Friday, December 25, 2009

Renovation in progress


Entry kali ni aku buat tentang projek perumahan yang aku tengah buat.....tapi bukan projek taman perumahan...

Tengok gambar dulu yer....nanti sambung cerita....
(setelah beberapa jam berlalu......)
Ok sambung sekarang.....tadi berenti mandi2 solat pastu siap2 gi kenduri.....
Akhirnya aku sekeluarga akan berhijrah dari puchong ke sempadan.....bukan sempadan kat mana2 tapi sempadan antara klang dan sijangkang.....kira2 awal2 nak kesijangkang......jalan nak ke banting/morib tuuu.....Ekceli tu kampung bapak mertua aku....nenek dan sedara mara belah somiku pun ramai yang kat sana...
Aku dan somiku amik keputusan berpindah setelah 6 tahun kitorang melepak/menumpang ngan mak dan abah mertua ku.....kalau ikutkan ada yang tak bagi kitorang pindah jejauh....tapi kitorang nak pindah juga selain kat puchong ni dah hilang suasana kedamaian dan kehijauan.....lagi satukan kalau kat puchong ni dekat sangat ngan tempat2 yang memerlukan duit....pendek kata somiku...."asal keluar je duit... asal keluar je duit.... asal duit je keluar....."
Kat puchong sekarang....keluar je ke kiri ioi/jusco kena lalu tol Rm1.60...terus ke mydin lah summit lah taipan lah....semua tu dekat sangat .....ke kanan plak tesco lah pasaraya borong2 lah.....lalu belakang plak giant...dah namanya duduk pun kat kampung tengah puchong....jadi kelilingnya dah padat dan penuh ngan kemajuan pembangunan yang tak habis2.....


Yang kat atas ni....tile sesuai untuk bilik air saiz 8x8 (inci bukan kaki tau) .....1pcs singgit.....ada kat satu tempat lagi 80sen...
 
Yang ni plak sesuai untuk dapur basah.....sekeping Rm1.80.....ukuran 1kaki
 
Yang ni pun sama gak....aku nak amik yang warna putih tu.....sesuai konsep maaaa....
 
Yang ni pun sama....pilih2 mana yang berkenan.....huehuehue (cam ejen la plak...)


Yang kat atas ni plak sesuai untuk table top.....aku amik yang warna hitam pastu dalam dia ada kilat2 sikit....nak amik granite tak mampu.....yang ni plak kat alam megah dia bagi last price Rm28....ada satu lagi tempat kat jalan kebun dapat Rm26.....ukuran 2x2 kaki....


somiku sedang nak menampal-nampal dinding yang berlekak-lekuk ...bertebuk-tebuk dek paku....
 
pintu yang belum dicat.....tukang catnya tengah amik gambor....(akulah....)
 
anak dara ku qaseh.....sedang menyibuk-nyibuk nak tolong...(tolong mengacau dan cari pasal.....)
 
Introducing....................THE OBLONG

 
Oblong sebagai penambah tenaga sewaktu bekerja.....ni kira ala2 prosperity mcd....rasa sedap harga murah...
 
 adam tengah melantak oblong....sekarang ni asal pegi ke sijangkang nun....mesti mintak oblong....sib baik murah....kalau prosperity mahu kopak tabung haji bapak ko dammmmm.....burger pun kat sana murah...Rm1.50....kalau kat puchong paling murah pun 2hengget....
 
yang ni plak gambar somiku tengah memasang katil untuk anak2.....berpoloh-poloh......
 
rangka katil yang baru siap dipasang oleh somiku....

 yahhh....sesi ambik gambo ngan katil (secondhand je...)baru.....
  
 dan lagi....kali ni kat tangga plak....
 
chizz.....last sekali aku pong tompang semangkuk.....kuikuikui

Monday, December 14, 2009

Hobi Baru....

