Friday, December 25, 2009

Renovation in progress


Entry kali ni aku buat tentang projek perumahan yang aku tengah buat.....tapi bukan projek taman perumahan...

Tengok gambar dulu yer....nanti sambung cerita....
(setelah beberapa jam berlalu......)
Ok sambung sekarang.....tadi berenti mandi2 solat pastu siap2 gi kenduri.....
Akhirnya aku sekeluarga akan berhijrah dari puchong ke sempadan.....bukan sempadan kat mana2 tapi sempadan antara klang dan sijangkang.....kira2 awal2 nak kesijangkang......jalan nak ke banting/morib tuuu.....Ekceli tu kampung bapak mertua aku....nenek dan sedara mara belah somiku pun ramai yang kat sana...
Aku dan somiku amik keputusan berpindah setelah 6 tahun kitorang melepak/menumpang ngan mak dan abah mertua ku.....kalau ikutkan ada yang tak bagi kitorang pindah jejauh....tapi kitorang nak pindah juga selain kat puchong ni dah hilang suasana kedamaian dan kehijauan.....lagi satukan kalau kat puchong ni dekat sangat ngan tempat2 yang memerlukan duit....pendek kata somiku...."asal keluar je duit... asal keluar je duit.... asal duit je keluar....."
Kat puchong sekarang....keluar je ke kiri ioi/jusco kena lalu tol Rm1.60...terus ke mydin lah summit lah taipan lah....semua tu dekat sangat .....ke kanan plak tesco lah pasaraya borong2 lah.....lalu belakang plak giant...dah namanya duduk pun kat kampung tengah puchong....jadi kelilingnya dah padat dan penuh ngan kemajuan pembangunan yang tak habis2.....


Yang kat atas ni....tile sesuai untuk bilik air saiz 8x8 (inci bukan kaki tau) .....1pcs singgit.....ada kat satu tempat lagi 80sen...
 
Yang ni plak sesuai untuk dapur basah.....sekeping Rm1.80.....ukuran 1kaki
 
Yang ni pun sama gak....aku nak amik yang warna putih tu.....sesuai konsep maaaa....
 
Yang ni pun sama....pilih2 mana yang berkenan.....huehuehue (cam ejen la plak...)


Yang kat atas ni plak sesuai untuk table top.....aku amik yang warna hitam pastu dalam dia ada kilat2 sikit....nak amik granite tak mampu.....yang ni plak kat alam megah dia bagi last price Rm28....ada satu lagi tempat kat jalan kebun dapat Rm26.....ukuran 2x2 kaki....


somiku sedang nak menampal-nampal dinding yang berlekak-lekuk ...bertebuk-tebuk dek paku....
 
pintu yang belum dicat.....tukang catnya tengah amik gambor....(akulah....)
 
anak dara ku qaseh.....sedang menyibuk-nyibuk nak tolong...(tolong mengacau dan cari pasal.....)
 
Introducing....................THE OBLONG

 
Oblong sebagai penambah tenaga sewaktu bekerja.....ni kira ala2 prosperity mcd....rasa sedap harga murah...
 
 adam tengah melantak oblong....sekarang ni asal pegi ke sijangkang nun....mesti mintak oblong....sib baik murah....kalau prosperity mahu kopak tabung haji bapak ko dammmmm.....burger pun kat sana murah...Rm1.50....kalau kat puchong paling murah pun 2hengget....
 
yang ni plak gambar somiku tengah memasang katil untuk anak2.....berpoloh-poloh......
 
rangka katil yang baru siap dipasang oleh somiku....

 yahhh....sesi ambik gambo ngan katil (secondhand je...)baru.....
  
 dan lagi....kali ni kat tangga plak....
 
chizz.....last sekali aku pong tompang semangkuk.....kuikuikui

Monday, December 14, 2009

Hobi Baru....

