Saturday, July 4, 2009

Apa Itu Forex....?

Pernahkah anda dengar atau baca tentang forex......kalau mengikut pemahaman saya ,forex adalah sejenis urusniaga matawang asing sedunia......maknanya kitalah yang berjual beli matawang asing mengikut harga pasaran.....kira macam sahamlah.....ada yang melabur dalam pelbagai jenis industri atau apa saja.....bezanya saham kita laburkan sejumlah wang pada apa2 syarikat...dan syarikat itulah yang menjalankan urusniaga itu.....kalau saham syarikat tu naik dan untung ..untunglah kita sebagai salah seorang pelabur.....tapi kalau berlaku sebaliknya......sendiri mau ingatlah......

Kalau forex......kita modalkan sejumlah wang mengikut kemampuan kita dan kita akan mula berjual beli matawang yang diniagakan .....tiada pihak ketiga dalam urusan niaga ini....hanya kita akan menggunakan platform/terminal perdagangan untuk melihat pergerakkan graf wang yang disediakan broker.....kita berjual beli mengikut analisa pasaran matawang sedunia serta mengikut keadaan semasa...banyak faktor yang boleh mempengaruhi matawang.....sebab itulah kenapa kadang2 kita terbaca kat berita ....matawang ini naik....matawang yang itu turun.....cerita, peristiwa dan apa2 sahaja yang berlaku didalam atau diluar negara akan mempengaruhi sesebuah nilai matawang itu.....

Itu adalah mengikut pemahaman saya...lain orang lain lah pulak fikirannya.....

Saya taklah pakar atau arif dalam menerangkan erti sebenar forex.....tetapi saya telah menceburinya secara tidak sengaja......takkan saya katakan ianya benar kalau saya tidak mengalaminya sendiri.....dan saya memang telah merasai hasilnya sendiri.....

Saya dan suami mula mengenali forex pada tahun 25 september 2007....yang ni tahu sikit2 dah terus buka akaun tapi oleh kerana kekurangan sumber2 pemahaman dan rujukan forex yang berbahasa melayu......jadi urus niaga pada tahun 2007 gagal sama sekali.......

Pada 8 september 2008......suami saya nak mencuba lagi berurusniaga pada matawang , so....saya sebagai isterinya tidaklah sampai hati melihat suami tersayang kecundang tanpa bertempur.....saya mula mencari maklumat2 yang penting pada internet .....memang banyak tapi banyak tak paham sebab in english.....saya malas nak baca ......last2 saya terjumpa satu broker yang memang ada menyediakan khidmat nasihat dan tunjuk ajar dalam bahasa melayu.....iaitu FXMALAY.......disana saya mula membaca thread2 dari forum yang majoritinya berbahasa melayu....finally saya buka akaun atas nama suami ......real akaun and real money......

Rupanya  bukan mudah nak berniaga matawang ni.....setakat tengok graf naik turun tanpa tahu kedudukkan market memang macam bunuh diri.....kalau salah entry buy/sell.....memang hancur.....tapi sebelum suami mula berjual/beli matawang ....terlebih dahulu dia lebih cenderung kepada jual/beli pasaran emas.....sedangkan nilai emas pun bergantung kepada matawang......

So...dari masuk campur sikit2 urusan suami tentang forex ni saya ambik keputusan untuk terlibat sepenuhnya .......saya bukanlah nak agung2kan broker yang satu ni......tapi disitu kita adalah pelanggan yang sentiasa akan dilayan dengan baik lebih 24jam......segala kemusykilan dan persoalan mengenai forex atau apa sahaja kita boleh bincangkan tanpa ada caj atau kos2 yang tersembunyi......banyak faedah yang kita perolehi dengan menjadi pelanggan dan ahli mesyuarat tetingkap fxmalay......kalau kita jatuh akan ditolong bangunkan tapi kalau kita berjaya akan diaminkan pula oleh ahli komuniti yang majoritinya adalah melayu.....tapi dalam fxmalay kaum cina dan india pun ada.....dan segalanya adalah percuma bila kita mula mengaku menjadi ahli fxmalay.....

Sebagai rujukan dan untuk membuktikkan apa yang saya tulis bukan setakat omong kosong....sila lawati link2 yang saya berikan ini.....antaranya adalah hasil tulisan saya sendiri dalam jurnal forexsaya yang bertajuk jurnal suamiku.......saidila79

yang ni link ke jurnal saya yang part 1......

yang ni part 2......


to be continued....
Post a Comment