan......rasa cam terkejut....sebab...??? jap lagi yer.....

Memula aku nak kasik alasan kenapa aku lewat masuk entry....alasan yang biasa aku guna untuk menyedapkan hati ialah pasal kali ni bukan aku yang busy tetapi anak aku dan anak2 buah aku yang busy......selagi aku ada kat puchong nagn laptop nih selagi itulah anak ku dan sepupu2nya busy nak main games kat laptop aku nih.....alih2 aku yang tak sentuh laptop.....

Ok...back to the subject.....sebenarnya tadi semasa aku bukak blog....aku nampak banyak jugak komen2 yang masuk kat blog aku nih....aku pun cek2.....eh eh eh....

Bukan apa wei....aku rasa dia punya pendapat amat berguna dan berjasa untuk blogger2 cam aku nih.......aku suka blog dia dan cara dia meberikan pendapat/ulasan/komen dan yang sewaktu dengannya......amat telus dan jujur walau kadang tu tata dan kata bahasanya sedikit kesat ataupun mungkin sangat kesat.....tapi sekurang-kurangnya dia tidak bersifat hipo.....aku anggap keceluparann'nya itu sebagai dia adalah dia didalam mahupun diluar blog.....jadi aku tiada masaalah dalam menerimanya.....sirius.....

Aku puji bukan sebab dia ada review aku punya entry....tapi dah alang2 dia buat review pasal entry dalam blog aku....biarlah aku balas untuk buat review pasal blog dia pulak.....sementara masih panas2 eloklah kita war2kan.....aku pun tak berapa ingat bila masa aku mintak dia komen blog aku......tapi dah dicabar-cabar....ada berani....??? ada berani......???? aku pun letaklah link blog aku kat situ.....suka hati dialah yer nak komen atau tak......ada ker aku berani nak dikomen....??? beranilah.....kalau tak berani takdernya aku nak letak2 link aku kat situ weiiii.......bak kata nenek aku dulu...."rezeki jangan ditolak..... musuh jangan dicari....musuh datang jangan lariiiii......."

Korang2 pun kalau berani pilah letak link blog korang kat situ untuk dikomen....

Kalau berani pergilah sini 

Kalau tak berani sangat pergilah sini plak......hehehehehe

Jumpa lagi.....peace...!!!!

Monday, December 6, 2010

Aku Dan Decoupage

Entry yang bakal aku persembahkan hari ini adalah entry untuk peristiwa yang berlaku semalam...iaitu hari jumaat....bukan hari sabtu.....semalam banyak busy lorrr....tak sempat nak update apa2 pun.....hatta facebook ngan twitter apatah lagi mem'blog.....

Pagi2 lepas subuh aku dah berangkat dari puchong menuju ke sijangkang untuk menghadiri kelas decoupage percuma yang diadakan oleh pusat komuniti kat sijangang sana....dah nama pun percuma jadilah ramailah yang datang.....tak gitu....

Aku pun xcited mendaftarkan diri semasa diberitahu pusat akan mengadakan bengkel decoupage.....benda2 macam ni aku dah tahu....tapi setakat tahulah....cara2nya aku tak tahu itu pasal aku semangat nak  join.....

Sampai sana pukul 8.30....cikgu dah sampai ngan beberapa orang yang lain.....aku sampai tepat pada masanya....yang lain2 lagi ramai yang datang dengan lewat....hurmmmm tidak menepati masa  langsung..... terpaksa cikgu menunggu orang lain sampai baru kelas jalan.....

Ok tolak tepi pasal diorang yang lambat.....kitorang semua diberikan peralatan2 untuk membuatnya.....memula aku ingat kelas tu untu demo jer....rupa2nya ada hand's on sekali....huhuhuhu best tuuuu.......aku suka kraf2 ni....cuma aku tak berapa kreatif....ataupun mungkin memang tak kreatif langsung.....tapi tak kisahlah yang penting aku minat nak buat dan mencuba....kreativiti boleh dipupuk....

Bahan2 untuk buat decoupage ni takderlah banyak mana dan mahal mana pon.....ada gak yang aku tengok cara orang lain buat decoupage ni kat forum2 dan blog2...tapi apsal diorang punya bahan2 utuk membuatnya sesangat lah mahal....sampai aku punya biras pun kata...".nak buat decoupage ni barang2nya mahal....itu pasal ramai sangat yang tak jadi nak buat"....semasa aku belajar hari tu....bahan2nya simple jer.....takderlah leceh mcam sesetengah yang orang lain buat....but mungkilasilnya yang mahal dengan yang murah berbeza kot....entahlah aku tak pernah plak tengok decoupage yang lain dengan lebih dekat......next time aku nak survey2 nak buat perbandingan....sebelum tu biarlah aku dengan cara decoupage amatur......yang lain cara yang mahal tu sesuai untuk yang profesional jer.....

Takmo citer banyak....jom layan gambar.....
ok...bahan2 yang diberi secara PERCUMA.....
gunting tu aku yang punya bukan percuma....
antara peserta.....
nampak tak makcik kat yang tengah gunting2 tu......cikgu belum suruh buat pape pun....makcik tu dah pandai2 sendiri....taklimat pun belum....
semua org sedang dengar taklimat.....
ok.....gambar bunga yang nak kena gunting
yang lain masih belum mula gunting sebab tengah kirim orang pergi beli gunting.....kes tak dengar arahan sebelum datang awak gunting.....
proses gunting menggunting...
proses men'gam.....tang ni kena hati2 sebab kalu banyak sangat gam...dia jadi basah sangat...lambat nak kering....dan akan menjejaskan kualiti warna.....
tampal2.....jangan tak tampal....
aku malas sikit jadi aku cuma gunting dan tampal guna sebahagian tisu jer...pastu bila ku tengok cam kosong dan tak menarik jer.....
aku tambah lagi satu bunga kecik....pastu bunga ros besar aku tempal kan lagi satu....perasan tak ada perbezaan sikit....
lastly aku tambah agi satu bunga kecik lagi.....jadi keliling pinggan tu ada 6 bunga kecik.....harrr baru comeyyy
antara sahabat yang dah siap buat dahulu...mintak tolong anbik gambar guna phone aku.....
proses mengering guna hair dryer.....
dah kering baru spray dengan lacquer.....bab tu aku lupa plak nak snap.....
inilah hasil kerja aku....lupa plak nak adjust kasik cun masa nak snap......hehehehehe
Cantik untuk hiasan....lagi2 yang suka ngan hiasan ala2 english style......
Kalau tak cantik pun aku tak kisah sebab inikan first time aku buat benda alah decoupage ni.....jadi masa tu idea belum terbit lagi.....pas dah buat baru aku terfikir macam2 cara gaya dan design....huhuhuhu

Agak2nya lepas nih....bolehlah aku asah bakat dalam decoupage nih....pastu boleh amaik upah.....pastu boleh bikin projek decoupage plak.....hahahahaha tamak tol.....

Friday, December 3, 2010

Anugerah Tanpa Sempadan

Sewaktu semua anak2 termasuk suamiku yang hensem tu dibuai mimpi2 yang indah......aku terkuap-kuap menahan mengantuk yang telah kusimpan dari pukul 5.30pagi semalam.....aku bangun awal sebab pertama...abg ipar aku dari johor sampai pagi tu juga....pastu aku pun dah plan nak buat nasik lemak sejak semalamnya....pagi tu aku bertungkus lumus sendiri bikin nasi lemak....dari masak nasi....rebus cili...rebus telur....goreng ikan bilis....sampai amik daun pandan kat luar rumah selepas azan subuh.....padahal pagi nih jam 8.30 aku ada kelas Di Kopek Di Kupas atau dalam bahasa penjajah ialah "decouparge"....camtulah aku tak reti nak eja....jadi aku bantai panggil "di kopek di kupas" jelah...hahahahaha...