Salam......
Masa dok tengah layan blog2 kraf kat sini mak ngan abah pun balik.....diorang semua baru balik dari kelantan kerana menghadiri majlis khawin anak buah abah.....
Nak ceritalah sikit.....semenjak dua menjak ni saya rasa macam saya dah mula meminati seni kraftangan....minat dan kagum pada hasil2 kraf ni memang dah lama....tapi sedor diri ini tak kreatif so pendam jelah......selain dari tak tahu nak dapatkan barang dari mana pun yer jugak....
Now...dengan bangganya melalui pembacaan dari laman2 blog kraf ni dapatlah sedikit sebanyak ilmu (sebenarnya banyak sangat) yang dapat dimenafaatkan....walaupun tahun baru belum menjelma.....dah sibuk pasang azam tahun baru....tapi takkan nak tunggu tahun baru baru nak berazam....?
Hijrah dah noted.....perpindahan dari puchong ke sijangkang.....dari rumah besar ke rumah yang kecil.....dari dikelilingi ioi,giant dan tesco ke dikelilingi pokok kelapa sawit dan hutan2.....dari bersama keluarga dan adik beradik ipar duai ke jiran2 yang belum tahu hati budinya.....tapi saya dan suami redha dan cuba berhijrah demi untuk kebaikkan.....
Back to the hobi baru......oleh kerana saya tengah mula meminati kraf selain dari my doter kalau tengok maknya ngadap blog2 kraf.....mulalah dia mintak nak macam ni'lah macam tu'lah dan macam2.....xspecially kraf yang berunsur kan sepit rambut dan design2 like strawberry ,cupcake dan sebenarnya apa saja yang comel dimata seorang budak pompuan yang berumur 5 tahun.....nak beli semua yang dihendak memang lah tak mampu......selain nak cuba mengasah bakat yang takde terutamanya dalam bidang kreatif dan jahit menjahit ni.....So kalaulah ada sifu2 kraf yang terbaca blog hampeh ni.....(hampeh sebab tak reti nak make-up kan blog nampak cantik...) tunjuk ajarku sifooooo...!!(kena nyanyi macam tagline MENTOR/L)
Oleh kerana minat yang baru nak mendalam ni......saya gi juga ke DAISO kat ioi mall 'tuk cari bahan.....oleh kerana masa dah suntuk cuma dapat sambar 3helai kain felt yang berlainan warna.....errrr lupa plak nak mention pasal hobi baru ni.....basic nya kraf....tapi kraf ada pelbagai kan....tapi yang berkenan sekarang adalah seni kraf dari bahan kain felt........apa yang saya baca felt ada pelbagai jenis .....yang saya beli rasanya felt yang paling murah...(bukan rasa lagi tapi memang compom felt yang paling murah.....) but seswai'lah untuk beginner cam saya kot.....
Wat masa ni belum pikir pasal first projek.....nak kumpul bahan ngan ilmu dulu dari blog2 kraf yang ada.....
So jangan serik nantikan catatan terbaru dari saya (yang tah bila nak sambung..) jika ada keizinan dari yang maha mengetahui segala-galanya......



Thursday, December 10, 2009

When she talk,laugh and move.........

Salam....entry aku kali ni nampaknya terpaksa ditulis pada masa anak2 dan suami sedang lena tidur.....siang2 jangan haraplah boleh ngadap pc.....memang tak sempat langsung.....kadang2 je boleh.....

Well....dah lama nak buat entry pasal cinta.....bukan cinta biasa tapi pasal Cahaya Cinta Ramadhan.....kini dah berusia 3 bulan 10 hari ( masa tulis ni...) semalam cinta telah menunjukkan aksi pertama yang sangat menakjubkan bagi seorang bayi....bila melihat cinta sedaya upaya cuba nak meniarap kalau orang jawa kata 'mengkurep'.....rasa bangga dan bersyukur kepada allah s.w.t yang menganugerahkan aku seorang bayi yang sangat sempurna....dia dilahirkan suci dan bersih tanpa noda dan dosa....kini cuba mewarnai kehidupannya sedikit-sedikit seumpama pelangi.....2minggu lepas semasa mak long'nya ( kak siti is my biras ) pulang bercuti ....pertama kalinya cinta ketawa mengekek kesukaan bila mak long'nya bertanya-tanya padanya......aku dan mak ( mertua ) macam tak percaya yang cinta akan ketawa sampai macam tu sekali....selalunya dia cuma senyum2 dan cuma berbunyi sepatah dua je....tapi itulah pertama dan terakhir kali cinta ketawa.....biasanya bayi benar2 akan ketawa mengekek pada usia 6bulan dan ke atas....hari tu cuma satu lagi anugerah tuhan kepada ku.....hilang segala penat lelah dan duka lara apabila melihat cinta ketawa.....terima kasih ya allah....!!