Salam......
Masa dok tengah layan blog2 kraf kat sini mak ngan abah pun balik.....diorang semua baru balik dari kelantan kerana menghadiri majlis khawin anak buah abah.....
Nak ceritalah sikit.....semenjak dua menjak ni saya rasa macam saya dah mula meminati seni kraftangan....minat dan kagum pada hasil2 kraf ni memang dah lama....tapi sedor diri ini tak kreatif so pendam jelah......selain dari tak tahu nak dapatkan barang dari mana pun yer jugak....
Now...dengan bangganya melalui pembacaan dari laman2 blog kraf ni dapatlah sedikit sebanyak ilmu (sebenarnya banyak sangat) yang dapat dimenafaatkan....walaupun tahun baru belum menjelma.....dah sibuk pasang azam tahun baru....tapi takkan nak tunggu tahun baru baru nak berazam....?
Hijrah dah noted.....perpindahan dari puchong ke sijangkang.....dari rumah besar ke rumah yang kecil.....dari dikelilingi ioi,giant dan tesco ke dikelilingi pokok kelapa sawit dan hutan2.....dari bersama keluarga dan adik beradik ipar duai ke jiran2 yang belum tahu hati budinya.....tapi saya dan suami redha dan cuba berhijrah demi untuk kebaikkan.....
Back to the hobi baru......oleh kerana saya tengah mula meminati kraf selain dari my doter kalau tengok maknya ngadap blog2 kraf.....mulalah dia mintak nak macam ni'lah macam tu'lah dan macam2.....xspecially kraf yang berunsur kan sepit rambut dan design2 like strawberry ,cupcake dan sebenarnya apa saja yang comel dimata seorang budak pompuan yang berumur 5 tahun.....nak beli semua yang dihendak memang lah tak mampu......selain nak cuba mengasah bakat yang takde terutamanya dalam bidang kreatif dan jahit menjahit ni.....So kalaulah ada sifu2 kraf yang terbaca blog hampeh ni.....(hampeh sebab tak reti nak make-up kan blog nampak cantik...) tunjuk ajarku sifooooo...!!(kena nyanyi macam tagline MENTOR/L)
Oleh kerana minat yang baru nak mendalam ni......saya gi juga ke DAISO kat ioi mall 'tuk cari bahan.....oleh kerana masa dah suntuk cuma dapat sambar 3helai kain felt yang berlainan warna.....errrr lupa plak nak mention pasal hobi baru ni.....basic nya kraf....tapi kraf ada pelbagai kan....tapi yang berkenan sekarang adalah seni kraf dari bahan kain felt........apa yang saya baca felt ada pelbagai jenis .....yang saya beli rasanya felt yang paling murah...(bukan rasa lagi tapi memang compom felt yang paling murah.....) but seswai'lah untuk beginner cam saya kot.....
Wat masa ni belum pikir pasal first projek.....nak kumpul bahan ngan ilmu dulu dari blog2 kraf yang ada.....
So jangan serik nantikan catatan terbaru dari saya (yang tah bila nak sambung..) jika ada keizinan dari yang maha mengetahui segala-galanya......



Thursday, December 10, 2009

When she talk,laugh and move.........

Salam....entry aku kali ni nampaknya terpaksa ditulis pada masa anak2 dan suami sedang lena tidur.....siang2 jangan haraplah boleh ngadap pc.....memang tak sempat langsung.....kadang2 je boleh.....

Well....dah lama nak buat entry pasal cinta.....bukan cinta biasa tapi pasal Cahaya Cinta Ramadhan.....kini dah berusia 3 bulan 10 hari ( masa tulis ni...) semalam cinta telah menunjukkan aksi pertama yang sangat menakjubkan bagi seorang bayi....bila melihat cinta sedaya upaya cuba nak meniarap kalau orang jawa kata 'mengkurep'.....rasa bangga dan bersyukur kepada allah s.w.t yang menganugerahkan aku seorang bayi yang sangat sempurna....dia dilahirkan suci dan bersih tanpa noda dan dosa....kini cuba mewarnai kehidupannya sedikit-sedikit seumpama pelangi.....2minggu lepas semasa mak long'nya ( kak siti is my biras ) pulang bercuti ....pertama kalinya cinta ketawa mengekek kesukaan bila mak long'nya bertanya-tanya padanya......aku dan mak ( mertua ) macam tak percaya yang cinta akan ketawa sampai macam tu sekali....selalunya dia cuma senyum2 dan cuma berbunyi sepatah dua je....tapi itulah pertama dan terakhir kali cinta ketawa.....biasanya bayi benar2 akan ketawa mengekek pada usia 6bulan dan ke atas....hari tu cuma satu lagi anugerah tuhan kepada ku.....hilang segala penat lelah dan duka lara apabila melihat cinta ketawa.....terima kasih ya allah....!!

Kadang2 tu sampai aku terpikir mengapa dan kenapa masih ada ibubapa yang kejam terhadap anak2 sendiri....aku bukanlah tak pernah marah dan pukul anak2.....tapi tak pernahlah sampai cedera atau luka2.....pukul2 sayang dan kerana patut dipukul.....macam baru2 ni kat berita....ada bapak campak anak kat katil sampai mati.....yang dirogol ngan kekasih gelap maknya.....ada yang patah kaki dan pecah usus sebab tak mampu......dan 1001 cerita mengenai kekejaman manusia terhadap anak2 yang tidak berdosa......

Ya Allah lindungilah aku dan keluargaku dari sifat2 yang keji dan mungkar....serta lindungilah aku suamiku  anak2ku dan seluruh keturunanku dari fitnah dan perbuatan2 manusia yang keji lagi mengejikan.....amin ya robbal aalamin.....


  

 
 
 

 
wajah2 cinta...............