Semua siap.....alhamdulillah laku nasik lemak aku....masak banyak tau.....semua orang kata paling sedap sambalnya....huhuhuhu mahu tak kembang aku dibuatnya.....baru aku tahu aku kembang bukan kerana makanan tapi kerana pujian dan penghargaan dari keluarga atau sapa2 yang kata masakkan aku sedap dan lazat....hehehehe camner pon aku masih tak bleh lawan chef sorang ni....iaitu CMG....ataupun Chef Mat Gebu...aku pasti semua org kenal.....tiap2 dapur kat mesia ni musti kenal ngan CMG....kalau tak kenal maknanya org itu baru pasang line internet.....hahahahaha hampehhhh

Wokeh....apsal aku sebut2 CMG nih....ada apa2kah antara aku dan dia...??? ada...ada....aku ada hubungan ngan dia tapi bukan hubungan sulit lagi menyulitkan....aku sebenar2nya cuma ada hubungan sedara dengannya jer.....nak kata sedra dekat pun tak....sedara jauh pun tak....mungkin sedra bau2 ikan pekasam goreng kot......hahahahaha tak aihhhh (marah kang sedara betulnya ).....cuma hubungan sedara sesama..... ISLAM jerrrr....hehehehehe cuak semua..... betui apa....tak caya tanyalah kat CMG ataupun rakan sekutunya iaitu Ben Ashaari.....aku ngan ben pon sedara gak.....hahahaha

Well aku terasa cam nak jerit lompat dan sukak2 gilak bila kat CB aku ada nick "ah mat gebu"....yang tang dialog semua org sila baca sendiri yer....CMG ni adalah antara seorang yang aku kanal dari dalam
My Resepi......aku selalu kagum ngan resepi2nya dan celoteh2nya....kadang aku ada gak terfikir dari manalah CMG dapat ilham untuk menghasilkan resepi yang lazat2.....tapi bila CMG ni dah ada blog....aku folo dan aku rasa aku tahu dari mana datang dan asal sumber inspirasi CMG dalam masakkan..... tentulah dari bondanya yang selalu disebut-sebutnya itu...memang anak soleh CMG nihhh ( cmg ....minta maaf kalau salah....) kadang kita tak perlu bersua muka untuk kenal dengan siapa CMG.....tapi cara penulisan dan penyampain CMG dalam blognya cukup untuk membuatkan kita rasa dekat rapat dan melihat CMG dari kacamata dapurnya sendiri.....dia seorang yang ikhlas dan berbakat dalam bidang masakkan....salute...!!!!



So...semua dah baca pesanan CMG kat cb akukan.....rupanya CMG datang bukan sesajer datang tau.....datangnya membawa hajat....hajat untuk mempersembahkan award.....klik sini kalau tak caya

Cehhhh.....jangan kata cehhhh lagi.....ibarat bulan jatuh keriba tau.....( tapi janganlah jatuh betul2...) sependapat aku...kalau CMG atau BA atau sesapa yang glamer kat dunia blog nih  datang menyinggah kat blog yang tak glemer lagi down trafficnya.....apa perasaan korang.....speechless tau....gitulah jugak aku....aku umpama hama di bulu kambing....tapi masih terlihat juga oleh si pengembala......( pagi2 gigil ni....memang best bermadah pujangga....huhuhuhu ) aku memang admire giler ngan CMG ni.....si bek aku dah khawin......kalau tak mahu aku mintak kerja kat rumah CMG jadi tukang cuci pinggang.... ehhh pinggan lah ......pinggan...... asalkan upahnya  makanan yang enak2 lagi gratis.....nyum nyum nyum....waduh2 enak banget sehhh dreaming2 kayak gini....hahahahahaha

Here L N G...( ladies and gentleman ) mempersembahkan anugerah dari Dapur Tanpa Sempadan.....     
jeng jeng jeng....!!!



Ok....enjoy tak....??? pada yang tak terpilih tu jangan putus asa....cuba lagi tahun depan.....hahahahahaha
( hayat sapalah yang aku guna nih....)

Aku dah jual pantun terima kasih kat CMG.....tinggal menjawabnyalah yerrrr.....apapun kat blog aku nih....aku..... aku...... aku....... speechless...jadi tak bley cakap

Thursday, December 2, 2010

GengBlogger Dah Activate

Apa yang best.....?? tadi aku baru nampak kat halaman utama facebook aku bahawa GB ataupun Geng Blogger dah kembali ke alam maya....impian jadi kenyataan.....semasa GB tak berfungsi....alam maya serasa cam gelap bagi blogger seorang mak yang banyak anak cam aku nih.....yelah kan aku bukan kaki rayap....bukan taknak merayap....tapi sebelum aku merayap-rayap.....anak2 aku dah merayap dulu.....

Walaupun org lain dah lama tau...aku yang baru tahu rasa macam nak lompat2 jer tau.....tapi tak payahlah aku nak lompat2 nanti aku jadi kurus susah pulak....hahahaha

Bukan apa beb/bro....aku suka GB sebab bukan setakat boleh ping blog kat situ...macam2 yang ada kat situ lah....sesapa yang dulu selalu dan mengharapkan GB sebagai medium untuk meng'uptraffic tahulah bagaimana perasaan hampa dan kecewa serta rendah diri menguasai diri bila tak boleh mengeping blog kat GB apabila GB dilanda virus haper pun aku tak tahu.....yang penting aku sebagai blogger yang tak berapa tegar agak rasa sedihdan hampir kehilangan semangat untuk berblog....mujur2 blog ben  dan kelabnya berjaya menyelamatkan aku......sadis dan tragis betul citer aku nikan.....

Pada blogger2 baru.....eloklah gi join GB.....best dan best.....meng'ping blog kat GB ni ada kelainannya.....aura ping yang amat berbeza

Ni dah tengahari....nak makan nasi....sup kaki ayam....udang tumis peria katak......air sejuk....

Selamat menjamu selera......

Wednesday, December 1, 2010

Cara Aku Mendididik Anak....

Aku dah lama nak bincang pasal topik ni....dah lama jadi draf.....oleh kerana penulisan aku baru2 ni dah terdelete secara tak sengaja oleh aku juga ....nak tak nak aku kena flsh back balik apa yang aku tulis.....musti ada sebab kenapa tetiba aku terdelete kan entry yang aku tulis dari lepas isyak membawa ke pukul 1 pagi......

Takper2 aku tabah dan aku akan menerangkan dengan lebih terperinci tentang tajuk di atas....sebenarnya aku suka juga nak bincangkan tentang isu terkini dalam blog....tetapi aku tak punya waktu yang banyak untuk menulis berjela tentangnya.....

Semasa hari kecemerlangan sekolah anak2....datang seorang ibu kepada ku bertanya....bagaimana cara aku mendidik anak sehingga cemerlang....aku pun tak berapa reti nak xplain kat ibu yang bertanya itu....cuma aku katakan padanya banyak faktor dan sumber yang menjadikan anak2 aku boleh berjaya dalam usia muda.....lagipun sebeum ni kemana aku pergi......ada jer ibubapa yang bertanya kat aku camner aku kawal anak2 aku yang kecik ni.....semua budak memang nakal.....tapi aku masih boleh kawal mereka......sebab beberapa perkara yang aku lakukan seperti dibawah.....

Check it out parent's...!!!

Doa Ibu Bapa - aku selalu berdoa meminta memohon semoga allah swt menjadikan anak2 aku terang hatinya dalam menerima segala ilmu....

Kawalan - mengawal segala tingkah lakunya.....walaupun kesalahan yang dibuat hanya sebesar zarah......sengaja ataupun tidak tetapi aku tetap tegur kesalahannya supaya tidak merebak menjadi lahar.....contohnya macam menonton tv....aku rela tak tengok segala cerita2 kat tv semata aku taknak anak2 aku termenonton sekali.....kartun pun aku pilih....segala kartun berunsur lawan2 tembak 2contoh cam ultraman... power rangers dan tah apa2tah....aku memang tak bagi tengok...aku akan elakkan dia dari tengok.....

Paksaan Dan Arahan - aku akan memaksanya melakukan kebaikkan...seperti meminta maaf diatas segala kesalahan walaupun kecil.....mengucapkan terima kasih....mengarahkan membantu ibubapa atau saudara mara yang memerlukan pertolongan....ada lagi macam kalau balik sekolah aku suruh mandi diorang mengadap tv....memula aku cakap taknak dengar pastu aku tengking tak begerak.....last2 aku tutup tv dan arahkan diorang mandi....confirm buat tanpa bantahan atau rungutan......nak angkat muka pun tak berani kalau aku dah jeling...

Nasihat Dan Bebelan - sentiasa menasihati jika berlaku permasalahan dan membebel bila perlu...tapi aku perlu2kan juga untuk memebebel.....

Pukul Dan Rotan - ada beberapa step sebelum nak pukul nak rotan anak2....itupun apabila nasihat sudah.....jeling2 sudah....tegur secara baik sudah.....arahan sudah.....tengking sudah....ugutan sudah....membebel sudah.....pukul dan rotan jadi hakim.....selalunya anak aku sampai step yang ke lima jer.....kadang terbabas dan kadang aku skip tiga empat step untuk terus sampai ke step terakhir....itupun bergantung pada kesalahan.....selalunya juga belum sempat aku pukul.....baru jer bagi arahan suruh ambik hanger.....anak2 aku dah pecicilan buat benda yang aku suruh......