Kadang2 tu sampai aku terpikir mengapa dan kenapa masih ada ibubapa yang kejam terhadap anak2 sendiri....aku bukanlah tak pernah marah dan pukul anak2.....tapi tak pernahlah sampai cedera atau luka2.....pukul2 sayang dan kerana patut dipukul.....macam baru2 ni kat berita....ada bapak campak anak kat katil sampai mati.....yang dirogol ngan kekasih gelap maknya.....ada yang patah kaki dan pecah usus sebab tak mampu......dan 1001 cerita mengenai kekejaman manusia terhadap anak2 yang tidak berdosa......

Ya Allah lindungilah aku dan keluargaku dari sifat2 yang keji dan mungkar....serta lindungilah aku suamiku  anak2ku dan seluruh keturunanku dari fitnah dan perbuatan2 manusia yang keji lagi mengejikan.....amin ya robbal aalamin.....


  

 
 
 

 
wajah2 cinta...............


Tuesday, October 20, 2009

Program 1 Kelahiran 1 Pokok



Berita Pendek 
 
Jabatan Lanskap Negara dengan kerjasama Perbadanan Putrajaya,
Kementerian Kesihatan Malaysia dan Hospital Putrajaya
Majlis Perasmian Program Satu Kelahiran Satu Pokok 
Disempurnakan Oleh
Y. Bhg. Dato’ Hj. Ismail Bin Ngah,
Ketua Pengarah Jabatan Lanskap Negara
Pada 15 Oktober 2009 Khamis, Jam 9.00 Pagi 
Bertempat di Kawasan Rekreasi,
Hospital Putrajaya






Salam.......pada hari itu saya dan keluarga telah pergi ke  Hospital Putrajaya untuk memeriahkan lagi kempen Program 1 Kelahiran 1 Pokok.....

Pokok yang ditanam ialah Pokok Tembusu...lepas tu dapat lagi Pokok Ciku dan Pokok Bunga Orkid untuk dibawak balik tanam kat rumah....

Meriah jugaklah sambutan pada hari itu....Yang datang ialah keluarga2 yang telah melahirkan anak merdeka pada 31 Ogos 2008 dan 2009....

Next time kalau bawak anak2 jalan kat sini mesti pergi untuk melawat pokok yang ditanam khas untu Cahaya Cinta Ramadhan....bukan senang nak dapat peluang dan penghargaan yang macam ni.....

Terima Kasih pada pihak2 yang telah mengilhamkan dan meraikan bayi merdeka dengan cara lama yang unik ini.....

Tuesday, October 6, 2009

Kelahiran Anak Merdeka Dibulan Ramadhan


Tanggal 31 Ogos 2009 hari Ahad bersamaan dengan 10 Ramadhan 1430 pada hampir Waktu Azan Asar 4.20pm..... telah lahir seorang lagi penyeri rumahtangga saya dan suami tercinta.....bayi seberat 2.84kg panjang 49cm dan ianya seorang Bayi Perempuan ...... saya dan suami sangat2 bersyukur kepada allah swt kerana telah mengurniakan saya zuriat yang cukup sempurna sifat dalaman dan luarannya....terima kasih ya allah..!!!
Sebenarnya setiap kelahiran anak2 saya ada cerita2 yang istimewa....tak kiralah dari segi apa pun ....pada saya dari awal tahu saya mengandung saya dah mempunyai cerita2 yang membuatkan setiap anak2 saya punya cerita yang berbeza untuk dikenang....tapi kali ini lebih istimewa kerana bayi saya lahir pada tarikh bersejarah buat rakyat malaysia khususnya iaitu pada tarikh ulang tahun ke-52 malaysia menyambut kemerdekaan.....

Pada awalnya saya dijangkakan akan bersalin pada 22 ogos bersamaan dengan 1 Ramadhan....kita manusia hanya mampu merancang .....tuhan yang menentukan.....hikmah disebalik itu.....saya dapatlah berpuasa selama 4 hari.....walaupun sedikit tapi syukurlah....pada hari ke-5 saya telah ditunjukkan tanda2 nak bersalin dengan keluarnya lendir bercampur darah....tapi tiada rasa sakit .... sebab ini kelahiran anak yang ke-4 jadi saya taklah tergesa-gesa pergi hospital buat chek up.....jadi hari2 yang seterusnya darah terus keluar makin lama makin banyak walaupun setelah diperiksa memang jalan belum buka lagi disebabkan saya dah overdue jadi doktor putuskan untuk induce saya pada hari isnin yakni pada hari merdeka......so pada hari isnin 31 Ogos hari itu saya ke hospital putrajaya.....pagi pukul 10 lebih saya di induce....tengahari pukul 1 lebih jalan dah buka 4cm dan air ketuban pun dipecahkan.....dekat pukul 2 saya masuk labour room......setelah bertarung nyawa....petang pukul 4.20 dekat azan asar barulah saya selamat melahirkan cahayamata saya yang ke-4.....amin....

Ok....sekarang nak cerita pasal namanya pulak.....saya pada mulanya harap biarlah anak lelaki pulak kali ni....tapi allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hamba2nya....oleh kerana itu saya dan suami dikurniakan anak perempuan.....memang sejarah waktu saya mengandung kalau scan memang tak pernah nampak jantinanya......semuanya surprise......jadi tak adalah prepare barang2 atau nama2 yang khas untuk baby.....dah keluar dah tahu jantina dan tengok wajahnya barulah saya dan suami beri nama......oleh kerana anak saya lahir pada hari merdeka adalah juga yang mencadangkan supaya diletak nama Nur Merdeka.....tapi saya dan suami tak berkenan....cukuplah merdeka anak saya tercatat pada tarikh lahirnya sahaja.....suami nak letak nama ramadhan sempena bulan kelahirannya yakni bulan ramadhan yang penuh keberkatan....jadi nak cari gabungan nama yang dapat mencantikkan nama anak gadis saya ni bukannya mudah.....memerah otak jugalah.....tak lama terfikir nama Cinta.....dulu saya dan suami pernah berangan nak letak nama anak2 perempuan dengan nama Cinta.....tapi tak kesampaian.....jadi dah dapat dua nama Ramadhan dan Cinta.....masih tak sedap disebut dan didengar.....pikir lagi....ingat nak letak Nur pulak....Nur bermakna cahaya......adjust2....akhirnya saya dan suami sepakat menamakannya dengan nama CAHAYA CINTA RAMADHAN BINTI SUHAIDI.....ada makna dan maksud tersirat yang mendalam dan penuh dengan nilai2 yang hanya kami saya dan suami sahaja yang faham.....

Selepas nama Cahaya Cinta Ramadhan diumumkan kepada ahli keluarga , saudara mara dan sahabat handai.....adalah komen2 tak berbayar samada positif dan negatif yang saya dan suami terima.......ada yang kata "apsal tak letak nama yang ke'arab'an..." ada yang kata...." kesiannya anak ko namanya macam tu....." ada lagi " kenapa nama cahaya tu tak tukar nur biar bunyi arab...." ada lagi " kenapa tak letak ramadhani biar lembut bunyinya ..." dan tah apa2 tah lagilah.......sampai malas nak explain.....last2 bila ada kawan2 saya yang komplen pasal nama anak saya macam2....saya jawab macam ni aje......"apa yang salah pada nama anak aku tu....bukan nama dan maksudnya tak elok pun ....dan bukannya nama anak aku namakan taik.....kalau namanya dipanggil taik yelah tak elok dan tak sedap....." itu diantara komen2 negatif......yang positif pun banyak.....yang komen2 positiflah buat saya senyum tanda bersyukur
kerana ada orang yang faham apa niat saya meletak nama Cahaya Cinta Ramadhan......antara komen2 positif...." pandainya bagi nama....unik dan tersendiri...." ada lagi..... " cantiknya nama ...senang nak ingat....simple but nice ".... dan lain2 lagi.......
Bagi saya nama anak saya jelas dan nyata pada maksudnya......takde cacat celanya....sangat sesuai pada waktu dan ketikanya......saya dan suami sentiasa berdoa semoga anak2 kami semua akan menjadi anak2 yang soleh dan soleha.....amin