Minta Maaf - bab ni aku jaga...tak salah minta maaf dengan anak ok....suka aku nasihatkan yer....kalau dah marah anak atau pukul anak....jangan biarkan diorang menangis sendirian....cuma bagi masa dalam 5 minit sajer untuk kita bertenang...selepas itu segera cari anak.....rangkulnya penuh kasih....ciumnya penuh sayang....usapnya penuh manja....dan minta maaf padanya....katakan bahawa mama minta maaf sebab mama pukul/marah anak mama....tapi mama lakukan semua tu untuk kebaikkan anak mama.....mama nak anak mama jadi anak yang soleh/solehah....mama sayang anak mama....kalau mama tak marah tak pukul....nanti anak mama tak tahu apa yang anak mama buat tu salah.....selalunya anak2 akan paham dan cuba untuk tidak mengulangi kesilapannya......

Pendedahan - aku selalu dedahkan pada contoh yang baik dan tak baik....contohnya aku pernah tunjuk kat anak2 aku gambar bayi yang dibuang....selalunya anak2 mereka akan tanya kenapa baby tu jadi camtu....kenapa dia mati....disitu aku terangkan padanya....org tu tak sayangkan anaknya...sebab tu dia buang....mama ngan ayah sayang anak2 sebab tu mama ngan ayah tak buang....sebab tu mama ngan ayah selalu nasihatkan anak2 supaya dengar cakap....mama marah sebab mama sayang kalau tak sayang dah lama anak2 mama kena buang......walaupun jawapan aku kadang macam tak best untuk mak bapak lain baca...tapi anak2 aku terus paham....

Berterus terang - yang ni pun penting.....aku selalu kata pada anak2 jangan menipu.....berkata benarlah wahai anak2ku....jangan sesekali menipu.....nak jadikan anak seorang yang jujur dan berkata benar amatlah payah....aku rasa bab inilah yang paling mencabar kredebiliti ibu bapa semua.....dalam hal sebegini.....pendekatan psikologi minda amat diperlukan.....walaupun aku tak nampak apa yang berlaku....tapi aku ada cara untuk membuat mereka mengakuinya....contohnya bila bergaduh....mesti yang bersalah tak nak mengaku atau meletak kesalahan pada orang lain....aku akan cakap macam ni...."mama tahu apa yang berlaku...mama tahu sapa yang sebenarnya yang bersalah.....tapi mama nak org tu mengaku sendiri.....mama tahu memang susah nak mengaku salah...mama tak marah tapi mama sedih sebab anak2 mama tak sayang mama....bila menipu mama maknanya org tu dah tak sayang mama.....takper kalau salah....yang penting minta maaf....sedar dan insaf tak kan buat lagi.....jadi sapa sebenarnya yang salah.....sila mengaku....." selalunya ada gak aku tambah ayat2 lain....contoh macam "takutnya kalau allah marah....mama tak marah tapi allah marah org yang menipu mamanya....nanti masuk neraka...."kiranya pandai2lah nak meng'ayat anak2 masing mengikut situasi....bukan menipu ok.....

So begitulah sedikit sebanyak tips untuk mendidik anak......"mendidik anak kenalah sesuai mengikut umur dan zamanya....."

Ini adalah cara aku mendidik anak2 aku dari segi akhlak dan tingkah laku mereka.....jadi jangan kata aku salah sebab aku rasa semua ibubapa ada cara dan kaedah masing2 dalam mendidik anak......yang salahnya bila tak didik langsung....mengharapkan anak2 pandai dan buat penilaian sendiri tanpa bimbingan ibu bapanya.....

Nota : ada lagi nih.....nanti aku buat  part two plak .....

Sekian

Tuesday, November 30, 2010

Dah Orang Tak Suka Nak Buat Macamana....

Beberapa hari ni aku rasa macam kecik ati jer ngan beberapa orang blogger....aku taulah diorang semua pemes2 dan bagus2....sapalah aku nak dipandangnya.....aku cuma nak tumpang seronok tumpang gembira dengan kejayaan diorang2 itu....jadi aku sukalahkan nak bagi komen2 kat blog2 diorang......tapi yang tak bestnya.....dah berderet-deret komen diorang publishkan.....satu komen aku langsung takder.....kenapa yer....??? menyampah sangat ker diorang ngan aku.....?? padahal aku komen semua yang baik2 jer.....sama macam komen org2 lain....tak mengutuk mahupun menyumpah....tetap juga komen aku di tong sampahkan.....aku rasalah....sebab kalau tak kenapa tak nak publish aku punya komen.....kenapa dan kenapa.....???

Ingat tak sedih ker....kita baik punya salute ngan dia punya blog.....kagum campur bangga kerana blog se'bangsa dan se'agama walau tak sejantina mendapat liputan ramai.....puji2 jangan cakaplah.....aku tak jeles.....cuma aku kecik hati jer....yelah kan...bila dalam blog kata diri seorang yang humbble'lah ...tak sombong'lah....menghargailah....dan bla...bla...bla...yang mencerminkan diri tu bajet baik lagi berhemah....aku mungkin tak setaraf diorang dalam ber'blog....blog aku entry pun tak seberapa....takder gambar nak ditayang....kreativiti pon takder dalam berbahasa...dan macam2 lagilah kelemahan blog aku....tapi aku bukan pun suruh diorang datang kat blog aku pun.....kalau aku ajak pon belum tentu diorang nak datang.....sedangkan komen aku lagi di'delete inikan pula nak menyesakkan traffic datang ke blog aku.....aku jer yang terhegah-hegeh ke blog diorang.....

Mesti ada yang kata aku nak mintak balasan kan....??? tak....aku tak mintak balasan apa2 pon daripada diorang tapi cukuplah sekadar komen aku dihargai.....kalau komen2 korang dibuang oleh blogger yang korang suka dan sayang apa perasaaan korang....??? kalau tak suka aku komen atau tak suka aku datang tengok baca dan kagum kat blognya dahlah....just let me know.....aku janji aku takkan datang ke blog korang....padahal kat ruang komen baik benor suruh orang komen.....tapi yang aku tengok dan aku belek dalam banyak2 komen......komen aku jer yang takder....

Lepas aku teliti barulah aku tahu.....diorang orang pemes hanya kawan ngan orang pemes.....kira dah macam politik blog.....janji nak bina jambatan.....last2 jadi jamban.....sesungguhnya lumrah manusia tak nampak kesalahan diri sendiri....terutamanya 2 golongan .....pertamanya ialah orang kaya....keduanya orang ternama.....

Ok dah....lega sikit hati aku bila dapat meluahkan segalanya kat sini.....kalo tak mahu kena kanser hati plak aku dibuatnya.....

Akhirnya....biarlah....aku malas nak ambil hati lama2.....jalan penyelesaian....hapuskan sahaja segala memori aku dari mengingati blog'nya berterusan.......aku tahu blog dia memang best.....tapi sekarang bagi aku langsung dah tak best....sebab dia tidak menghormati dan menghargai aku yang penat2 datang ke blog dia.....patutlah pernah seorang blogger bagitahu....yang dia memang anti ngan blogger2 pemes nih....walhal sebelum tak pemes bagai nak rak mintak orang datang folo dan komen kat blognya.....sekarang apa sudah jadi.....komen2 pun mau pilih karrr....???

Secukup rasa aku bagi sampai disini....esok2 kalau aku ter'menyampah ngan sapa2 aku tulis lah yer.....anggap sajer ini sebagai terapi minda hati jiwa dan perasaan ku yang tengah kacau.....

Peace.....????

Thursday, November 25, 2010

Aku Dan Sudoku

Sapa pernah main sudoku...???angkat pensil.....bertahun dulu aku pernah gak nampak game ni....tapi tak pernah cuba....hanya selepas aku beli c3...dalam tu ada plak game sudoku....aku pun try test main....sekali.....perghhh best tu bila dapat selesaikan nombor2 kat kotak tu.....abis kuat pun aku amik yang 9 nombor.....sampai wak didi ( laki aku ) belikan buku sudoku untuk aku.....dan sejak itu aku asik berkepit ngan buku sudoku...pensil dan pemadam....hermm...memula aku amik masa gak nak selesaikan....kadang berhari....selepas anak buah aku yang dah biasa bersudoku kasik tips camner nak selesaikan....paling lambat pun 15 minit untuk aku selesaikan masaalah sudoku.....paling cepat 10 minit....sekali sekala dapat gak 5 minit...