The next catatan ....saya nak buat topik tentang nama.....apa ada pada nama...???

See ya....

Saturday, July 4, 2009

Resepi Masak-masak keluarga.....

assalamualaikum.....

Buat pertama kali saya ingin memohon ampun dan maaf kepada sesiapa yang mengikuti blog saya ini ......kerana resepi2 yang ditulis banyak yang saya ambil dari sumber internet......bukan takde resepi sendiri.....cuma saya nak berkongsi resepi2 yang saya selalu buat dan menjadi.....kalau resepi sendiri kebanyakkannya resepi tak bersukat sebab dah terbiasa ambil apa yang ada tapi hasilnya memang sedap......dulu2 orang masak pun tak bersukat tapi jadi je.......( betul tak...? ) yang nak saya share kat sini adalah resepi yang bersukat tapi hasilnya tetap menjadi.....dulu kalau saya buat resepi2 xspecially kalau biskut ke kuih2 kek....selalu tak menjadi.....tu yang saya kadang2 menyampah nak ikut2 buku resepi ni........

Nowdays kita dah ada sumber resepi yang akan dikomen oleh orang2 yang dah mencubanya....jadi lebih yakin dan kadang tu tak semestinya seratus peratus kita kena ada bahan yang ditulis kat resepi tu baru nak cuba...kalau setakat satu atau dua bahan yang diperlukan kat resepi tu takde kat kita saya yakin resepi tu tetap menjadi gak......yang penting sukatan tidak mengikut timbang gram atau ml.....payah......saya lebih suka sukatan yang menggunakan cawan atau sudu.....itu lebih senang dan sememangnya kita ada cawan dan sudu.....

Saya taklah mengaku saya ni pakar dan pro dalam masakan.....tapi saya dah pernah masak untuk kenduri2 keluarga....memula dulu memang takut......takut tak sedap dan tak kena dengan selera orang.....tapi takpelah....kan ajinomoto ada.....walaupun sebenarnya dalam masakan harian untuk keluarga, saya tak pernah menggunakan perasa ajinomoto.....memang saya tak suka pun...tapi untuk kenduri kendara kenalah guna ........jangan tidak......agak2lah sekadar penyedap rasa masakan....

Apa Itu Forex....?

Pernahkah anda dengar atau baca tentang forex......kalau mengikut pemahaman saya ,forex adalah sejenis urusniaga matawang asing sedunia......maknanya kitalah yang berjual beli matawang asing mengikut harga pasaran.....kira macam sahamlah.....ada yang melabur dalam pelbagai jenis industri atau apa saja.....bezanya saham kita laburkan sejumlah wang pada apa2 syarikat...dan syarikat itulah yang menjalankan urusniaga itu.....kalau saham syarikat tu naik dan untung ..untunglah kita sebagai salah seorang pelabur.....tapi kalau berlaku sebaliknya......sendiri mau ingatlah......

Kalau forex......kita modalkan sejumlah wang mengikut kemampuan kita dan kita akan mula berjual beli matawang yang diniagakan .....tiada pihak ketiga dalam urusan niaga ini....hanya kita akan menggunakan platform/terminal perdagangan untuk melihat pergerakkan graf wang yang disediakan broker.....kita berjual beli mengikut analisa pasaran matawang sedunia serta mengikut keadaan semasa...banyak faktor yang boleh mempengaruhi matawang.....sebab itulah kenapa kadang2 kita terbaca kat berita ....matawang ini naik....matawang yang itu turun.....cerita, peristiwa dan apa2 sahaja yang berlaku didalam atau diluar negara akan mempengaruhi sesebuah nilai matawang itu.....