Oleh kerana setiap masa aku berkepit dengan buku sudoku.....tapi kerja2 lain aku buatlah....aku buat kerja cepat2 supaya aku boleh ngadap sudoku....ngadap tv....time iklan aku bukak sudoku.....tengah enjut anak dalam buai pun aku selak sudoku.....bila masak aku nampak jubin2 berkotak jer mula terbayang sudoku....main sudoku pakai sebelah tangan jer....hehehehehe....nak tidor....bangun tidor....aku tak cari makanan....tapi aku amik buku sudoku.....sampai mak aku kata....buat benda tu dapat hadiah ker....???? cehhhh....perli apa....

Tapi aku ignore jer.....mungkin mak tak paham.....tapi setelah aku xplain....itu untuk minda.....mak pun paham...mak aku ok....cuma dia nak tahu apa yang aku syok sangat ngan menatang sudoku nihhh.....hehehehehe

Skang ni aku pun jarang ber'blog dan ber'fb.....semua gara2 sudoku......jadi kepada semua yang datang....kalo aku lambat update itu maknanya aku tengah BER'SUDOKU......

Ok geng.....happy sudoku....!!!!!

Tuesday, November 16, 2010

Lagu Nina Bobok Feat Babang Dan Merah

 

Kali ni aku upload kat sini video anak2 aku yer.....please enjoy.... entry kali ni guna you tube jer....tapi sesekali aku kena gak layan video masa anak2 aku kecik2 lagi....yelah.... rasa macam semalam jer aku baru lahirkan diorang....sekarang ni dah besar2 dah.....sayang anak2 mama...

spelling bee with adam

Perasaan Kita Semua Jauh Berbeza

Assalamualaikum kawan2.....??? Perlukah aku minta maaf pada semua sebab aku dah seminggu skip entry....??? rasanya tak perlu kot...sebab selama aku tak ber'entry....takde plak sapa2yang marah kat aku....jadi tak payahlah aku nak minta maaf tak tentu pasal yerrrr...

Adapun aku minggu lepas berada dalam situasi yang agak sibuk....macam biasalah kalo ada anak2 yang kecik2 lagi....aku kenalah utamakan mereka2 itu dahulu daripada berblog dan berfacebook.....lagi2lah semingg dua lepas sekutu facebook aku iaitu nurul....telah menubuhkan sebuah kumpulan rahsia dalam facebook.....kumpulan rahsia tu hanya untuk kami bertiga sahaja.....dalam kumpulan tu hanya ada Dila ( iaitu aku ) Nurul dan Affa...semenjak tertubuhnya kumpulan tu....pagi2 selepas habis waktu kerja rumah.....waktu rehat yang ada kami semua bersatu didalam group tu.....apalagi beb....gossip2....tapi bukan mengumpat.....kalau boleh jauhkanlah hal2 mengumpat yerrrr...tak baik untuk kesihatan....cerita kami taklah rahsia....ianya lebih pada pertanyaan....cam...."ko buat apa...? anak2 ko kat mana...ko dah masak ke....shopping kat mana best....aku nak beli barang nilah.....ka sini ada sale tau....dan etc etc...."nak ngumpat2 tak sempat...sebab semua lebih sibuk cerita hal2 sendiri.....dan kerana itulah blog aku agak sepi2....kadang aku rasa macam agak bosan bila ber'blog....kenapa yer....apakah blog tidak memberi kepuasan dalam menenangkan fikiran.....kadang2 aku nak jugak blog aku bernyawa macam blog2 orang lain....tapi makin lama aku rasa blog aku semakin terpinggir dan makin lama makin menjauh dengan kehendak hati aku.....padahal dulu aku rasa blog umpama tempat yang paling sesuai untuk aku meletakkan bebanan hati dan perasaan yang kadang2 bercelaru......tapi kini hati ku semakin jauh dan menjauh dengannya....kenapa...????aku tiada jawapannya.....

Ohhh ohhhh....aku tau...aku tau....mungkin sebab entry aku terlalu panjang umpama karangan....atau mungkin sebab entry aku tidak bergambar...atau mungkin sebab template yang tidak menarik....atau kurang promosi....atau tidak berinformasi....aku hanya ada aku dan duniaku.....aku tak pergi ke dunia luar yang lebih luas kerana aku rasa aku tak perlu untuk menghadapinya.....jadiiii apa yang perlu aku beritakan untuk menarik perhatian semua.....sesuatu yang dah basi....sesuatu yang baru tetapi disana sini sama sahaja ceritanya.....fakta atau auta....???? hailahhhh.......aku sedar aku memang tak sekreatif atau sebagus blogger2 lain.....tapi nak buat macamanakan....kalau semua blogger bagus...sapa pulak yang nak jadi tak bagusnya.....sapa yang nak jadi si luncai siapa yang nak jadi pak pandir....takper2....dia bagus biarlah.....dia bagus atas daya usaha dirinya sendiri.....mungkin dah takdir dia akan hidup bersama blognya......aku tak jeles cuma aku rasa aku tak habis usaha.....blog bukanlah keutamaan dalam hidup aku ( adakah ayat2 diatas ini adalah ayat penyedap untuk diri sendiri....??? jawab aku ialah...iaaaa)......

Nak ketawa...ketawalah....aku tak kisah dan aku tak nampak pongggg......dan kalau nak menyampah ponggg aku tak kisah....sebabkan aku pun ada gak menyampah ngan blog orang lain....walaupun dia dan blognya tak pernah langsung buat salah ngan aku dan blog aku...... hehehehehe.....kesimpulannya......walau kita tak buat blog sampah....tapi masih ada yang anggap blok kita cam sampah.....kiranya menyampahlah....dan ada gak yang buat blog menyampah tapi itulah yang orang suka dan puja2.....pelik2 kan pay-ell manusia sekarang ni....
Kalaulah entry aku panjang macam esei.....harap maaf kalau tak suka baca.....blog pilihan aku ialah blog yang banyak tulisan dari gambar....aku suka baca blog orang2 yang banyak tulis....kalau blog yang entrynya pendek2 aku kurengggg suka sikit....bagi aku itu bukan entry tetapi lebih kepada macam nota pendek atau memo.....pendek dan tergantung.....entry aku kalo panjang pun sebab aku tak biasa tulis pendek2 nih......tak reti ahhh.....macam jenis orang tak pikir panjang.....lagipun dulu2kan...masa sekolah2 karangan aku lah yag selalu terbaik cikgu kata...sebab itulah masa last year sekolah darjah enam aku dapat anugerah untuk Bahasa Malaysia Terbaik.....makanya aku tak reti tulis pendek ala2 orang lain....makanya juga aku harap masih ada yang sudi baca entry aku walaupun panjang......

Sekian Terima Kasih

Pulau Pandan Jauh Ketengah
Gunung Daik BercabangTiga
Baca Entry Jangan Setengah
Nanti Tak Paham Apa Yang Nak Dikata....

Sunday, November 7, 2010

Kawan Sejati Susah Dicari.....

Semekkum semua.....hari ni lepas asar aku gi melepak kat rumah kawan aku....kawan aku dari kecik....mungkin kawan sebelum masuk tadika lagi.....tak sangka kitorang masih berkawan sehingga ke hari ini....walau dulu aku pernah terasa dengannya dan keluarganya....tapi tak sangka masing2 sudah sedar....dan aku pun tak terkecuali dari meminta maaf dan memaafkan.....aku tahu dia tak sengaja menyakiti hati ini......walaupun hubungan aku dan keluarganya agak suam2.....yang penting dia faham yang aku bukanlah sekejam atau semudah itu untuk meleraikan ikatan persahabatan......kita hanya manusia yang tak lari dari membuat kesilapan.....yang penting bila kita sedar kita silap kita akan segera memperbaiki kesilapan itu.....jangan kira siapa yang dahulu memulakan sengketa....mujur2 aku dan dia berterus terang.....akhirnya persahabatan antara kami masih kuat dan erat.....yang penting hati mesti mahu ikhlas....

Walaupun masing2 sudah punya tanggungjawab....tapi kitorang tidak menjadikan itu sebagai alasan untuk tidak berkawan bertemu dan beramah mesra seperti dahulu.....kawan sejati tidak akan pergi sewaktu kita memerlukan...kawan sejati tidak akan pergi bila kita dalam kesusahan....kawan sejati sanggup terima kritikkan sanggup terima nasihat sanggup menagkui kesilapan dan kesalahan yang disengajakan atau tidak....Akhirnya aku terima mereka sebagai sahabat....bukan mudah untuk aku mengakui mereka sebagai sahabat sejati....bukanlah sebab aku sombong...tetapi memang kita patut cari sahabat sejati.....yang sanggup menerima kita dengan seadanya walau apapun berlaku....