Itu adalah mengikut pemahaman saya...lain orang lain lah pulak fikirannya.....

Saya taklah pakar atau arif dalam menerangkan erti sebenar forex.....tetapi saya telah menceburinya secara tidak sengaja......takkan saya katakan ianya benar kalau saya tidak mengalaminya sendiri.....dan saya memang telah merasai hasilnya sendiri.....

Saya dan suami mula mengenali forex pada tahun 25 september 2007....yang ni tahu sikit2 dah terus buka akaun tapi oleh kerana kekurangan sumber2 pemahaman dan rujukan forex yang berbahasa melayu......jadi urus niaga pada tahun 2007 gagal sama sekali.......

Pada 8 september 2008......suami saya nak mencuba lagi berurusniaga pada matawang , so....saya sebagai isterinya tidaklah sampai hati melihat suami tersayang kecundang tanpa bertempur.....saya mula mencari maklumat2 yang penting pada internet .....memang banyak tapi banyak tak paham sebab in english.....saya malas nak baca ......last2 saya terjumpa satu broker yang memang ada menyediakan khidmat nasihat dan tunjuk ajar dalam bahasa melayu.....iaitu FXMALAY.......disana saya mula membaca thread2 dari forum yang majoritinya berbahasa melayu....finally saya buka akaun atas nama suami ......real akaun and real money......

Rupanya  bukan mudah nak berniaga matawang ni.....setakat tengok graf naik turun tanpa tahu kedudukkan market memang macam bunuh diri.....kalau salah entry buy/sell.....memang hancur.....tapi sebelum suami mula berjual/beli matawang ....terlebih dahulu dia lebih cenderung kepada jual/beli pasaran emas.....sedangkan nilai emas pun bergantung kepada matawang......

So...dari masuk campur sikit2 urusan suami tentang forex ni saya ambik keputusan untuk terlibat sepenuhnya .......saya bukanlah nak agung2kan broker yang satu ni......tapi disitu kita adalah pelanggan yang sentiasa akan dilayan dengan baik lebih 24jam......segala kemusykilan dan persoalan mengenai forex atau apa sahaja kita boleh bincangkan tanpa ada caj atau kos2 yang tersembunyi......banyak faedah yang kita perolehi dengan menjadi pelanggan dan ahli mesyuarat tetingkap fxmalay......kalau kita jatuh akan ditolong bangunkan tapi kalau kita berjaya akan diaminkan pula oleh ahli komuniti yang majoritinya adalah melayu.....tapi dalam fxmalay kaum cina dan india pun ada.....dan segalanya adalah percuma bila kita mula mengaku menjadi ahli fxmalay.....

Sebagai rujukan dan untuk membuktikkan apa yang saya tulis bukan setakat omong kosong....sila lawati link2 yang saya berikan ini.....antaranya adalah hasil tulisan saya sendiri dalam jurnal forexsaya yang bertajuk jurnal suamiku.......saidila79

yang ni link ke jurnal saya yang part 1......

yang ni part 2......


to be continued....

Assalamualaikum Dunia Baru

Assalamualaikum.......

Dalam dunia yang serba mencabar ini.....adakalanya buat saya terfikir.....kenapa kita mesti berubah mengikut keadaan dan bukannya keadaan yang mengikut kita......?? yang pasti tiada jawapan yang sesuai....kerana jawapannya hanyalah ada pada diri kita sendiri....

Setelah sekian lama saya menyimpan blog ini hanya untuk mencari masa yang sesuai untuk menambah dan cuba untuk meluahkan kata hati yang belum tentu dapat diluahkan kepada sesiapa walaupun pada yang tersayang....


**agak geli penggunaan saya disitu...entry ni aku jenguk balik pada 22 April 2015....sebab nak tengok tarikh sebenar aku mula blogging.....