Cukuplah sahabat ku kini dua....tak perlu jumpa hanya bila raya menjelma...atau bila kenduri tiba....bila2 masa ingin berjumpa.....semuanya bersedia....

Buat kawan2ku kalo korang terbaca.......agak2nya lah sampai bilalah kita akan berkawan yer.....???? sekali air bah...sekali pantai berubah....adakah kita juga akan begitu.....????


Saturday, November 6, 2010

Tolong Periksa Lampu Brek Ketiga Anda Semua....Jangan Bahayakan Nyawa Dan Keselamatan Diri Sendiri Dan Orang Lain....

 "kun fayakun....." 

Yer....aku bersyukur kepadaNya kerana aku sekeluarga masih selamat....sebab...pada malam jumaat lepas sewaktu aku sekeluarga nak  balik puchong.....dalam perjalanan balik itulah aku sekeluarga hampir2 jer nak berlanggar dengan sebuah kereta yang tak bertanggungjawab terhadap keselamatan dirinya....keluarganya.....dan keselamatan orang lain dan keluarga orang lain.......

Masa kejadian tu berlaku......aku rasa aku memang akan kena dengan salah satu kenderaan yang ada disitu..semuanya berlaku sekelip mata.....suami aku pun masa tu dah pasrah....tapi kuasa allah.....apapun boleh berlaku...suami aku kata kalau ikutkan jarak kereta kitorang ngan kereta tu amat dekat....walaupun suami aku cuba mengelak dari terlanggar kereta depan....masih ada kontena tak bergerak yang parking kat tepi jalan....kalau tak kena kontena mungkin kena terlanggar lori  pulak.....oleh kerana bahu jalan berpasir....sistem brek ABS yang menggelungsur akan menyebabkan kereta kitorang masuk parit besar pulak.....tapi alhamdulillah semuanya selamat dari kecelakaan.....

Kat bawah ni adalah lakaran mengikut situasi aku ketika itu.....ini jer yang aku mampu zahirkan.....

Dan kat bawah ni pulak gambar kereta yang sama telah membuatkan jantung aku terhenti beberapa second...kitorang dapat kejar kereta ni....tuan punya kereta ni aku rasa tak prihatin pada keselamatan diri sendiri dan orang lain....gambar ni aku ambil semasa kitorang semua berhenti di traffic light yang sama....perhatikan lampu brek ketiga yang tak menyala.....sib baik aku bukan polis traffic....kalo tak mahu dah aku saman tuan punya kereta nih.....


Lepas kejadian itu....aku ngan suami aku terus speechless.....tak tahu nak kata apa.....cuma aku rasa nak nangis sebab....waktu anak2 aku semua tengah tidur.....cinta tengah menyusu badan....jalan agak sunyi....dia kat depan....blah gitu jer....apa yang dia tahu kalo kereta kat belakang dia masuk parit ker hantam bontot kontena ngan lori ker....semua salah kereta kat atas tu kalolah terjadi apa2 kat aku sekeluarga....dahlah berenti mengejut....dan paling parah takder lampu brek ketiga....itu yang aku paling nak isukan kat sini.....aku kecewa betul....

Sejenak aku ngan suami berfikir.....memang kalaulah allah tak tolong kitorang  pada masa tu.....confirm xsiden....serasa macam ada malaikat yang menolong kitorang pada malam tu sebab suami aku kata waktu dia terkona sana sini...jarak kitorang antara semuanya macam jauh...macam diberi ruang ke tempat yang selamat.....tapi bila dah berenti baru perasan bertapa dekatnya kereta kitorang ngan tepi kontena....belakang lori ngan tepi parit.....ngeri jugak kalau difikirkan......

Amin....amin.....aku sekeluarga masih didalam lidunganNya.........ingat yer....sebelum keluar rumah baca doa...naik kenderaan pun baca doa dan jangan lupa baca ayat kursi sekali.....insyaallah kita akan di selamatkan dan dijauhkan dari segala malapetaka dan bencana......

Wednesday, November 3, 2010

Pesan Orang2 Tua *Batuk

Salam kabare....!!!! minggu ni aku tak sempat nak tulis entry baru.....sebabnya sangat banyak.....hari ni jer aku dah banyak kali tergendala nak pos entry gara2 cinta.....idak ler aku nyalahkan anak aku yang comel tu.....dah memang pay-ell budak gitu....tak buleh nengok maknya senang.....asal aku nak type.....pantas cinta datang lalu duduk terus atas laptop aku....aku alih dia nangis.....last2 aku tutup jelah laptop tu.....

Ni baru aku ada peluang....pasal bapaknya dah tidokan dia......tapi ada lagi 2 tengah tengok tv.....

Sebenarnya aku nak cerita pasal tajuk kat atas tu....Pesan Orang2 Tua....ataupun nama singkatannya....PETUA....adapun 2 minggu lepas masa sembelih2 arnab hari tu....aku dah pun diserang batuk....ohhh aku kalo batuk mau makan sebulan dua baru baik betul tau.....punyalah lama....sebab tu aku paling fobia dan paling terseksa time kena batuk2....pertamanya aku kalau batuk mesti tekak jadi luka.....makan serba tak sedap.....minum serba tak rasa.....ubat batuk segala jenis pun tak berkesan....

Akhirnya aku try test satu petua.....minum madu....minggu pertama aku batuk.... aku masih kat jangkang....aku plan bila balik puchong nanti baru aku rembat madu bapak mertua aku......so waktu aku balik puchong....madu bapak aku adalah tinggal suku....tapi sebab nak baik nak uji petua....aku pun minum sesudu madu....

Ok....aku tahu mesti ada yang cakap apsal aku tak beli jer madu.....an banyak bersepah orang jual....aku tahu memang banyak dan bersepah....tapi yang banyak dan yang bersepah tu madu ori ker.....aku tahu bapak aku punya madu ori....sebab tu aku sanggup tunggu balik kat kat puchong......sirius....baru 3 kali aku minum madu.....tekak aku dah tak perit....kiranya dah tak luka......kalau tak mahu berdarah setiap kali aku buang kahak.....tapi kalau minum madu tak ori...aku rasa sebotol pun tak cukup...silap2 lagi parah.....kawan aku dah try dah....

Pasni kalo aku batuk atau ahli keluarga aku batuk.....aku akan suruh minum madu....make sure yang ori yer....madu bapak aku takder jenama.....katanya beli kat orang asli tepi jalan masa gi cameron highland ngan abang ipar aku......sib bek ada lagi sewaktu aku memerlukan......syukur juga pada allah kerana menciptakan lebah yang memberi madu untuk kebaikkan hamba2nya....amin.....

Len kali kalo aku ada petua yang menarik yang aku sendiri try test dan sakses....aku post kat sini....mana tahu sok2 aku dah tua lupa.....boleh anak2 aku rujuk kat sini......

Ok ciawwww

Thursday, October 28, 2010

Aku Dan Nenek Rokiah * Episod Ke-2

Hari ini aku ke kedai lagi.....aku nampak nenek rokiah tengah membeli sayur dan ikan2.....walaupun aku sudah ingin pulang...tetapi hati aku terasa bimbang...bimbang pada nenek rokiah....kalo aku pergi siapakah pulak yang akan menumpangkannya pulang....??? Lalu ku tunggu nenek rokiah habis membeli....namun dia tak perasankan aku yang ada di seberang jalan....dia masuk ke kedai lain....mungkin masih ingin nak cari barang....sayu pula hati ku.....lantas aku menunggu nya betul2 didepan kedai itu.....bila dia keluar...ku sapa dia dengan rasa sayang.....

Aku : "nek.....jom saya hantar pulang

Mungkin kerana semalam baru bertemu....jadi dia terus setuju......tak perlu tunggu separuh perjalanan.....belum tentu ada yang sudi ingin menumpangkan.....

Nenek : "ialah.....

Sesampai dirumah tanpa perlu ditunjuk arah ku bertanya lagi kepada nenek rokiah....

Aku : "nek....anak nenek mana....
Nenek : "ada kat dalam...tapi dia tak sihat.....
Aku : "nenek ada berapa orang anak...
Nenek : "sorang ajer.....anak lanang ( lelaki )
Aku : "anak nenek tak sihat macamana....sakit ker nek....sakit apa....
Nenek : "dulu dia kerja ngan orang...buat2 rumah....lepas tu kena panah petir....belakangnya sakit2 jer...
Aku : "ohhhh....habis macamana dengan duit.....
Nenek : "ada....nek dapat bantuan....dari jabatan kebajikan masyarakat
Aku : "sebulan dapat berapa....
Nenek : "tiga ratus....semalam baru dapat....
Aku : "cukup ker nek....
Nenek : "bolehlah sikit2....
Aku : "ialah....

Bukan aku tak percaya tetapi itulah hakikat kehidupan....sewaktu kulihat rumah jiran2 nenek itu yang bersih tanpa rumput meliar....aku mengeluh sepi kerana rumput yang tinggi setinggi pinggang telah menutupi laluan rumah nenek rokiah....hinggakan pada mulanya dulu aku tak pernah perasan akan ada kewujudan rumah kecil dicelahan rumput2 yang mungkin pada firasatku sudah bertahun tidak pernah ditebas.....

Walaupun baru dua hari aku merisik khabar nenek rokiah....tapi aku segera ingin mengetahuinya dengan lebih mendalam....hajat dihati aku ingin megupah orang untuk menebas semak samun di rumah nenek rokiah agar lebih bersih....tapi aku tahu ianya perlukan kos.....tapi apa yang lebih mengejutkan ialah bila mana warga kampung masih ada yang tidak mengenalinya dan masih meminggirkannya......

Nota  Aku : Ada lagi nih....episod 3 plak...

Wednesday, October 27, 2010

Aku Dan Nenek Rokiah *Episod 1

Semalam....aku melihat sesusuk tubuh tua sedang berjalan pulang membawa beg plastik merah....aku tahu dalam plastik tu ada barang2 seperti sayur dan ikan....dari kejauhan kulihat tiada siapa sudi memberhentikan kenderaan untuk menumpangkannya.....hati aku terasa sedih....lantas terbayangkan jika itulah mak aku atau nenek aku....ahhh sedihnya....
Selepas aku membayar harga nasi lemak yang aku beli untuk anak2ku....ku pulas deras minyak motorsikal dan aku pun sampai ditepinya....lalu ku tanya....

Aku : "nek...nenek nak balik...
Nenek : "ia nak...
Aku : "rumahnya kat mana nek...meh saya hantarkan.....
Nenek : "jauh kat sana tu nak.....
Aku : "takperlah ....jom saya hantarkan.....

Nenek tua itu perlahan-lahan membonceng motorsikal aku yang buruk tapi masih setia berkhidmat tanpa banyak masaalah.....Aku melepasi simpang Jalan Berjaya....dia kata depan lagi.....Lalu sampai ke simpang Jalan Bahagia....dia kata depan lagi.....aku melepasi pula simpang Jalan Bersatu......dia kata depan lagi.....dekat nak simpang Jalan Pusara....baru dia kata....."har...dekat dengan pokok pinang tu rumah nenek....." Aku hampir tak perasan akan rumah nenek tua tu....sebab dilitupi dengan semak samun yang meninggi.....Aku hampir tak terkata....kerana......( nanti aku upload gambar rumah nenek tu...)

Sebelum nenek tu masuk...aku tanya2 lah nenek tu.....

Aku : " nek....nama nenek siapa.....?
Nenek : " rokiah.....
 
Aku tanya lagi......
Aku : " nek tinggal dengan siapa.....
Nenek : "anak nenek...tapi dia sakit.....
Aku : "ohh..kenapa nenek pergi kedai jauh sangat.....
Nenek : "nenek nak beli sayur....kedai sini takder sayur....

Lepas nenek rokiah tu ucapkan terima kasih dan bersalam-salam.....aku pun pulang dengan hati yang girang kerana nenek rokiah telah selamat pulang ....
*
*
*
*
*
*

Nota Aku : sebenarnya ada lagi cerita nenek rokiah ni........besok aku publishkan cerita nenek rokiah episod ke-2......nantikan

Saturday, October 23, 2010

Apa Aku Buat Hari Ini

Hari ini aku sakit kepala....sebab aku memang dah ada sakit kepala...tambah2 lagi aku terpaksa muntah2 kerana loya...oppp aku loya bukan sebab aku kena buatan "orang" kayyy....tetapi aku loya campur muntah2 sebab aku tak tahan tengok arnab yang aku bela disembelih untuk bikin lauk....kebetulan abang ipar aku baru habis kursus penyembelihan haiwan ngan jabatan agama kot....aku tak tahu....yang aku tahu abang ipar aku dah habis kursus sembelih2 ni...jadi nak buat praktikal....gunalah arnab...ayam dah biasa....arnab ni dah lama sangat semua orang teringin nak makan tapi takder yang berani nak sembelih....dari semalam aku balik puchong.....abang ipar aku pun dah sibuk asyik cakap nak semelih arnab nak semelih arnab....aku kata aku no hal .....semelih lahhh

Cuma tak sangkalah aku akan mabuk darah arnab sampai macamtu punya teruk.....dari saat sembeih tu aku cuba gak tahan2 tak nak loya....tapi perut aku memulas mulas...otak aku pun dah tak boleh kontrol macho....last2 aku kalah dengan keadaan.....aku tak boleh tengok....time melapah pun aku jeling2 gak abang2 ipar aku buat .....tapi aku muntah lagi......sampai bekas isi daging arnab aku suruh letak luar sebab aku terbayang-bayangkan arnab yang dah takder kulit tu......

Adapun aku bukanlah tak sampai hati tengok arnab disembelih....cuma mungkin aku mabuk darah dan tak pernah tengok arnab disembelih....kalo ayam ker kambing ker lembu ker aku takderlah macam ni punya mabuk....sebab dah biasa tengok...ni arnab....pes time tauuuu.....lagipun arnab sendiri bela....memula bela ada 2 ekor....sekarang ni adalah lebih lima puluh ekor.....nak jual malas....market ada tapi tak sempat nak cari...busy beb.....jadinya bela buat makan sendiri jer.....tapi dah dua tahun lebih bela arnab...inilah baru nak merasa makan dagingnya....

Padahal aku yang bersungguh semangat nak masak daging arnab tu....bapak mertua aku request suruh masak kicap....aku ok jer...tapi dah aku tak boleh tengok daging arnab tu mentah2...aku serahkan tugas memasak itu kepada kakak ipar aku....hahahahaha

Anak2 aku dan anak buah aku makan punyalah sedap aku tengok.....bertambah-tambah.....sebab memula sebelum dikicap...daging2 arnab tu digoreng kunyit dulu...dah jadi arnab goreng....budak2 yang makan kata macam rasa daging ayam...aku cuma boleh pandang jer....pala mamai....banyak muntah.... 

Dekat pukul lima petang....perut aku lapar....barulah aku berani makan daging arnab....memula rasa yang kecik dulu....oklah rasanya....sedap jugaklah....akhirnya aku tak loya...tekak dan perut aku pun dah boleh trima....syukur....kalo tak....esok orang semelih arnab masak sedap2 aku melopong......padahalnya arnab itu aku yang punya....hahahahaha

Habis daaaaaaaa
 Pstt : gambar nanti aku upload...

Saturday, October 16, 2010

Aku Dan Facebook

Masa untuk bikin entry....!!! sekarang aku ada kat puchong....anak2...kakak ngan babang tengah melepak kat rumah mak teh....baby ngan cinta tengah ngorok....ayah tengah kerja....aku kat rumah tengah lepak sambil blogwalking pastu jalan2 kat fb orang.....

Ni nak cerita sikitlah pasal fb yer.....selalunya aku baca jer pasal bahana2 fb nih....tapi aku rasa aku masih boleh kawal lagi aku punya fb.....caranya...

Aku tidak suka2 meng'add orang yang aku tak kenal.....tapi orang yang tak kenal aku pulak suka  meng'add aku...kenapa...??? tak kisah kalo nak add aku janji jangan cari pasal atau cari gadoh......yang penting ikhlas dan jujur dalam berkawan......ada kadang tu dia budget cam kenal aku....sekali dah add salah orang daaaa...
Ada plak meng'add aku sebab keperluan dalam bisnes....nak ramaikan pelanggan....dan ada gak yang meng'add aku semata-mata nak ajak aku jadi sekutu farmville dan cafe world dan games2 kat fb tu....aku ingat pas ni aku nak removelah sapa2 yang aku tak berapa kenal kat fb aku tu....kadang tu yang buat aku rasa hangin cam nak lempang tu bukan apa....nak add sikit punya baik....tapi bila dah add aku tegur tak nak jawab.....masuk tiga kali aku tegur ko tak jawab lagi lepas ni aku remove jer....buang karan betul....

Lagi satu pulak pasal games kat fb....terus terang aku habaq...aku memang tak join games kat fb....tak minat walaupun sehama...padahal dulu akulah juara main games2 ni....tapi games PS jer lah yang aku layan....games kat fb aku memang tak layan....sori beb....aku memang menyampah ngan lambang jagung tu....naper tah....ada kawan aku tu addict betul ngan lambang jagung tu.....( errrr....aku tau ko ada baca blog aku nih....jadi jangan marah harrrr....betul haper... ) aku pun tak tahu tang mana syoknya layan tanam2 bela2 kat fb tu.....tapi tak kisahlah fb dia kannnn....kang kata aku jeles plak....tapi sebenarnya sehama pun aku tak jeles....cuma menyampah....menyampah cam sampah....

Dulu masa aku mula2 berfb ada gak aplikasi2 yang aku layan....contoh macam kuiz2 yang merepek....ada applikasi tok nujum poyo giler....apa laki aku tengah buat....muka aku mirip artis mana....aku sesuai jadi menteri apa.....dan macam2 lagilah....lama2 aku rasa benda ni dah jadi macam tukang tilik....silap2 boleh ketagih macam ketagih tanam jagung.....tak pun aplikasi ni dah jadi cam tilik horoskop....menilik-nilik ni kan haram.....jangan kerjanya asyik cakap...main2 jelah...main2 jelah....ingat....kemurkaan allah tu bukan main2 dan bukan untuk dipermainkan.....

Aku memang tak setuju kalau ada orang menggunakan facebook sebagai tempat untuk mencetus kontroversi....ekploitasi....dan memaki-maki.....dia tahu rakan2 ada beratus-ratus dan ada juga yang beribu-ribu....apa yang beratus-ratus dan beribu-ribu tu kawan2 ko betul ker....ni sodap jer ko maki hamun orang tu kat wall ko....dia tak baca orang lain baca....ko tak ngaku....printscreen jadi saksi....kan dah jadi gaduh....ada yang maki kawan...ada yang kutuk kerajaan.....yang kutuk tuhan pun ada.....ko ber'fb kok ada libat2kan tuhan.....giler betul.....

Aku kalo bukak facebook....selain aku update status...aku ada gak baca komen2 orang kat wall kawan2 aku....dan wall orang lain....bukan apa ....sajer nak tengok camner tuan punya wall tu nak jawab komen2 sengal kawan2nya....aku punya komen2 kat wall orang pun kadang2 ada bau2 sengal jugak....tapi sengal aku tak menyakitkan hati orang tau.....
Dan bagi aku....bila aku update....tak berapa orang nak komen.....aku pun tak kisah bhaiii......aku tahu korang segan nak komen......sebab takut kena balik dengan aku.....walaupun soklan tu aku yang tanya....aku juga yang akan jawab......sebab aku jer yang tahu jawapannya apa.....hahahahaha

So setakat ini entry aku dan facebook.....nak cerita pasal twitter aku tak reti sebab aku tak guna walaupun aku ada akaunnya......senang jawab.....tak reti guna.....hahahahaha sengal....


Monday, October 11, 2010

Tolong....!!!! Aku Konpius.....

Aku serius.....aku malas nak berbasa basi....aku cuma mintak ada yang sudi berkongsi pandangan dan pendapat pada cerita yang nak aku ceritakan ini.....

Hari ahad semalam pakcik belah didi iatu wak lani meninggal dunia.....tapi masa hari sabtu mak bapak mertua aku sempat gi tengok kat hospital banting nun.....tapi masa tu wak lani kira2nya dah nazaklah.....tengah koma....hari ahad semalam selepas subuh ke dalam subuh anak2nya telefon abang ipar aku bagitahu yang wak lani dah menghembuskan nafas terakhir.....
Mak bapak mertua aku pun bergegas nak pergi layat....adik beradik didi semua pun rancang nak pergilah....termasuk aku....cuma aku terpaksa pergi lewat sebab didi kena kerja....bagi aku walaupun lewat aku tetap nak pergi....walaupun wak lani yang meninggal....tapi isterinya wak yah masih ada....jadi apa salahnya pergi ucap takziah pada wak yah dan anak2nya....untuk pengetahuan wak lani tu ialah abang kandung mak mertua aku.....

Bila semua orang dah pergi.....adalah satu keluarga lagi tak pergi.....iatu kakak ipar aku.....aku pun tanyalah.....aku rasa bab dialog yang inilah paling sengal yang aku pernah dengar....

Aku : "kak tak pergi layat ker....???
Kak..?? : "tak....semalam dah pergi....
Aku : "laaa....semalam hidup lagi hari ni kan dah takder....
Kak..?? : "alaaa...sama jer.....
Aku : "macam tu pulak......

Aku terus blah sambil dia masih ngomel2 tah paper tah...aku dengar sikit2 aaaa...."semalam kat hospital pun macam orang mati....hari ni dah mati.....takder beza...bla bla bla bla bla........" aku terus masuk rumah....sambil otak aku pikir......macam tak percaya jer apa yang aku dengar tu....aku sewel ker....atau betul ke jawapan yang dibagi pada soalan yang aku kemukakan.....

Lepas zohor.... tak lama tu diorang sekeluarga keluar....pergi raya....aku bukanlah busuk hati....tetapi itukan pakcik ko.....abang kandung kepada mak kandung ko jugak.....bukanya jauh manapun puchong ngan banting tu.....ada sekeluarga yang tu pun nak pergi raya gak....tapi boleh jer pun pergi layat dulu....kalo macam itulah jawapan yang ko bagi.....aku tak tau nak kata apa dah....cumanya jangan nanti kalo sendiri kena ko jangan salahkan orang lain sebab satu waktu dulu ko pernah berkata macam tu pada musibah yang menimpa orang itu.....

Aku bukan juga nak memperbesar-besarkan isu ni....tapi aku rasa tak puas hati dengan jawapan kakak ipar aku.....aku rasa macam jawapan yang dibagi tu tak beradap langsung....padahal sekolah agama....apa tak tahu ker menziarahi orang meninggal dan keluarganya itu adalah fardhu kifayah....ko tak nak pergi cakaplah tak nak pergi...malas ker....tapi jawapan "sama jer" tu bagi aku tak layak langsung diperkatakan.....keluarga simati memang tak dengar dan tak tahu.....tapi allah maha mengetahui dan allah maha mendengar tau beb.....

Bukan soalan pasal ni jer di jawab dengan sengal....banyak dah soalan aku pernah dijawab dengan sengal sesengal sengal2nya......jawapan macam orang tak sekolah.....berlagak educated tapi no manners....blahhhh aaaaaa....kan aku dah emo.....selama ni aku cuba berfikiran positif dan selalu jga bersangka baik....tapi kalo dah suka jawab dengan jawapan ala2 universiti.....sapa boleh tahan bhaiiii

Tolong jawab sebagai seorang islam.....jangan jawab ikut kepala hotak yang sombong.....

Friday, October 8, 2010

Siottttttt Tolllllll.....Macam Harammmmm

Sebenarnya aku dah lama sangat tak bukak akaun nuff......sebab aku selalu lupa password.....save kat laptop lain aku bukak kat laptop lain....jadi hari ni aku sajer jer check akaun nuff....bukan setakat nak check wang terkumpul....tapi aku nak buang poll2 yang dah basi...sesambil tu aku cuba ahhh check kata kekunci.....siottttt tolllll....sapa yang mencari yati....aku tak kenal mana2 yati pun......kenapa cari yati kat blog aku....?? kenapa.....???? argghhhhhh.....!!!!!!!!!!!!menyampah tolllll......aku ingat aku takkan terkena badi kata kunci blogger2 yang popular....sebab selama ni aku cuma baca dan rasa simpati bila blog2 blogger popular terkena atau sengaja dikenakan dengan bahasa2 super tak sopan.....sekali aku pon kena daaaaaaa.....chaitttt sungguh....


Alasan Aku Lambat Buat Entry....

Adapun selama aku berblogging nih....aku jarang menyentuh hal2 anak.....aku ada gak buat blog untuk bercerita tentang anak2....tetapi kebelakang-belakang ni dan boleh dikatakan dah lama sangat2 aku tak hapdate cerita anak2....pasal apa yer....bukan blog anak2 aku jer yang terbengkalai...tetapi blog2 aku yang lain dan blog utama aku ni pun kadang2 terpengsan tanpa amaran.....

Tapi untuk menjelaskannya bolehlah jugak.....adapun sebenar-benarnya alasan yang tak berapa relevan bagi sesetengah orang yang aku guna pakai ini ialah sebab anak2 aku......anak aku ada satu habit bila tengok mamanya pegang laptop jer...haaaaa time itulah diorang mula nak cari pasal.....yang memanjat-manjat....kalo tak dilayan terus duduk atas laptop aku ni....apa kes betul....bukan tak tegur dan dimarah tapi budak baru umur setahun.....manalah nak paham apa yang mamanya bebelkan.....tu belum campur yang besar2 sikit bergaduh ....memekik...memekak....berebut remote....berebut mainan....menyakat adik2nya....perghhhh.....4 orang anak aku ni dah cukup buat rumah ni bergegar dengan suara2 diorang....jadi takkan aku nak teruskan juga menghadap laptop sewaktu anak2 perlukan perhatian.....kesudahannya...samada apa yang aku taip tu jadi draft....ada masa aku sambung balik entry yang terbengkalai....takkpun jadi pekasam.....lama2 masuk tong sampah....idea nak menulis tu sentiasa ada.....selalunya time syok2 menulis time tu jugaklah anak2 aku yang aktif akan berperang-perang.....jadi waktu siang memang tak sesuai nak menulis entry....waktu tengah malam pun sama....kadang ada yang dah tidor kadang ada yang belum tidur.....yang tak tido lagi tu sebab nak menunggu maknya tidor sama ngan dia.....nak ngempeng....last2 satu entry yang tak berapa panjang tu terpaksa memakan hari untuk disiapkan.....contohnya.....entry yang ni.....aku tulis dari pagi semalam membawa ketengah malam dan membawa ke hari ini....nasiblahhhhhh

Tengok2....ni waktu aku nak habiskan entry ni pun ada jer yang datang mengacau.....bukannya budak2 tu tahu yang mamanya sedang buat entry.....update blog.....blogwalking.....traffic....sememangnya anak2.... mereka adalah racun dan mereka jugalah penawarnya buat aku....bila diorang semua dah tidor....aku rasa sunyi sangat....rasa2 macam nak kejutkan jer budak2 tu supaya bangun bersuara....mintak itu ini.....ketawa....menangis....bergaduh...cari pasal ker.....haiiilahhhh

Last dari aku buat hari ini....tolong jangan bosan dengan cerita aku.....

The End

Wednesday, October 6, 2010

Salah Ker Tak Ada Anak....Dan Salah Ker Ada Anak

Cuti sekolah akhir tahun belum bermula tapi aku ngan didi (nama panggilan untuk suami aku ) dah sibuk standby dan planning apa nak buat untuk anak2 masuk sekolah tahun depan......tahun depan merah"kakak" akan masuk ke alam sekolah rendah.....darjah satu....tiba2 aku rasa cam tak seronok pun ada.....adakah aku sorang jer yang punya perasaan begitu....???? yelah sedangkan baru tadika jer pun aku dah tak sabor2 nak ambik dia balik....nak tatap wajah anak2 aku.....nak dengar cerita2 darinya....ni plak nak masuk darjah satu....huhuhuhu mahu boring aku dibuatnya....
Kira2nya tahun depan tiga orang anak aku akan aku sekolahkan.....kakak darjah 1....babang 5 tahun ngan baby 4 tahun aku hantar sekolah kat PASTI.....tinggallah aku ngan cinta kat rumah.....

Topik lain.....baru2 ni aku adalah gi baca entry kat blog kawan aku....kawan se'blog kiranya...dia pun boleh katakan rajin menyinggah kat blog aku jugak.....memang tak patut orang2 duk asyik tanya kat dia bila nak dapat anak....dan macam2 persoalan yang bagi aku tak patut ditanya kat dia.....tanya elok2 takpelah bhaiii......ni tanya siap main sindir2....hangin lah orang tu.....itu yang takder anak pun dikata orang......yang ada anak berderet pun orang duk sibuk mengata jugak.....

Kan baru2 ni aku kena brain tumor....adalah sorang akak ni bila dia tahu aku kena brain tumor....dia terus cakap kat aku....."ko tu dah ada penyakit dah tak payahlah nak tambah2 anak...." tambah lagi..."itulah ko...beranak banyak sangat.....jarak pun rapat.....kan dah kena penyakit....." aku rasa cam sewel jer akak ni...."beranak banyak2 pun kalo takder kualiti pun tak guna jugak...." rasa2 cam nak berasap jer.....aku tahulah akak tu anaknya semua pandai2....hantar anak tuisyen pun kat kumon...idaklah aku jeles tapi....anak aku baru jer nak kenal dunia...anak dia semua dah besar2....janganlah nak buat perbandingan.....tapi aku macam biasalah....tetiba datang mood tak nak kalah....lelagi bila time dia cakap pasal kualiti....sori yer kak terpaksa aku bukak pekung sendiri....anak2 aku semua ada kualiti pandai2 kak....umur kakak masa tu belum setahun tapi dah pandai buat suai padan.....babang umur 1 tahun dah kenal Alif Ba Ta siap sebutan lagi....sekarang babang baru umur 4 tahun tapi dah pandai membaca buku bahasa melayu....kakak lagi hebat sebab dah pandai baca buku2 bahasa melayu dan inggeris......nak kata bangga....yer aku bersyukur dan berbangga sebab aku sekolah tak tinggi mana pun.....tapi bila lihat anak2 aku hati dan mindanya terang dan senang terima pelajaran....sapa tak kembang hidug beb.....

Kesimpulannya kat sini...aku tak pernah isu kat kawan2 aku yang dah lama khawin tapi masih belum ada rezeki timang anak.....tiap kali aku dengar kawan2 aku mengeluh pasal belum ada anak....aku rasa simpati sangat....ada yang rezeki harta melimpah ruah tapi rezeki untuk dapatkan waris belum sampai....aku pulak plan nak anak 6 orang....sekarang baru 4......aku target sebelum umur 35.....aku dah ada 6 orang anak.....perghhhhhh baik punya planning....tapi aku belum bincang ngan syer partner lagi daaaa....

Ada salah takder pun salah....ada sikit salah ada banyak pun salah.....yang penting kita tidak menyalahkan takdir....menyalahkan takdir umpama menyalahkan yang maha pencipta...percayalah yang Allah swt itu maha adil dan maha mengetahui segala-galanya....yang penting kita sentiasa ber'DUIT....Doa Usaha Ikhtiar dan Tawakal...



Monday, October 4, 2010

Ku Sangkakan P....Rupanya C......

Kabare's.....??? waras2.....aku pun waras sangat....terima kasih kerana masih sudi datang jenguk2 blog aku yang kembang kempis ni.....aku tengah nak arrange masa dan waktu yang sesuai bilakah patut aku memblog tanpa rasa culas....perghhhh ayat sastera....

Apa yang sebenarnya aku nak cerita ialah pada dinihari jumaat semalam.....somi aku kejutkan aku....aku yang terkejutpun lalu bangun....tapi bangun yang dipaksa....mata pun separuh terbukak....ngantuk beb...
Sesi Dialog
Aku : "kenapa bang..."
Somi Aku : "abang sakit kepalalah yang.....
Aku : "nak makan ubat....mama amikkkan panadol yer....
Somi Aku : "emmm boleh gak....

Aku bangun dalam keadaan sedar tapi rasa berat sebab masih dalam mood tidur....jadi tak bleh cergas2 sangat...kang susah nak tidur balik....masa kat dapur aku cuma pasang lampu kuning jer.....aku tuang air suam....pastu aku raba tempat ubat atas peti ais....aku pun ambil sebiji panadol....biasanya kalu aku yang sakit kepala aku memang belasah 2 biji panadol actifast sekali....tapi oleh kerana somi aku yang sakit kepala....aku amik panadol yang biasa jer...itupun sebiji....so dengan rasa nak cepat tidur....aku pun bagilah somi aku makan "panadol" yang aku amik tu....

Somi Aku : "mama apsal panadol ni rasa lain....
Aku : "lahh yer ker.....rasa camner....
Somi Aku : "rasa cam cortal jer....
Aku : "nanti mama tengok.....

Aku yang macam pelik pun terus ke dapur...kali ni aku pasang lampu kalimantang jer...biar nampak jelas dan terang.....pastu aku pun terus gi check balik ubat yang aku amikkan untuk somi aku.....hasilnya........

Aku : "hahahahaha bang memang cortal pun.....
Somi Aku : "itulah....patutlah rasa cam pelik jer....tapi ayah telan gaklah....dah mama yang bagi....

Pagi2 tu aku dan somi aku bantai gelak.....lawak tul aku rasa......dah lama ni baru aku terpikir...sib baik cortal....kot2 racun...tak ke mampus somi aku tu........dah lah dia telan jer apa yang aku bagi tanpa banyak soal......huhuhuhuhu

Oleh kerana segala jenis panadol kehabisan stok.....aku bagik jer somi aku makan ubat sakit kepala aku sebiji.....tak lama tu ok n bolehlah aku sambung tidur.....

Sekiannnnnn